Indexul T.R.A.I. by Storia: Cum arată clasamentul celor mai apreciate cartiere și orașe din România în 2024

- Cluj-Napoca – cel mai bine clasat oraș, luând în calcul scorul total al indicatorilor de trafic, repere, aer și imobiliare
- Sibiu – orașul care a obținut cel mai mare scor subiectiv, bazat pe părerile locuitorilor
- Brașov – în fruntea clasamentului pentru siguranță, accesul la transportul public, nivel redus de zgomot și cu cel mai mare grad de mulțumire
27 ianuarie 2025
În 2024, Cluj-Napoca și Sibiu s-au aflat în fruntea clasamentului indexului T.R.A.I. by Storia, fiecare remarcându-se prin puncte forte distincte. Cluj-Napoca a fost orașul cu cel mai mare scor total obținut din indicatorii obiectivi precum traficul, reperele, calitatea aerului și prețurile imobilelor, în timp ce Sibiu a avut cel mai bun scor luând în calcul 13 criterii subiective, notate de către locuitorii orașului. Brașovul a fost cel mai bine cotat oraș pentru siguranță, accesibilitatea transportului public, liniște și satisfacția locuitorilor.
Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000 de locuitori din zonele incluse pe platformă. Printre indicatorii subiectivi evaluați se numără siguranța, curățenia, accesul la locuri de parcare și mijloace de transport, pistele de biciclete, nivelul de zgomot, apa curentă, serviciul de salubrizare și gaz, sistemul de canalizare, serviciul de încălzire termică, gradul de mulțumire, dar și costul general al vieții.
Topul orașelor și cartierelor, luând în calcul datele obiective (trafic, repere, aer, imobiliare)
În 2024, Cluj-Napoca a fost cel mai bine clasat oraș luând în calcul datele obiective, cu un scor total de 42.7, urmat de Târgu Mureș (39.8), Deva (39.5) și Sibiu (39.5). Călărași și Constanța au fost următoarele orașe în top, cu un scor de 39.5. În ceea ce privește cartierele din top, Primăverii (București) a ocupat prima poziție cu un scor de 61.6, urmat de Aviației (București) cu 61.1, Bariera Vâlcii (Craiova) cu 55.5, 13 Septembrie (București) – 54.3 și Gruia din Cluj-Napoca, cu un scor de 53.1. Scorurile totale au fost obținute calculând media celor patru indicatori obiectivi.
Topul orașelor și cartierelor, luând în calcul datele subiective (percepția locuitorilor)
„În urma analizei datelor subiective colectate pe platforma trai.storia.ro, am observat că percepția generală a românilor este influențată în mod negativ mai mult de factori precum disponibilitatea locurilor de parcare, infrastructura pentru biciclete și nivelul de zgomot, aceștia fiind indicatorii care au obținut cele mai scăzute scoruri din partea locuitorilor. Pe de altă parte, accesul la apă curentă, furnizarea de gaze și nivelul de curățenie sunt aspecte apreciate de locuitori, obținând cele mai ridicate scoruri. Aceste informații sunt esențiale pentru a înțelege mai bine nevoile comunității și pot servi drept sursă valoroasă de informare pentru cei implicați în dezvoltarea urbană”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Sibiul a înregistrat cel mai mare scor subiectiv, obținut pe baza părerilor locuitorilor care au evaluat cele 13 criterii, atingând un scor de 76.9. Pe locul al doilea s-a aflat Brașov, cu un scor de 74.3, urmat de Oradea, cu 73.5. Următoarele orașe în top sunt Râmnicu Vâlcea (72.8) și Cluj-Napoca.
De asemenea, Sibiul s-a remarcat prin prezența a patru cartiere în top: Valea Aurie a fost cel mai apreciat cartier de către locuitori, cu un scor de 83.9, urmat de Ștrand (83.6), Sub Arini (83.3) și Calea Poplăcii. Pe locul cinci s-a aflat cartierul Orizont, tot din Sibiu, cu un scor de 82.3.
La capitolul siguranță, Brașov a fost orașul unde locuitorii au declarat că se simt cel mai protejați. Printre cartiere, Andrei Mureșanu s-a evidențiat ca fiind cel mai apreciat în acest sens. În ceea ce privește curățenia, Râmnicu Vâlcea a condus topul orașelor, în timp ce, la nivel de cartiere, Trei Stejari din Sibiu a obținut cele mai bune evaluări.
Întrebați despre disponibilitatea locurilor de parcare în cartierul lor, locuitorii din Râmnicu Vâlcea s-au declarat cei mai mulțumiți. De asemenea, cartierul Sânnicolau din Arad este perceput ca o zonă unde locuitorii găsesc cu ușurință locuri de parcare. Brașov a ocupat primul loc în clasamentul orașelor din România unde locuitorii consideră că au cel mai bun acces la transportul public. În același timp, cartierul Basarab din București este apreciat pentru accesibilitatea transportului public.
În ceea ce privește accesul la pistele de biciclete, Sibiu se remarcă drept orașul cel mai favorabil, locuitorii declarând că se pot deplasa cu ușurință cu bicicleta prin oraș. Ștrand, cartierul din Sibiu, este cel mai bine cotat din acest punct de vedere. Brașov se remarcă drept orașul cu un nivel redus de zgomot, iar cartierul Stupini este cel mai bine cotat la acest capitol, fiind perceput ca o zonă liniștită.
Cluj-Napoca este orașul perceput de locuitori ca având un sistem de încălzire bine pus la punct. La nivel de cartiere, Universității din Craiova se remarcă drept zona în care locuitorii sunt cei mai mulțumiți de acest aspect. În ceea ce privește accesul la apă curentă, locuitorii din Sibiu se declară mulțumiți, iar cartierul Moara de Vânt din Iași se evidențiază ca o zonă în care locuitorii sunt mulțumiți de acest serviciu. Sibiu se află în topul orașelor când vine vorba de rețeaua de gaz, iar cartierul Moara de Vânt din Iași este apreciat de locuitori pentru calitatea acestor servicii. La capitolul rețea de canalizare, Sibiu s-a clasat pe primul loc în percepția locuitorilor, atât la nivel de oraș, cât și prin cartierul Sub Arini, care a obținut cele mai bune aprecieri din această categorie.
Brașov a fost orașul care a obținut cel mai mare scor la gradul de mulțumire generală, la fel ca rezidenții din cartierul Orizont din Buzău. Când vine vorba de costul general al vieții, locuitorii din Sibiu sunt cei mai mulțumiți, iar în cartierul Craiovița Nouă din Craiova, costurile de trai sunt percepute pozitiv de către rezidenți.
***
Despre Storia
Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate.
Despre T.R.A.I. – Vocea Cartierelor
În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată.
Platforma oferă utilizatorilor noi funcții prin care pot primi date personalizate, pot filtra datele în funcție de criteriile de evaluare care îi interesează cel mai mult și pot inclusiv să compare cartierele între ele, pentru a observa care scorează cel mai bine la criteriile alese de ei. Platforma T.R.A.I. este într-o continuă actualizare, astfel că toți românii care doresc să-și evalueze cartierele în care locuiesc pot completa chestionarul de pe trai.storia.ro/chestionar/. În acest fel, indexul va fi actualizat atât cu datele noi despre cartierele și orașele prezente deja pe platformă, dar și cu date legate de cartiere sau orașe care încă nu se regăsesc pe platformă, după ce se va acumula numărul minim de răspunsuri per zonă.
CONTACT PENTRU PRESĂ:
Alexandra Croitoru | [email protected] | 0752 751 065
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
Comunicat lansare proiect - ACHIZITIE DOTARI
Comunicat lansare proiect ACHIZITIE DOTARI Scopul proiectului: Obiectivul general al proiectului propus este:
**Show imersiv pe scena Sălii Radio de Ziua Internațională a Pianului susținut de pianista Sînziana Mircea**
Pianista Sînziana Mircea, recunoscută la nivel internațional atât pentru virtuozitatea sa, cât și pentru abordarea inovativă a muzicii clasice, revine pe scena Sălii Radio din București sâmbătă, 29 martie 2025, cu un concert imersiv de muzică clasică, muzică electronică și live video mapping. Concertul este sold-out, dar va fi transmis în direct la Radio România Cultural, la radio și streaming online, începând cu ora 19:00. Într-un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Pianului, pianista și invitații săi - Pietro Dossena (live electronics), Raisa Mihai (chitară clasică) și artistul vizual Adistu vor propune publicului bucureștean un concert de secol XXI, în
Vizita regala la Vila Șipot - Casa Arhitecților Peleșului
Timp de mai mulți ani, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a desfășurat un amplu proiect cultural, educațional și de restaurare a patrimoniului construit la Casa Arhitectului (numită și Vila Șipot) de pe Domeniul Regal Sinaia. Proiectul, urmărit alături de profesori, studenți, specialiști din arhitectură, construcții și istorie, precum și în parteneriat cu muzeografi, jurnaliști și alți membri ai societății civile, a readus la viață una dintre clădirile cu cea mai mare importanță culturală, artistică și istorică de pe domeniu. Casa Arhitectului a fost, ani de-a rândul, locul de lucru și de odihnă al unor mari personalități din domeniul arhitecturii și construcțiilor, în frunte cu Karel Liman. Spațiul de la parter al edificiului este consacrat, în zilele noastre, exclusiv unei galerii deschise publi
Comunicat de presă - Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita
Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de Beneficiar, anunță implementarea activităților proiectului cu titlul „Achiziționarea de microbuze verzi pentru elevii din județul Harghita”, în urma semnării contractului de finanțare nr. 11999 din 12.09.2023, înregistrat la Consiliul Județean Harghita cu nr. 135668/14.09.2023, respectiv nr. 138606/12.10.2023, depus în cadrul apelului ”Microbuze electrice pentru elevi”, prin PNRR, Pilonul VI. Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 6: Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10: Dezvoltarea rețelei de ș
Comunicat de presă - Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita
Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de Beneficiar, anunță începerea activităților proiectului cu titlul „Renovarea energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, Pavilioanele 1,3,4,5,7 Bilbor,, în urma semnării contractului de finanțare nr. MDLPA 9086/24.01.2023, înregistrat la CJ Harghita cu nr. 113675/14.02.2023, depus în cadrul apelului PNRR/2022/C5/2/B.2.1a/1,Runda 2, Componenta 5 – Valul Renovării, Operațiunea Renovare energetică moderată a clădirilor publice – Autorități locale. Finanțarea proiectului este acordată Unității Administrativ – Teritoriale Județul Harghita de către Ministerul Dezvoltărilor, Lucrărilor publice și Administrației, prin P
Adams Vision raportează o creștere de 15% în 2024 și depășește pragul de 16,5 milioane de euro cifră de afaceri
București, 27 martie 2025 – Compania românească Adams Vision, producătorul Adams Supplements, care deține lanțul Vitamix și unul dintre cei mai importanți producători români de suplimente alimentare și produse bio, a încheiat anul 2024 cu o creștere de 15%, atingând o cifră de afaceri de peste 16,5 milioane de euro (circa 82,5 milioane lei).
Elsaco Electronic a semnat un nou contract în domeniul cogenerării, la Râmnicu Vâlcea
Asocierea Elsaco Electronic – Elsaco Engineering – Energomontaj a semnat un contract pentru proiectarea și execuția „Sursei de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență”, în municipiul Râmnicu Vâlcea.
The Brokers: Tot mai mulți angajatori oferă asigurări private de sănătate de până la 1.200 euro/angajat, inclusiv pentru tratament în spitale din străinătate. Cererea a crescut de două ori după pandemie
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an. Cererea pentru acest tip de asigurare a crescut semnificativ după pandemie, fiind de două ori ori mai mare decât în 2019-2020, potrivit datelor The Brokers. Asigurarea privată de sănătate este tot mai accesată de companii, inclusiv de IMM-uri cu 5 angajați, și datorită deductibilității fiscale, iar unele dintre ele oferă și acoperire pentru membrii familiei angajaților sau pentru tratament în spitale și clinici din străinătate. “În ultimii ani, alături de tichete de masă, abonament de fitness și abonament medical la clinică privată, asig
Cum să alegi cea mai bună tricicletă electrică pentru nevoile tale
Alegerea unei triciclete electrice perfecte poate părea o provocare, mai ales atunci când opțiunile sunt atât de variate și promisiunile sunt atractive. Dacă dorești o soluție ecologică pentru naveta zilnică sau doar un mijloc de plimbare relaxant, este esențial să știi cum să faci alegerea corectă. În acest articol, poți să găsești criteriile esențiale pe care trebuie să le iei în considerare, de la autonomie și puterea motorului, până la confortul și designul tricicletei. Cu informațiile potrivite, vei putea să alegi nu doar o tricicletă electrică, ci pe cea care îți va transforma cu adevărat
Asociația Administratorilor Independenți și Bucharest Business School lansează Board Leadership Program – o inițiativă de referință pentru pregătirea liderilor în guvernanța corporativă
COMUNICAT DE PRESĂ București, 27 martie 2025 – Asociația Administratorilor Independenți (AAI), în parteneriat cu Bucharest Business School (BBS), școala de afaceri a Academiei de Studii Economice din București, singura școală românească de business acreditată AMBA, lansează Board Leadership Program, un program de educație executivă dedicat liderilor care doresc să-și consolideze competențe în guvernanță corp
Cele mai comune cheltuieli de ultim moment la nuntă și cum să le gestionezi
Planificarea unei nunți poate fi un adevărat maraton financiar, chiar și pentru cel mai riguros organizator. Între muzică, locație și ținute, este ușor să scapi din vedere micile detalii care pot adăuga presiune bugetului tău. Oricât de bine pregătit ai fi, întotdeauna există șanse să te confrunți cu cheltuieli de ultim moment care îți pot afecta planurile. Descoperă cum să identifici cele mai frecvente astfel de costuri neașteptate și, mai ales, cum să le gestionezi eficient, astfel încât să-ți menții calmul și bugetul sub control. Explorând strategiile potrivite, vei învăța cum să te adaptezi rapid și să transformi aceste provocări financiare în oportunități de a crea amintiri de neuitat în ziua ta specială.
Mâine începe evenimentul anului în industria panificației, cofetăriei și HoReCa din România – GastroPan 2025
Brașov, 27-29 martie 2025 – în doar trei zile, Brașovul va deveni centrul inovației în industria panificației, cofetăriei și HoReCa, găzduind cea de-a 16-a ediție a expoziției internaționale GastroPan. Evenimentul se va desfășura la Centrul Lux Divina (str. 13 Decembrie nr. 96) reunind sub același acoperiș furnizori, antreprenori și specialiști din industrie. GastroPan 2025 promite să fie o platformă de neegalat pentru descoperirea celor mai recente echipamente, tehnologii, soluții și produse destinate sectorului de panificație și cofetărie. Expozanți din România și din străinătate vor prezenta so
Păreri ale părinților și participanților despre cursurile Open Tribe și rezultatele obținute
Tot mai mulți participanți împărtășesc păreri despre Open Tribe, evidențiind beneficiile pe care aceste cursuri le aduc în viața lor personală și profesională. Open Tribe este o comunitate dedicată educației alternative, care pune accent pe formarea unor abilități esențiale, precum leadership, comunicare și gestionarea emoțiilor. Programele dezvoltate aici își propun să ofere un cadru interactiv și eficient, menit să îi ajute pe participanți să își atingă potențialul maxim. Datorită unei metode inovatoare de predare, Open Tribe reușește să creeze un mediu propice pentru învățare, unde teoria este îmbinată cu exerciții practice și studii de caz reale. De-a lungul timpului, cursurile au evoluat pentru a răspunde cerințelor diverse ale participanților, indiferent de vârstă
1 din 3 copii se confruntă cu probleme de aliniere a dinților. Dr. Raluca Athanasiu: Dinții strâmbi nu reprezintă doar o problemă estetică ci afectează funcții cheie precum vorbitul și digestia
