NEB2024/ Conceptul de ''slow fashion'' a definit cea de-a treia zi a festivalului New European Bauhaus

Bruxelles - Corespondentul special al AGERPRES Cristina Zaharia transmite: Conceptul "slow fashion", parte a strategiei UE pentru textile sustenabile şi circulare pentru 2030, a fost una dintre temele promovate şi explicate la Festivalul Noul Bauhaus European (NEB) care se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles.
Artista islandeză Katrin Porvaldsdottir, care lucrează exclusiv cu materiale naturale, a dezvăluit, în dezbaterea organizată joi seara, că utilizează ''alge marine ca material pentru design'', deoarece este pasionată să descopere cât mai multe lucruri dintre cele pe care le poate oferi ''cel mai mare ecosistem de pe pământ'', oceanul.
Ea a explicat cum a început să lucreze cu alge marine într-o perioadă în care nu se vorbea absolut deloc despre acestea în Europa, în timp ce culturile asiatice le foloseau deja de secole bune în arta lor culinară, dar şi ca material cu care aprindeau focul.
Foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
Artista din Islanda a vorbit, de asemenea, despre faptul că lucrează de mult timp cu oameni ştiinţă, biologi marini şi chimişti, cercetători în diverse domenii, care o ajută să afle mai multe despre multitudinea de specii de alge care există în oceane, astfel încât să le poată alege apoi pe cele mai potrivite, pe cele mai rezistente, pentru a le transforma în textile sau pentru a le folosi în alte moduri. De exemplu, algele marine mai pot fi folosite pentru a produce plastic în mod sustenabil.
Foarte important pentru ea este să păstreze textura naturală şi culoarea algelor marine, atunci când le foloseşte pentru a-şi crea propriile obiecte artistice, a explicat Katrin Porvaldsdottir, în timp ce pe ecranul din spatele ei erau proiectate diferite măşti pe care artista le-a confecţionat din alge.
De asemenea, un alt aspect pe care îl consideră foarte important este să poată lăsa moştenire generaţiilor viitoare tot ceea ce a învăţat lucrând cu algele marine. ''Trebuie să ne educăm pe noi înşine, mai întâi, şi trebuie să educăm generaţiile viitoare, pentru că ignoranţa şi indiferenţa ne conduc spre autodistrugere şi nimic altceva", a spus ea.
Foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
În opinia ei, sunt vitale şi alte aspecte, precum cooperarea între micile şi marile companii, crearea unui dialog intergeneraţional, precum şi între diferitele sectoare de activitate.
Prezentarea artistei islandeze a fost urmată de o masă rotundă sub titlul ''Cum să facem textile durabile'', moderată de Agnieszka Oleksyn-Wajda, conferenţiar specializat în probleme climatice şi directoare a Institutului de Dezvoltare Durabilă şi Mediu al Universităţii Lazarski din Polonia.
Ea a prezentat date furnizate de Uniunea Europeană, conform cărora peste 15 milioane de persoane lucrează în industria textilelor, care este cea de-a patra cea mai dăunătoare industrie în ceea ce priveşte impactul asupra mediului şi climei, după industria alimentară, sectorul imobiliar şi cel al mijloacelor de transport.
Foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
De asemenea, textilele se află în top trei al industriilor cu impact negativ asupra resurselor de apă sau asupra solului şi în top cinci industrii atunci când vorbim de modul în care utilizează materiile prime şi de emisiile de gaze cu efect de seră în Europa. Aceeaşi industrie produce şi o cantitate uriaşă de deşeuri. Acesta este şi motivul pentru care Comisia Europeană a elaborat o Strategie pentru textile sustenabile şi circulare pentru 2030, în cadrul mai larg al Pactului verde al UE prin intermediul căruia se urmăreşte trecerea la o economie europeană sustenabilă şi mai eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor.
Această strategie, după cum a reamintit Agnieszka Oleksyn-Wajda audienţei, vizează producerea unor textile mai durabile, reparabile şi reciclabile, cu scopul de a minimiza incinerările de deşeuri (care produc poluare) dar şi de a reduce, în general, cantităţile enorme de deşeuri produse de această industrie.
Din perspectiva UE, conceptul de "slow fashion" se referă, de asemenea, la o necesară schimbare de optică în designul vestimentar, care va trebui să creeze haine care să dureze mai mult şi care să fie, în acelaşi timp, mai uşor de reparat sau de reciclat, dar şi la creşterea conştientizării în rândurile consumatorilor şi la inversarea trendului supraproducţiei.
Foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
Pascal Morand, economist, membru în consiliului de administraţie al Alianţei Europene a Modei şi preşedinte executiv al Federaţiei de Haute Couture et de la Mode, a vorbit despre importanţa măsurătorilor şi a utilizării volumelor mari de date în procesul de schimbare a industriei modei şi a comportamentului consumatorilor de modă, deoarece aceste date documentează procesele specifice arătând care este ''impactul exact al fiecărui proces, al fiecărui material pe care îl producem".
