logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024 (II): Care este impactul ESG in sectoarele din economie

Image

 

Curentul ESG vine din 2025 cu noi valuri catre companii, pragul companiilor care sunt obligate sa vina cu rapoarte de sustenabilitate in 2026 pentru situatia aferenta anului viitor fiind coborat pana la o cifra de afaceri anuala de peste 10 mil. Euro. Banii cu adresabilitate ESG pentru companii sunt disponibili in mai multe formate si pot veni pe canale de finantare diferite dinspre institutii financiare internationale, banci, investitori cu apetit pentru emisiuni de obligatiuni sau fonduri de private equity. Acesti bani au generat un pipeline de tranzactii cu active verzi din ce in ce mai solid pe piata de energie, pe pietele de capital sau pe piata de finantare bancara pentru companii. Insa, fenomenul ESG vine la pachet si cu costuri care nu sunt absorbite de catre piata, ale carei prioritati sunt randamentele obtinute in final de catre investitori si lichiditatea unor astfel de instrumente, potrivit concluziilor THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024, eveniment organizat pe 10 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Finante publice. 

„Acum suntem in procesul de pregatire al raportului de alocare in care aratam investitorilor in ce s-au investit sumele atrase si urmand apoi sa avem si un raport de impact in care fiecare investitor trebuie sa vada suma investita ce impact a avut asupra mediului. Si acesta este un proiect in care cererea din partea investitorilor este foarte ridicata, dar intr-adevar trebuie sa fim foarte atenti cand emitem niste sume de bani, iar volumele pe care le emitem in suveran sunt de ordinul a cel putin 2 mld. Euro pe o transa si trebuie ca intr-un orizont de timp oarecum scurt sa poti sa aloci aceste sume. Ministerul Finantelor are intr-adevar politica mentinerii unui buffer valutar (rezerva financiara in valuta – n.r.), dar iti doresti ca atunci cand ai iesit pe pietele externe si ai emisiune sa poti avea acces la bani pentru ca si acesti bani vin cu un cost, mai bun decat emisiunile clasice dar este un cost pe care ti-l asumi”, a declarat Bogdan Zinca de la Ministerul de Finante, Sef serviciu Contractare Direcţia Generala de Management al Datoriei Publice si Fluxurilor de Trezorerie in cadrul Ministerului Finantelor.

Ministerul de Finante a emis pe 15 februarie 2024 prima sa emisiune de obligatiuni verzi pe pietele internationale, structurata pe doua transe, cu maturitate la 7 ani, iar transa verde cu maturitate la 12 ani. Volumul atras pentru transa cu maturitatea de 7 ani a fost de 2 mld. Euro la randament de 5,394% si o rata de dobanda de 5,375% pe an, iar pentru transa verde cu maturitatea de 12 ani a fost atras un volum de 2 mld. Euro, la randament de 5,734% si o rata de dobanda de 5,625% pe an.

„Un alt proiect pe care chiar saptamana trecuta l-am avut a fost prima emisiune de obligatiuni Samurai pe pietele de capital din Japonia. A fost o emisiune de succes pentru o emisiune inaugurala. Am emis trei transe cu maturitati de 3, 5, 7 ani in suma de 33 miliarde de yeni japonezi, care este echivalentul a 200 mil. Euro. In urma feedback-ului primit si de la investitori si de la sindicatul bancar care ne-a sprijinit in intermedierea emisiunii, am luat decizia ca toate transele pe Samurai sa fie transe green. Si investitorii japonezi sunt interesati de utilizarea fondurilor si atunci ne-a bucurat acest lucru, dar in acelasi timp oarecum creste presiunea pentru ca trebuie sa avem suficiente cheltuieli din bugetul de stat care sa se plieze, sa ii putem folosi. Noi avem o alocare pe portofoliu, nu pe proiect. Unii investitori si-ar dori ca din banii lor sa finanteze un anumit proiect, acum insa sumele emise fiind foarte mari este riscant sa iti asumi ca vei finanta strict un proiect”, a precizat Bogdan Zinca.

 Investitii

Private Equity.

„Piata romaneasca de tranzactii este o piata destul de mica, adica estimarea mea este ca ea este undeva intre 1 mld. si 1,5 mld. Euro daca excludem real estate si energia, nu 3 – 4 mld. Euro cat se vehiculeaza in diverse studii. Si sunt relativ putine companii si tranzactii care sa se potriveasca unui fond care ar fi hard green articolul 9 sau ceva similar. Atunci trebuie sa te adaptezi la piata, motivul fiind ca piata este atat de mica si fondurile sunt atat de mici fata de cele din Vest si esti nevoit sa faci tranzactii unde componenta de ESG o integrezi in componenta de due diligence, dar nu este un factor sau criteriu de baza atunci cand cumperi o companie”, a declarat Dan Farcasanu, Partner la Mozaik Investments.

„Ce se schimba la noi este ca vom face ESG due diligence de acum inainte si nu mai este o optiune, ci este un must. Apoi acel consultant care ne face ESG due diligence trebuie sa vina si cu niste propuneri de imbunatatire a lucrurilor din punctul asta de vedere. Cu cat mergi sa discuti cu institutionali mai mari, cu atat ESG-ul este mai important.”, a spus Adrian Netea, Investment Director la Morphosis Capital.

„Cumva pe la inceputul anului, eram in fundraising (strangerea unui nou fond – n.r.) si am fost recomandati catre un foarte mare asset manager din Londra. Am pregatit prezentarea, portofoliul, strategia, si apoi am avut un call cu cineva din conducerea lor si call-ul a mers cumva de genul asta – Buna ziua! – Buna ziua! Am citit prezentarea, prima intrebare: Sunteti ESG articol 6 sau articol 8? inainte sa ne intrebe cati bani vrem, ce facem sau care este strategia. Prima intrebare a fost despre ESG. Si ne-am dat seama ca lucrurile merg in directia asta din ce in ce mai mult. Cu cat esti mai bine pregatit, ai sanse sa fii mai atractiv si pentru institutionali si pentru banci totodata.”, a punctat Adrian Netea.

 Piete de capital.

A investit IFC in emisiunea recenta de obligatiuni a Bancii Transilvania?

„Da. Am fost chiar investitor – ancora, am contribuit si noi cu 50 mil. Euro si restul au contribuit cu 650 mil. Euro, unde am ajutat si noi la strangerea lor”, a spus Cristian Nacu, Senior Country Officer al IFC.

Banca Transilvania a plasat la 25 septembrie 2024 pe pietele internationale de capital o emisiune de obligatiuni de 700 mil. Euro cu maturitate in 2030, la un cupon de 5,125% pe an. Tranzactia a atras cereri de peste 2,5 mld. Euro din partea investitorilor si a fost intermediata de catre un sindicat format din bancile de investitii  J.P. Morgan, Morgan Stanley, Nomura si ING Bank, (acesta avand si rolul de consultant ESG), iar BT Capital Partners, compania de brokeraj a grupului Banca Transilvania, a fost Co-manager pentru aceasta emisiune.

„Observam o tendinta de specializare, de nisare, zona asta de fonduri de impact, fonduri care urmaresc efectiv anumite obiective, dar acestea aduna probabil bani ceva mai putini decat in trecut, au ajuns la un nivel de amploare de administrare a activelor care nu gaseste neaparat oportunitati extraordinare de a obtine performanta pe termen scurt si se gandesc la termene mai lungi. Si se adreseaza unor investitori care sunt efectiv interesati de acest subiect. Si cealalta tendinta in care ne incadram si noi ca grup Erste Asset Management este zona de integrare a factorilor de sustenabilitate in procesul general de investitii, adica poate nu urmarim in mod dedicat sau focusat doar investitii in companii care sa activeze doar in sectoare sustenabile, mai degraba integram analize de sustenabilitate in procesul de luare a deciziilor de investitie, iar aici strategic grupul nostru este foarte clar si hotarat”, a subliniat Horia Braun Erdei, CEO al Erste Asset Management Romania.

„Inca nu vedem presiune din partea investitorilor, cerere in Romania de a investi in fonduri de articol 8, articol 9 – fonduri care sa aiba componenta sustenabila declarata si cu transparenta sporita, dar cred ca vom ajunge acolo si vrem sa fim pregatiti”, a mai spus reprezentantul Erste Asset Management.

 Finantare bancara.

„Noi nu am finantat parcuri de energie regenerabila. Este o volatilitate pe piata. Ma refer strict la dependenta ca si cifra de afaceri de veniturile din energie regenerabila. Avem foarte multe proiecte finantate catre antreprenori din diverse business-uri, care au trecut la a-si inlocui sursa de energie cu energie regenerabila. In industria manufacturiera, consumatori destul de mari ajung sa aiba pana la 30 – 40% din energie in energie regenerabila. Energia este un sector important pentru noi pentru ca este si cel mai emitator ca pondere in emisiile de CO2 echivalent. Sectoare la care renuntam si in ultimul raport al grupului este mentionat este sectorul oil and gas (petrol si gaze). In upstream (explorare si productie – n.r.), ING s-a angajat ferm ca in urmatoarea perioada vor inceta finantarea de deschidere de noi campuri petroliere”,  a punctat Marius Gavrea, Sustainability Manager in cadrul ING Bank Romania.

„Am creat si o expertiza pentru ca lucram de multa vreme in domeniu si avem aceasta abordare sectoriala, avem echipe de specialisti la nivel global si in tara astfel ca ne-a fost destul de la indemana sa intermediem in calitate de consultanti si acea emisiune de obligatiuni verzi pe care Banca Transilvania a pus-o in piata. Prin aceasta noi oferim si consultanta altor jucatori din piata. Iar mai ales pe partea de sustenabilitate, aliantele joaca un rol foarte important, atat cu jucatori din domeniu, cat si cu institutii guvernamentale”, a adaugat Marius Gavrea de la ING Bank Romania.

 Energie verde.

„Avem un portofoliu in dezvoltare. Piata este in dezvoltare si ne uitam cum sa ne pozitionam. Pe hartie portofoliul nostru este de 2 GW. (…) Suntem mai degraba in pozitia de investitor. Incercam sa gasim proiecte care au nevoie de investitor la nivelul de development”, a declarat Razvan Popa, CEO Jantzen Renewables.

„In portofoliul pe care l-am vandut catre Petrom, au fost 789 de avize si autorizatii, care trebuie obtinute intr-un termen prevazut de lege, de 12 sau 18 luni depinde cum calculezi. Ca si timp, tranzactia a durat aproape 2 ani (…) Unul din lucrurile care ne-au tinut probabil 6 luni pe tranzactie a fost ca a trebuit sa securizam, sa cumparam practic traseul viitoarei linii aeriene de la statia de transformare noua pana la linia Transelectrica. Trebuie sa obtii niste drepturi reale ca sa treci cu cablul (…) Ne mai trebuia 5 metri iar pentru acei 5 metri liniari ca sa trecem cu cablul pe deasupra, a trebuit sa avem de-a face cu 21 de persoane care erau coproprietari ai acelor 5 metri liniari si sa facem astfel 17 mosteniri la rand.”, a detaliat Razvan Popa de la Jantzen Renewables pe marginea recentei tranzactii de vanzare de active de energie regenerabila catre OMV Petrom.

„Daca in ultimii peste 3 – 4 ani vorbim despre tranzactii cu active ready to build in curs de dezvoltare, acum focusul se muta mai mult pe zona de finantare pe zona de EPC si PPA-uri pentru ca investitorii – the usual suspects din piata noastra – care au venit aici si au avut interes sa investeasca in portofolii, au asigurat deja portofoliile de proiecte pe hartie si acum trebuie sa le si implementeze. Ca si tendinta, ne asteptam la mai putine tranzactii cu active in dezvoltare, mai mult focus pentru a asigura banii pentru a implementa aceste tranzactii, focus pe zona de securizare de PPA-uri pentru a asigura vanzarea energiei pe termen lung si, desigur, in stransa legatura cu finantarea si pe zona de EPC. Ne asteptam sa se mentina efervescenta, dar cumva se muta focusul investitorilor din piata”, a punctat Monica Cojocaru, Partner in cadrul firmei austriece de avocatura Schoenherr.

Despre finantarea proiectelor verzi.

„Comparativ cu primul ciclu investitional in active regenerabile, care s-a intamplat in perioada din 2008 pana in 2012 – 2014, cand interesul din zona finantatorilor era destul de redus, acest ciclu investitional avand in spate cerintele acestea de sustenabilitate, dorinta, intentia cel putin declarativa de finantare este acolo si bancile sunt dispuse sa discute doar ca eu cred ca blocajul intervine cand se discuta despre termenii finantarii”, sustine Monica Cojocaru de la Schoenherr.

  Retail.

„Toti marii retaileri care sunt parte din asociatia noastra au diverse programe atat de mediu, atat pe parte sociala, cat si pe parte de guvernanta. Pe mediu, as putea sa vorbesc de instalatiile de panouri fotovoltaice, care au fost facute in foarte multe locatii, despre statiile de incarcare masini electrice. Apoi avem aspectul unor programe punctuale respectiv de a ajunge la Zero Waste, de a colecta ulei folosit de a-l recicla, iar unii dintre membrii nostri ofera ca stimulent inapoi legume si fructe daca ne ducem cu uleiul la reciclat.  Pe partea de lanturi de aprovizionare, ne intereseaza sa fie cat mai sustenabile, sa fie cat mai trasabile, iar producatorii sa respecte si ei la randul lor aceste cerinte. Ambalajele sunt unele eco friendly.”, a declarat Roxana Mihai, Senior Counsel in cadrul Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

„Pentru aceasta raportare pe care o descriem ESG, colegii mei sunt pregatiti. Ce urmeaza sa vina e un pic mai de speriat pentru ca nu stim cum sa implementam noile acte normative care ne vizeaza din punctul asta de vedere. Pentru ca acesta este ultimul interes al Comisiei Europene – clima, tot acest ansamblu al raportarilor ESG, ma refer in mod specific la un regulament 2023 per 1115 care ne-ar fi impus deja de la 1 ianuarie 2025 sa mai raportam un alt aspect in activitatea noastra si anume ca produsele pe care le comercializam sa nu vina din defrisari de paduri dupa sfarsitul anului 2020. Dupa ce toate statele UE au spus ca nu stim cum sa ne adaptam in mod concret la aceste cerinte, pe care le impartasim si le valorizam, insa trebuie niste instrumente, au dat posibilitatea ca timp de 12 luni companiile mari sa isi faca temele pentru aceasta raportare, companiile mai mici 6 luni fata de cele mari. Asadar din 1 ianuarie 2026, respectiv din 30 iunie 2026, vom avea si acest tip de raportare – interzis produse care provin din defrisari dupa 2020”, a precizat reprezentantul AMRCR.

 Logistica & Infrastructura.

„Legat de sustenabilitate, am observat cu cat jucatorii sunt mai corporatizati, cu atat sunt mai deschisi catre genul acesta de abordare. Dezvoltatorii principali CTP si WDP fac chestia asta, in special CTP care si-a creat o reputatie la nivel regional ca ar avea un mare interes in aceasta zona. Sustenabilitate inseamna pe langa certificari ca vine dintr-o nevoie data de client. Clientul vrea sa aiba mai mult control, mai multa economie, ar prefera sa aiba o sursa de energie mai ieftina, lucru care in momentul de fata nu se intampla. Adica se pun panouri fotovoltaice, avem energie verde, vindem energie verde, dar se vinde la pret de energie reglementata. Trebuie sa fie un randament. Dezvoltatorul nu face asta doar de dragul de a vinde energie mai ieftina, trebuie sa fie o marja si acolo”, a spus Andrei Brinzea, Partner Business Development in cadrul firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

„Problema majora pe care o intampina dezvoltatorii, din experienta mea cel putin, cu aceasta componenta de sustenabilitate este ca, de obicei, chiriasii nu vor sa plateasca pentru ea. Adica vreti panou fotovoltaic, vrem. Este necesar ca valorile de chirie sa creasca in Romania cu tot ce trebuie sa mai creasca pe linie. Nu multa lume se bucura, dar costurile astea nu pot fi absorbite”,  a punctat Andrei Brinzea.

„As spune ca ceva mai mult de jumatate din piata de logistica de 7 milioane metri patrati este stoc nou care implicit are aceasta componenta ESG”, estimeaza Lorena Brehuescu, M&A si Leasing Manager la Oresa Industra, bratul de investitii al family office-ului Oresa pe piata spatiilor industriale si de logistica.

Cat cantareste unghiul ESG la o achizitie, este un elemente obligatoriu sau de culoare?

„Este un element de culoare impus si este un cost pentru ca bancile, finantatorii iti trimit un formular pe care sa il completezi si chiar se uita atent la ce vrei sa achizitionezi si te intreaba acolo daca bifezi acolo cerintele de ESG. Este o cerinta dinspre finantator.”, a spus Lorena Brehuescu de la Oresa Industra.

 Transport.

„Perspectiva larga nu arata din pacate bine. Ce constatam si nu e nicio sansa sa se schimbe este abordarea complet pe dos la nivel de UE. Nu este ca nu vad padurea din cauza copacilor, au uitat pur si simplu de copaci. Nu vad decat padurea, decat NetZero si mai departe nu mai conteaza. Electricul care este pe moarte in momentul asta pentru ca dupa ce s-au cheltuit sute de milioane pe subventii pe partea de autovehicule, la un moment dat cineva a zis stai ca nu avem statii. Ok, investim si in statii. Nu avem retele de distributie, nu avem retele de transport, nu avem productie sa sustinem milioanele de vehicule. Daca maine toate vehiculele din Romania ar fi electrice nu am avea curent nici pentru industrie, nici pentru casa, dar am avea suficienta energie pentru electric. Transportul pe apa era de acum 2000 de ani cel mai ieftin si cel mai verde dintre toate tipurile de transport”, a punctat GabrielTechera, Director Guvernanta Corporativa si Relatia cu investitorii in cadrul TTS (Transport Trade Services), companie listata pe bursa de la Bucuresti.

„Beneficiem de faptul ca la amprenta de carbon suntem de departe la cea mai mica amprenta de carbon dintre toate formele de transport. (…) La nivelul TTS, investitorii institutionali se apropie de 40%, aici fiind fondurile mari de pensii din Romania si dupa ce am fost admisi in indicele Footsie, inclusiv Vanguard a intrat cu 6 fonduri, iar aici vin si asset managerii care au orizonturi scurte sau nu au neaparat orizonturi lungi de investitii ca fondurile de pensii. Pe partea de finantare propriu – zisa suntem in situatia aia fericita in care e coada de banci. Bancile multinationale au anuntat ca de la anul taxonomia va fi un criteriu, dar a venit Banca Transilvania si a zis – Veniti cu plan de aliniere, nu neaparat cu alinierea. Ramane de vazut in 2025 cat de puternic va fi impulsul dat de la UE pentru finantari verzi”, a mai spus reprezentantul TTS.

 Restructurarea companiilor.

„Inca nu sunt vazute efectele ESG in zona de restructurare si insolventa, dar capata importanta foarte mare. Ca sa dau un exemplu, daca astazi o companie mare intra in procedura de insolventa datorita unui eveniment care ii determina acea stare de dificultate chiar si temporara, un manager de restructurare nu are timp sa faca procesul acesta cap – coada. Lui ii trebuie o cuantificare imediata pentru ca acolo cash managementul este cel mai important lucru. In momentul in care tu trebuie sa pui o cifra acolo, care este impactul si ea nu a ajuns pentru ca nu ai inceput un proces la timp si la cuantificare, aici intra in urmatorul conflict – stakeholderii cand o sa se uite, o sa se uite din punct de vedere al garantiei lor si atunci se pune intrebarea – Ce sa decid? Sa decid ca aloc o parte din ce ar fi trebuit sa imi revina mie ca si creditor bancar din garantia respectiva pentru acest proces ESG, iar daca da, cat este acest lucru? Iar timpul este esential.”, a punctat Nicoleta Mihai, Head of Restructuring and Insolvency, Associate Partner Deal Advisory in cadrul KPMG Romania.

