O instalație din cabluri reciclate, semnată de celebra artistă Anetta Mona Chișa, transformă Piața Unirii. Marlene Herberth: „Este o îmbinare manifest între meșteșugul tradițional al fierăritului și tehnologie”

Prima săptămână a Romanian Creative Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii, propune publicului o experiență culturală diversă, care reunește evenimente îndrăznețe și în premieră. Piața Unirii găzduiește o instalație inovativă, realizată din deșeuri tehnologice ce capătă forma unui dom traversabil, în timp ce locații emblematice din Iași, precum Muzeul Metropolitan și Palatul Culturii, devin centre efervescente ale creației contemporane.
În Piața Unirii, instalația „MANIFEST OF NOW: Geologia posibilităților” este semnată de celebra artistă Anetta Mona Chișa, cu o carieră internațională remarcabilă. Lucrările sale au fost prezentate în instituții de prestigiu precum MuMoK Viena, MoCA Miami, Schirn Kunsthalle Frankfurt, n.b.k. Berlin și în cadrul Bienalelor de la Veneția, Taipei și Moscova, iar în prezent, ocupă funcția de prorector pentru artă și cercetare la Academia de Arte Frumoase din Praga, consolidându-și astfel poziția de lider în educația artistică europeană.
Prezența artistei la Iași, semnând instalația din Piața Unirii în colaborare cu meșterul fierar Thomas Fink și curatoriată de Marlene Herberth, marchează un moment de referință pentru scena artistică locală, aducând în prim-plan o practică conceptuală și materială care sfidează granițele convenționale ale percepției și înțelegerii realității. Lucrând la intersecția dintre artă, politică și știință, Chișa propune o explorare poetică a straturilor invizibile care compun lumea, de la cele geologice, la cele ideologice și afective. Prin această lucrare, artista oferă un cadru critic și intuitiv de reflecție asupra lumii contemporane, activând totodată un dialog fertil cu publicul din România, într-un oraș marcat de multiple sedimentări culturale și istorice.
Lucrarea, realizată din cabluri electrice uzate oferite de GreenWEEE, capătă forma unui dom traversabil, transformând deșeurile tehnologice în poezie arhitecturală și invitând publicul la o reflecție asupra consumului, memoriei colective și urmelor lăsate în timp.
„Instalația, o îmbinare manifest între meșteșugul tradițional al fierăritului și tehnologie, face legătura între peisajul urban și memoria umanității, într-un gest aproape impresionist ce aduce la suprafață urmele lăsate de existența noastră. Publicul pătrunde într-o construcție organică, asemănătoare unui labirint de cabluri electrice, o infrastructură invizibilă a vieții cotidiene. Este un traseu care obligă privitorul să observe, poate pentru prima oară, materia digitală care ne învăluie, ne modelează și, adesea, trece neobservată”, explică Marlene Herberth, curatorul expoziției.
Evenimente ce marchează prima săptămână a RCW
Celebrul artist Miron Schmückle, stabilit în Germania, revine după ani în România cu o selecție impresionantă de lucrări, care explorează eleganța a naturii botanice și potențialul filosofal al florilor. De mai bine de două decenii, Schmückle pictează flori, cu precizia unui miniaturist și atenția unui cercetător botanic, și oferă o incursiune spectaculoasă în universul său vizual luxuriant, marcat de botanică fantastică și simbolism rafinat.
„Am invitat publicul să reflecteze la mesajele pe care le transmit prin lucrările mele. I-am chemat la introspecție și îi încurajez să viziteze expoziția pe tot parcursul festivalului. Este o invitație la o privire critică asupra propriei noastre poziționări, la o distanțare lucidă de centrismul și conformismul care ne înconjoară constant. Mai mult decât atât, este un îndemn la meditație asupra realității care ne învăluie, asupra a ceea ce se întâmplă în jur, dar și înăuntrul nostru”, a transmis Miron Schmückle, artistul care semnează expoziția „Cosmic Attractors”.
Printre noutățile acestei ediții se numără prima expoziție de ceramică din istoria festivalului, o premieră care îmbină tradiția cu inovația într-un discurs vizual subtil, dar profund.
Expoziția „LUT – Contemporary Ceramics”, curatoriată de Caterina Pruteanu, a fost primită cu entuziasm de public, apreciată pentru rafinamentul expresiei și pentru modul în care reinterpretează un meșteșug ancestral în cheie contemporană.
Peste 25 de artiști își expun lucrările în jurul „Grădina Edenului”, o instalație amenajată sub fântâna arteziană din curtea Catedralei Mitropolitane „Întâmpinarea Domnului”, semnată de arhitecta Carina Lăcătușu.
