logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Arhitectură modernă / Muzee care sunt, nu doar găzduiesc, opere de artă - Luvru Abu Dhabi (FOTO/VIDEO)

Image

O nouă stea în constelaţia clădirilor-vedetă din Emiratele Arabe Unite, Muzeul Luvru Abu Dhabi, inaugurat la sfârşitul anului 2017, reprezintă o minune a arhitecturii, o adevărată oază de cunoaştere universală şi totodată un pod cultural între est şi vest.

Cu structura sa joasă, în formă de "boltă plutitoare", circulară, generoasă şi cu o înfăţişare spectaculoasă, atât la exterior cât şi în interior, Luvru Abu Dhabi este un muzeu de artă situat pe insula Saadiyat din capitala Emiratelor Arabe Unite ce a reprezentat un magnet pentru nu mai puţin de 2 milioane de vizitatori în primii doi ani de funcţionare, până la debutul pandemiei de COVID-19.

 


Inspirat de cultura arhitecturală arabă, de conceptul de "madinah" ("medina") şi de clădirile tradiţionale joase din această parte a lumii, arhitectul francez Jean Nouvel, printre ale cărui creaţii uluitoare se numără şi Institutul Lumii Arabe din Paris - o clădire futuristă de o specificitate captivantă - a proiectat Luvru Abu Dhabi cu intenţia de a crea un "oraş-muzeu".

Complexul, care ocupă aproximativ 24.000 de metri pătraţi şi dispune de peste 8.000 de metri pătraţi pentru galerii - circa 6.000 de metri pătraţi fiind dedicaţi colecţiilor permanente şi 2.000 de metri pătraţi expoziţiilor temporare - este cel mai mare muzeu din Peninsula Arabică, care reuneşte lucrări de artă ce provin din diverse colţuri ale lumii, acesta fiind, de altfel, punctul său forte.


"Mi-am dorit un simbol pătrunzător, un dialog imediat, o dimensiune spirituală puternică", a declarat Nouvel, distins cu prestigiosul premiu Pritzker, într-un interviu acordat Architectural Digest cu puţin timp înainte de inaugurarea oficială.

"Am vrut o arhitectură care să rezoneze cu istoria locului, oferind un ecou direct în arhitectura arabă, dar care să abordeze în egală măsură universalitatea", a mai spus el, adăugând că "Luvru Abu Dhabi este una dintre cele mai bune lucrări pe care am avut norocul să le realizez".

 

Sursa foto: www.louvreabudhabi.ae


"Cel mai mare proiect cultural al Franţei de peste hotare", după cum este descris pe site-ul Luvru din Paris, acest muzeu funcţionează în baza unui acord interguvernamental semnat în martie 2007 între ţara arabă şi Franţa, un parteneriat extins la sfârşitul anului 2021 până în 2047.

Considerat primul muzeu universal din lumea arabă şi, totodată, un simbol al toleranţei şi al creativităţii civilizaţiilor şi culturilor de pretutindeni, Luvru Abu Dhabi şi-a deschis cu mare pompă porţile la zece ani de la lansarea proiectului, la 11 noiembrie 2017, în prezenţa unor personalităţi precum preşedintele francez Emmanuel Macron şi prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.

Construcţia impresionează prin domul său, cu diametrul de 180 de metri, alcătuit dintr-o structură complexă ce lasă să treacă o "ploaie de lumină" şi creează un efect de "raze de soare ce pătrund printre frunzele de palmier dintr-o oază", conform designbuild-network.com.

Efectul de "dom plutitor" a fost obţinut prin suprapunerea a opt straturi de aluminiu şi oţel pentru a crea o structură perforată, cu 7.850 de "stele" unice, completate de bazine cu apă ce conferă iluzia unui "muzeu în mare".

"Fiecare formă de stea este unică, iar rezultatul este deopotrivă o reuşită tehnologică şi una estetică: o ploaie de lumină. Aceasta se menţine, în funcţie de ora, ziua şi luna din an. Nici cele mai ample calcule ale noastre nu ne permit să ştim cu exactitate care vor fi toate combinaţiile fezabile ale acestui tipar de Ťploaie uşoarăť. Uneori, în bătaia soarelui de la amiază, luminozitatea este atât de densă încât pare că domul este străpuns de stalactite luminoase", a mai spus arhitectul.

 


Sursa foto: www.louvreabudhabi.ae


Domul este susţinut de patru stâlpi, amplasaţi la 110 metri distanţă unul de altul, mascaţi în încăperile muzeului pentru a accentua impresia că întreaga structură pluteşte, potrivit Archello. Cel mai înalt punct al domului se găseşte la 40 de metri deasupra nivelului mării.

Operele de artă, manuscrisele şi obiectele de la începuturile civilizaţiilor şi până în prezent expuse la acest muzeu dau posibilitatea vizitatorilor să înţeleagă influenţele împărtăşite de diferite culturi de-a lungul istoriei. Marea majoritate a lucrărilor documentează istoria timpurie a civilizaţiilor, culturilor şi religiilor, cum ar fi expunerea unei file din Coranul Albastru de la Kairouan, a unei Biblii gotice, a unui Pentateuh, dar şi a unor texte budiste şi taoiste.

Colecţia permanentă a muzeului cuprinde aproximativ 700 de opere de artă şi grupuri de lucrări artistice din fiecare perioadă şi civilizaţie - din timpurile preistorice până în prezent. Alte 300 de lucrări sunt împrumutate de la muzeele partenere, în special de la Muzeul Luvru din Paris, potrivit site-ului acestuia din urmă.

De asemenea, complexul include un restaurant, proiectat de Jean Nouvel, alcătuit din compartimente modulare. Designul interior complex este inspirat din modele arabe, iar mobilierul, proiectat tot de Nouvel, completează interioarele luminoase şi vederea panoramică spre mare. Clădirea adăposteşte, de asemenea, o cafenea, şi aceasta fiind concepută de acelaşi arhitect, inspirat de această dată din mişcarea Op Art (artă optică) din anii 1960, potrivit Archello. Din anumite unghiuri, cafeneaua pare monocromă (albă), însă din alte unghiuri interioarele sunt pline de culoare, o reflectare abstractă a mediului marin din regiune şi a portului de vizavi de muzeu.

Sursa foto: www.louvreabudhabi.ae

 

Întreaga structură funcţionează ca un microclimat, fiind utilizate tehnici aparte pentru minimizarea impactului asupra mediului şi eficientizarea costurilor, spre exemplu, prin reducerea cu circa 27% a energiei folosite şi cu un procent similar a apei utilizate.

În primul an de la deschidere, muzeul a atras peste un milion de vizitatori, dintre care 30-40% din Emiratele Arabe Unite şi 60-70% din alte ţări, în special Franţa, Germania, China, Marea Britanie, Statele Unite şi India.

Printre operele care au putut fi admirate în acest muzeu se numără lucrări celebre, cum ar fi "La Belle Ferronniere" de Leonardo da Vinci, "Bonaparte franchissant les Alpes" de Jacques-Louis David, "Autoportret" de Vincent Van Gogh, "Le Penseur" ("Gânditorul") de Auguste Rodin sau "Girl with a Hoop" de Pablo Picasso. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 30-03-2025 22:44

SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani

Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir

Life 06-03-2025 12:47

Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin

Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &

Life 06-03-2025 10:55

VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris

Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.

Life 04-03-2025 09:56

Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri

Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu

Life 04-03-2025 09:34

Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori

Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î

Life 03-03-2025 05:46

VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act

Life 03-03-2025 05:34

VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie

Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (

Life 03-03-2025 05:26

VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal

Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate

Life 03-03-2025 05:05

VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional

Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H

Life 03-03-2025 03:55

VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin

Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p

Life 03-03-2025 02:54

VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație

Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.

Life 03-03-2025 02:46

VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar

Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G

Life 03-03-2025 02:38

VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar

Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran

Life 01-03-2025 02:24

VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee

Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie

Life 01-03-2025 01:03

Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție

Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma