logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Succesul peliculei ''Oppenheimer'' atrage turişti în Los Alamos, însă regizorul a construit în secret şi o replică a oraşului

Image

Cu încasări de un miliard de dolari, superproducţia "Oppenheimer" nu a umplut doar buzunarele studiourilor de la Hollywood, ci a declanşat şi un mic boom turistic în misteriosul oraş american Los Alamos, notează AFP.

În regia lui Christopher Nolan şi un candidat puternic la gala de decernare a premiilor Oscar din 10 martie, cu nominalizări la 13 categorii, printre care şi pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, pelicula urmăreşte îndeaproape viaţa părintelui bombei atomice, în interpretarea actorului irlandez Cillian Murphy.

 


O mare parte a acţiunii filmului se derulează în Los Alamos, un oraş construit în grabă în statul american New Mexico pentru a găzdui un laborator ultrasecret, la ideea lui Robert Oppenheimer. Fizicianul era un iubitor al marilor spaţii deschise din această regiune din sud-vestul Statelor Unite.


Atracţie turistică

De la lansarea filmului în iulie anul trecut, turiştii au devenit interesaţi de locuri precum casa lui Oppenheimer sau Fuller Lodge, unde oamenii de ştiinţă din domeniul nuclear au organizat festivităţi pentru a celebra succesul lor în fabricarea bombei, astfel că numărul de vizitatori a crescut cu 68% anul trecut, potrivit oficialilor oraşului.

"Am început să remarcăm un aflux uriaş în primăvara anului trecut, chiar înainte ca filmul să fie lansat în cinematografe", a explicat Kathy Anderson, ghidă a societăţii istorice locale, care a trebuit să îşi tripleze numărul de tururi zilnice. "Dacă filmul va lua Oscaruri, cred că interesul va fi şi mai mare", este de părere ea.

Însă acest succes maschează relaţia complicată a oraşului Los Alamos cu trecutul său şi cu omul de ştiinţă, pe care unii încă îl poreclesc cu afecţiune "Oppie".

Pe de altă parte, boom-ul turistic ar putea ajuta la strângerea celor două milioane de dolari necesari pentru restaurarea casei vechi de un secol în care a locuit familia Oppenheimer, o clădire obosită care are nevoie urgentă de reparaţii.

"Oppenheimer era faimos pentru martini-urile sale şi pentru faptul că era o gazdă foarte ospitalieră. Multe evenimente istorice au avut loc în aceste încăperi", povesteşte Nic Lewis, istoric la Los Alamos National Laboratory.


Moştenirea bombelor atomice, greu de asumat

Însă moştenirea distructivă a bombelor atomice fabricate în acest oraş, unde 15.000 de oameni de ştiinţă lucrează încă în acelaşi laborator nuclear, rămâne greu de asumat.

După cum arată filmul, Oppenheimer însuşi a devenit un critic virulent al proliferării nucleare în timpul Războiului Rece.

După anihilarea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, omul de ştiinţă a recunoscut că este "responsabil pentru distrugerea unui loc magnific", potrivit "American Prometheus", cartea pe care Nolan şi-a bazat filmul.

"Suntem conştienţi că a fost o persoană, care a avut defecte, care a făcut greşeli", adaugă Lewis."El era foarte complicat. Era foarte reflexiv. Cred că Nolan a portretizat această parte a lui Oppenheimer foarte exact", este de părere istoricul.


Chiar şi aşa, decizia regizorului de a filma numeroase scene în clădirile din Los Alamos unde ele au avut loc a provocat o adevărată agitaţie în oraş.

Oamenii de ştiinţă ai laboratorului au fost rugaţi să facă figuraţie, prin intermediul unui anunţ în ziarul local.

Astrofizicianul Shane Fogerty, un fan al lui Nolan, a avut ocazia să discute despre fuziunea nucleară şi despre geneza Lunii cu starurile Cillian Murphy şi Robert Downey Jr, între două duble.

"Chris (Nolan) a trebuit să le reamintească tuturor: 'Suntem la muncă, calmaţi-vă, vă rog. Să trecem la următoarea dublă'", a povestit Fogerty.

O anecdotă pe care acesta le-o împărtăşeşte cu regularitate turiştilor, din ce în ce mai numeroşi, pe care îi întâlneşte în aceste zile.

Cu doar 13.000 de locuitori, Los Alamos îşi cultiva un specific mai degrabă discret. În prezent însă, "este mai greu să obţii o rezervare la cele câteva restaurante din oraş", mărturiseşte Fogerty.


Un oraş de la zero

Pentru filmări însă, la fel ca părintele bombei atomice al cărui portret îl realizează, cineastul Christopher Nolan a creat şi el de la zero un Los Alamos, situat la circa o oră de mers cu maşina de cel real.

Proiectul "a fost în mod clar înconjurat de secret", a mărturisit pentru AFP David Manzanares, responsabilul Ghost Ranch, un sit transformat într-o replică de epocă a oraşului.