Ceea ce face mişcarea New European Bauhaus, a continuat el, este să reunească diferitele energii şi să vină cu o abordare transversală, care să includă atât producătorii de textile, cât şi pe cei de îmbrăcăminte, designerii şi consumatorii, fără a uita de componenta educaţională, atât de necesară.
La rândul său, Paul Kerssens, co-fondator şi COO al United Repair Centre din Olanda, a insistat asupra importanţei legislaţiei în procesul de schimbare a modului în care funcţionează industria modei, în tranziţia acesteia către o industrie sustenabilă. Cu toate acestea, el a remarcat că pentru companiile producătoare de îmbrăcăminte nu este deloc uşor, pentru că există mai multe legislaţii de care trebuie să ţină cont în acelaşi timp, timpul pentru toate aceste adaptări este foarte scurt şi, în plus, totul este îngreunat şi de faptul că unele dintre directive lasă loc interpretării la nivel naţional.
Foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
Maria Stranekova, creatoare de modă şi profesor asociat la Facultatea de Comunicaţii Multimedia din cadrul Universităţii Tomas Bata din Republica Cehă, a observat că schimbarea despre care se vorbeşte în industria modei ar trebui să pornească de la fiecare dintre noi, de la consumatori. Ea a explicat modul în care alegerea ei de a fi o reprezentantă a mişcării "slow fashion" are legătură cu faptul că a crescut într-o ţară fostă comunistă, Slovacia, fiind nevoită de mică să îşi recroiască hainele vechi şi să le transforme într-unele noi, neavând atunci mari posibilităţi de alegere. Astfel, după ce mult timp munca ei s-a bazat pe ideea de reciclare, în prezent preocuparea ei principală este aceea de a crea tipare pentru haine care să nu producă deloc deşeuri, aşa-zisele "zero waste patterns", folosindu-se în acest proces de diverse tehnici inovatoare. ''Vreau să fac haine care transmit un mesaj sau spun o poveste, sau care sunt pur şi simplu diferite, şi îmi place, de asemenea, să folosesc materiale naturale, deoarece materialul în sine este foarte preţios în zilele noastre', a spus ea.
Foto: (c) Dana Purgaru/AGERPRES
Seara s-a încheiat cu ''O paradă de modă sustenabilă marca NEB', prezentată de Matteo War, director şi co-fondator al WRAD Srl, Italia, în cadrul căreia au fost prezentate creaţiile a 17 designeri de modă care lucrează cu conceptul de "slow fashion". Aceşti designeri se concentrează în munca lor fie pe utilizarea materialelor naturale, fie pe realizarea de tipare care nu produc deşeuri, inclusiv prin utilizarea unor tehnologii avansate, fie pe reciclare sau upcycling. De asemenea, modelele care au purtat respectivele creaţii au fost alese astfel încât să ilustreze diversitatea corpului uman şi să sublinieze, în acelaşi timp, ideea de incluziune şi diversitate, dar şi ideea de nediscriminare, fiind reprezentate toate rasele umane, dar şi persoanele cu dizabilităţi sau non-neurotipice.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Noul Bauhaus European, organizat de Comisia Europeană în colaborare cu Preşedinţia Belgiană a Consiliului Uniunii Europene, şi la care AGERPRES este partener media, se desfăşoară la Bruxelles între 9 şi 13 aprilie. Noul Bauhaus European a fost lansat în 2021 de Comisia Europeană pentru a transpune Pactul Verde European în schimbări concrete care să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Acesta aduce soluţii sustenabile pentru transformarea în bine a mediului construit şi a stilurilor de viaţă în cadrul tranziţiei ecologice, combinând durabilitatea cu un design bun care necesită mai puţin carbon, conform organizatorilor. AGERPRES (editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Vizitatorii Pavilionului Bulgariei la EXPO 2025 de la Osaka asociază cel mai adesea Bulgaria cu iaurtul
Vizitatorii pavilionului bulgar la EXPO 2025 în Osaka asociază Bulgaria în principal cu iaurtul, arată un sondaj efectuat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) în rândul vizitatorilor pavilionului în primele zile ale expoziției mondiale. Unii dintre ei au auzit de Lactobacillus bulgaricus, bacteria folosită pentru pro
BTA: Cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe va avea loc la Belozem pe 17 mai
Satul Belozem din zona de sud-centru va găzdui cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe pe 17 mai, a declarat marți pentru BTA Elena Uzunova, secretar al Centrului Național Comunitar Prosveta 1909 din Belozem. Deschiderea oficială va avea loc la Parcul Berzei Albe la ora 10.00. Gazdele evenimentului sunt Prosveta 1909, Primăria Belozem, Municipalitatea Rakovsk
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran