The Beatles concurează la Premiile Grammy grație inteligenței artificiale
La ediția din acest an a Premiilor Grammy, printre nominalizații la prestigiosul premiu pentru cea mai bună înregistrare figurează atât artiști contemporani de renume, precum Beyoncé și Kendrick Lamar, cât și The Beatles, cu toate că trupa s-a destrămat acum mai bine de 50 de ani, relatează joi AFP.
O performanță posibilă datorită inteligenței artificiale (AI), care a stârnit, inevitabil, controverse.
Legendara trupă britanică a lansat un nou cântec, 'Now and Then', deși doar doi dintre membrii săi mai sunt în viață. În pofida temerilor fanilor, piesa nu conține niciun 'deepfake' care să imite vocile membrilor The Beatles.
Inteligența artificială a fost pur și simplu folosită pe un demo vechi, plin de zgomote de fond, pentru izolarea vocii lui John Lennon.
Creatorii au adăugat chitare electrice și acustice înregistrate în 1995 de George Harrison, apoi au completat piesa cu tobele lui Ringo Starr, cu basul, pianul și chitara slide ale lui Paul McCartney, precum și cu alte voci.
'Nimic nu a fost creat artificial' la această melodie, a insistat Paul McCartney.
Cu toate acestea, nominalizarea piesei 'Now and Then' la categoriile 'cea mai bună înregistrare' și 'cea mai bună interpretare' la gala Premiilor Grammy, care va avea loc duminică la Los Angeles, a stârnit dezbateri.
Utilizarea inteligenței artificiale provoacă numeroase dezbateri etice în industrie. Academia care acordă premiile Grammy a adoptat în 2023 o regulă potrivit căreia 'doar creatorii umani sunt eligibili' pentru prestigioasele sale premii.
'O lucrare care nu conține niciun autor uman nu este eligibilă în nicio categorie', stipulează regula.
Cu alte cuvinte, cântecele generate în întregime de AI sunt automat excluse. Dar regula include o clauză care permite ca melodiile create de oameni dar prelucrate cu ajutorul AI să fie luate în considerare.
Pentru Mary Bragg, compozitoare și interpretă din Nashville, Tennessee, controversa din jurul piesei 'Now and Then' este exagerată.
Tehnologia utilizată pentru această piesă este o 'revelație' în lumea inginerilor de sunet. În opinia sa, această evoluție este doar o extensie firească a tehnicilor folosite deja în mod obișnuit în producția de muzică.
Totuși, deși în acest caz utilizarea AI a fost făcută într-un mod respectuos, rămâne totuși 'o pantă alunecoasă', avertizează Bragg. 'Dacă integritatea artei nu este păstrată, aici este problema', spune el.
Tehnologia stârnește temeri că operele vor fi folosite fără permisiune pentru a antrena software-urile de inteligență artificială sau că vocile artiștilor vor fi duplicate fără consimțământul lor.
Preocupări legitime, dar care nu se aplică noii piese The Beatles, susține Linda Bloss-Baum, membră a consiliului de administrație al asociației Songwriters of North America.
'AI poate avea o mulțime de consecințe negative pentru artiști, dar acesta este un exemplu de utilizare pozitivă', estimează experta, subliniind că melodia a fost recreată cu aprobarea familiei lui John Lennon.
Pentru ea, 'Now and Then' este 'un exemplu foarte bun al modului în care inteligența artificială poate fi folosită în avantajul artiștilor, dacă aceștia își doresc acest lucru'.
La jumătate de secol de la destrămarea formației, The Beatles concurează din nou la premiul pentru cea mai bună înregistrare pentru a cincea oară - ultima lor nominalizare la această categorie datând din 1971, pentru 'Let It Be'.
Cu toate acestea, trupa nu a câștigat niciodată acest trofeu - la fel ca și rivalii lor din acest an, Beyoncé și Kendrick Lamar.
Unii fani și observatori s-au întrebat dacă este potrivit ca artiști din epoci atât de diferite să concureze la aceeași categorie.
Premiile Grammy sunt, însă, decernate de profesioniștii din industrie, ale căror criterii de evaluare pot fi diferite de cele ale publicului larg.
Premiul pentru cea mai bună înregistrare nu este acordat doar unui artist, ci îi recunoaște și pe inginerii de sunet și pe producătorii piesei, amintește Mary Bragg. Din această perspectivă, includerea The Beatles în această categorie este 'un semn al viitorului probabil al lumii înregistrărilor'. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Dana Purgaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Formația Black Sabbath se reunește pentru prima dată în 20 de ani
Legendara formație de heavy metal Black Sabbath, în formula sa originală, va cânta pentru prima dată în ultimii 20 de ani la un concert unic, organizat în această vară la Birmingham, în Anglia, au anunțat miercuri organizatorii, transmite Reuters. La spectacolul din 5 iulie, care va avea loc în orașul î
Vladimir Putin anunță un concurs muzical, 'Intervision', pentru a rivaliza cu Eurovision
Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret privind organizarea în acest an a unui concurs muzical internațional, denumit 'Intervision', după ce Rusia a fost exclusă de la Eurovision din cauza ofensivei sale militare în Ucraina, informează AFP. Un concurs care purta acest nume a fost deja organizat în epoca sovietică &icir
Juliette Binoche va prezida juriul celei de-a 78-a ediții a Festivalului de la Cannes, în luna mai
Actrița Juliette Binoche, una dintre cele mai cunoscute vedete ale cinematografiei franceze în lume și totodată o personalitate angajată, va prezida juriul celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film la Cannes, care va avea loc în perioada 13-24 mai, au anunțat organizatorii evenimentului, potrivit AFP. Actrița franceză, în vârstă de
Desene nud semnate de Yves Saint Laurent, vândute la licitație
Aproximativ 20 de desene nud realizate de Yves Saint Laurent au fost vândute cu prețuri de până la șase ori mai mari decât estimările lor maxime în cadrul licitației de opere de artă și obiecte provenite din colecția privată a regretatului creator de modă și a partenerului său de viață, Pierre Bergé, a anunțat luni casa Sotheby's, citată de
Taylor Swift va prezenta un premiu la gala Grammy 2025
Superstarul pop Taylor Swift va urca cel puțin o dată pe scena galei de decernare a premiilor Grammy, duminică, la Los Angeles, eveniment la care va prezenta un trofeu la una dintre categorii, au anunțat joi organizatorii, citați vineri de Reuters. Academia Națională a Artelor și Științelor de Înregistrări din Statele Unite, care acordă
VIDEO Cântareața britanică Marianne Faithfull a încetat din viață la 78 de ani
Cântăreața și actrița britanică Marianne Faithfull, cunoscută pentru cântecul ei 'As Tears Go By', a decedat la vârsta de 78 de ani la Londra, a anunțat joi un purtător de cuvânt într-un comunicat remis AFP și Reuters. 'Cu profundă tristețe anunțăm moartea cântăreței, compozitoarei și actriței Ma
Ultimul sezon al serialului TV 'Squid Game' va fi difuzat de Netflix pe 27 iunie
Cel de-al treilea sezon al serialului TV 'Squid Game' ('Jocul calamarului'), care va fi totodată ultimul, va fi difuzat pe 27 iunie, au anunțat joi reprezentanții platformei de streaming americane Netflix, relatează AFP. Supraviețuitorii acestui joc distopic, în costumele lor pătate de sânge, sunt repartizați în două grupuri &
Franțuzoaica Anouk Ricard a câștigat Marele Premiu al Festivalului de benzi desenate de la Angoulême
Marele Premiu al Festivalului de benzi desenate de la Angoulême a fost decernat miercuri desenatoarei franceze Anouk Ricard pentru opera sa burlescă ce aduce în scenă animale foarte umanizate, transmite joi AFP. Autoarea și desenatoarea în vârstă de 54 de ani, aleasă de un juriu format din autori ai unor serii de benzi desenate publicat
Eurovision 2025: 42.000 de bilete, vândute în doar câteva minute
A fost nevoie de doar șapte minute pentru ca zeci de mii de bilete la spectacolele live ce vor avea loc în cadrul ediției din acest an a concursului Eurovision, programat să se desfășoare în luna mai, în orașul elvețian Basel, să se vândă în totalitate în cursul zilei de miercuri, informează DPA. Cererea a fost imensă atunci
Filmul 'Contele de Monte-Cristo', cu Anamaria Vartolomei în distribuție, a primit 14 nominalizări la premiile Cesar
Două mari succese populare și un musical de excepție cu reputație internațională - filmul 'Contele de Monte-Cristo', în care joacă și actrița franco-română Anamaria Vartolomei, 'L'Amour ouf' și 'Emilia Perez' - se află în fruntea nominalizărilor la premiile Cesar din 2025, care au fost anunțate miercuri la Paris, informează AFP.
Romanul lui Vintilă Horia ''Dumnezeu s-a născut în exil'', premiat cu Goncourt în 1960, va fi reeditat
Romanul ''Dumnezeu s-a născut în exil'', cu care Vintilă Horia a câștigat în 1960 premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar francez, este reeditat de editura franceză Noir sur blanc și va fi relansat la 10 aprilie, transmite marți AFP. Această editură reeditează, în colecția sa ''La Bib
VIDEO Trupa din anii '90 Boyzone, subiectul unui documentar cu efect ''terapeutic'' pentru membrii formației
La 30 de ani de la înființare, membrii trupei irlandeze Boyzone s-au reunit pentru a-și spune povestea în cadrul unei noi serii documentare, transmite marți Reuters.
Următorul album al cântăreței Lady Gaga, 'Mayhem', va fi lansat pe 7 martie
Cântăreața americană Lady Gaga a dezvăluit că cel de-al șaptelea album de studio al ei, care se va intitula cel mai probabil 'Mayhem', va fi lansat pe 7 martie. Anunțul a fost făcut prin intermediul unor panouri publicitare care au fost amplasate în timpul nopții de duminică spre luni în orașele New York și Las Vegas, informează revista Variety.
BTA/Contribuția orașului Pernik la Europa modernă este un exemplu de păstrare a tradițiilor, afirmă directorul general al BTA
Contribuția orașului Pernik la Europa modernă este un exemplu de păstrare a tradițiilor, a declarat directorul general al BTA, Kiril Vălcev, vineri în deschiderea conferinței locale din cadrul proiectului BTA 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune' la Clubul Național de Presă al BTA din Pernik. Proiectul își propune să promoveze