logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cea de-a 100-a aniversare a suprarealismului, celebrată printr-o expoziţie majoră la Paris

Image

Capodopere semnate de artişti precum Salvador Dali, René Magritte, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Dora Maar, Leonora Carrington şi Dorothea Tanning sunt prezentate începând de miercuri într-o amplă expoziţie la Paris, care marchează cea de-a 100-a aniversare a suprarealismului, informează AFP.

Aproximativ 500 de picturi, sculpturi, desene, texte, filme şi documente, dintre care multe reprezintă împrumuturi excepţionale, sunt expuse la Centrul Pompidou, pe 2.200 de metri pătraţi, până pe 13 ianuarie 2025.

Ele dezvăluie măsura în care acest curent artistic, care s-a născut în 1924 în jurul unor poeţi precum André Breton şi care s-a răspândit apoi în întreaga lume, a fost vizionar şi rămâne contemporan în dorinţa sa de a schimba relaţia dintre oameni şi natură.

 


Expuse de obicei la Madrid, San Francisco, Stockholm şi New York, lucrări precum "El gran masturbador", de Salvador Dali, "Les Valeurs Personnelles" şi "L'Empire des lumieres", de Rene Magritte, "Il cervello del bambino" şi "Canto d'amore", de Giorgio de Chirico, "The Forest", de Max Ernst, şi "Gos bordant a la lluna", de Joan Miro, sunt doar câteva dintre cele mai emblematice opere de artă expuse de acum în capitala Franţei.

Expoziţia, deja prezentată într-un format mai restrâns la Bruxelles până în luna iulie, va ajunge apoi la Madrid, Hamburg şi Philadelphia până în 2026.

Scenografia mizează pe iluzia optică atât de dragă suprarealiştilor, iar traseul destinat vizitatorilor ia forma unui labirint. Acesta îi introduce pe vizitatori într-o imensă cameră circulară, în centrul căreia se află manuscrisul original al "Manifestului suprarealismului" scris de André Breton, în timp ce o proiecţie audiovizuală imersivă pune în lumină geneza şi filosofia acestuia.

Cronologic şi tematic, traseul de vizitare include referiri la personalităţi literare (Lautréamont, Lewis Carroll, Sade), mitologii şi teme care au alimentat curentul suprarealist (artistul-mediu, piatra filosofală, pădurea, noaptea, erotismul).

"Un alt raport cu lumea"

"Mai mult decât o dogmă estetică sau un formalism, suprarealismul este o filosofie care, timp de peste 40 de ani, a reunit bărbaţi şi femei care credeau într-un raport diferit cu lumea", a declarat Marie Sarré, curatoarea expoziţiei împreună cu Didier Ottinger, director adjunct al Muzeului Naţional de Artă Modernă din Paris.

La mai bine de 20 de ani după cea mai recentă expoziţie care i-a fost dedicată la Centrul Pompidou (2002), "am vrut să arătăm că această mişcare artistică nu are doar un punct de vedere asupra cursului istoriei, a momentelor sale critice (războaiele mondiale, Războiul Civil din Spania, colonialismul) şi a mişcărilor politice care sfâşie Europa, ci gândeşte şi o altă relaţie între om şi cosmos", a adăugat Didier Ottinger.

"Mesajul acestei mişcări este unul dintre cele mai contemporane pe care am putea să ni le imaginăm", a mai spus el, făcând referire la recunoaşterea femeilor artiste de către suprarealişti şi angajamentul lor politic.

"Erau tineri de 20 de ani care vedeau ravagiile progresului, avioane care sfârşeau prin a arunca bombe. Ei au contestat acest lucru în numele unui simţ reactivat al naturii, un mesaj foarte actual", a subliniat Didier Ottinger.

"Cei mai mulţi dintre ei trăiseră experienţa tranşeelor şi urmau să pună sub semnul întrebării valorile lumii occidentale moderne, ale Secolului Luminilor - raţionalism, raţiune, progres, industrializare - cu intuiţia necesităţii urgente de a reinventa raportul nostru cu lumea, cu ceilalţi şi cu natura", a completat Marie Sarré.

Femei artiste

De asemenea, expoziţia analizează "răspândirea internaţională a suprarealismului din anii 1930 până în Australia şi traducerile principalelor texte ale lui Aragon şi Breton până în China", potrivit lui Didier Ottinger.

Sunt prezentate, printre altele, opere create de Tatsuo Ikeda (Japonia), Wilhelm Freddie (Danemarca) şi Rufino Tamayo (Mexic).

Accentul este pus pe America de Sud şi pe femeile din "mişcarea artei moderne, care le-a acordat cel mai mare loc", precum mexicanca Remedios Varo, britanica Ithell Colquhoun, franco-ceha Toyen, franţuzoaica Dora Maar şi americanca Dorothea Tanning, a adăugat Marie Sarre.

"Deşi reprezentau încă o minoritate în anii 1920, când a fost fondată mişcarea, femeile artiste au devenit foarte repede esenţiale pentru mişcare şi au considerat-o un spaţiu de emancipare. Implicarea lor a fost din ce în ce mai puternică", a explicat curatoarea expoziţiei.

În 1969, dizolvarea oficială a suprarealismului nu a marcat sfârşitul influenţei sale. Acest curent continuă să inspire bienalele de artă contemporană, cinematografia, moda şi universul benzilor desenate. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: Centre Pompidou / Facebook

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 30-03-2025 22:44

SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir

Life 06-03-2025 12:47

Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin

Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &

Life 06-03-2025 10:55

VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris

Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.

Life 04-03-2025 09:56

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri

Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu

Life 04-03-2025 09:34

Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori

Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î

Life 03-03-2025 05:46

VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act

Life 03-03-2025 05:34

VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie

Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (

Life 03-03-2025 05:26

VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate

Life 03-03-2025 05:05

VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional

Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H

Life 03-03-2025 03:55

VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin

Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p

Life 03-03-2025 02:54

VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație

Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.

Life 03-03-2025 02:46

VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar

Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G

Life 03-03-2025 02:38

VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar

Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran

Life 01-03-2025 02:24

VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee

Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie

Life 01-03-2025 01:03

Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție

Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma