Cardio, yoga, campioni şi o expoziţie impresionantă: Luvrul se pregăteşte de Jocurile Olimpice

Sesiuni de sport şi yoga printre capodopere antice, cardio, dans, o privire de atlet asupra artei: Luvrul intră radical în spiritul Jocurilor Olimpice, ale căror origini sunt, de asemenea, explorate în cadrul unei expoziţii, notează AFP.
"Intrăm în sprintul final", a recapitulat marţi Laurence des Cars, directoarea Luvrului, alături de Tony Estanguet, şeful comitetului de organizare a Jocurilor.
Pentru a "aduce spiritul olimpic în sălile sale" şi "a-şi deschide porţile unui public care nu vine neapărat la Luvru", cel mai mare muzeu din lume propune publicului până la 31 mai o şedinţă de sport inedită începând de la ora 7.30.
În program: patru sesiuni de o oră de dans disco şi dancehall, de yoga şi cardio, conduse de coregraful Mehdi Kerkouche.
- Întărire "Musculturală" -
În mai, iunie şi iulie muzeul propune vizitatorilor şi o "întărire musculturală", cu şedinţe de antrenament cu un antrenor şi sesiuni de yoga cu o specialistă în istoria artei.
Aceasta este a treia oară când Parisul este gazda Jocurilor Olimpice. În 1924, Luvrul a găzduit sesiunea Comitetului Internaţional Olimpic în apartamentele lui Napoleon al III-lea, a amintit Des Cars.
O sută de ani mai târziu, muzeul va vedea flacăra olimpică trecând prin sălile sale la 14 iulie, în timp ce spaţiile sale exterioare vor găzdui probele de ciclism pe 3 şi 4 august, precum şi maratonul pe 10 şi 11 august.
Alături de alte patru muzee importante - Centrul Pompidou şi muzeele d'Orsay, Orangerie şi Quai Branly-Jacques Chirac - Luvrul participă, de asemenea, la o" vânătoare de comori" în jurul unei ghicitori "celebrând valorile comune ale sportului şi ale artei". Potrivit lui Laurent Le Bon, preşedintele Centrului Pompidou, această iniţiativă provine din dorinţa "ca toată lumea să se distreze descoperind colecţiile într-un mod nou şi inovator".
În timpul Jocurilor Olimpice, ca şi alte muzee, Luvrul va rămâne "deschis", a subliniat Des Cars.
Muzeul Orsay va găzdui, de asemenea, o prezentare de modă hip-hop şi un bal olimpic, în timp ce la Centrul Pompidou vizitatorii se vor putea delecta cu o instalaţie pentru skateboard amplasată în spaţiul din faţa muzeului.
Pe de altă parte, muzeul Quai Branly-Jacques Chirac propune un traseu care pune în evidenţă 15 opere ce simbolizează legătura dintre sport şi culturile lumii, "o ocazie unică de a sensibiliza publicul cu privire la diversitatea culturală prin prisma sportului".
Pentru a celebra "legăturile dintre sport şi artă", Luvrul invită, de asemenea, sportivi celebri să vorbească despre o selecţie de opere şi să dialogheze cu publicul: fotbalistul Lilian Thuram, preşedinte al unei fundaţii care luptă împotriva rasismului; Matthieu Péché, medaliat olimpic la caiac canoe; Dany Dann, medaliat cu aur la jocurile europene de breakdance, o nouă disciplină olimpică; şi Luc Abalo, dublu campion olimpic la handbal şi pictor.
- "Distorsiuni" istorice -
Din 24 aprilie, o expoziţie intitulată "Olimpismul, o invenţie modernă, o moştenire antică" arată cum Antichitatea şi Luvrul au fost "sursa iconografică" a primelor Jocuri Olimpice moderne, născute în 1896 la Atena şi dezvoltate apoi în jurul lui Pierre de Coubertin.
Circa 120 de sculpturi, vase, picturi, documente, fotografii şi filme urmăresc istoria Jocurilor Olimpice, alături de timbre, afişe, cărţi poştale şi trofee create de Emile Gillieron (1850-1924), un desenator elveţian format la Paris şi stabilit în Grecia, care a fost artistul oficial al primelor JO moderne şi a însoţit descoperirile arheologice din vremea sa.
În Antichitate, Jocurile Olimpice se desfăşurau în Olympia în onoarea lui Zeus şi nu aveau legătură cu Jocurile Olimpice de astăzi: "departe de sistemul de astăzi cu vedete sportive, sportul era văzut ca o practică de sănătate", subliniază Christina Mitsopoulou, curatoare alături de Violaine Jeammet şi de Alexandre Farnoux, fost director al Şcolii Franceze din Atena şi profesor de arheologie şi de istoria artei greceşti.
În Antichitate, existau într-adevăr "curse cu torţe în care primul care ajungea aprindea o flacără pe un altar ca sacrificiu pentru zei, dar acest lucru a fost complet deturnat de Germania nazistă, care a văzut în aceasta o modalitate de a redesena traseul triburilor ariene care au coborât să invadeze restul Europei în vremuri foarte vechi şi mitice", a explicat Farnoux.
În numele acestei referinţe antice, "Comitetul Olimpic a refuzat de asemenea foarte mult timp să permită participarea femeilor", deşi acestea alergau deja în Antichitate, potrivit acestui specialist.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Vizitatorii Pavilionului Bulgariei la EXPO 2025 de la Osaka asociază cel mai adesea Bulgaria cu iaurtul
Vizitatorii pavilionului bulgar la EXPO 2025 în Osaka asociază Bulgaria în principal cu iaurtul, arată un sondaj efectuat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) în rândul vizitatorilor pavilionului în primele zile ale expoziției mondiale. Unii dintre ei au auzit de Lactobacillus bulgaricus, bacteria folosită pentru pro
BTA: Cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe va avea loc la Belozem pe 17 mai
Satul Belozem din zona de sud-centru va găzdui cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe pe 17 mai, a declarat marți pentru BTA Elena Uzunova, secretar al Centrului Național Comunitar Prosveta 1909 din Belozem. Deschiderea oficială va avea loc la Parcul Berzei Albe la ora 10.00. Gazdele evenimentului sunt Prosveta 1909, Primăria Belozem, Municipalitatea Rakovsk
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran