VIDEO Ministrul Mediului: România, condamnată la Curtea Europeană de Justiţie pe poluarea cu PM10 din Bucureşti
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13665664.jpg)
România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie pentru poluarea cu PM 10 din Municipiul Bucureşti, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.
"Astăzi, inevitabilul pe care îl anunţam de la începutul mandatului s-a întâmplat: România a fost condamnată la Curtea Europeană de Justiţie după ce Primăria Capitalei nu a reuşit să reducă poluarea cu PM10 în Municipiul Bucureşti. O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Acesta este rezultatul după câţiva ani de dialog cu Comisia Europeană. Comisia a fost răbdătoare cu noi şi pe acest subiect. A aşteptat câţiva ani ca Primăria Municipiului Bucureşti să aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit să aprobe un plan de reducere, care trebuia să fie aplicabil, nu a fost capabilă să-şi implementeze propriile măsuri asumate. Astfel, suntem în situaţia în care, din cauza acestei administraţii nu am reuşit să ţinem sub control. Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curţii nu au dus la nicio îmbunătăţire a situaţiei din Bucureşti, aceasta fiind una dintre concluziile Curţii Europene de Justiţie. Era previzibil verdictul de astăzi (joi, n.r.) al Curţii. Era previzibil de când Curtea a refuzat şi şansa apărării orale a României la Bruxelles", a spus Alexe.
În acest context, ministrul de resort solicită Primăriei Capitalei întocmirea unui plan de urgenţă pentru reducerea poluării şi arată că, în caz contrar, Comisia Europeană poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa România o sumă forfetară minimă de 1,6 milioane de euro.
"Cerem Primăriei Municipiului Bucureşti un plan de urgenţă pe termen scurt. Cerem ceea ce am cerut încă de la preluarea mandatului, să vină cu soluţii concrete care să ne ducă în situaţia să reducem poluarea în Municipiul Bucureşti şi această cauză a României la Bruxelles să fie clasată. Deocamdată, Hotărârea Curţii nu prevede sancţiuni. Din fericire, bucureştenii sunt feriţi de costuri mai mari de viaţă, din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Însă Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să implementeze măsuri imediate care să ducă la reducerea poluării cu PM10 în Capitala României. Decizia de astăzi nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului Bucureşti să se conformeze acestei condamnări, însă toată lumea trebuie să ştie că, dacă Primăria nu ţine sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa, de data asta. Pentru cauza României suma forfetară minimă care poate fi propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalităţile pe zi pot varia de la circa 2.000 de euro şi 120.000 de euro pe zi", a subliniat oficialul.
Acesta a menţionat, totodată, că planul de măsuri al Primăriei Generale are un grad de implementare zero şi termene de finalizare expirate de mai bine de un an.
"Era de aşteptat şi pentru că, acum când vorbim, există în Planul Primăriei măsuri cu grad de implementare zero şi cu termene de finalizare expirate de mai bine de un an de zile: piste de biciclete, benzi unice pentru transportul în comun, o îmbunătăţire a infrastructurii rutiere şi multe alte măsuri pe care Primăria Municipiului Bucureşti şi le-a asumat, dar din păcate nu a făcut nimic în acest sens. Condamnarea Curţii Europene de Justiţie de astăzi este motivată de nerespectarea în mod sistematic şi constant de către Primăria Municipiului Bucureşti a valorilor limită anuale pentru concentraţiile de PM10 din Bucureşti, dar şi pentru lipsa de intervenţie punctuală în zilele cu creşteri, intervenţii care să scurteze perioada de timp a depăşirilor de PM10 în aerul din Capitală. Inclusiv pe perioada stării de urgenţă, PM10 a fost depăşit în Bucureşti în mai multe zile, chiar şi în lipsa traficului", a avertizat demnitarul.
Potrivit ministrului, instituţia pe care o conduce a transmis, de la începutul Stării de urgenţă, şapte avertizări administraţiei publice locale.
"Ministerul Mediului a transmis, doar de la începutul stării de urgenţă şapte avertizări către Primăria Municipiului Bucureşti de depăşiri pentru PM10 în pandemia COVID şi 16 avertizări de la începutul anului. Nicio avertizare a noastră nu a fost urmată de măsuri imediate ale Primăriei Municipiului Bucureşti pentru reducerea poluantului şi scurtarea timpului în care acesta a stat în atmosferă în concentraţii depăşite. Doar salubrizarea eficientă a străzilor din Bucureşti ar fi reuşit să ducă Bucureştiul la o reducere a poluării pentru PM10 cu cel puţin 42%. Din păcate, şi această măsură cuprinsă în Planul integrat de calitate a aerului (PICA, n.r.) a fost atinsă doar într-un procent de 40% şi doar teoretic. Am aplicat amenzi de la începutul anului de peste 54.000 de lei pentru neîndeplinirea măsurilor din PICA. Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, pentru că, potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea Planului de calitatea a aerului de care a depins, din păcate, această condamnare a României la Curtea Europeană de Justiţie", a susţinut Costel Alexe.
În viziunea acestuia, românii trebuie să înţeleagă trei lucruri importante: Curtea Europeană de Justiţie confirmă boala aerului din Bucureşti, dincolo de oameni, întreaga ţară poate suferi financiar din cauza unei singure administraţii, precum şi faptul că Primăria Capitalei trebuie să vină urgent cu o strategie pe termen scurt care să însănătoşească aerul şi să pună capăt încălcării Directivei Europene "pentru ca bucureştenii şi noi toţi ceilalţi să ne bucurăm de un aer de calitate şi să nu fim nevoiţi să plătim pentru inactivitatea şi iresponsabilitatea acestei administraţii publice locale".
Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.
Comisia Europeană (CE) a arătat că România nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, imagine: Guvernul României, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, de Crăciun
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...60 km/h. Potrivit Prognozei speciale pentru Capitală, în intervalul 24 decembrie, ora 10:00 - 25 decembrie, ora 10:00, vremea va fi închisă şi va ploua î
Program de guvernare/Ministerul Mediului propune eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare
Eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare şi lansarea din 2025 a unui Program naţional de finanţare pentru RVM-uri (automatele de preluare a ambalajelor, n.r.), cu scopul de a crea o mie de puncte noi de colectare pe an, reprezintă una dintre măsurile cuprinse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în programul de guvernare propus de coaliţia
Prognoză ANM: Vreme închisă în Bucureşti, cu ploi şi vânt până de Crăciun
Vremea va fi închisă în Bucureşti în următoarele zile, temporar va ploua şi vor fi intensificări ale vântului, în timp ce maximele termice nu vor depăşi 9 grade Celsius, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată luni, valabilă până în ziua de Crăciun. Astfel,
Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei, sub Cod galben de ploi abundente, de marţi până de Crăciun
Zona Olteniei şi cea mai mare parte a Munteniei se vor afla sub o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, până în dimineaţa primei zile de Crăciun. Conform avertizării emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în perioada 24 decembrie, ora 2:00 - 25 decembrie, ora
ANM: Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol în aproape jumătate din ţară, până miercuri dimineaţa
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori abundente, viscol şi vânt puternic în mai mult de jumătate din ţară, inclusiv în zonele montane, valabile până miercuri dimineaţa. Conform prognozei de specialitate, în perioada 23 decembrie, o
Tulcea: Munţii Măcinului vor fi monitorizaţi video, printr-un proiect ce vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor
Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM) va fi monitorizat video începând de anul viitor, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană care vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor pe fondul schimbărilor climatice şi care reuneşte expertiza a 47 de entităţi, organizaţii şi instituţii, din 13 ţări europene şi Taiwan. Parte
Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 13 judeţe, inclusiv în Capitală, luni dimineaţa
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 13 judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Tulcea, Botoşani şi Neamţ, se va semnala ceaţă, ca
Seceta pedologică moderată se va menţine local în sudul şi estul Olteniei (agrometeo)
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii viitoare, iar ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională d
Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, de sâmbătă seara
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, precum şi jumătatea estică a judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, valabilă până duminică dimineaţa. Potrivit meteorologilor, în intervalul 21 decembrie, ora
Opt judeţe intră sub atenţionare meteo de vânt puternic; precipitaţii în cea mai mare parte a ţării
Opt judeţe situate în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor intra în noaptea de vineri spre sâmbătă sub atenţionare meteo Cod galben de vânt puternic, potrivit unei atenţionări emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit specialiştilor ANM, în intervalul 21 dece
Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în peste jumătate din ţară, vineri dimineaţa
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineaţa atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 30 de judeţe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Olt, Dolj, Caraş-Severin, Arad, Timiş, Hune
Cod galben de ceaţă densă şi depuneri de chiciură în localităţi din 16 judeţe, joi dimineaţa
Mai multe localităţi din 16 judeţe sunt vizate joi dimineaţa de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă şi depuneri de chiciură, valabile în următoarele ore, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Astfel, până la ora ora 9:00, în zeci de localităţi din judeţel
Adoptarea Codului silvic, salutată de ONG-urile de mediu: Măsuri cu impact sistemic pozitiv în viaţa a milioane de oameni
Adoptarea în Parlament a Codului silvic a fost salutată, miercuri, de mai multe ONG-uri de mediu, care au evidenţiat prevederile privind centurile verzi, accesul nerestricţionat în păd
Tulcea: Proiect de refacere a suprafeţei de apă din minidelta Zagăn
Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Primăria municipiului Tulcea doresc refacerea luciului de apă din minidelta de la marginea oraşului cunoscută sub numele Zaghen, renaturarea zonei fiind inclusă în proiectul Restoriver, demarat la începutul acestui an. Proiectul derulat de 15 parteneri din şapte state din Europa are ca obiective princip
Romsilva a atras 180 de milioane de lei din PNRR pentru corectarea torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpăduriri
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpădurirea suprafeţelor de fond forestier afectate de calamităţi. "Ca şi în alţi ani,