logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dreptul la avort: Franţa deschide drumul cu o schimbare constituţională de referinţă (articol European Newsroom)

Image

În cadrul unei acţiuni fără precedent, cu doar câteva zile înainte de Ziua Internaţională a Femeii, parlamentarii francezi au votat pentru a include dreptul de avort în Constituţia ţării. În acelaşi timp, politicieni şi experţi avertizează că dreptul la avort se află sub presiune peste tot în lume. În Europa, dreptul la avort variază de la ţară la ţară, în unele cazuri fiind mai restrictiv decât în altele.

Parlamentul francez a votat luni includerea dreptului la avort în constituţie, Franţa devenind prima ţară din lume care oferă în mod explicit protecţie pentru întreruperea sarcinii în legea sa fundamentală.

Începând cu anul 1975 în Franţa a fost permis avortul până în săptămâna 10 de sarcină. De atunci legea a fost modificată pentru a le permite femeilor să avorteze până în cea de-a 14-a săptămână de sarcină, iar costurile procedurii sunt acoperite de asigurarea de sănătate.

Preşedintele Emmanuel Macron a descris această acţiune drept "mândria Franţei" care a transmis "un mesaj universal", iar o ceremonie publică specială este desfăşurată la Paris, de Ziua Internaţională a Femeii, la 8 martie, pentru a sărbători această acţiune.

Franţa intenţionează, de asemenea, să "ducă această luptă la nivel european", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a guvernului Prisca Thevenot. "În 2022 Preşedintele Republicii şi-a anunţat intenţia de a include dreptul ala vort în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene", a mai precizat ea.

Decizia parlamentarilor francezi survine în contextul în care ţările membre ale UE şi parlamentarii europeni au ajuns la un acord în februarie cu privire la regulile blocului european pentru a lupta împotriva violenţei la adresa femeilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a salutat luni votul parlamentarilor francezi. "Salutăm decizia Franţei de a asigura drepturile femeilor şi de a le salva vieţile", a susţinut şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o postare pe X, fostul Twitter.

Însă, după votul Parlamentului francez, Vaticanul şi-a reiterat opoziţia faţă de avorturi. "Academia Pontificală pentru Viaţă reaminteşte că în epoca drepturilor universale ale omului, nu poate exista un 'drept' de a lua o viaţă de om", se arată într-un comunicat al Vaticanului care se alătură îngrijorărilor deja exprimate de episcopii Bisericii Catolice Franceze.

Drepturile reproductive sub ameninţare

Macron şi-a luat angajamentul anul trecut că va proteja avortul prin Constituţie după ce în 2022 Curtea Supremă a SUA a răsturnat dreptul la procedură vechi de jumătate de secol, permiţând statelor americane individuale să-l interzică sau să-l restrângă.

Atunci, premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a declarat "foarte îngrijorat de decizia Curţii Supreme a SUA. Este un important pas înapoi în lupta pentru drepturile femeilor", susţinea el într-o postare pe X (pe atunci Twitter).

Premierul francez Gabriel Attal a declarat că dreptul la avort rămâne "în pericol" la nivel mondial, cu "libertăţile noastre în esenţă ameninţate... la cheremul celor care iau deciziile".

Contra-campaniile conservatoare vizează progresele globale în domeniul drepturilor femeilor, cea mai recentă "reacţie mnegativă" dintr-o serie care datează din anii 1980, au avertizat activiştii şi experţii înainte de Ziua Internaţională a Femeii. Observatorii spun că progresele în domeniul drepturilor femeilor au fost urmate sistematic de reacţii negative încă din anii 1980.

Teoria "reacţiilor negative" a fost detaliată de feminista americană Susan Faludi în cartea sa din 1991: "Backlash: The Undeclared War Against American Women". Ea descrie strategia mişcărilor conservatoare din SUA după liberalizarea legilor privind avortul şi pătrunderea femeilor pe piaţa muncii în anii 1970.

Violenţele împotriva femeilor în creştere

Organizată şi politizată, contra-mişcarea dezactivează drepturile la avort, alimentează ura şi hărţuirea online şi, de asemenea, încurajează violenţa domestică, spun cercetătorii.

