Aproximativ 100 de situri din patrimoniul ucrainean, avariate în urma războiului (UNESCO)

Pragul de 100 de situri din patrimoniul ucrainean care sunt avariate sau total distruse de la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina din 24 februarie este pe cale să fie atins, a avertizat directorul centrului pentru patrimoniul mondial UNESCO într-un interviu acordat miercuri jurnaliştilor de la AFP.
Semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1954, Ucraina şi Rusia au obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în cazul unui conflict armat, a declarat camerunezul Lazare Eloundou Assomo, reamintind că "distrugerea deliberată a siturilor marcate cu emblema albastră" prevăzută în acea convenţie poate fi considerată o crimă de război.
Vorbind despre bilanţul siturilor distruse în Ucraina până pe 13 aprilie, oficialul UNESCO a precizat că pragul de 100 de situri avariate sau total distruse va fi atins joi sau vineri. "În această dimineaţă ne aflăm la 98 de situri recenzate în opt regiuni ale ţării", a adăugat el.
Printre acele situri avariate se află monumente istorice, unele datând din secolele al XI-lea şi al XII-lea, altele aparţinând arhitecturii din epoca sovietică de la începutul secolului al XX-lea, precum şi biserici, catedrale cu obiecte liturgice unice, teatre - precum cel din Mariupol -, biblioteci şi alte clădiri de arhive, monumente construite spre gloria istoriei Ucrainei.
Bilanţul ar putea să crească şi mai mult: există oraşe care încep să redevină accesibile şi unde se poate observa că distrugerile ar putea fi mult mai grave decât cele estimate iniţial, dar există şi zone în care luptele s-au intensificat sau urmează să se intensifice în zilele următoare.
"Este dramatic, pentru că o întreagă istorie, o întreagă identitate sunt afectate de aceste distrugeri. Unele dintre aceste situri şi monumente vor avea nevoie de mult timp pentru a fi reconstruite, iar altele, probabil, nu vor putea fi reconstruite", a precizat acelaşi oficial de la UNESCO.
El a vorbit şi despre procedura de recenzare a siturilor avariate sau distruse în Ucraina, în contextul în care războiul continuă şi anumite zone rămân inaccesibile.
"Informaţiile ne parvin de la autorităţile ucrainene, noi credem în aceste informaţii care ne vin de la profesionişti din domeniul patrimoniului şi de la reprezentanţii presei aflaţi pe teren. Avem semnat şi un parteneriat cu Unistar-Unosat, centrul satelitar al ONU, care ne permite să obţinem fotografii din satelit. Prin suprapunerea tuturor acestor informaţii, putem să confirmăm starea de degradare a siturilor vizate. Cea mai bună verificare a pagubelor rămâne, evident, deplasarea pe teren, iar ceea ce noi facem acum este o verificare într-o primă etapă", a explicat specialistul de la UNESCO.
"În ceea ce priveşte cele şapte situri ucrainene clasate în patrimoniul mondial UNESCO, ele nu sunt deocamdată avariate, potrivit informaţiilor de care dispunem", a adăugat el.
Lazare Eloundou Assomo a vorbit şi despre măsurile implementate pentru a preveni distrugerile de patrimoniu şi bombardamentele din Ucraina: "Ne aflăm în contact strâns cu profesioniştii ucraineni care îşi asumă riscuri în fiecare zi pentru salvarea istoriei şi a patrimoniului lor. Noi le oferim sfaturi tehnice şi echipamente, pentru a contracara, de exemplu, incendiile şi bombardamentele".
"În caz de război, pot să apară anumite filiere de trafic, de aceea UNESCO a cerut ca ţările, mai ales cele frontaliere, să rămână vigilente în ceea ce priveşte obiectele de patrimoniu şi bunurile culturale care ar putea proveni din Ucraina, lucrăm cu Interpol şi cu partenerii noştri pentru a preveni astfel de lucruri", a adăugat el.
"Aşa cum am reamintit recent, Ucraina şi Rusia sunt amândouă semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1954 şi au, deci, obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în caz de război. Această convenţie prevede mai ales ca, în cazul unor ostilităţi, clădirile să fie marcate cu emblema acelei convenţii din 1954 - un scut albastru -, pentru ca acele clădiri să nu poată fi nici luate la ţintă în mod intenţionat, nici să devină victime colaterale ale luptelor de stradă sau ale bombardamentelor. Este o încălcare a dreptului internaţional şi ea poate fi considerată, de asemenea, drept o crimă de război, de aceea noi încurajăm şi oferim asistenţă autorităţilor ucrainene pentru a face acel marcaj, care a început să fie realizat în Kiev", a precizat oficialul UNESCO. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma