logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cercetători polonezi trag un semnal de alarmă cu privire la lup

Image

Biologi polonezi trag un semnal de alarmă cu privire la lupi, animale 'diabolizate' dar care nu prezintă niciun pericol pentru locuitorii așezărilor din vecinătatea habitatelor populate de aceste animale, transmite marți AFP.

Într-o sală comunitară din mica localitate poloneză Konskie, cercetătorul Roman Gula proiectează imagini cu lupi filmați cu camera ascunsă. Principalul său mesaj pentru locuitori: aceste animale nu reprezintă niciun pericol. De ani de zile, acest biolog monitorizează o haită de lupi care trăiesc într-o zonă împădurită din apropierea orașului Konskie, la jumătatea distanței dintre Varșovia și Cracovia.

'Lupii au recolonizat pădurile poloneze', declară el cu mândrie pentru AFP.

Carnivorul gri aproape că dispăruse din Polonia în anii 1950 din cauza vânătorii și a războiului. Dar țara găzduiește acum aproximativ 3.600 de lupi, una dintre cele mai mari populații din Europa, unde specia a revenit remarcabil.

Cu toate acestea, Roman Gula și oamenii de știință de pe întregul continent se tem că acești ani de progres s-ar putea sfârși. Membrii Parlamentului European au schimbat recent statutul acestor animale de la 'strict protejate' la 'protejate', deschizând calea pentru reluarea vânătorii chiar dacă în condiții stricte.

Comisia Europeană a solicitat schimbarea pe motiv că răspândirea lupilor amenință oamenii și animalele. Potrivit lui Roman Gula, decizia nu are nicio bază științifică și marchează punctul culminant al unei campanii anti-lupi la nivel european.

'Lupii au fost demonizați încă din Vechiul Testament', a declarat el pentru AFP. Acum, 'este o decizie politică, parte a unor eforturi de dreapta de a controla natura'.

Potrivit lui, lupii sunt 'îngroziți' de oameni, îi evită cu orice preț și există multe modalități de a proteja animalele domestice.

'Europa întoarce spatele lupilor și științei', au remarcat organizațiile de mediu într-o declarație recentă, acuzând europarlamentarii că poartă 'războaie împotriva speciilor și ecosistemelor noastre fragile'. Experți subliniază că lupii, care sunt deosebit de dificil de urmărit, au devenit acum mai vizibili datorită videoclipurilor distribuite prin intermediul smartphone-urilor și din cauza schimbărilor climatice, care îi obligă să părăsească pădurile uscate și să caute hrană la marginea pădurilor.

Polonia a încercat să-i liniștească pe conservatori promițând că nu va schimba regulile actuale, în baza cărora permisele de vânătoare de lupi rămân rare. Dar, potrivit lui Roman Gula, legile de protecție sunt 'slab aplicate'.

Trei observatori de lupi din diferite regiuni ale Poloniei au declarat pentru AFP că lupii echipați cu zgărzi GPS au fost împușcați de vânători care au rămas nepedepsiți.

Împreună cu cercetătoarea Joanna Toczydlowska, Roman Gula și-a asumat misiunea de a informa oamenii despre lupii din zonele în care aceste animale s-au răspândit. Este o sarcină dificilă, deoarece vânătorii rămân influenți în comunitățile mici.

În Konskie, un oraș cu 33.000 de locuitori, emoțiile sunt covârșitoare. Unii susțin că lupii sunt un pericol pentru animalele domestice și cred că ar trebui vânați. Alții, însă, sunt mândri că acest animal s-a întors pe teritoriul său original.

Antrenoarea sportivă Monika Cholewinska a venit la întâlnire pentru că 'oamenii vorbesc din ce în ce mai mult despre lupi' și voia să știe cum să se comporte dacă vede unul. Profesoara Malgorzata Switagorska recunoaște că 'locuim lângă păduri și cu siguranță există o oarecare îngrijorare'.

Croindu-și drum prin iarba înaltă și uscată dintr-o pădure aflată la 40 de minute de Konskie, Roman Gula observă că încălzirea globală schimbă și modul în care lupii vânează. 'Cunosc această zonă; era odinioară o mlaștină, acum este complet uscată', subliniază el.

Sabina Pieruzek-Nowak, care a petrecut decenii observând lupii în Polonia, consideră că schimbările în obiceiurile lor de vânătoare ar putea aduce beneficii. 'Lupii aduc beneficii tangibile economiei umane', spune ea. Pe măsură ce agricultura este practicată la o scară tot mai mare, animalele sălbatice precum căprioarele și mistreții se mută pe câmpuri pentru a găsi hrană, provocând pagube semnificative.

'Lupii le ucid pe câmpuri. Acestea sunt vești bune pentru fermieri', subliniază ea.

Politicienii care fac campanii împotriva lupilor au avut un efect devastator asupra reputației animalului în Europa, spune Pieruzek-Nowak. Ea petrece mult timp demontând prejudecățile despre lupi, răspândite pe rețelele de socializare și în presa locală.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 441

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 27-07-2025 20:03

Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetație

Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetație în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, și așteaptă sprijinul Uniunii Europene cu echipamente aeriene de stingere a flăcărilor, a declarat șeful serviciului național de combatere a incendiilor, Alexander Djartov, relatează agenția EFE.

Planeta 27-07-2025 18:10

VIDEO Turcia a evacuat mai multe mii de persoane din cauza incendiilor de vegetație

Pompierii din Turcia se luptau cu flăcările duminică, în urma unui val de caniculă mediteraneeană, iar autoritățile au evacuat peste 3.600 de persoane în două provincii, informează Reuters. Incendiile de vegetație din provinciile sudice Mersin și Antalya, precum și din provincia centrală Usak au fost, în cea mai mare parte, a

Planeta 25-07-2025 09:24

Grecia / Peste o mie de hectare, pârjolite într-un incendiu forestier în regiunea Peloponez

Pompierii greci luptau joi pentru cea de-a treia zi consecutivă cu un incendiu de pădure declanșat în regiunea Peloponez (sud-vestul Greciei), care a devastat până acum ''1.145 de hectare de teren'', potrivit serviciului european Copernicus, informează AFP. Peste 350 de pompieri asistați de 75 de vehicule, 15 bombardiere de apă și 1

Planeta 24-07-2025 09:58

Două decese, locuințe distruse în urma unui incendiu masiv de vegetație în Cipru

Două persoane și-au pierdut viața și sute de locuitori au fost evacuați după ce un incendiu masiv de vegetație a devastat regiuni din sudul Ciprului, distrugând locuințe și punând în pericol comunități întregi pe fundalul unui val intens de caniculă, informează Reuters. Cel puțin 100 de kilometri pătrați au fost pârjoliți în

Planeta 24-07-2025 08:40

10 decese și 14 răniți în incendiile de vegetație din centrul Turciei

Zece pompieri și-au pierdut viața și alți 14 au fost răniți în timp ce luptau să stingă un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Eskisehir, din centrul Turciei, a spus miercuri ministrul pentru Agricultură și Păduri, Ibrahim Yumakli, potrivit Reuters. Pompierii și echipele de salvatori depun eforturi încă de marți pentru a limita un inc

Planeta 23-07-2025 15:08

Valul de căldură se intensifică în Grecia, iar lipsa apei a devenit o sursă de îngrijorare

Valul de căldură din Grecia s-a intensificat miercuri și se așteaptă să se agraveze și mai mult joi, conform prognozelor meteo, temperaturile locale apropiindu-se deja de 45°C marți, transmite AFP. Lipsa ploilor și căldura provoacă, de asemenea, o secetă și o penurie de apă care alarmează autoritățile. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a

Planeta 23-07-2025 14:14

Cinci decese în Italia în contextul unui val de caniculă care a paralizat zone din sudul Europei

Cinci decese s-au înregistrat în Italia din cauza căldurii extreme care afectează în continuare regiuni din sudul Europei, informează DPA. Miercuri până la ora 10:00 (08:00 GMT), temperaturile depășiseră deja 30 de grade Celsius în Sicilia. Turcia și Grecia se confruntă de asemenea cu temperaturi ri

Planeta 22-07-2025 12:35

Nou val de caniculă în Grecia, autoritățile au suspendat munca în aer liber

Ministerul Muncii din Grecia a suspendat marți munca în aer liber în mai multe regiuni din cauza temperaturilor care ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în această țară, informează AFP. Din cauza ''temperaturilor și a nivelurilor de disconfort deosebit de ridicate'', munca în exterior a fost interzisă marți

Planeta 21-07-2025 19:50

Islanda/ Ceață vulcanică și poluare după erupția unui vulcan

O ceață vulcanică și o puternică poluare a aerului persistau luni în Islanda după erupția de miercuri a unui vulcan din peninsula Reykjanes, provenind de la două cratere rămase active, au indicat autoritățile islandeze, informează luni AFP. 'Zone întinse din țară sunt complet acoperite de ceață', a declarat pentru AFP Hlynu

Planeta 21-07-2025 19:26

Două noi arii marine protejate vor fi create în Grecia

Grecia va înființa două noi arii marine protejate, a anunțat luni guvernul de la Atena, care va respecta astfel promisiunea făcută în cadrul celei de-a treia conferințe ONU asupra oceanelor ce a avut loc în luna iunie, transmite AFP. 'Astăzi ne ținem această promisiune prin înființarea a două noi Parcuri Naționale M

Planeta 21-07-2025 13:53

Furtunile lovesc sudul Chinei continentale după trecerea taifunului Wipha

Furtunile s-au revărsat luni asupra zonelor sudice din China continentală determinând emiterea unor avertizări de viituri și alunecări de teren la o zi după ce taifunul Wipha s-a abătut asupra Hong Kong-ului. Ploile torențiale au afectat orașele Yangjiang, Zhanjiang și Maoming, din provincia Guangdong, sudul Chinei, după ce furtuna a atins uscatul duminică seară, infor

Planeta 21-07-2025 10:23

Inundații în Texas / Numărul dispăruților a fost revizuit în scădere

Autoritățile din Texas au revizuit în scădere numărul persoanelor date dispărute în urma inundațiilor catastrofale survenite la începutul lunii iulie, precizând că vor continua căutările pentru găsirea a trei persoane în zona cea mai grav afectată, informează AFP. Comitatul Kerr, epicentrul inundațiilor, ''confirmă că trei

Planeta 20-07-2025 01:58

Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit duminică dimineață provincia Golestan din nordul Iranului, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters. Seismul s-a produs la orele 01:07 (sâmbătă, 21:37 GMT), la o adâncime de șapte kilometri. Epicentrul a fost localizat la 36 de kilometri sud-sud-vest de orașul

Planeta 18-07-2025 19:26

Două râuri gigantice ce curgeau la suprafața Antacticii în urmă cu 80 de milioane de ani, descoperite sub gheață

Oamenii de știință au descoperit albiile a două râuri gigantice în Antarctica, un peisaj pierdut de mult timp, care a fost conservat sub calota glaciară antarctică timp de 30 de milioane de ani, conform unui studiu publicat la 11 iulie în revista Nature Geoscience, transmite Li

Planeta 18-07-2025 15:03

Pagube majore în sudul Franței în urma unui incendiu de amploare

Un incendiu forestier de amploare a provocat pagube majore în sudul Franței, peste 1000 de pompieri luptând cu flăcările din jurul orașului portuar Martigues de lângă Marsilia, informează dpa vineri. Focul a cuprins 240 de hectare și s-a extins extrem de rapid, potrivit serviciului local de pompieri. În prezent, cea mai