Statele membre ale UE s-au pus de acord cu privire la prima lege europeană pentru combaterea violenţei împotriva femeilor în februarie. Legea doreşte să protejeze femeile din cele 27 de state ale UE de violenţa de gen, căsătorii forţate, mutilare genitală şi hărţuire online. Comisia Europeană a propus pentru prima dată această legislaţie majoră la 8 martie 2022, pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii.

Însă acordul nu a reuşit să includă o definiţie comună a violului. Accesul la avort ar trebui să fie disponibil pentru victimele violului, însă un număr de state din întreaga lume restricţionează avortul chiar şi în cazuri de viol sau incest. Statele care s-au opus definirii violului în textul legii au susţinut că violul nu are dimensiunea transfrontalieră necesară pentru a fi considerat o infracţiune sancţionată uniform în cadrul blocului, punând astfel sub întrebare competenţa UE în această chestiune.

La sfârşitul lui februarie, Institutul 8 Matie, un ONG sloven, a lansat o campanie pentru avorturi sigure şi accesibile în toată Europa. Campania, denumită "My Voice, My Choice", doreşte să adune 1 milion de semnături din ţările UE şi aduce laolaltă organizaţii din Spania, Franţa, Polonia, Finlanda şi Irlanda.

Organizatorii au identificat chestiunea drept importantă înaintea alegerilor europene din acest an şi în contextul proliferării extremismului în Europa. Ca şi alte ţări, Slovenia se confruntă cu niveluri crescute de violenţă împotriva femeilor şi stereotipuri de gen în multe zone.

Dreptul la avort în Europa

În timp ce dreptul la avort este din ce în ce mai ameninţat, ţările europene dispun de reguli care permit încetarea prematură a unei sarcini - unele, însă, mai stricte decât altele. O selecţia a mai multor ţări prezintă aceste diferenţe.

Albania: În Albania, avortul este permis prin lege de la începutul anilor 1990 iar statisticile arată o scădere semnificativă a numărului de cazuri. Însă, grupurile de advocacy pentru femei şi specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra aşa-numitului avort selectiv în funcţie de sex. Chiar şi după cele mai reţinute estimări, din Albania "lipsesc" mii de fete după ani în care avortul selectiv a dus la întreruperea sarcinilor de către familii care îşi doreau copii de sex masculin. În pofida creşterii gradului de conştientizare, valorile adânc înrădăcinate par greu de răsturnat - iar experţii avertizează că ar putea duce la dezechilibru social.

Bulgaria: Avortul la cerere în Bulgaria a fost legalizat în 1956. În 1968, guvernul le-a interzis femeilor fără copil să facă avort de frica depopulării. Alte restricţii au mai fost introduse de-a lungul anilor, dar după căderea regimului comunist a fost permis din nou avortul la cerere în primul trimestru de sarcină. În prezent, o femeie poate alege să facă un avort până la sfârşitul celei de-a 12-a săptămâni de sarcină.

Republica Cehă: Republica Cehă dispune de o lege care permite avortul din 1957. Astfel o femeie poate solicita avortul până în cea de-a 12-a săptămână de sarcină, iar în cazul depistării unor defecte genetice la făt, ea poate opta pentru avort până în săptămâna 24 a sarcinii. Propunerile unor parlamentari de a restricţiona avortul nu au avut succes. O majoritate zdrobitoare a cehilor sunt în favoarea libertăţii de decizie cu privire la avorturi, conform unui sondaj realizat în 2023 de Centrul de Sondare a Opiniei Publice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Cehiei (CVVM).

Germania: Avortul nu este pe deplin legalizat în Germania, dar nu poate fi pedepsit în primele 12 săptămâni de sarcină dacă femeia primeşte consiliere în prealabil. Însă, social-democraţii SPD, verzii şi liberalii FDP din guvernul german iau în considerare eliminarea articolului 218 din Codul Penal, în care se află inclus.

Italia: O lege din 1978 privind întreruperea voluntară a sarcinii a iscat controverse puternice şi a fost ţinta unor atacuri dure în Italia. Legea susţine că este posibil să apelezi la avort într-o unitate de sănătate publică în primele 90 de zile de sarcină doar "în circumstanţe particulare în care continuarea sarcinii, naşterea sau maternitatea ar reprezenta pericole grave pentru sănătatea fizică şi psihică a femeii". Legea permite de asemenea obiecţia de conştiinţă a medicilor şi asistentelor, îngreunând accesul la avort. De altfel, Italia are una dintre cele mai mici rate de avort din lume.

Polonia: Avortul este permis în prezent în Polonia doar dacă sarcina este rezultatul unui viol sau incest sau dacă pune în pericol sănătatea sau viaţa mamei. Nou-formata coaliţie de guvernare din Polonia doreşte să anuleze o decizie a Curţii Constituţionale din 2020 care a pus capăt unui compromis lung de decenii privind avortul, influenţată de judecători numiţi de partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) aflat pe atunci la putere, care a condus la o interzicere aproape totală a întreruperilor de sarcină.

Portugalia: Legea privind avorturile în Portugalia a fost liberalizată la 10 aprilie 2007, permiţând avortul la cerere până în săptămâna 10 de sarcină. Recent, chestiunea unui nou referendum a fost ridicată în cadrul campaniei electorale de către un candidat din Aliança Democrática (o coaliţie formată din trei partide conservatoare) pentru următoarele alegeri legislative ce vor avea loc la 10 martie, dar subiectul nu a fost inclus de niciunul dintre partidele politice sau coaliţiile care candidează pentru parlament.

România: În România, avortul la cerere este reglementat prin lege (Codul Penal) şi poate fi solicitat până în săptămâna 14 de sarcină. După acest interval, actul medical se pedepseşte cu închisoarea sau amendă şi cu interzicerea anumitor drepturi, cu unele excepţii. Pentru avortul non-chirugical (cu pastile), recomandările din ghidurile medicale, coroborate cu cele din prospectele farmaceutice, prevăd o limită de 9 săptămâni. După mai mult de 9 săptămâni de sarcină, această metodă nu mai este folosită de către medici.

Slovenia: Slovenia este una dintre puţinele ţări care au un drept constituţional care susţine libertatea părinţilor de a decide cu privire la naşterea copiilor lor. Prin urmare, avortul este legal şi permis în Slovenia, iar numărul de avorturi este foarte scăzut. Chestiunea avorturilor este însă deseori adusă în discuţie în dezbaterile politice şi din societatea civilă, în special în contextul unei consolidări percepute a unor vederi şi iniţiative mai conservatoare în această problemă.

Spania: În Spania, întreruperea voluntară a sarcinii este guvernată din 2010 de o lege adoptată în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodríguez Zapatero. Legea a fost avizată în 2023 de Curtea Constituţională, care a consacrat dreptul femeilor de a decide "autonom şi fără constrângere" dacă să continue sau nu sarcina, drept executoriu de către administraţia publică. Permite avortul voluntar în primele 14 săptămâni de sarcină. Legea recunoaşte de asemenea posibilitatea întreruperii sarcinii până în săptămâna 22 dacă există "un risc grav" al unor patologii fetale sau când viaţa mamei este în pericol.

Suedia: În Suedia, guvernul analizează în prezent cum să modernizeze legea avorturilor din 1975, pentru a face ca procedurile să fie mai uşoare pentru femeile care doresc să avorteze acasă, în siguranţă. Deja majoritatea procedurilor de avort sunt doar iniţiate în clinici sau spitale, unde sunt administrate medicamente pacientelor, iar apoi sunt finalizate acasă. Avorturile sunt legale în Suedia încă din 1938, legile din prezent permiţând întreruperea sarcinii până în săptămâna 18.

N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, AGERPRES, AMNA, ANSA, ATA, BTA, CTK, dpa, EFE, Europa Press, Lusa, PAP, STA participante în proiectul enr.

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Mondorama 03-01-2025 18:43

SUA sancţionează o întreprindere chineză acuzată de sprijinirea unor piraţi cibernetici

Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori cibernetici, Flax Typhoon, acuzată că sabotează companii americane, relatează AFP. Potrivit Departamentului Trezoreriei, Integrity Technology Group, cu

Mondorama 29-12-2024 22:07

VIDEO Condoleanţe din întreaga lume după accidentul aviatic devastator din Coreea de Sud

Lideri din întreaga lume au transmis condoleanţe Coreei de Sud după prăbuşirea unui avion de pasageri la aterizare, accident în care şi-au pierdut viaţa 179 de persoane, fiind cel mai mare dezastru aerian din istoria ţării, relatează AFP.  

