logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un val de căldură record persistă duminică în emisfera nordică

Image

Un val de căldură record persistă duminică în întreaga lume, din Europa până în China şi Statele Unite, obligând autorităţile să ia măsuri drastice pentru a face faţă caniculei şi noilor incendii, consecinţe ale încălzirii globale, transmite France Presse.

Italia, de la nord la sud, se confruntă cu un val de căldură cu temperaturi record aşteptate în următoarele câteva zile.

 


Foto: (c) MAURIZIO BRAMBATTI/EPA


Duminică, 16 oraşe din întreaga ţară sunt plasate în alertă roşie, temperaturile urmând să atingă 36/37 de grade Celsius de la Roma la Bologna, înainte de un vârf de temut la începutul săptămânii viitoare.

"Este un cuptor. Nu se poate sta prea mult timp într-un singur loc", a declarat sâmbătă dimineaţă pentru AFP Veronika Niederlovi, o turistă cehă în vârstă de 16 ani, aflată în vizită la Roma.

 

Foto: (c) CESARE ABBATE/EPA


Potrivit cotidianului Il Messaggero, doi fotbalişti amatori în vârstă de 48 şi 51 de ani au murit vineri seara în timpul unor meciuri în regiunea Napoli (sud), după ce s-au simţit rău, probabil din cauza căldurii.

Centrul meteorologic italian a declarat că se teme de "cel mai intens val de căldură din această vară, dar şi unul dintre cele mai intense din toate timpurile".

Nordul peninsulei nu va fi cruţat, marţi fiind aşteptate temperaturi de 38 de grade Celsius la Milano.

 

Foto: (c) Ren Pengfei/Xinhua


În Germania, cele mai ridicate temperaturi de sâmbătă au fost măsurate în oraşul bavarez Mohrendorf-Kleinseebach (37,9 de grade Celsius). Alte 35 de grade Celsius au fost înregistrate la Berlin şi 34 de grade Celsius la Munchen.

În Franţa, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a fost aspru criticat sâmbătă, în special de paleoclimatologul Valerie Masson-Delmotte, pentru că a declarat că temperaturile au fost "destul de normale pentru o vară".

 

Foto: (c) YOAN VALAT/EPA


Şi alte personalităţi influente au reacţionat, printre care specialistul în agroclimatologie Serge Zaka. "Când vor înţelege şi îşi vor asuma politicienii noştri provocările legate de schimbările climatice?", a deplâns el pe Twitter.

Iunie a fost a doua cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în Franţa, iar mai multe departamente se află de marţi sub alertă portocalie de caniculă.

Şi Grecia este afectată de caniculă, care a obligat autorităţile să închidă Acropole din Atena în în orele cele mai fierbinţi ale zilei de duminică, pentru a treia zi consecutivă, când temperaturile ar putea atinge 41 de grade Celsius în întreaga ţară.

 

Foto: (c) ORESTIS PANAGIOTOU/EPA


Echipele Crucii Roşii desfăşurate la poalele Acropolei au intervenit de "zeci de ori" pentru a acorda ajutor vizitatorilor care s-au simţit rău în ultimele zile.

În Spania, un nou val de căldură este aşteptat între luni şi miercuri, după un scurt răgaz în weekend, după o săptămână în care temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius în Andaluzia (sud) şi în Insulele Canare.

 


Foto: (c) Gustavo Valiente/Xinhua


"Acest nou val va fi scurt, dar intens, cu temperaturi care ar urma să depăşească 42 de grade Celsius", a scris Agenţia de Meteorologie (Aemet) pe Twitter.

Africa de Nord este de asemenea afectată. În Maroc, un nou val de căldură este anunţat până marţi, cu temperaturi care variază între 37 şi 47 de grade Celsius în mai multe provincii, potrivit Direcţiei Generale de Meteorologie (DGM).