De asemenea, expoziția „120 de trepte către alb” pune lumină munca a patru artiști din țară și o artistă din Iran din cadrul simpozionului Internațional de Ceramică ARS. „Expoziția de la Turnul Golia, organizată într-un spațiu sacru și aparte, reprezintă manifestarea viziunii personale a fiecărui artist, îmbinând grația cu forța și complexitatea. Am invitat publicul la reflecție și o privire mai atentă către propriul sine și a părut foarte încântat să descopere ceea ce am pregătit”, a remarcat curatoarea expoziției, Ionela-Sandrina Mihuleac.
În secțiunea Arts a Romanian Creative Week se mai regăsesc și expozițiile inedite „für papier und orchester”, opera artiștilor Emilian Pospaii și Nicoleta Radu, și „Suspensions”, expoziție cu operele lui Florin Ștefan. Expoziția „für papier und orchester” prezintă o documentare vizuală a proceselor de producție ale hârtiei și o demonstrație a potențialului acesteia ca obiect de artă, iar publicul are oportunitatea de a remarca modul în care suportul tradițional, hârtia, își inversează rolul, devenind subiectul și materialul central al expunerii. În cadrul expoziției pictorului Florin Ștefan, ieșenii au pășit într-un spațiu care investighează negocierea dinamică între credință și scepticism, finalitate și proces, narațiune personală și întâlnire colectivă. În fiecare lucrare, publicul are să descopere actul creației, care este mereu suspendat între instinct și structură.
Muzica și teatrul au completat tabloul expresiilor creative prezentate în cadrul ediției aniversare de anul acesta. Concertele spontane, pline de energie de la HeartBeat Pavilion și spectacolele cu scenografii spectaculoase semnate de Adrian Damian, unul dintre cei mai apreciați scenografi ai momentului, aduc un plus de intensitate experienței culturale trăite de public.
De altfel, Adrian Damian este în prim-planul secțiunii de Teatru a festivalului ACT — arthouse cinema & theatre, iar piesa „Neînțelegerea”, în regia lui Mihai Măniuțiu, impresionează publicul atât prin mesaj, cât și prin design. Damian este recunoscut pentru originalitatea sa, semând peste 90 de scenografii în teatre din România și din străinătate și fiind distins cu numeroase premii UNITER și internaționale.
„Publicul este invitat să participe la trei spectacole alese intenționat foarte diferit atât estetic, cât și stilistic, și la o instalație care, sper eu, să provoace oamenii să se concentreze mai mult pe lucrurile frumoase din viață, pe ce ne place, ce ne face fericiți, ce iubim”, a declarat scenograful Adrian Damian.
Secțiunea Educație din cadrul RCW, susținută de Banca Transilvania și Jidvei, a găzduit o nouă conferință în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Studenții au avut acces gratuit la evenimentul intitulat „Cultura dialogului”, susținut de teologul Vasile Bănescu, profesorii Nicu Gavriluță și Alexandru Călinescu, precum și de jurnalistul Cătălin Hopulele, redactor-șef Ziarul de Iași. Pornind de la tema centrală a dialogului, invitații au explorat, din perspective complementare, rolul schimbului de idei într-o societate democratică și sănătoasă cultural. Întâlnirea a fost una vie și consistentă, marcând un dialog real și profund între vorbitori și public.
Despre Romanian Creative Week
Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative, singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul industriilor creative. S-a înființat în Iași, în august 2011. A organizat până acum, direct sau prin patronatele membre, mai mult de 100 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative.
Parteneri instituționali ai RCW 2025: Primăria Municipiului Iași, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Centrul Internațional de Artă Contemporană, Ordinul Arhitecților din România – Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Aeroportul Iași, FontIS.
Parteneri: UniCredit Bank, Iulius, Pepsi, Audi, glo, Raiffeisen Bank, Lancôme, Banca Transilvania, Vodafone, Philips, Stella Artois, Zano, Pioneer Grup, Mionetto, Greentek Lighting, Jidvei, Godmother, Omni Mind, Murali, Siniat, Wink, Printco, Promotop, Centric, Grand Hotel Traian.
Parteneri media: Pro TV, Protv.ro, Digi 24, HotNews.ro, Newsweek România, Ziarul de Iași, Europa FM, Agerpres, Virgin Radio, Radio HIT, Investigatoria.ro, MediaQuality.ro, ArtHood.ro.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
Dialog strategic și soluții performante pentru viitorul retailului românesc
București, 14 mai 2025 COMUNICAT DE PRESĂ Magister, partener la Interactiv Brașov 2025 Dialog strategic și soluții performante pentru viitorul retailului românesc
O instalație din cabluri reciclate, semnată de celebra artistă Anetta Mona Chișa, transformă Piața Unirii. Marlene Herberth: „Este o îmbinare manifest între meșteșugul tradițional al fierăritului și tehnologie”
Prima săptămână a Romanian Creative Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii, propune publicului o experiență culturală diversă, care reunește evenimente îndrăznețe și în premieră. Piața Unirii găzduiește o instalație inovativă, realizată din deșeuri tehnologice ce capătă forma unui dom traversabil, în timp ce locații emblematice din Iași, precum Muzeul Metropolitan și Palatul Culturii, devin centre efervescente ale creației contemporane.
COMUNICAT DE PRESĂ - Societatea VADIA IMPEX SRL
COMUNICAT DE PRESĂ “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” „Apel de proiecte gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României”
Lansare proiect - Nova Foam Trade SRL
16.05.2025, Municipiul Pitesti Comunicat de presa lansare proiect Denumirea beneficiarului: Nova Foam Trade SRL Tit
Vizita delegației Hong Kong Trade Development Council la sediul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR)
COMUNICAT DE PRESĂ București, 15 mai 2025 Vizita delegației Hong Kong Trade Development Council la sediul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) În data de 15 mai 2025, Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) a avut onoarea de a primi la sediul său vizita domnului Chris Lo, Director Regional pentru Europa, Asia Centrală și Israel î
Cum să faci față cheltuielilor neprevăzute fără stres
În viața de zi cu zi, cheltuielile neprevăzute pot apărea atunci când te aștepți mai puțin, punând presiune pe bugetul tău personal. Indiferent dacă este vorba de o defecțiune a mașinii, o problemă de sănătate sau alte situații neașteptate, gestionarea acestor provocări fără a acumula stres poate părea dificilă. Însă există strategii eficiente care te pot ajuta să treci peste aceste momente fără să îți consumi toate resursele emoționale și financiare. Află cum să planifici din timp și ce soluții rapide poți implementa pentru a-ți proteja stabilitatea financiară, asigurându-te astfel că ești pregătit să faci față oricăror cheltuieli surprinzătoare cu calm și încredere.
Premieră națională: Mircea Cantor, câștigătorul premiului Duchamp, curatorul unei splendide expoziții la Iași, la Romanian Creative Week
Numeroase expoziții inedite marchează ediția aniversară a Romanian Creative Week, cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară la Iași până pe data de 25 mai. Publicul este invitat la vernisaje spectaculoase, conferințe cu idei provocatoare și o serie de evenimente artistice și culturale care transformă orașul într-un veritabil epicentru al creativității contemporane. „Inima” festivalului este reprezentată de instalația
Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025
Aflată la a XXI-a ediție în România, Noaptea Muzeelor 2025 este pentru prima dată susținută și de Ministerul Culturii Acces gratuit în peste 70 de muzee, galerii și instituții culturale, în seara de 17 mai 2025 În București, Noaptea Muzeelor 2025 vine cu experiențe culturale spectaculoase, de la patrimoniu artistic de milioane de euro, până la incu
Speakeri de top, premieră de material rulant și parteneriate strategice te așteaptă! | Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, Oradea
Explorând Viitorul Feroviar: Conferinţele Club Feroviar - Operatorie Feroviară & Material Rulant Vino să iei parte la o ediție specială a Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, care aduce împreună liderii industriei feroviare, autorități, operatori și furnizori de tehnologie într-un oraș cu investiții strategice în transportul feroviar.
ARGY și WILLY WILLIAM – headlineri internaționali la WAVES FESTIVAL 2025
COMUNICAT DE PRESĂ Băile 1 Mai, Bihor | 14.05.2025 ARGY și WILLY WILLIAM – headlineri internaționali la WAVES FESTIVAL 2025. Bihorul devine epicentrul muzicii europene!
Aderarea României la spațiul Schengen: Oportunități pentru sectorul industrial și spațiile de producție
La 1 ianuarie 2025, România a devenit membru cu drepturi depline al spațiului Schengen. Această integrare strategică are efecte profunde asupra economiei românești, în special asupra sectorului industrial, logistic și imobiliar. Una dintre cele mai vizibile consecințe este creșterea cererii pentru spații moderne, precum orice hală de închiriat, adaptată noilor nevoi de producție și distribuție rapidă în spațiul european.