La nivel național, 29% dintre copii se confruntă cu probleme de aliniere a dinților, arată Studiul Național de Sănătate Orală realizat, în 2024, de Colegiul Medicilor Stomatologi din România. „Mulți părinți consideră că dinții strâmbi ai copilului reprezintă doar o problemă estetică, însă, în realitate, aceștia afectează sănătatea sistemică pe termen lung. Dinții care nu sunt aliniați corect pot duce la dificultăți de masticație, probleme de vorbire și chiar dureri articulare", explică Dr. Raluca Athanasiu, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială în cadrul Clinicilor Trident. Principalele cauze pentru problemele de
Comunicat de presă - COMUNA ZĂNEȘTI
Beneficiar: COMUNA ZĂNEȘTI, județul NEAMȚ Programul de finanțare: Planul Național de Redresare și Reziliență\ Pilonul VI. Politici pentru noua generație\ Componenta C15: Educație \Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior \Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\ Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura st
VERDE MAGNESIUM COMUNICAT DE PRESĂ
Verde Magnesium – Proiect Strategic Viitorul producător european de magneziu metalic primar, Verde Magnesium, a fost inclus pe prima listă de Proiecte Strategice publicată de Comisia Europeană în conformitate cu Legea privind Materialele Prime Critice a UE din 2024, CRM Act. Verde Magnesium va reprezenta prima producție de magneziu metalic primar din Europa din ultimii 25 de ani, pionierând o abordare sustenabilă, cu emisii reduse de carbon, pentru extracția și producția de magneziu. „Anunțarea Verde Magnesium ca Proiect Strategic pentru materiile prime la nivel UE este o validare extraordinară a viziunii Guvernului României de a revitaliza sectorul resurselor naturale,” declară Alexandru Roșu, CEO al Verde Magnesium. „Această susținere din partea UE va facilita obiectivul nostru de a crea un centru de extracție, procesare și reciclare a magneziului metalic cu emi
VERDE MAGNESIUM PRESS RELEASE
Verde Magnesium – Strategic Project Europe's future primary magnesium metal producer, Verde Magnesium, has been included in the European Commission's inaugural list of Strategic Projects to be released under the EU's 2024 Critical Raw Materials Act. Verde Magnesium will represent the first European magnesium production for 25 years, pioneering a sustainable, low-carbon approach to magnesium extraction and production. “The announcement of Verde Magnesium as a strategic raw materials project at the EU level is a great validation of the Romania government's vision to revitalize its natural resources sector,” says Alexandru Rosu, CEO of Verde Magnesium. “This endorsement from the EU will facilitate our goal of creating a low-carbon extraction, processing and recycling hub for magnesium metal in Budureasa, Bihor County, Romania – with a knock-on effect on supply-ch
Studiu Clinica DRU: Românii din diaspora își tratează dinții acasă: costurile mari din străinătate îi trimit la dentist în România
Clinica DRU anunță rezultatele unui studiu detaliat privind comportamentul românilor din diaspora în sfera sănătății dentare și beneficiile abonamentului DRU – un abonament stomatologic inovator, care oferă 70% discount la toate serviciile stomatologice efectuate la Clinica DRU sau la partenerii acestora. Studiul de piață, evidențiază tendințele legate de prevenție, costuri și turism medical dentar, oferind o perspectivă completă asupra modului în care acest abonament influențează deciziile pacienților.
START-UP NATION va fi lansat pe 15 aprilie – 250.000 lei nerambursabili
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat în Monitorul Oficial al României, pe 21.03.2025, PROCEDURA FINALĂ a programului START-UP NATION. Depunerea aplicațiilor în cadrul primei etape a programului Start-up Nation va începe pe data de 15.04.2025.
Titlu: Comunicat de presă - Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita
Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de Beneficiar, anunță începerea activităților proiectului cu titlul „Renovarea energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, Pavilioanele 1,3,4,5,7 Bilbor,, în urma semnării contractului de finanțare nr. MDLPA 9086/24.01.2023, înregistrat la CJ Harghita cu nr. 113675/14.02.2023, depus în cadrul apelului PNRR/2022/C5/2/B.2.1a/1,Runda 2, Componenta 5 – Valul Renovării, Operațiunea Renovare energetică moderată a clădirilor publice – Autorități locale. Finanțarea proiectului este acordată Unității Administrativ – Teritoriale Județul Harghita de către Ministerul Dezvoltărilor, Lucrărilor publice și Administrației, prin P