Ghețarii pierd cantități record de gheață în contextul creșterii temperaturilor globale, potrivit ONU

Ghețarii din diverse locuri de pe glob dispar într-un ritm mai accelerat decât până acum, ultimii trei ani marcând cea mai mare pierdere de masă de gheață din istoria înregistrărilor, potrivit unui raport publicat vineri de UNESCO, informează Reuters.
Cantitatea de 9.000 de gigatone de gheață pierdută începând din 1975 reprezintă echivalentul unui ''bloc de gheață de dimensiunile Germaniei, cu o grosime de 25 de metri'', a declarat Michael Zemp, directorul Serviciului Mondial de Monitorizare a Ghețarilor, cu sediul în Elveția, într-o conferință de presă organizată la sediul ONU din Geneva prin care a fost anunțată publicarea raportului.
Pierderea dramatică a stratului de gheață, din zona arctică până în Alpi, din America de Sud până pe Platoul Tibetan, este așteptată să se accelereze pe măsură ce schimbările climatice, cauzate de arderea combustibililor fosili, provoacă creșterea temperaturilor globale. Acest fenomen va exacerba cel mai probabil problemele economice, de mediu și sociale din diferite locuri de pe glob pe măsură ce nivelurile apelor mărilor cresc, iar sursele principale de apă se micșorează.
Publicarea raportului coincide cu summitul UNESCO de la Paris ce marchează pentru prima dată Ziua Mondială a Ghețarilor, care îndeamnă la acțiune globală pentru protejarea ghețarilor de pe întreg globul.
Potrivit lui Michael Zemp, cinci dintre ultimii șase ani au fost marcați de cele mai mari pierderi de gheață, 450 de gigatone de gheață topindu-se doar în 2024.
Din cauza pierderilor accelerate de gheață, ghețarii montani sunt printre cei mai mari contributori la creșterea nivelului mărilor, fenomen din cauza căruia milioane de oameni se confruntă cu riscul unor inundații devastatoare și al distrugerii cursurilor de apă de care miliarde de persoane depind pentru furnizarea energiei electrice și pentru agricultură.
Stefan Uhlenbrook, director departamentului pentru apă și criosferă în cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat că cei aproximativ 275.000 de ghețari care au mai rămas la nivel global cuprind, alături de calotele antarctică și groenlandeză, circa 70% din resursa de apă dulce a omenirii.
''Trebuie să ne îmbogățim cunoștințele științifice, trebuie să progresăm prin sisteme mai bune de observare, prin prognoze mai bune și prin sisteme de avertizare timpurie mai performante atât pentru planetă, cât și pentru oameni'', a adăugat Stefan Uhlenbrook.
Pericole și zeități
Circa 1,1 miliarde de persoane trăiesc în comunități situate în zone montane și care se confruntă cu primul efect al pierderii ghețarilor, din cauza riscurilor crescute asociate cu dezastrele naturale și cu sursele de apă nesigure. Din cauza amplasamentelor izolate și a terenului accidentat, soluțiile ieftine sunt greu de găsit.
Creșterea temperaturilor ar putea înrăutăți secetele din zone care se bazează pe stratul de zăpadă ca sursă de apă dulce, sporind în același timp severitatea și frecvența unor pericole precum avalanșele, alunecările de teren, viiturile și inundațiile produse de revărsarea unui lac glacial (GLOF).
Un fermier peruan care locuia în aval de un ghețar aflat în retragere și-a căutat dreptatea la tribunal și a dat în judecată gigantul german din sectorul energiei RWE pentru o parte din sistemul de apărare împotriva inundațiilor cauzate de un lac glaciar, cerând despăgubiri proporționale cu emisiile sale globale istorice.
''Schimbările pe care le vedem la fața locului sunt efectiv sfâșietoare'', a declarat miercuri pentru Reuters glaciologul Heidi Sevestre, din cadrul Programului pentru monitorizarea și evaluarea zonei arctice, la sediul UNESCO din Paris.
''Lucrurile în anumite regiuni se întâmplă mai rapid decât am anticipat'', a adăugat Heidi Sevestre, menționând o călătorie recentă în Munții Rwenzori, situați în Uganda și Republica Democrată Congo, în Africa de Est, unde ghețarii sunt așteptați de acum să dispară până în anul 2030.
Heidi Sevestre a lucrat cu comunitățile indigene Bakonzo din această regiune, care cred că o zeitate pe numele Kitasamba locuiește în ghețari.
''Vă puteți imagina conexiunea spirituală profundă, acest atașament puternic pe care acei oameni îl au față de ghețari și ce ar putea însemna pentru ei dacă acești ghețari vor dispărea?'', a declarat Heidi Sevestre.
Topirea ghețarilor din Africa de Est a dus la înmulțirea conflictelor locale pentru apă, potrivit noului raport UNESCO și, deși impactul este minim la o scară globală, problema topirii ghețarilor în diferite locuri din lume are un impact eteroclit.
În perioada 2000-2023, topirea ghețarilor montani a cauzat o creștere cu 18 milimetri a nivelului global al mării, circa 1 milimetru pe an. Fiecare milimetru poate expune până la 300.000 de persoane la inundații anuale, potrivit Serviciului Mondial pentru Monitorizarea Ghețarilor.
''Miliarde de oameni sunt conectați cu ghețarii, chiar dacă ei știu asta sau nu, și va fi nevoie de miliarde de persoane care să-i protejeze'', a declarat Heidi Sevestre. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după