Agenţia OMS de cercetare a cancerului ar putea include îndulcitorul aspartam pe lista substanţelor posibil cancerigene

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen, luna viitoare, de către un important organism sanitar internaţional, transmite joi Reuters care citează două surse apropiate acestui demers.
Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept "substanţă posibil cancerigenă pentru oameni", pentru prima dată, de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experţilor externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă există sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate.
Nu sunt luate în calcul aspecte precum cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor. Această recomandare vine de la un alt comitet OMS de experţi în aditivi alimentari, cunoscut drept Comitetul de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), alături de autorităţi naţionale de reglementare.
Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC referitoare la alte substanţe au suscitat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese şi au pus presiune pe producători să schimbe reţetele şi să apeleze la alternative. Acest lucru a suscitat critici potrivit cărora evaluările IARC pot stârni confuze în rândul publicului.
Şi JECFA analizează aspartamul în acest an. Întrunirea a început la sfârşitul lunii iunie, iar constatările urmează să fie anunţate în aceeaşi zi în care IARC îşi face publică decizia, la 14 iulie.
Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. Spre exemplu, un adult care cântăreşte 60 kilograme ar trebui să bea zilnic între 12 şi 36 de doze de băuturi dietetice, în funcţie de cantitatea de aspartam din acestea, pentru a fi expus riscului. Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi în Europa.
Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că aceste constatări ale comitetelor IARC şi JECFA vor rămâne confidenţiale până în iulie, adăugând, însă, că acestea sunt "complementare", concluzia IARC reprezentând "primul pas fundamental pentru înţelegerea riscului de cancer". Comitetul pentru aditivi "realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea de apariţie a unui anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) în anumite condiţii şi niveluri de expunere".
Cu toate acestea, industria şi autorităţile de reglementare se tem că această concomitenţă a celor două demersuri ar putea stârni confuzie, potrivit unor scrisori din partea autorităţilor de reglementare din SUA şi Japonia, consultate de Reuters. "Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului", a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii Bunăstării Sociale din Japonia, într-o scrisoare datată 27 martie adresată directorului general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab. Scrisoarea solicita, de asemenea, ca acele constatări ale ambelor organisme să nu fie făcute publice în aceeaşi zi.
Hotărârile IARC pot avea un impact imens. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este "probabil cancerigen". Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a contestat decizia, companiile încă resimt efectele hotărârii. Bayer din Germania a pierdut în 2021 al treilea recurs împotriva verdictelor tribunalelor americane care au acordat despăgubiri clienţilor care au pus cancerele cu care au fost diagnosticaţi pe seama glifosatului.
Deciziile IARC au fost vizate, de asemenea, de critici, existând voci conform cărora agenţia a stârnit temeri inutile cu privire la substanţe sau situaţii greu de evitat - munca în ture de noapte sau consumul de carne roşie au fost incluse pe lista factorilor "probabil cauzatori de cancer", iar utilizarea telefoanelor mobile a fost clasificată drept "posibil cauzatoare de cancer", situaţie similară cu aspartamul.
"IARC nu este un organism pentru siguranţa alimentară, iar analiza sa asupra aspartamului nu este exhaustivă din punct de vedere ştiinţific şi se bazează în mare parte pe cercetări discreditate", a declarat Frances Hunt-Wood, secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Îndulcitorilor (ISA). Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola şi Cargill, potrivit Reuters, a declarat că are "îngrijorări serioase în privinţa evaluării IARC, care poate induce în eroare consumatorii".
Aspartamul a fost studiat mulţi ani. Anul trecut, un studiu observaţional realizat în Franţa pe 100.000 de adulţi a concluzionat că persoanele care au consumat cantităţi importante de îndulcitori artificiali
- inclusiv aspartam - au prezentat un risc de cancer uşor mai mare. Cercetarea a venit după un studiu efectuat la Institutul Ramazzini din Italia, la începutul anilor 2000, care a constatat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost asociate cu consumul de aspartam.
Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat riscul crescut de cancer. De asemenea, metodologia utilizată în cazul celui de-al doilea studiu a ridicat unele semne de întrebare, inclusiv din partea EFSA.
Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au revizuit toate dovezile disponibile, iar producătorii importanţi de alimente şi băuturi apără de zeci de ani utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a analizat 1.300 de studii în cadrul evaluării sale din iunie.
Prin includerea aspartamului pe lista substanţelor posibil cancerigene se doreşte motivarea mai multor cercetări, au declarat surse apropiate IARC. Însă, probabil va reaprinde totodată dezbaterile asupra
rolului IARC, precum şi a siguranţei îndulcitorilor în general.
Luna trecută, OMS a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale. Recomandările au provocat furori în industria alimentară, care argumentează că aceste substanţe por fi de ajutor consumatorilor care doresc să reducă cantitatea de zahăr consumat. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA sancţionează o întreprindere chineză acuzată de sprijinirea unor piraţi cibernetici
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori cibernetici, Flax Typhoon, acuzată că sabotează companii americane, relatează AFP. Potrivit Departamentului Trezoreriei, Integrity Technology Group, cu
VIDEO Condoleanţe din întreaga lume după accidentul aviatic devastator din Coreea de Sud
Lideri din întreaga lume au transmis condoleanţe Coreei de Sud după prăbuşirea unui avion de pasageri la aterizare, accident în care şi-au pierdut viaţa 179 de persoane, fiind cel mai mare dezastru aerian din istoria ţării, relatează AFP.
Accident de avion în Kazahstan: Cutiile negre vor fi trimise în Brazilia pentru investigare
Cutiile negre ale unui avion aparţinând companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusă vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, relatează AFP. "Comisia d
Egipt: Turist italian ucis de rechin în Marea Roşie (minister)
Un turist italian a fost ucis şi un altul rănit duminică de un rechin în Marea Roşie, în largul coastei Egiptului, a anunţat o sursă a Ministerului italian de Externe, relatează AFP. Ministerul egiptean al Mediului indicase anterior într-un comunicat că "doi cetăţeni străini au fost atacaţi în regiunea (...) Marsa
Turcia: Trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, un caz ce a bulversat ţara
Un tribunal turc a condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă trei membri ai familiei unei fetiţe de opt ani al cărei asasinat în provincia Diyarbakir a bulversat ţara, informează AFP. Trupul neînsufleţit al lui Narin Guran, dispărută de 19 zile, a fost găsit în septembrie într-un sac dintr-un râu, la ci
VIDEO UPDATE Prăbuşirea unui pod în Brazilia: Bilanţul urcă la zece morţi
Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei în urmă cu şase zile s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi şapte dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Marinei publicat vineri, scrie AFP. Podul Juscelino Kubitschek de Oliveira, principala cale de legătură între statele Maranhao (nord-est) şi Tocantins (nord), s-a prăbuşit duminică, fără s
Mexic: Opt morţi şi 27 de răniţi într-un accident rutier
Cel puţin opt persoane au murit şi 27 au fost rănite vineri într-un accident între un autocar şi un camion în sud-estul Mexicului, au raportat autorităţile, notează AFP. Ciocnirea între autobuzul companiei de transport călători A.D.O şi camionul de mărfuri a avut loc vineri dimineaţă devreme în statul Veracruz, între loca
Prăbuşirea avionului în Kazahstan: Primele informaţii indică responsabilitatea Rusiei (oficial american)
Primele informaţii despre prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan indică responsabilitatea unui sistem de apărare aeriană rusesc, a declarat joi un oficial american, conform AFP. Declaraţiile oficialului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, au venit după relatări ale unor mass-media internaţionale potrivit căror
VIDEO Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia
Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia, citată de AFP. "Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58
VIDEO UPDATE Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan: 38 de morţi (responsabil kazah)
Un număr de 38 de persoane şi-au pierdut viaţa miercuri în prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan, a declarat un vicepremier kazah, citat de presă, relatează AFP. "Situaţia nu este foarte bună, 38 de morţi", a declarat vicepremierul Kanat Bozoumbaiev în cursul unei reuniuni, citat de agenţia de
OMS avertizează asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de malarie în Etiopia
Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă să reprezinte un risc la adresa sănătăţii publice în Etiopia, (atingând) o proporţie epidemică, cu o medie de peste 300.000 de cazuri de malarie rap
Cazurile de deces cauzate de COVID-19, în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei (OMS)
Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA. În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în pr
Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la Amsterdam pentru violenţe împotriva unor suporteri de fotbal israelieni
Tribunalul de la Amsterdam a condamnat marţi cinci bărbaţi pentru fapte de violenţă şi complicitate la violenţă împotriva unor suporteri de fotbal israelieni în noiembrie, în timpul unor atacuri ce au fost calificate drept antisemite de numeroase guverne occidentale, informează AFP. Cei cinci au fost declaraţi vinovaţi de o s
Jubileu2025: Papa Francisc va inaugura Anul Sfânt 2025 în Ajunul Crăciunului
Papa Francisc va inaugura marţi seară Anul Sfânt al Bisericii Catolice în Bazilica Sfântul Petru din Roma, informează DPA şi AFP. În cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc în Ajunul Crăciunului, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, va deschide şi va trece prin Poarta Sfântă a Bazilic
În Finlanda, elevii sunt învăţaţi să detecteze dezinformarea
În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP. "Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?", "Cine ştie ce este un t