Cum arată un apartament de lux într-o vilă neoromânească de acum 100 de ani, scos la vânzare pe Storia cu 550.000 de euro
Un apartament într-o vilă în stil neoromânesc, ce datează din prima parte a secolului XX din cartierul evreiesc, se vinde cu 550.000 euro pe Storia, platforma de
Intră în cercul solidarITății! Donează echipamente IT pentru educația digitală
15 mai 2025 – București ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere lansează o nouă ediție a campaniei naționale „Intră în cercul solidarITății!”, un program național de colectare și pregătire pentru reutilizare a echipamentelor IT destinate școlilor care au nevoie de sprijin în dotarea digitală. Donează ec
ROMBAT sărbătorește 45 de ani de inovație și performanță în industria bateriilor auto și inaugurează o linie de producție de ultimă generație pentru baterii Heavy Duty EFB
Bistrița, 15.05.2025 – ROMBAT, singurul producător integrat 360° de baterii auto din România, aniversează 45 de ani de activitate neîntreruptă, traversând cu succes toate etapele majore ale istoriei recente, trecând prin perioada comunistă, tranziția post-revoluționară, deschiderea către economia de piață, aderarea României la Uniunea Europeană, integrarea într-un grup internațional și transformarea continuă prin digitalizare, sustenabilitate și extindere globală. Astăzi, R
MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2025
Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 26 iunie evenimentul MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2025 pentru investitori strategici, fonduri de venture capital, fonduri de private equity, asset management, fonduri de pensii, institutii financiare internationale, investitori in real estate si in infrastructura MIRSANU INVESTORS SUMMIT 2025 Uncertainty navigators. Opportunity makers. Investors. Jurnalul de t
Narcisa Calotă, CEC Dental Clinic: Noi, femeile, avem o ambiție aparte în business. Iar faptul că sunt mamă îmi amplifică ambiția și claritatea în decizii
Pentru Narcisa Calotă, fondatoarea CEC Dental Clinic, antreprenoriatul nu este doar o carieră, ci o formă de responsabilitate asumată cu viziune, disciplină și mult curaj. Este medic și antreprenor, iar mai presus de toate – mamă. Iar această triplă identitate îi definește nu doar stilul de lucru, ci și motivația profundă din spatele fiecărei decizii. „Sunt o fire perseverentă, poate uneori prea precaută, dar tocmai această prudență mă ajută să construiesc solid. Îmi analizez foarte bine deciziile, vreau ca viziunea mea să aibă fundament, nu să fie doar o idee frumoasă fără aplicabilitate”, mărturisește Narcisa
Digi Communications N.V. raportează venituri consolidate și alte venituri de 532 milioane de euro
Digi Communications N.V. raportează venituri consolidate și alte venituri de 532 milioane de euro. Venituri și alte venituri de 553 milioane de euro (incl. vânzarea extraordinară de active).
Monocristaline sau policristaline? Cum alegi panourile fotovoltaice potrivite pentru tine
Pe măsură ce energia solară devine tot mai accesibilă, tot mai mulți români aleg să investească în sisteme fotovoltaice pentru a-și reduce costurile lunare, a-și asigura independența energetică și a contribui activ la protejarea mediului. În acest context, o întrebare apare frecvent în rândul celor interesați: „Ce tip de panouri să aleg – monocristaline sau policristaline?” Răspunsul nu este universal, dar alegerea corectă devine simplă atunci când înțelegi diferențele de bază dintre cele două variante și le corelezi cu spațiul de care dispui, bugetul tău și
Ald Autoland deschide porțile pentru un eveniment dedicat pasionaților de mașini: test drive-uri, reduceri exclusive, tombolă și activități pentru toată familia!
COMUNICAT DE PRESĂ Ald Autoland deschide porțile pentru un eveniment dedicat pasionaților de mașini: test drive-uri, reduceri exclusive, tombolă și activități pentru toată familia! Cluj-Napoca, 14 iunie 2025 – Ald Autoland, cu sprijinul tbi bank, sponsor principal, organizează un eveniment special destinat publicului larg: „Porțile Deschise Ald Autoland”, care va avea loc sâmbătă, 14 iunie 2025
Ghid pentru închirierea unui cabinet de psihoterapie
Pentru un psiholog sau psihoterapeut aflat la început de drum ori într-o etapă de reorganizare profesională, găsirea unui spațiu adecvat de lucru poate deveni un obstacol neașteptat. Între nevoia de flexibilitate, bugetul limitat și dorința de a oferi clienților un mediu sigur și profesional, alegerea formei potrivite de închiriere devine o decizie esențială. Acest ghid vine să aducă claritate și repere concrete într-un proces care, deși pare simplu, influențează profund modul în care îți desfășori practica terapeutică zi de zi. Ce să alegi între cumpărare, închiriere full-time și închiriere cu ora? Pentru un psihoterapeut la început de drum sau aflat într-o