„Cand vorbim despre aceste rapoarte de sustenabilitate, ca vorbim despre CSRD sau SFRD adica din perspectiva companiilor sau din cea a institutiilor financiare sau la momentul acesta despre zona nonfinanciara, care acum se face cu an financiar 2025 si cu raportare din 2026, lumea se uita ca ar fi o zona de timp suficient, dar nu este suficient. O sa vina imediat. Dar si pe partea de nonfinanciar vorbim despre o colectare corecta de data pentru a putea face acea declaratie de sustenabilitate.”, a adaugat consultantul KPMG.

 Debt management.

„Grupul Kruk la momentul de fata emite obligatiuni care nu au in componenta lor factori ESG, insa obiectivul nostru este sa introducem acest factor in strategia financiara pentru perioada urmatoare. Pe partea de investitii, investitia vine de la grup, nu este locala. Aceste obligatiuni pe care le avem sunt preponderent in Suedia si Polonia. Pe partea de ESG la nivel local sunt multe zone pe care noi le acoperim. Faptul ca unul din indicatorii pe care ii avem este ca pana in 2040 din punct de vedere emisii scop 1 si scop 2 sa ajungem la o reducere de cel putin 70%. ”, a declarat Cosmina Marinescu, CEO Kruk Romania.

„Doar anul trecut pana la finalul anului am schimbat 85% din masinile pe motorina pe benzina. Un alt aspect pe care l-am atins, am fost prima tara la nivel de grup care am cumparat si momentan avem 15 masini electrice. Este adevarat ca sunt pe Bucuresti, nu am ajuns la nivelul tarii tocmai pentru ca statiile de incarcare nu sunt atat de prezente pentru ca noi acoperim intreaga tara”, a mai spus Cosmina Marinescu de la Kruk.  Ea a adaugat ca firma pe care o conduce a avut si alte initiative in directii precum educatia financiara si scaderea utilizarii hartiei, dar si a salvarii copacilor.

 Industrie.

„Noi am investit in EMI, ei produc usi industriale. Este o companie bazata in Romania, au o fabrica langa Pitesti. Imediat dupa investitia noastra, cu bani de la noi au cumparat doua  companii in Belgia si in Slovacia, apoi in 2023 am vandut impreuna cu fondatorul 51% din companie catre Innova Capital, care au venit cu o componenta de cash injection destul de semnificativa, mai mult decat am putea noi. De atunci, au mai cumparat inca o companie in Romania si in acest moment compania la nivel de grup face cam 43 mil. Euro si avem in momentul acesta doua tranzactii M&A, doua add-on-uri, una chiar destul de mare si de avansata in pipeline, care daca le vom executa in cateva luni vom ajunge la 70 – 75 mil. Euro pe tot grupul companiei EMI”, a declarat Adrian Netea de la Morphosis Capital.

„Anul trecut, am facut inclusiv la EMI acest carbon foot assesment, anul acesta planificam cum sa reglam lucrurile, cel mai probabil o sa facem un mic parc fotovoltaic langa fabrica noastra de langa Pitesti”, a adaugat reprezentantul managerului de private equity Morphosis Capital.

 Agricultura.

„Jantzen Renewables este pornit din Jantzen Development, care avea un model de business foarte similar development-ului de regenerabile. Ce facea fundamental era ca agrega teren, construia infrastructura adica punea silozuri, punea electricitate si facea o ferma functionala si o revindea. Grupul Jantzen si-a retinut cumva in proprietate perla coroanei operand in continuare o entitate care se numeste Jantzen Development Agro Cocora, care opereaza 20.000 ha in Ialomita si Constanta, din care vreo 11.000 hectare in proprietate. Acest business al Jantzen Group este un actor important in sustenabilitate. Opereaza cu o tehnologie prin care pamantul nu se ara, se lasa asa peste iarna, asta inseamna din punct de vedere al sustenabilitatii ca nu eliberezi carbonul in atmosfera. Odata ce ai arat inseamna ca ai eliberat carbon in atmosfera (…) Al doilea lucru pe care il face aceasta tehnologie este ca incearca sa adreseze seceta, o problema destul de grava a Romaniei. In Romania, seceta afecteaza foarte mult agricultura si faptul ca nu spargi terenul si nu il ari inseamna ca nu lasi apa sa se ridice din sol. Lasi doua lucruri foarte importante in pamant – carbonul si apa”, explica Razvan Popa, CEO al Jantzen Renewables.

„Exista o piata dezvoltata la nivelul Vestului, pe care Jantzen incearca sa o aduca in Romania, in care facand asta obtine credite de carbon, care sunt tranzactionate pe o piata privata si in momentul de fata una dintre sursele de venit ale acestui business este din vanzarea creditelor de carbon.”, adauga acesta.

„Deja sunt ferme mari in Romania, vorbim de zeci de mii de hectare, care au trecut la aceasta agricultura regenerativa care inseamna lucrari mai mici ale solului, care ajuta la stocarea carbonului in sol si de asemenea mentine umiditatea. Acesta este un model de agricutura sustenabila”, confirma Marius Gavrea de la ING Bank Romania.

A treia editie anuala a evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE a fost organizata de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, cu sprijinul KPMG Romania.

Banca Transilvania este Partenerul evenimentului, iar Vetimex Capital este Supporting Partner.

 

 

 

MIRSANU.RO

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

21-05-2025 09:05

De ce iubesc femeile din întreaga lume esențele și serurile coreene?

Industria cosmeticelor coreene a revoluționat modul în care ne îngrijim pielea, iar esențele și serurile sunt considerate inima acestei rutine. Aceste produse au devenit esențiale pentru femeile din întreaga lume datorită efectelor lor rapide și vizibile, formulării avansate și ingredientelor naturale care hrănesc și repară pielea. În acest articol, vom explora motivele pentru care esențele și serurile coreene sunt atât de iubite și cum pot transforma complet rutina ta de îngrijire a pielii. Industria cosmeticelor coreene a revoluționat modul în care ne îngrijim pielea, iar esențele și serurile sunt considerate inima acestei rutine. Aceste produse au devenit esențiale pentru femeile din &i

20-05-2025 14:58

Chirurgia viitorului, acum. CLERU15 – congres internațional de chirurgie robotică urologică la Sibiu

Sesiuni live interactive și două operații HoLEP, realizate pro bono, alături de experți internaționali Cea de-a XV-a ediție a CLERU15 - Simpozion de urologie oncologică minim invazivă MedLife, un reper în educația medicală din domeniul chirurgiei urologice minim-invazive din România, va avea loc în perioada 22–24 mai 2025, la Sibiu. Evenimentul de top, cu o tradiție de 15 ani și un format complex, este susținut în acest an și găzduit de Spitalul MedLife Polisano și

20-05-2025 14:39

Campus Media TV câștigă tot mai mult teren în preferințele ascultătorilor: Digi FM, cea mai mare creștere de audiență la nivel național

  Cel mai recent studiu SAR 2025, realizat de Mercury Research și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în intervalul 13 ianuarie – 27 aprilie 2025, aduce vești excelente pentru Campus Media TV, parte a Grupului DIGI, care are în componență stațiile radio Digi FM, PRO FM, Dance FM și Digi24 FM.   Digi FM înregistrează cel mai spectaculos avans dintre toate posturile radio din țară, cu o performanță de peste 1,28 milioane de români care aleg zilnic frecvențele sale. Este o majorare a cifrei de audiență cu peste 172.000 ascultători față de aceeași perioadă a a

20-05-2025 14:36

Pașii esențiali în instalarea corectă a unei piscine spa exterioare

  Imaginează-ți o seară liniștită, în care, după o zi agitată de muncă, te relaxezi cu o sesiune de spa. Nu trebuie să mergi neapărat la salon sau să aloci constant buget pentru a te destinde - ci te poți bucura de experiență chiar la tine acasă. Instalarea unei piscine exterioare este o investiție valoroasă în confortul personal, dar și în momentele petrecute alături de cei dragi.   Însă, pentru a accesa toate beneficiile pe care le prezintă, e esențial ca montajul să fie realizat corect. Ce trebuie să ai în vedere pentru a instala o piscină jacuzzi exterior

20-05-2025 13:34

Ce rasă de câine de buzunar are curaj de lup și ego de elefant?

Există câini atât de mici încât pot încăpea într-o poșetă, dar care nu se tem nici măcar de pașii grei ai unui Saint Bernard. Unii au fost crescuți pentru companie, dar în timp au căpătat o atitudine care contrastează complet cu statura lor delicată. Când vorbim despre un "curaj de lup", nu exagerăm - e aproape sfidător ce reușesc să facă acești câini. Un temperament care sfidează dimensiunea Dacă ar fi să alegem o rasă care să întrunească combinația explozivă dintre mărime minusculă și personalitate colosală, Yorkshire Terrierul iese fără dubii în față. Originar din nordul Angliei, acest câ

20-05-2025 12:17

Romanian Creative Week transformă Grădinile Palas într-un cinema în aer liber. Zeci de spectacole de dans și de muzică, la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment din Uniunea Europeană dedicat industriilor creative, continuă la Iași cu secțiuni de film, dans și muzică. Publicul este invitat să descopere povești puternice, de iubire, de luptă, de regăsire, în spații intime, surprinzătoare sau efervescente. De la filme-cult și cinema experimental, la spectacole coregrafice contemporane și petreceri concept, RCW propune o experiență artistică vie, colectivă, care pulsează în ritmul comunității.

20-05-2025 12:05

Dentist Holiday - clinica stomatologică din București unde e disponibil implantul MegaGen AnyRidge

Implantul dentar trebuie realizat cu maximă precizie și cu profesionalism. Nu ai găsit încă o clinică în București care să respecte aceste aspecte? Probabil pentru că nu ai descoperit până acum Dentist Holiday. Află mai multe despre implantul dentar MegaGen AnyRidge și decide împreună cu medicul tău specialist dacă ți se potrivește și ție.   Ce inovații aduce implantul dentar MegaGen AnyRidge?   Trăind într-o societate în continuă schimbare care urmărește să dezvolte cât mai mult orice aspect, nici medicina sto

20-05-2025 12:00

Primăria Orașului Corabia va avea un parc fotovoltaic finanțat prin Fondul pentru Modernizare

    comunicat de presă   La data de 25 aprilie 2025 a fost încheiat contractul de finanțare pentru proiectul „ÎNFIINȚARE CAPACITĂȚI NOI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PENTRU AUTOCONSUM ÎN ORAȘUL CORABIA” între Ministerul Energiei, în calitate de Autoritate Națională de Implementare și Gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru Modernizare și Primăria Orașului Corabia, în calitate de Beneficiar. Codul SMIS al proiectului este 315365. Proiectul „ÎNFIINȚARE CAPACITĂȚI NOI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PENTRU AUTOCONSUM ÎN ORAȘUL CORABIA” are o valoare totală de 4.745.327,03 lei din care 4.167.170,98 lei sunt sume nerambursabile (grant) finanțate din Fondul pentru Mode

20-05-2025 11:50

Citadina 98 S.A. Galati integrează sustenabilitatea în centrul activității sale

Citadina 98 S.A. Galati integrează sustenabilitatea în centrul activității sale, adoptând soluții inovatoare și responsabile pentru a construi infrastructură durabilă, adaptată nevoilor prezentului și respectuoasă față de mediul înconjurător. Angajamentul Citadina 98 S.A. pentru sustenabilitate: construim durabil pentru viitor Pentru Citadina 98 S.A., sustenabilitatea nu este doar un obiectiv de business, ci o parte esențială a filozofiei care ghidează fiecare proiect. Într-un domeniu dominat de presiunea termenelor, exigențele tehnice și cerințele de eficiență, compania reușește să mențină echilibrul între dezvoltare și protecția mediului, investind constant în tehnologii prietenoase cu natura ș

20-05-2025 08:31

Comunicat de presă AGRARIAN: Tehnologia edge computing pentru o agricultură durabilă și competitivă

Proiectul finanțat de UE, AGRARIAN (Infrastructura Spațiu-Aer-Sol pentru Ultimul Kilometru & Mediu Distribuit Programabil și Dinamic pentru Agricultura la Margine), a fost lansat oficial în ianuarie 2024, în cadrul apelului HORIZON-CL6-2023-GOVERNANCE-01. Această inițiativă inovatoare și amplă își propune să revoluționeze infrastructura digitală din agricultură prin valorificarea tehnologiilor open-source și edge computing, pentru a spori durabilitatea, eficiența și competitivitatea în acest sector. AGRARIAN dezvoltă o platformă digitală deschisă și extrem de dinamică (Nivel de Pregătire Tehnologică 5-7), care permite reutilizarea, compunerea și orchestrarea fără probleme a soluțiilor digitale personalizate. Prin integrarea conectivității inteligente, refactorizării automate a software-ului și a uno

20-05-2025 08:22

Roadshow-ul de conferințe Business Evolution ajunge pentru prima dată la Miercurea-Ciuc “Finanțare. Digitalizare. Management eficient.”

Doingbusiness.ro organizează o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 20 mai 2025, la Hotel Fenyo, Miercurea-Ciuc. Evenimentul își propune să reunească antreprenorii și managerii din regiune, cărora le oferă soluții inovatoare și perspective valoroase într-un context economic marcat de provocări și transformări rapide. Totul, într-un format interactiv și orientat spre soluții la îndemâna antreprenorilor. Contextul economic și relevanța evenimentului

19-05-2025 15:40

Server Axis optimizat cu AI pentru îmbunătățirea supravegherii video, chiar și în scenarii aglomerate

  Bucuresti, 19 mai 2025 – Axis Communications anunță lansarea unui server de înregistrare de ultimă generație, conceput special pentru a optimiza aplicațiile de analiză bazate pe inteligență artificială, precum căutarea în text liber în AXIS Camera Station Pro Smart search. Acest server oferă performanțe și eficiență de neegalat în scenarii aglomerate și le oferă clienților instrumentele necesare pentru a valorifica pe deplin potențialul sistemelor lor de supraveghere video.

19-05-2025 15:06

Verla Academy – inițiativă dedicată educației și dezvoltării profesionale în industria publicitară

  Un pas firesc în misiunea Verla este de a susține dezvoltarea continuă a profesiilor din domeniu, oferind produse de calitate, acces la know-how practic, traininguri specializate și surse constante de inspirație. „Verla Academy este mai mult decât un program educațional – este o comunitate de profesioniști pasionați, un loc unde ideile prind contur, iar afacerile cresc prin cunoaștere. Vrem să le oferim clienților noștri un spațiu accesibil, dinamic și relevant, în care pot învăța, experimenta și evolua.” - ne spune Vlad Alexandru Verzea, Director Dezvoltare Verla Verla Academy debutează cu un eveniment de excepți

19-05-2025 14:49

Jesús Carmona și Manu Masaedo au electrizat publicul la Romanian Creative Week. Începe săptămâna dominată de Fashion și New Media, la Iași

După un prim val de evenimente intense, de la concertele NeMO și competiții de street dance, la spectacole care au emoționat profund publicul, Romanian Creative Week, eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii și cel mai amplu festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, deschide a doua săptămână. Publicul ieșean va descoperi instalații new media, expoziții imersive și show-uri de modă spectaculoase, desfășurate în unele dintre cele mai surprinzătoare locații din Iași.  

19-05-2025 14:35

Târgul Național Imobiliar TNI - ZEB EXPO

Oportunități IMOBILIARE inedite în actualul context politico-economic CUMPĂRĂ, CONSTRUIEȘTE sau RENOVEAZĂ 23-25 mai 2025, Palatul Parlamentului București, 19 mai 2025- Evenimentul definitoriu al pieței imobiliare din România, Târgul Național Imobiliar (TNI) - ZEB EXPO revine în perioada 23–25 mai 2025 cu o nouă ediție spectaculoasă, ce reunește ofe

19-05-2025 14:13

Vin roboții umanoizi la ASTROFEST 2025 – 24 mai, Parcul Crângași București

ASTROFEST 2025, cel mai mare festival festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România vă așteaptă sâmbăta aceasta în București, în sectorul 6.   A XI-a ediție se va desfășura sâmbătă, 24 mai 2025, între orele 10:00 – 22:00. Bucureștenii - și nu numai - sunt invitați

19-05-2025 13:19

Ce este o mașină electrică și cum se conduce un astfel de automobil?

Într-o eră în care tehnologia și preocupările ecologice se împletesc tot mai strâns, mașinile electrice au devenit o alegere din ce în ce mai populară pentru mulți șoferi. Aceste vehicule oferă o alternativă sustenabilă la modelele tradiționale pe benzină sau motorină, combinând inovația tehnologică cu eficiența energetică. Definiția unei mașini electrice O mașină electrică este un vehicul care utilizează un motor electric pentru a se deplasa, înlocuind motorul cu ardere internă specific vehiculelor convenționale. Acestea funcționează pe baza unui sistem de propulsie alimentat de bater

19-05-2025 13:09

Top 10 agenții SEO în 2025

  SEO reprezintă un ansamblu de tehnici menite să ajute site-urile web să apară cât mai sus în rezultatele organice ale motoarelor de căutare, precum Google. Prin optimizarea conținutului, a structurii tehnice și a autorității online, un site poate atrage trafic relevant fără a plăti constant pentru reclame. Companiile au nevoie de SEO pentru a fi vizibile exact în momentul în care potențialii clienți caută produsele sau serviciile lor. Spre deosebire de publicitatea tradițională, SEO acționează ca un canal de atragere a traficului pe termen lung, capabil să genereze lead-uri și vânzări constant, fără costuri recurente per click. Un site bine optimizat inspiră și încredere, fiind perceput ca relevant și de autoritat

19-05-2025 13:06

Adaptarea casei la condițiile de vară: Sfaturi practice pentru un confort optim

  Pe măsură ce temperaturile cresc, menținerea unui mediu confortabil în casă devine o prioritate. Adaptarea locuinței la condițiile de vară nu doar că îmbunătățește calitatea vieții, dar contribuie și la reducerea costurilor cu energia. Fie că ești în căutarea unor soluții pentru o izolare termică mai eficientă sau vrei să descoperi cele mai bune metode de aerisire, acest articol îți oferă sfaturi practice și ușor de aplicat. Citește mai departe pentru a afla cum poți transforma casa într-un refugiu răcoros și prietenos chiar și în cele mai toride zile de vară.   Cuprins Importanța protecției solare: perdele și jaluzele

19-05-2025 13:02

Iată cele mai importante piese pe care să le verifici după primul an de șofat!

  În calitate de șofer cu un an de experiență în spate, ai parcurs deja o parte semnificativă din drumurile care urmează. Acum, este momentul să îți îndrepți atenția către întreținerea mașinii tale și să te asiguri că toate piesele esențiale funcționează corespunzător. Acest articol te va ghida prin cele mai importante componente ale mașinii care necesită o verificare după primul an de șofat. Fie că este vorba despre anvelope, plăcuțe de frână sau filtre, vei descoperi de ce fiecare dintre aceste piese are un rol crucial în siguranța și performanța vehiculului tău. Află cum să faci verificările și întreținerea necesare pentru a te bucura de o mașină fiabilă și eficientă în anii ce vin.