În Asia, mai multe provincii din sudul şi sud-estul Chinei se vor confrunta cu temperaturi ridicate în weekend, care vor atinge 35-40 de grade Celsius, potrivit Observatorului Meteorologic Central. În unele părţi din nord-vest, unele oraşe ar putea depăşi chiar 40°C.

 


Foto: (c) WU HAO/EPA


În Japonia, autorităţile au făcut apel la populaţie să dea dovadă de prudenţă, întrucât se aşteaptă ca temperaturile să atingă 39 de grade Celsius în estul ţării duminică şi luni, potrivit meteorologilor locali.

De cealaltă parte a globului, sudul Statelor Unite se topeşte de căldură: zeci de milioane de americani, din California până în Texas, au fost supuşi unor temperaturi periculos de ridicate, care ar urma să atingă cote maxime în weekend.

La Phoenix, o metropolă din Arizona, în sud-vestul Statelor Unite, s-au înregistrat aproape 44 de grade Celsius sâmbătă, a 16-a zi consecutivă cu temperaturi maxime de peste 43 de grade Celsius, iar meteorologii se aşteaptă ca mercurul să ajungă la 46 de grade Celsius.

 


Foto: (c) Chen Chen/Xinhua


"Când beau un pahar cu apă, ameţesc şi îmi vine să vomit din cauza căldurii", a declarat Juan, un muncitor în vârstă de 28 de ani care şi-a dat doar prenumele şi care lucrează pe un şantier de construcţii din Houston, Texas, afară, în căldura sufocantă.

În California, în Valea Morţii - unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ - sunt aşteptate duminică noi vârfuri de temperatură, care ar putea atinge 54 de grade Celsius, după ce sâmbătă, la prânz, s-au înregistrat 48 de grade Celsius.

În sudul statului, pompierii americani se luptă de vineri cu mai multe incendii foarte violente, care au devastat peste 1.214 hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.

Fumul incendiilor din Canada, unde peste 500 de focare sunt scăpate de sub control, provocase deja în luna iunie mai multe episoade de poluare atmosferică puternică în nord-estul Statelor Unite.

În Iordania, cuprinsă de un val de căldură care a depăşit 40 de grade Celsius în unele regiuni, serviciile de urgenţă se luptă cu incendiile din pădurile din Ajloun (nord).

 

Foto: (c) Mohammad Abu Ghosh/Xinhua


La nivel mondial, iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, potrivit agenţiei europene Copernicus şi agenţiilor americane NASA şi NOAA.

Apoi, prima săptămână întreagă a lunii iulie a fost, la rândul ei, cea mai caldă înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Potrivit experţilor, emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi rata de recurenţă a valurilor de căldură.

Căldura este unul dintre cele mai mortale fenomene meteorologice, a precizat OMM. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile ridicate au provocat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 22-01-2025 09:47

Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024

Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această

Planeta 22-01-2025 09:28

UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați

Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu

Planeta 22-01-2025 00:25

Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva

Planeta 21-01-2025 19:59

Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido

Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur

Planeta 21-01-2025 19:33

Indonezia/ Bilanțul alunecărilor de teren produse pe insula Java urcă la 18 morți

Numărul deceselor provocate de alunecările de teren produse marți în regiunea Pekalongan din provincia indoneziană Java Centrală a crescut la 18, potrivit Agenției provinciale pentru gestionarea dezastrelor, informează Xinhua. Șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Java Centrală, Bergas Catursasi Penanggungan, a declarat că ce

Planeta 21-01-2025 18:09

ONU avertizează că pentru a ne salva viețile și planeta trebuie să salvăm ghețarii

Pentru a ne salva viețile și planeta este nevoie să salvăm ghețarii care se topesc sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marți ONU, la o zi după retragerea SUA din Acordul de la Paris, transmite AFP. 'Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară', a decla

Planeta 21-01-2025 10:41

Anunțul lui Trump despre Acordul de la Paris: 'Ușa rămâne deschisă', spune șeful ONU pentru climă

'Ușa rămâne deschisă', a declarat luni șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, după ce administrația lui Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite, pentru a doua oară, din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că SUA trebuie să rămână un 'lider în probleme de mediu

Planeta 21-01-2025 10:03

Indonezia: 16 morți și 10 răniți după o alunecare de teren pe insula Java

O alunecare de teren provocată de precipitații abundente a făcut cel puțin 16 morți și a rănit 10 persoane într-o provincie din centrul insulei indoneziene Java, a anunțat marți un oficial din cadrul Poliției locale, informează AFP. 'Un bilanț de 16 morți a fost confirmat. În ceea ce privește victimele rănite, 10 au fost trimis

Planeta 20-01-2025 18:47

Cutremur cu magnitudinea 6,4 în Taiwan

Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs luni (marți, ora locală) într-o zonă muntoasă din sudul Taiwanului, în apropiere de orașul Chiayi, a anunțat administrația meteorologică a insulei. Potrivit rapoartelor inițiale, pagubele sunt minore, transmite Reuters. Producătorul de cipuri TSMC a anunțat că personalul din fabricile sale di

Planeta 20-01-2025 16:59

China/ Peste 94 de milioane de persoane, afectate de dezastre naturale în 2024

Un total de 94,13 milioane de persoane din China au fost afectate de dezastre naturale în 2024, a anunțat luni biroul Comisiei naționale pentru prevenirea, reducerea și gestionarea dezastrelor, împreună cu Ministerul Managementului Situațiilor de Urgență, informează Xinhua. Potrivit unei declarații emise de cele două autorități, un

Planeta 19-01-2025 12:16

Vulcanul Ibu din Indonezia a erupt de cel puțin 1.000 de ori în această lună

Vulcanul Ibu, din estul Indoneziei, a erupt de peste 1.000 de ori doar în această lună, conform unui raport oficial dat publicității duminică, transmite AFP. Muntele Ibu, aflat pe insula Halmahera, din provincia Molucelor de nord, în estul vastului arhipelag, a intrat din nou în erupție miercuri, aruncând o coloană de f

Planeta 19-01-2025 11:02

Incendiile din Los Angeles, semn al unui urbanism neadaptat la provocările climatice (arhitect)

Incendiile catastrofale din Los Angeles, exacerbate de efectele schimbărilor climatice, pun mai puțin sub semnul întrebării recursul sistematic la case pe structură din lemn cât extinderea urbană necontrolată a acestui oraș conceput pentru automobile, conform declarațiilor pentru AFP ale arhitectului și urbanistului Nicolas Michelin.

Planeta 17-01-2025 18:57

Circulația curenților oceanici din Atlantic (AMOC) nu prezintă semne de declin (studiu)

Sistemul de circulație Atlantic-Meridional (AMOC), un sistem complex de curenți oceanici ce joacă un rol major în reglarea climei de pe Terra, nu a prezentat semne de declin în ultimii 60 de ani, susțin oamenii de știință din Elveția într-un studiu publicat recent în revista Nature Communications, informează AFP. Potrivit acestui studiu

Planeta 17-01-2025 09:50

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește într-un ritm 'incompatibil' cu obiectivul de 1,5 grade Celsius(studiu)

Dioxidul de carbon din atmosferă crește într-un ritm considerat incompatibil cu menținerea încălzirii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, avertizează un studiu al serviciului britanic de meteorologie Met Office, relatează vineri DPA/PA Media. Concentrațiile principalului gaz cu efect de

Planeta 17-01-2025 05:37

SUA se pregătesc să înfrunte marele frig

Americanii se pregăteau joi să înfrunte temperaturi potențial periculos de scăzute în zilele următoare, învestirea lui Donald Trump luni la Washington de luni anunțându-se a fi cea mai rece din ultimele patru decenii, scrie AFP. Frigul, legat de 'vortexul polar' arctic, este așteptat să se traducă prin temperatu