La fel ca toţi ceilalţi membri ai echipei sale, el a trebuit să aştepte până în august anul trecut, la o lună după lansarea în cinematografe a superproducţiei, pentru a putea vorbi despre munca sa.

"Aşa se întâmplă la o filmare a lui Christopher Nolan", explică el zâmbind.

Pentru a ajunge aici, trebuie trecut peste bariere pe care se poate vedea un panou pe care scrie "ZONĂ INTERZISĂ". După câţiva kilometri pe un drum prăfuit, daţi de câteva case din lemn, birouri şi posturi de pază construite pentru film, ba chiar de o capelă, cu silueta violetă a munţilor deşertici pe fundal.

Pentru a filma scenele exterioare, a fost necesară construirea unei replici a străzii. O cerinţă tipică pentru Christopher Nolan, în condiţiile în care regizorul britanic insistă întotdeauna să injecteze un maxim de autenticitate filmelor sale.

În octombrie 2021, Manzanares a fost contactat de un prieten manager de locaţii de film, care căuta locaţii virgine în New Mexico pentru o peliculă care se desfăşura în anii 1940.

O lună mai târziu, Christopher Nolan a sosit în persoană la Ghost Ranch.

"I-a plăcut imediat", îşi aminteşte Manzanares.

Echipa sa a trebuit să facă faţă exigenţelor regizorului, care avea nevoie, de fapt, de două decoruri aproape identice.

Unul trebuia să rămână gol, pentru a filma scena în care Oppenheimer îi arată unui general al armatei americane unde vrea să construiască baza Proiectului Manhattan.

Celălalt trebuia să reproducă cu fidelitate Los Alamos, pentru a găzdui restul filmărilor din ziua următoare.

Pentru a crea această iluzie, Manzanares a ales două locaţii cu imagini similare, munţii de culoare portocalie cu vârfuri largi şi plate, tipici Vestului american.

Odată ce producţia a ajuns faţa locului, secretul s-a aplicat "tuturor, chiar şi actorilor", a explicat el. "Primeau pagini, se duceau în camera lor de hotel şi citeau, dar nu puteau ieşi cu scenariul".

Măsuri clasice pentru un film de această anvergură. Fotografii, zvonuri, fragmente de intrigă... marile producţii vor să evite cu orice preţ scurgerile în presă înainte de lansarea în cinematografe.


Risipirea misterului

După ce scenele din Los Alamos au fost filmate, "laboratoarele" din oraşul fals au fost îndepărtate, aceeaşi soartă având-o şi stâlpii de telefonie, care ar fi putut fi spulberaţi de vânt.

Însă filmul a lăsat în urmă o duzină de structuri din lemn, o premieră pentru o producţie filmată la Ghost Ranch. Pentru echipa sitului, decizia a însemnat păstrarea unui secret total timp de un an după filmare.

Înainte de a găzdui western-uri şi alte filme, situl iese acum din misterul său, şi, la fel ca Los Alamos-ul real, va beneficia de pe urma turismului: începând de luna viitoare, acesta va oferi potenţialilor vizitatori un "Oppenheimer Tour".

După luni de zile în care a fost părăsită, locaţia se află acum în plin proces de pregătire pentru a se deschide publicului.

"Am găsit şerpi cu clopoţei şi văduve negre", povesteşte Julia Haywood, responsabila cu vizitele, dând însă asigurări că "acum locul este complet sigur".AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 21-04-2025 00:00

BTA: Vizitatorii Pavilionului Bulgariei la EXPO 2025 de la Osaka asociază cel mai adesea Bulgaria cu iaurtul

Vizitatorii pavilionului bulgar la EXPO 2025 în Osaka asociază Bulgaria în principal cu iaurtul, arată un sondaj efectuat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) în rândul vizitatorilor pavilionului în primele zile ale expoziției mondiale. Unii dintre ei au auzit de Lactobacillus bulgaricus, bacteria folosită pentru pro

Life 20-04-2025 00:00

BTA: Cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe va avea loc la Belozem pe 17 mai

Satul Belozem din zona de sud-centru va găzdui cel de-al 19-lea Festival al Berzei Albe pe 17 mai, a declarat marți pentru BTA Elena Uzunova, secretar al Centrului Național Comunitar Prosveta 1909 din Belozem. Deschiderea oficială va avea loc la Parcul Berzei Albe la ora 10.00. Gazdele evenimentului sunt Prosveta 1909, Primăria Belozem, Municipalitatea Rakovsk

Life 30-03-2025 22:44

SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir

Life 06-03-2025 12:47

Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin

Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &

Life 06-03-2025 10:55

VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris

Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.

Life 04-03-2025 09:56

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri

Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu

Life 04-03-2025 09:34

Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori

Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î

Life 03-03-2025 05:46

VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act

Life 03-03-2025 05:34

VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie

Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (

Life 03-03-2025 05:26

VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate

Life 03-03-2025 05:05

VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional

Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H

Life 03-03-2025 03:55

VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin

Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p

Life 03-03-2025 02:54

VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație

Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.

Life 03-03-2025 02:46

VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar

Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G

Life 03-03-2025 02:38

VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar

Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran