Cel puţin 7 morţi în urma uraganului Beryl, care se îndreaptă spre Jamaica şi Insulele Cayman
Uraganul Beryl, deosebit de precoce, urmează să atingă zona de uscat în Jamaica, şi apoi în Insulele Cayman, miercuri, după ce a ucis cel puţin şapte persoane şi a provocat pagube materiale însemnate în sud-estul Caraibelor, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite AFP.
Beryl, primul uragan din acest sezon, a fost retrogradat, marţi după-amiază, la categoria 4, după ce luni seară şi marţi dimineaţă a fost încadrat în categoria 5, cea mai puternică pe scara Saffir-Simpson, utilizată pentru a descrie intensitatea furtunilor. Categoria 5 corespunde unor uragane care dezvoltă vânturi de peste 252 km/h şi care au efecte "potenţial catastrofale".
Beryl a devenit astfel cel mai precoce uragan de categoria 5 înregistrat vreodată de serviciile meteorologice americane.
Două persoane au murit în Venezuela în urma trecerii uraganului Beryl, ridicând numărul deceselor în această ţară la trei.
Alte cel puţin trei persoane au murit în Grenada, ţară pe care Beryl a lovit-o luni. De asemenea, a fost înregistrat un deces în Saint Vincent şi Grenadines.
"Vânturi devastatoare (...), creşterea cu potenţial fatal a nivelului apei şi valuri distructive sunt aşteptate în unele zone din Jamaica şi Insulele Cayman, miercuri, în timpul zilei şi seara", conform unui buletin informativ emis de NHC marţi, la 21:00 GMT, în care se menţionează că uraganul este însoţit de vânturi care suflă cu 250 km/h.
"Vestea bună este că Beryl a început să slăbească puţin" în intensitate, a comentat directorul NHC, Michael Brennan, descriind uraganul drept "extrem de periculos".
Când va lovi Jamaica, Beryl ar putea avea intensitatea unui uragan de categoria 3 sau 4, ceea ce ar putea provoca "daune însemnate din cauza vântului, în special caselor, acoperişurilor, copacilor şi cablurilor electrice", a adăugat el.
Într-un mesaj postat pe reţeaua socială X, premierul jamaican Andrew Holness le-a recomandat "tuturor jamaicanilor să se aprovizioneze cu alimente, baterii, lumânări şi apă" şi să îşi pună "documentele esenţiale" într-un loc sigur.
Alerte de uragan au fost emise, de asemenea, în Insulele Cayman, pe care Beryl se preconizează că le va traversa în cursul nopţii de miercuri spre joi, potrivit NHC.
În Republica Dominicană, valuri masive au lovit ţărmurile capitalei Santo Domingo, potrivit fotografilor AFP.
Beryl va afecta, de asemenea, sudul Haiti şi va ajunge, la o intensitate mult mică, în Peninsula Yucatan, în Mexic, joi seară.
- Criză climatică -
"Este clar că această criză climatică împinge dezastrele la noi niveluri record de distrugere", a observat directorul agenţiei ONU pentru climă, Simon Stiell. Una dintre cele două victime înregistrate în Carriacou, o insulă din Grenada, pe care ochiul uraganului a devastat-o luni, face parte din familia sa.
"Criza climatică merge din rău în mai rău şi mai repede decât se preconiza", ceea ce, drept răspuns, necesită "acţiuni mult mai ambiţioase din partea guvernelor şi a companiilor", a adăugat Stiell într-o declaraţie pentru AFP.
În Barbados, case şi sedii comerciale au fost inundate, iar bărcile de pescuit au fost avariate în Bridgetown.
Pe insula franceză Martinica, străzile au fost inundate şi aproximativ 10.000 de clienţi au fost privaţi de energie electrică, potrivit furnizorului de electricitate EDF.
- Supraîncălzirea Atlanticului de Nord -
Beryl este primul uragan din acest sezon din Oceanul din Atlantic. Apariţia atât de devreme a unui fenomen climatic de această amploare este extrem de rară în sezonul uraganelor, care se extinde de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, în Statele Unite.
La sfârşitul lunii mai, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA) a prognozat un sezon extraordinar al uraganelor în 2024 şi posibilitatea de formare a unui număr de până la şapte uragane de categoria 3 sau chiar mai mare.
Aceste previziuni sunt în special asociate cu dezvoltarea aşteptată a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi cu temperaturile foarte ridicate ale Oceanului Atlantic, potrivit NOAA.
Temperaturile Atlanticului de Nord continuă să crească de peste un an şi ating niveluri record, mult peste mediile multianuale, conform datelor publicate de NOAA. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: (c) The Agency For Public Information St. Vincent and the Grenadines/Handout via REUTERS
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință
După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',
O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei
Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di
Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024
Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această
UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați
Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu
Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime
Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva
Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido
Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur
Indonezia/ Bilanțul alunecărilor de teren produse pe insula Java urcă la 18 morți
Numărul deceselor provocate de alunecările de teren produse marți în regiunea Pekalongan din provincia indoneziană Java Centrală a crescut la 18, potrivit Agenției provinciale pentru gestionarea dezastrelor, informează Xinhua. Șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Java Centrală, Bergas Catursasi Penanggungan, a declarat că ce
ONU avertizează că pentru a ne salva viețile și planeta trebuie să salvăm ghețarii
Pentru a ne salva viețile și planeta este nevoie să salvăm ghețarii care se topesc sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marți ONU, la o zi după retragerea SUA din Acordul de la Paris, transmite AFP. 'Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară', a decla
Anunțul lui Trump despre Acordul de la Paris: 'Ușa rămâne deschisă', spune șeful ONU pentru climă
'Ușa rămâne deschisă', a declarat luni șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, după ce administrația lui Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite, pentru a doua oară, din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că SUA trebuie să rămână un 'lider în probleme de mediu
Indonezia: 16 morți și 10 răniți după o alunecare de teren pe insula Java
O alunecare de teren provocată de precipitații abundente a făcut cel puțin 16 morți și a rănit 10 persoane într-o provincie din centrul insulei indoneziene Java, a anunțat marți un oficial din cadrul Poliției locale, informează AFP. 'Un bilanț de 16 morți a fost confirmat. În ceea ce privește victimele rănite, 10 au fost trimis
Cutremur cu magnitudinea 6,4 în Taiwan
Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs luni (marți, ora locală) într-o zonă muntoasă din sudul Taiwanului, în apropiere de orașul Chiayi, a anunțat administrația meteorologică a insulei. Potrivit rapoartelor inițiale, pagubele sunt minore, transmite Reuters. Producătorul de cipuri TSMC a anunțat că personalul din fabricile sale di
China/ Peste 94 de milioane de persoane, afectate de dezastre naturale în 2024
Un total de 94,13 milioane de persoane din China au fost afectate de dezastre naturale în 2024, a anunțat luni biroul Comisiei naționale pentru prevenirea, reducerea și gestionarea dezastrelor, împreună cu Ministerul Managementului Situațiilor de Urgență, informează Xinhua. Potrivit unei declarații emise de cele două autorități, un
Vulcanul Ibu din Indonezia a erupt de cel puțin 1.000 de ori în această lună
Vulcanul Ibu, din estul Indoneziei, a erupt de peste 1.000 de ori doar în această lună, conform unui raport oficial dat publicității duminică, transmite AFP. Muntele Ibu, aflat pe insula Halmahera, din provincia Molucelor de nord, în estul vastului arhipelag, a intrat din nou în erupție miercuri, aruncând o coloană de f
Incendiile din Los Angeles, semn al unui urbanism neadaptat la provocările climatice (arhitect)
Incendiile catastrofale din Los Angeles, exacerbate de efectele schimbărilor climatice, pun mai puțin sub semnul întrebării recursul sistematic la case pe structură din lemn cât extinderea urbană necontrolată a acestui oraș conceput pentru automobile, conform declarațiilor pentru AFP ale arhitectului și urbanistului Nicolas Michelin.
Circulația curenților oceanici din Atlantic (AMOC) nu prezintă semne de declin (studiu)
Sistemul de circulație Atlantic-Meridional (AMOC), un sistem complex de curenți oceanici ce joacă un rol major în reglarea climei de pe Terra, nu a prezentat semne de declin în ultimii 60 de ani, susțin oamenii de știință din Elveția într-un studiu publicat recent în revista Nature Communications, informează AFP. Potrivit acestui studiu