logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Urmele de condensare lăsate de avioane, o altă faţă a impactului aviaţiei asupra climei

Imagine din galeria Agerpres

Impactul aviaţiei asupra încălzirii globale nu se rezumă doar la amprenta sa de carbon, urmele de condensare lăsate de avioane având o contribuţie "cel puţin" la fel de mare ca cea a emisiilor de dioxid de carbon (CO2), au estimat experţii care solicită o analiză mai amplă a acestui fenomen, relatează joi AFP.

Sectorul aerian, care reprezintă 2 până la 3% din emisiile globale de CO2, şi-a asumat o politică de reducere drastică a emisiilor sale de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră. Este vizat obiectivul "emisii nete zero" până în 2050.

Însă, acesta este doar vârful aisbergului impactului climatic al transportului aerian, după cum estimează ONG-ul Transport & Environnement (T&E).

Oamenii de ştiinţă sunt încă departe de a deţine cifre definitive, însă "emisiile non-CO2 pot reprezenta până la două treimi din impactul aviaţiei asupra încălzirii globale", după cum a declarat directorul executiv al organizaţiei, William Todts. El şi-a exprimat regretul că, în pofida acestui lucru, "nu ne pasă".

Fără a-l cuantifica cu exactitate, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) recunoaşte la rândul său acest impact. "Importanţa incidenţelor non-CO2 ale activităţilor aeriene asupra climei - pe care le-am estimat până în prezent a fi cel puţin la fel de importante ca cele ale CO2 - este pe deplin confirmată", a indicat agenţia într-un raport din noiembrie 2020.

Aceste efecte sunt produse în principal de oxizii de azot (NO2/NOx) şi mai ales de urmele de condensare, care reprezintă 57%, potrivit lui Marc Settler, profesor la Imperial College London.

Departe de teorii ale conspiraţiei despre aşa-numitele "chemtrails", formarea acestor urme albe în urma aeronavelor reprezintă un fenomen cunoscut - în anumite condiţii de umiditate şi temperatură, diverse particule, precum cele de funingine, sunt încapsulate în cristale de gheaţă ce formează dâre ce se transformă în cirrus, nori de altitudine sub formă de filamente albe.

Deşi au un efect de răcire, reflectând o parte din energia soarelui înapoi în spaţiu, ele împiedică scăparea radiaţiilor de pe Pământ.

"Urmele de condensare pe timp de noapte, iarna, sunt cele care riscă să aibă cel mai mare efect de încălzire", a explicat Marc Settler. El a adăugat că "majoritatea" zborurilor nu provoacă formarea de astfel de urme.

"Mai multe cercetări"

Funinginea provine din molecule de hidrocarburi aromatice, care reprezintă 8% până la 25% din volumul kerosenului. Prin urmare, este esenţial, după cum notează Marc Settler, să existe "mai multe informaţii despre compoziţia combustibilului" utilizat în timpul zborurilor.

Combustibilii durabili pentru aviaţie (SAF) permit reducerea funinginii şi, prin urmare, urmele de condensare.

Pentru Patrick Le Clercq, de la Centrul german de cercetare aerospaţială DLR, "utilizarea unui combustibil care scade cu 80% emisiile de funingine permite reducerea cu până la 50%" a impactului urmelor de condensare asupra încălzirii globale.

Însă, "chiar dacă nu ar exista funingine în dâre, rămân încă particulele din aerul înconjurător" care pot conduce la formarea de cristale de gheaţă, a subliniat el.

O viitoare aeronavă alimentată cu hidrogen - care emite doar vapori de apă - s-ar putea afla astfel, de asemenea, la originea urmelor de condensare, acestea disipându-se, însă, mult mai rapid.

Deoarece aceste urme apar doar în anumite condiţii de umiditate şi temperatură, zonele în care este posibil să se formeze ar trebui evitate.

Un studiu realizat în 2020 în spaţiul aerian japonez a concluzionat că 2% dintre zboruri s-au aflat la originea a 80% dintre urmele de condensare, iar redirecţionarea în proporţie de 1,7% a avioanelor a redus urmele de condensare cu 59%, fără impact asupra consumului de combustibil.

Una dintre provocări este tocmai adaptarea traiectoriei avionului evitându-se în acelaşi timp un consum mai mare de combustibil, a indicat directorul general al EASA, Patrick Ky.

Poate fi suficient să se indice pilotului să zboare cu 600 de metri mai sus sau mai jos pentru a se evita zonele favorabile formării de urme de condensare.

Centrul de control al traficului aerian de la Maastricht, care gestionează spaţiul aerian din Benelux şi nord-vestul Germaniei, a efectuat un experiment în perioada ianuarie-octombrie 2021, care a vizat redirecţionarea avioanelor în funcţie de zonele favorabile formării urmelor de condensare.

"Credem că urmele pot fi evitate", a declarat Ilona Sitova, care a condus acest studiu, referindu-se la zonele favorabile formării de dâre de condensare. Însă, a adăugat ea, stabilirea hărţilor de prognoză a acestor zone a fost "mai complicată decât era de aşteptat şi nu este în totalitate fiabilă". În acest sens, Sitova a precizat că "avem nevoie de mai multe cercetări".AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 21-02-2025 14:04

Recoltarea ceții, o soluție pentru combaterea penuriei de apă în cele mai aride regiuni ale lumii (studiu)

Recoltarea ceții ar putea reduce deficitul de apă în cel mai uscat loc din lume, sugerează un studiu recent, transmite vineri agenția DPA. În deșertul Atacama din Chile, unde precipitațiile anuale sunt mai mici de un milimetru pe an, sursa principală de apă este reprezentată de spațiile subterane pline cu apă, care s-au reînc

Planeta 19-02-2025 11:24

Australia/ Autoritățile eutanasiază zeci de delfini eșuați în Tasmania

Agenții pentru protecția mediului demarează miercuri procesul de eutanasiere a 90 de delfini eșuați pe o plajă din Tasmania, Australia, au anunțat aceștia după eșecul tentativei de readucere în larg a cetaceelor, informează AFP. Un număr total de 157 de delfini au eșuat în decursul a 48 de ore în apropiere de Arthur River, o localitate puțin

Planeta 18-02-2025 10:51

Brazilia/ Rio de Janeiro se confruntă cu un episod canicular înaintea celebrului carnaval

O caniculă neobișnuită chiar și pentru regiunea tropicelor, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, a lovit luni Rio de Janeiro, care se pregătește să înfrunte 'cea mai caldă vară din ultimii ani'' înaintea celebrului carnaval (28 februarie - 8 martie), informează marți AFP. Luni la prânz, metropola cu ș

Planeta 14-02-2025 12:10

De Ziua Sfântului Valentin, apel la protejarea pinguinilor africani care formează perechi pe viață

Activiștii pentru protecția speciilor pe cale de dispariție au lansat un apel de Ziua Sfântului Valentin pentru protejarea pinguinilor africani (Spheniscus demersus) care formează perechi pe viață, transmite vineri DPA. Aceste păsări marine, care reprezintă singura specie nativă de pinguini din Africa, sunt amenințate cu dispariția &icir

Planeta 14-02-2025 09:32

Începe operațiunea de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată de la centrala nucleară din Fukushima

Operatorul centralei nucleare japoneze de la Fukushima, grav afectată de seismul urmat de un tsunami devastator în 2011, a anunțat vineri că au fost inițiate operațiunile de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată pentru a elibera spațiul pentru stocarea deșeurilor nucleare, transmite AFP. Lucrările de dezmembrare (a rezervoarelor de

Planeta 13-02-2025 14:12

Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP. Practic indestructibile și prezente în numeroa

Planeta 13-02-2025 10:34

Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores

Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă