logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

“Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu

Image

Satu-Mare, Iași și București: între 4 și 10 martie, clarinetistul Petru Pane, unul dintre cele mai importante și relevante nume de tineri muzicieni care activează în România de azi, acompaniat de pianistul Daniel Dumitrașcu, poate fi ascultat la Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare (marți, 4 martie, ora 19.00), la Palatul Culturii din Iași (joi, 6 martie, ora 19.00) și la Ateneul Român din București (luni, 10 martie, ora 19.00).

În 5 martie, de la ora 18.00, la Casa Balș din Iași este programată și prima Întâlnire Radio România Muzical” cu ascultătorii săi din 2025; un dialog cu Cristina Comandașu, managerul postului și Cătălin Sava, binecunoscut jurnalist ieșean, autor al emisiunii “La grande bellezza” de la Radio România Muzical, cu momente muzicale susținute de pianistul George Țăranu, elev la Liceul de artă din Piatra-Neamț, participant la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale din 2024.

Cristian Mandeal: „Petru Pane este o mare, mare speranță – nu de viitor, actuală deja – pentru mai puțin obișnuitul solist clarinet, instrument pe care-l stăpânește într-un mod cu totul excepțional, superior. Marele nostru clarinetist zace în el în clipa de față.” (Sibiul azi, 2024)

Lumini și umbre în repertoriul ales de cei doi protagoniști: Piesele-fantezii op. 73 de Robert Schumann, Sonata op. 120 nr. 1 de Johannes Brahms, Sonata op. 167 de Camille Saint Saëns și Rapsodia nr. 1 de Claude Debussy, câteva dintre lucrările emblematice ale repertoriului pentru clarinet și pian, traversând șapte decenii din istoria muzicii, în care vedem evoluția de la romantism la impresionism, cu o paletă expresivă foarte largă, ce conduce ascultătorul într-un univers oniric, plin de lirism.

Turneul este organizat sub semnul proiectului “Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, cu sprijinul Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu-Mare, a Fundației Culturale Gaudium Animae din Iași și a Filarmonicii “George Enescu” din București.

Seria de evenimente este și o expresie a rolului pe care instituțiile muzicale îl au în ceea ce privește pregătirea și promovarea noilor generații de muzicieni români, capabili să ducă mai departe tradiția excelenței în interpretarea muzicii culte. Turneul a pornit, de fapt, de la beneficiul profesional – un recital - oferit lui Petru Pane de Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare la ediția 2024 a concursului pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”, Radio România Muzical, împreună cu partenerii săi, oferind șanse în plus pentru apariții la Iași și București.

Recitalul din 10 martie de la Ateneul Român din București poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical.

Biletele pentru recitalul de la Ateneul Român sunt puse în vânzare și sunt disponibile aici. https://oveit.com/hub/event/mostenitorii-romaniei-muzicale-x3G2E6z0

Clarinetistul Petru Pane

Petru Pane este unul dintre cei mai reprezentativi tineri muzicieni ai generației sale. La numai 19 ani, a câștigat peste 15 premii I la concursuri naționale și internaționale și a cântat în postură solistică alături de peste 10 orchestre.

Absolvent al colegiului George Enescu” (clasa prof. Ovidiu Căplescu), în prezent este student la Universitatea Națională de Muzică București, secțiile clarinet (clasa conf.univ.dr. Emil Vișenescu) și dirijat orchestră (clasa maestrului Cristian Mandeal). De-a lungul timpului a beneficiat de îndrumarea mai multor soliști și profesori internaționali de excepție, precum Fabio di Casola (Zürich), Florent Héau (Paris), Spyros Mourikis (Atena), Tibor Reman (UdK Berlin), Tomaž Močilnik (Frankfurt), Hermann Stepánsson (Stockholm), Nicolas Baldeyrou (Lyon), Francis Benda (Basel).

Petru Pane este laureat cu Premiul I la prestigiosul concurs de la Sofia „Sava Dimitrov International Clarinet Competition”, iar în anul 2022 a câștigat Premiul I la concursurile „USA International Music Competition” (Atlanta), „Swiss International Music Competition” (Lugano), „Caneres International Music Competition” (Viena), Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală și Vocală (Oradea, România), „Birmingham International Music Competition”, „VCMA Vienna Competition” și „Euterpe Music Awards” (Berlin, 2023).

Petru Pane a debutat ca solist la vârsta de 14 ani, sub bagheta lui Ovidiu Bălan. De atunci și până în prezent a fost invitat alături de ansambluri precum Orchestra Națională de Cameră Chișinău, Vratsa Symphony Orchestra, Orchestra Română de Tineret, filarmonicile din Cluj, Sibiu, Craiova, Oradea, Bacău, Pitești, Botoșani, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureș, Ploiești, cântând sub bagheta unor dirijori precum Cristian Mandeal, Gabriel Bebeșelea, Gheorghe Costin etc.

A susținut recitaluri la Berlin (Konzerthaus, Kleiner Saal), Atena (Parnassos Hall), Istanbul (Surreya Hall), Londra (Sala „George Enescu”), New York (Sala ICR NY), Viena și Berlin (sălile de concert ale ambasadelor), București (Ateneul Român), alături de pianiștii Andrei Licareț, Eva Garet, Oxana Corjos, Daniel Dumitrașcu etc.

În aprilie 2021, a susținut un prim turneu național în calitate de solist, cu Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de Witold Lutosławski, turneu promovat de Institutul Polonez din București, continuând în următorul an ca solist al Concertului pentru clarinet și orchestră de Aaron Copland. De asemenea, este protagonist al turneului național „O harpă de poveste”, inițiat în 2020, alături de harpista Maria Bîldea și reiterat în anii următori alături de Adriana Cazacu. Activitatea sa interpretativă s-a extins din momentul în care a câștigat audiția pentru partida de clarinet din cadrul Orchestrei Române de Tineret, devenind, la numai 16 ani, cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei, alături de care s-a aflat pe mari scene: Festivalul „George Enescu” (2021, 2023), Young Euro Classic (Berlin, 2023) sau Festivalul Schleswig-Holstein, (Elbphilharmonie Hamburg, 2022).

Este câștigătorul burselor SoNoRo (Traunstein, 2022), „Career Project Prize” – Tizziano Rosetti Music Academy (Lugano, 2023), Tibor Varga Academy (Sion, 2023) și „Moștenitorii României Muzicale” (București, 2022, 2023, 2024), iar recent a realizat înregistrări speciale cu integrala sonatelor de Brahms pentru Radio România Muzical.

În septembrie 2023 a concertat ca solist, alături de Romanian Chamber Orchestra, în Festivalul Internațional „George Enescu”, iar în ianuarie 2024, a interpretat formidabilul Concert pentru clarinet și orchestră de Aurel Stroe alături de Filarmonica din Sibiu, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale.

 

Pianistul Daniel Dumitrașcu

Daniel Dumitrașcu este proaspăt absolvent al studiilor de licență, la Academia Regală Daneză de Muzică din Copenhaga (clasa lui )Emil Gryetsen și la Universitatea Națională de Muzică din București (clasa lui Viniciu Moroianu).

 

Daniel a început să cânte la pian la vârsta de șase ani, obținând rezultate notabile de la o vârstă fragedă, precum Premiul I la Concursul Internațional de Muzică din Franța (Paris, 2009) sau Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Interpreți de Muzică Grand Music (Paris, 2012). În iulie 2022, revine în capitala Franței, debutând la renumita Salle Cortot în cadrul Academiei Internaționale de Muzică din Paris.

 

Daniel și-a făcut debutul ca solist cu orchestra la vârsta de 16 ani, alături de Orchestra Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, cântând sub bagheta unor dirijori precum Tiberiu Soare, Cristian Spătaru, Riku Okamoto, Alexandru Ganea. De asemenea, Daniel susține constant recitaluri solo sau în anasambluri camerale urcând pe scene din România, Franța, Italia, Grecia, Austria, Olanda, Danemarca și Germania.

 

Daniel a fost bursier în programul "Tinere Talente" organizat de Fundația Regală "Margareta a României", bursier al programului “SONORO” și bursier al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România. De-a lungul anilor, a avut oportunitatea de a studia și de a participa la masterclass-uri cu pianiști renumiți precum Dirk Mommertz, Marianna Shirinyan, Can Çakmur, Josu de Solaun, Roland Präll, Thomas Bockheller, Diana Ketler, Aurelia Vișovan și mulți alții.

 

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 30 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri sau înregistrări realizate în cadrul proiectului.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) și violoncelistul Jan Sekaci (2024). Dincolo de premiul în bani, pentru finaliștii competiției, membrii juriului, conducători ai principalelor instituții muzicale din România, au oferit și beneficii profesionale – recitaluri, concerte, înregistrări, cum a fost cazul și pentru Petru Pane. În 2024, soprana Aida Pascu, bursieră Moștenitorii României muzicale, a primit titlul “Tânăr artist al anului” la gala premiilor International Classical Music Awards (ICMA), cunoscută drept “Oscarurile muzicii clasice”, fiind propusă în competiție și susținută de Radio România Muzical.

Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu” din București, Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare, Fundația Culturală Gaudium Animae

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Dilema, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

10-02-2025 14:04

Geamuri termopan ieftine

Cum să alegi geamuri termopan ieftine? Dacă vrei geamuri termopan ieftine, trebuie să iei în considerare anumite caracteristici care reduc costul fără a compromite prea mult calitatea. 1. Ce factori influențează prețul geamurilor termopan?  Profil PVC mai simplu (3-5 camere, grosime 60-70 mm)  Sticlă standard (dublu strat, fără tratamente speciale)

10-02-2025 13:48

“Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu

Satu-Mare, Iași și București: între 4 și 10 martie, clarinetistul Petru Pane, unul dintre cele mai importante și relevante nume de tineri muzicieni care activează în România de azi, acompaniat de pianistul Daniel Dumitrașcu, poate fi ascultat la Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu-Mare (marți, 4 martie, ora 19.00), la Palatul Culturii din Iași (joi, 6 martie, ora 19.00) și la Ateneul Român din București (luni, 10 martie, ora 19.00). În 5 martie, de la ora 18.00, la Casa Balș din Iași este programată și prima “Înt&aci

10-02-2025 13:41

Lion Recycle reprezinta o soluție profesională pentru gestionarea deșeurilor din construcții în București

Într-un oraș în continuă dezvoltare precum București, lucrările de construcție și demolare generează cantități semnificative de deșeuri. Gestionarea corectă a acestora este esențială atât pentru respectarea normelor de mediu, cât și pentru menținerea unui șantier organizat și eficient. Lion Recycle oferă servicii specializate de colectare deseuri constructii si demolari, venind în ajutorul firmelor și persoanelor fizice care doresc o soluție rapidă, legală și ecologică. Lion Recycle reprezinta o soluție profesională pentru gestionarea deșeurilor din construcții în București Într-un oraș în continuă dezvoltare precum București, lucrările de construcție

10-02-2025 13:29

Cum să contactezi rapid relații clienți pentru cele mai mari companii din România

În fiecare zi, milioane de oameni interacționează cu diverse companii pentru servicii esențiale, fie că este vorba despre telecomunicații, curierat sau retail. Problemele pot apărea oricând, iar contactarea rapidă a serviciului de relații cu clienții poate face diferența între o soluție eficientă și ore sau chiar zile de așteptare. De la întârzieri ale coletelor până la facturi eronate sau probleme tehnice cu serviciile de telefonie și internet, fiecare utilizator trebuie să știe cum poate lua legătura cu companiile respective. În acest articol, vei afla cum să contactezi rapid unele dintre cele mai populare companii din România: Digi, Sameday, Vodafone, DPD, Lidl și Glovo. Indiferent de problema pe care o ai, accesul rapid la informații și metode e

10-02-2025 13:27

Vladimir Dascălu de la Angelick Gelato, primul gelatier care a reprezentat România la o competiție internațională

Vladimir Dascălu, împreună cu echipa Angelick Gelato, a reprezentat România la Gelato Europe Cup Rimini, cea mai prestigioasă competiție continentală din industria înghețatei artizanale, desfășurată între 18 și 19 ianuarie 2025. La acest eveniment internațional, care a reunit cei mai buni gelatieri din Europa, România a fost pentru prima dată prezentă, marcând un moment semnificativ pentru întreaga industrie de gelato autohtonă. Echipa cu care Vladimir Dascălu a mers la Gelato Europe Cup Rimini este formată din: Morar Cornel/ Cofetar – Ciocolatier și Oana Gabriela Nita/ Manager de echipă. În cadrul Gelato Europe Cup, echipa Angelick Gelato a reușit să se claseze pe locul 6 din 8 echipe, un rezultat considerat extrem de onorabil, având

10-02-2025 12:15

ANUNŢ PUBLIC

  Mihăilescu Mihai pentru ATVELO NATURA S.R.L. anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru "Construire ansamblu de imobile cu scop turistic, împrejmuire teren, sistematizare teren, branșamente utilități și organizare șantier", propus a fi amplasat în jud. Dâmbovita, comuna Runcu, sat Piatra, str. Giurcului, CF 74781. Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul A.P.M. Dâmbovița din Municipiul Târgoviște, str. Calea lalomitei, nr. 1, județul Dâmbovița, în zilele de luni - joi, între orele 9,00 - 16,00 și vineri între orele 9,00 - 13

10-02-2025 11:51

Storia: Analiza pieței imobiliare din România în ianuarie 2025, conform datelor ANCPI

Peste 8.400 de tranzacții în luna ianuarie în România În București numărul de tranzacții a scăzut cu aproape 18% Constanța și Suceava sunt singurele județe din top 10 care au înregistrat creșteri ale numărului de tranzacții cu locuințe în ianuarie 2025   Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat primele informații despre evoluția pieței imobiliare pentru anul 2025, cu datele pentru luna ianuarie. Pe piața imobiliară din România au avut loc pe

10-02-2025 11:33

SGS anunță obținerea acreditării NABCB conform standardelor internaționale cheie în domeniul mediului

SGS anunță obținerea acreditării acordate de către National Accreditation Board for Certification Bodies (NABCB), membru al International Accreditation Forum (IAF). Acreditarea evidențiază conformitatea Grupului SGS cu standardele internaționale cheie din domeniul declarațiilor de mediu, inclusiv: ISO/IEC 17029:2019: Evaluarea conformității pentru organismele de validare și verificare ISO 14065:2020:

10-02-2025 11:24

Împrumuturi rambursabile de până la 100.000 de dolari sprijin pentru antreprenorii români

  Unul dintre criteriile de eligibilitate: crearea locurilor de muncă demne pentru persoane greu angajabile (tineri, minorități etnice, comunitatea LGBTQIA+, persoane cu dizabilități, imigranți, refugiați, mici producători și artizani, mici fermieri, angajati fara contracte de munca, persoane fără adăpost)  Antreprenorii interesați pot aplica aici Peste 3.900 de persoane din comunități defavorizate au primit un loc de muncă, în urma programelor de accelerare NESsT în România, în perioada 2020-2024   NESsT

10-02-2025 11:14

Voucher Emag

Cumpărăturile online au devenit o parte esențială a vieții de zi cu zi, iar posibilitatea de a economisi bani fără a face compromisuri asupra calității produselor este un avantaj pe care tot mai mulți oameni îl caută. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a obține reduceri este utilizarea voucherelor, care oferă prețuri mai accesibile și oportunități excelente pentru cei care vor să își optimizeze bugetul. Voucherele sunt coduri promoționale care se aplică la finalizarea unei comenzi, reducând automat suma totală de plată. Acestea sunt distribuite de magazine online, printre care Emag, și sunt menite să stimuleze vânzările, să recompenseze clienții fideli și să atragă noi cumpărători. Uneori, aceste coduri sunt acordate sub formă de recompensă pentru achizițiile anterioare, iar alteori sunt

10-02-2025 10:52

METROPOLITAN GROUP ȘI ELIE SAAB REVOLUȚIONEAZĂ STANDARDUL LUXULUI ÎN ROMÂNIA

  București, Luni 10 Februarie 2025 – Metropolitan Group s-a impus ca o forță de top în domeniul dezvoltării imobiliare din România, devenind un actor esențial în transformarea peisajului urban al Bucureștiului. Cu un accent constant pe inovație, excelență în calitate și principii de sustenabilitate, compania a reușit să își câștige o reputație de încredere pe piața locală. Fiecare proiect este o dovadă a angajamentului său de a livra proprietăți deosebite, care redau nu doar confort, ci și un stil de viață modern și rafinat. Recent, Metropolitan Group a trecut printr-un audit financiar riguros, în urma căruia compania a fost evaluată la 188 milioane de euro, consolidându-și poziția de dezvoltator de to

10-02-2025 10:48

La DIGI, „Netuarie” se întoarce cu o promoție de 50% la abonamentele de internet, în prima jumătate de an

Comunicat de presă: 10.02.2025     În intervalul 10 – 28 februarie 2025, DIGI desfășoară cea mai nouă ediție a campaniei „Netuarie”, prin care pune la dispoziția tuturor clienților rezidențiali o reducere de 50%,

10-02-2025 09:17

Psihologia culorilor în evenimente: Alegerea decorațiunilor potrivite

Culorile joacă un rol esențial în orice eveniment, influențând emoțiile, energia și atmosfera generală. De la nunți elegante la petreceri corporate sau aniversări, utilizarea inteligentă a culorilor în decor poate transforma complet experiența participanților. Baloanele cu heliu nu sunt doar un element decorativ, ci și un mijloc eficient de a transmite un mesaj subtil prin culoare. Alegerea potrivită a nuanțelor poate adăuga rafinament, dinamism sau chiar un sentiment de calm și confort.   Cum influențează culorile emoțiile la evenimente

10-02-2025 09:14

7 cele mai bune site-uri pentru căutarea unui loc de muncă în străinătate pentru cetățenii României

Lucrul în străinătate poate fi o oportunitate excelentă pentru dezvoltare profesională și pentru acumularea unui capital financiar. Această posibilitate este deschisă chiar și pentru persoanele fără experiență, existând locuri de muncă ce nu necesită cunoașterea unei limbi străine sau care cer doar un nivel minim de competențe lingvistice. În general, găsirea unui loc de muncă în străinătate este mult mai ușoară prin intermediul platformelor specializate. Aceste site-uri nu doar oferă acces la anunțuri de la angajatori, ci și permit aplicarea directă și organizarea interviurilor online.

07-02-2025 15:36

START ÎNSCRIERI ROȘIA MONTANĂ MARATHON 2025

1894 de pași prin istorie În timp ce Roșia Montana sărbătorește 1894 ani de la prima atestare documentară, pregătim să scriem un nou capitol în povestea sa legendară.   Roșia Montana, cea mai veche localitate minieră din România cu documente păstrate, își sărbătorește în această săptămână cei 1894 de ani de atestare documentară. Maratonul reprezintă nu doar o competiție sportivă, ci și un mod de a celebra și promova acest tezaur istoric național.   Pe 7 februarie 2025, deschidem portalul c

07-02-2025 15:16

Ingredientele unui slot online de succes

    În țara noastră, jucătorii care au ca hobby sloturile online au la dispoziție mii de producții din care pot alege. Dezvoltatorii lansează constant jocuri noi. Unele sunt continuări ale unor titluri de succes, în timp ce altele abordează teme noi și vin cu numeroase inovații. Ce ingrediente are însă un slot de succes? Față de jocurile video clasice, la sloturi online nu se fac progrese atât de mari în ce privește modulul în sine. Grafica este îmbunătățită, dar nu este argumentul principal al jucătorilor în momentul în care aleg un slot nou. Tocmai de aceea, în topul preferințelor utilizatorilor din țara noastră se află în continuare producții lansate în urmă cu un deceniu, cum ar fi Burning Hot și

07-02-2025 14:26

De ce sa alegi o saltea ortopedica?

Un somn bun este esential pentru o viata sanatoasa. Pentru a evita durerile de spate provocate de o pozitie incorecta a corpului in timpul somnului, va recomandam utilizarea unei saltele ortopedice. La saltele-romanesti.ro, gasiti o gama larga de astfel de produse. Modelele de saltea prezente pe site-ul nostru vin cu husa detasabila si lavabila in masina de spalat dar si garantie de pana la 10 ani. Dar ce sunt aceste saltele ortopedice si de ce ar trebui sa alegi una? In acest articol, vom explora beneficiile, caracteristicile principale si motivele pentru care merita sa investesti intr-o saltea ortopedica de calitate. Ce este o saltea or

07-02-2025 14:17

Maratonul de voluntariat Cutia Bebelușului la Suceava și Neamț: 200 de cutii echipate de voluntari au plecat către mame și bebelușii lor

La evenimentele organizate în această săptămână, au participat 180 de voluntari dornici să ofere timp și implicare comunităților din care fac parte 7 februarie, București. Pe parcursul acestei săptămâni, Maratonul de voluntariat Cutia Bebelușului, inițiat de Asociația SAMAS, a reunit la Suceava 100 de voluntari, iar la Piatra Neamț, alți 80 de oameni. În cele două orașe, în doar câteva ore, voluntarii  au reușit să echipeze în total 200 de Cutii ale Bebelușului, care vor ajunge

07-02-2025 13:58

Test IQ

Definirea inteligenței a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru cercetători. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să măsoare capacitatea intelectuală și să o compare între indivizi. Primele încercări formale de cuantificare a inteligenței au apărut în secolul al XIX-lea, dar adevăratul progres s-a făcut odată cu dezvoltarea testelor psihometrice. Un moment esențial în această direcție a fost marcat de psihologul francez Alfred Binet, care, alături de colaboratorul său Théodore Simon, a conceput unul dintre primele teste destinate identificării copiilor care aveau nevoie de sprijin educațional suplimentar. Acest test a evoluat ulterior, fiind adaptat și standardizat în diverse forme, până la ceea ce astăzi este cunoscut drept coeficientul de in