Mondorama 29-12-2024 20:08

Accident de avion în Kazahstan: Cutiile negre vor fi trimise în Brazilia pentru investigare

Cutiile negre ale unui avion aparţinând companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusă vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, relatează AFP. "Comisia d

Mondorama 29-12-2024 19:22

Egipt: Turist italian ucis de rechin în Marea Roşie (minister)

Un turist italian a fost ucis şi un altul rănit duminică de un rechin în Marea Roşie, în largul coastei Egiptului, a anunţat o sursă a Ministerului italian de Externe, relatează AFP. Ministerul egiptean al Mediului indicase anterior într-un comunicat că "doi cetăţeni străini au fost atacaţi în regiunea (...) Marsa

Mondorama 28-12-2024 21:52

Turcia: Trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, un caz ce a bulversat ţara

Un tribunal turc a condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă trei membri ai familiei unei fetiţe de opt ani al cărei asasinat în provincia Diyarbakir a bulversat ţara, informează AFP. Trupul neînsufleţit al lui Narin Guran, dispărută de 19 zile, a fost găsit în septembrie într-un sac dintr-un râu, la ci

Mondorama 28-12-2024 05:00

VIDEO UPDATE Prăbuşirea unui pod în Brazilia: Bilanţul urcă la zece morţi

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei în urmă cu şase zile s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi şapte dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Marinei publicat vineri, scrie AFP. Podul Juscelino Kubitschek de Oliveira, principala cale de legătură între statele Maranhao (nord-est) şi Tocantins (nord), s-a prăbuşit duminică, fără s

Mondorama 27-12-2024 23:18

Mexic: Opt morţi şi 27 de răniţi într-un accident rutier

Cel puţin opt persoane au murit şi 27 au fost rănite vineri într-un accident între un autocar şi un camion în sud-estul Mexicului, au raportat autorităţile, notează AFP. Ciocnirea între autobuzul companiei de transport călători A.D.O şi camionul de mărfuri a avut loc vineri dimineaţă devreme în statul Veracruz, între loca

Mondorama 26-12-2024 19:57

Prăbuşirea avionului în Kazahstan: Primele informaţii indică responsabilitatea Rusiei (oficial american)

Primele informaţii despre prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan indică responsabilitatea unui sistem de apărare aeriană rusesc, a declarat joi un oficial american, conform AFP. Declaraţiile oficialului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, au venit după relatări ale unor mass-media internaţionale potrivit căror

Mondorama 26-12-2024 18:58

VIDEO Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia

Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia, citată de AFP. "Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58

Mondorama 25-12-2024 19:40

VIDEO UPDATE Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan: 38 de morţi (responsabil kazah)

Un număr de 38 de persoane şi-au pierdut viaţa miercuri în prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan, a declarat un vicepremier kazah, citat de presă, relatează AFP. "Situaţia nu este foarte bună, 38 de morţi", a declarat vicepremierul Kanat Bozoumbaiev în cursul unei reuniuni, citat de agenţia de

Mondorama 24-12-2024 19:57

OMS avertizează asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de malarie în Etiopia

Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă să reprezinte un risc la adresa sănătăţii publice în Etiopia, (atingând) o proporţie epidemică, cu o medie de peste 300.000 de cazuri de malarie rap

Mondorama 24-12-2024 17:35

Cazurile de deces cauzate de COVID-19, în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei (OMS)

Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA. În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în pr

Mondorama 24-12-2024 15:19

Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la Amsterdam pentru violenţe împotriva unor suporteri de fotbal israelieni

Tribunalul de la Amsterdam a condamnat marţi cinci bărbaţi pentru fapte de violenţă şi complicitate la violenţă împotriva unor suporteri de fotbal israelieni în noiembrie, în timpul unor atacuri ce au fost calificate drept antisemite de numeroase guverne occidentale, informează AFP. Cei cinci au fost declaraţi vinovaţi de o s

Mondorama 24-12-2024 09:52

Jubileu2025: Papa Francisc va inaugura Anul Sfânt 2025 în Ajunul Crăciunului

Papa Francisc va inaugura marţi seară Anul Sfânt al Bisericii Catolice în Bazilica Sfântul Petru din Roma, informează DPA şi AFP. În cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc în Ajunul Crăciunului, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, va deschide şi va trece prin Poarta Sfântă a Bazilic

Mondorama 24-12-2024 09:10

În Finlanda, elevii sunt învăţaţi să detecteze dezinformarea

În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP. "Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?", "Cine ştie ce este un t