Dante700/Ecouri ale poetului florentin în artă, tema unor expoziţii virtuale şi evenimente organizate în Italia

Ilustraţii din secolul al XVI-lea ale poemului ''Divina Comedie'' care pot fi admirate virtual pe site-ul Galeriei Uffizi din Florenţa, portretul alegoric al lui Dante, realizat de Agnolo Bronzino, expus la Palazzo Vecchio din acelaşi oraş, şi o expoziţie dedicată relaţiei dintre Dante şi arte, în pregătire la Galeria Uffizi, se numără printre numeroasele evenimente organizate cu prilejul celebrării în 2021 a 700 de ani de la moartea poetului florentin.
Ilustraţii pentru ''Divina Comedie'' semnate de Federico Zuccari, într-o expoziţie virtuală pe site-ul Galeriei Uffizi
''A riveder le stelle'' este titlul unei expoziţii virtuale lansate la începutul anului 2021 de Galeria Uffizi din Florenţa care include 88 de ilustraţii datând din secolul al XVI-lea la ''Divina Comedie'', dar şi o trecere în revistă a celor mai semnificative ecouri ale lui Dante în colecţiile muzeului, de la portrete, la tablouri din colecţiile Medici sau figuri feminine din ''Divina Comedie''.
Portretul lui Dante, de Andrea del Castagno, realizat în anii 1448-1449, este una dintre cele mai vechi reprezentări ale poetului păstrate până în zilele noastre şi prezintă atributele care au caracterizat iconografia lui Dante de-a lungul secolelor, cum ar fi veşmântul lung, de culoare roşie, care denotă statutul de erudit, dar şi apartenenţa la o clasă socială înaltă. Seria portretelor continuă cu înfăţişare unui auster savant umanist, aşa cum l-a surprins Cristofano dell'Altissimo în anii 1560, la ''Dante în exil'', tablou realizat de Domenico Petarlini, în 1860, o reprezentare romantică a poetului, pe malul mării.
Dante a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru mari artişti din toate timpurile, fiind la rândul său alert la dezvoltările artistice esenţiale ale vremurilor sale. Poetul florentin a creat, potrivit muzeului, ''o limbă italiană a artei şi credinţei''. Opera lui Dante îl inspiră pe Botticelli care inserează o inscripţie din ''Divina Comedie'' în tabloul său ''San Barnaba Altarpiece' (1488), reprezentând conversaţia sacră a 12 sfinţi şi îngeri, dar şi pe Giovanni da San Giovanni care, în tabloul său ''Muze, poeţi şi filozofi izgoniţi din Parnas'' (1635), reprezintă, într-o imagine plină de dinamism, căderea poetului din Parnas.
În centrul expoziţiei virtuale se află peste 80 de schiţe realizate de pictorul renascentist Federico Zuccari drept ilustraţii la ''Divina Comedie'', pe care publicul le poate admira în premieră. ''Până acum, aceste minunate schiţe au fost văzute doar de câţiva specialişti şi expuse pentru public doar de două ori şi doar parţial'', a spus Eike Schmidt, directorul Uffizi. ''Sunt publicate acum integral, însoţite de un comentariu didactico-ştiinţific şi sunt disponibile online gratuit''. Prima dată au fost expuse la Florenţa în 1865 pentru a marca cea de-a 600-a aniversare a naşterii lui Dante, precum şi unificarea Italiei, iar a doua oară, cu prilejul unei expoziţii la Abruzzo în 1993.
Sursa foto: www.uffizi.it
Schiţele au fost realizate de Zuccari în timpul şederii sale în Spania, în perioada 1586-1588. Dintre cele 88 de ilustraţii, 28 sunt reprezentări ale Infernului, 49 ale Purgatoriului şi 11 ale Paradisului. După moartea lui Zuccari în 1609, desenele au intrat în custodia familiei de nobili Orsini, pentru care Zuccari lucra, iar apoi în posesia familiei Medici înainte de a deveni parte din colecţia Uffizi în 1738.
Portretul alegoric al lui Dante, realizat de Agnolo Bronzino, expus la Palazzo Vecchio din Florenţa
O altă operă emblematică de artă dedicată lui Dante, portretul alegoric al poetului medieval realizat de pictorul Agnolo Bronzino, se află expus, până pe 31 mai, în sediul municipalităţii din Florenţa, la Palazzo Vecchio, potrivit theflorentine.net.
Tabloul, realizat în ulei pe pânză, a fost comandat de bancherul florentin Bartolomeo Bettini la începutul anilor 1530, aşa cum menţionează Giorgio Vasari în ''Vieţile pictorilor, sculptorilor şi arhitecţilor'', alături de portrete ale lui Petrarca şi Boccaccio. Tablourile erau destinate decorării unei camere din casa lui Bettini, cu imagini ale ''poeţilor toscani care au scris versuri despre dragoste''. La proiectul rămas neterminat au lucrat cei mai renumiţi pictori aflaţi în oraş în acea perioadă abordând teme preţuite de membrii viitoarei Accademia Fiorentina (din care a făcut parte şi Bronzino până în 1547), precum superioritatea dialectului toscan şi relaţia dintre artă şi poezie.
''Prezenţa portretului lui Dante realizat de Bronzino aici în Salone dei Cinquecento din Palazzo Vecchio, expus cu proeminenţa pe care, în vremurile de odinioară, romanii o rezervau celor mai nobili şi mai influenţi predecesori, conferă sentimentul că acesta se află la locul potrivit'', a explicat istoricul de artă Antonio Natali, curatorul expoziţiei. ''Este ca şi cum s-ar fi îndeplinit visul lui Dante de a fi celebrat cu toate onorurile în oraşul natal. Un vis pe care Dante îl exprimă în primele versuri din cel de-al 25-lea cânt din Paradis, mai exact cele transcrise de Bronzino în cartea pe care poetul o ţine în mână''.
Relaţia dintre Dante şi artă, tema expoziţiei de la Muzeul San Domenico din Forli
O călătorie prin istoria artei, din Evul Mediu până în vremurile noastre, etalând apoape 300 de opere de artă, din secolul al XIII-lea până în contemporaneitate, de la Giotto, Filippino Lippi, Lorenzo Lotto, Michelangelo şi Tintoretto, la Boccioni, Casorati şi mulţi alţi maeştri din secolul trecut, expoziţia "Dante. La visione dell'arte' se doreşte a fi o privire panoramică a operelor create şi inspirate de Dante Alighieri. Creaţiile vor fi expuse în Muzeul San Domenico, din Forli, în perioada 1 aprilie - 11 iulie 2021.
Oraşul Forli, care va găzdui expoziţia, are legături puternice cu Dante. Este oraşul în care poetul, după ce a plecat din Arezzo, s-a refugiat în 1302, găzduit de familia de nobili ghibelini Ordelaffi. Mai târziu, poetul a revenit deseori la Forli, se arată pe site-ul muzeului.
Pentru prima dată, relaţia intimă dintre Dante şi artă este analizată şi reconstruită cuprinzător, prin intermediul artiştilor care au luat parte la marea provocare de a da viaţă cu ajutorul imaginilor puterii vizionare a lui Dante, detaliilor biografice şi îndeosebi operei ''Divina Comedie'', abordând subiecte similare, fiind inspiraţi de episoade danteşti sau de personaje individuale, pe care le-au desprins de întregul ansamblu oferindu-le o viaţă de sine stătătoare.
Într-un stil solemn şi antologic, expoziţia va ghida vizitatorii să descopere legenda lui Dante de-a lungul secolelor. Receptarea critică iniţială a poetului va fi expusă sub forma ediţiilor princeps ale Comediei şi a unora dintre cele mai importante manuscrise iluminate din secolele al XIV-lea şi al XV-lea. Secţiuni speciale vor fi dedicate faimei sale din perioada Renaşterii, redescoperirii ingeniozităţii sale în neoclasicism şi preromantism, interpretărilor romantice, precum şi celor din secolul al XX-lea ale operei şi moştenirii sale. Capitole separate vor fi dedicate colecţiei vaste şi bogate de portrete ale lui Dante Alighieri, relaţiei dintre Dante şi cultura clasică sau imaginii lui Beatrice, pe care poetul o ridică la statutul de emblemă a împrospătării artei şi a propriilor pasiuni.
Printre exponate se vor afla desene de Michelangelo şi Zuccari, faimosul portret al poetului florentin realizat de Andrea del Castagno, precum şi cel semnat de Cristofano dell'Altissimo, contribuţii din secolul al XIX-lea de Nicola Monti, Pio Fedi, Giuseppe Sabatelli, Raffaello Sorbi, precum şi capodopera lui Vogel von Volgestein, ''Episoade din Divina Comedie'' .
''Dantedi'', marcată prin inaugurarea unei sculpturi gigantice în faţa Galeriei Uffizi
''Dantedi'' (Ziua lui Dante), celebrată pe 25 martie, data când se crede că Dante a început să scrie ''Divina Comedie'', va fi marcată anul acesta prin inaugurarea unei opere de artă semnată de Giuseppe Penone, informează theflorentine.net.
Sursa foto: www.uffizi.it
Cu o înălţime de 22 de metri, sculptura, reprezentând un copac, va fi cea mai înaltă operă de artă expusă până în prezent în centrul istoric al Florenţei. Va reprezenta totodată o avanpremieră pentru expoziţia lui Penone, intitulată ''Alberi Inversi'', şi care va fi deschisă în perioada 1 iunie-12 septembrie. Titlul expoziţiei este o aluzie la un vers din ''Paradisul'' lui Dante: ''albero che vive della cima'' (''pomul ce-n veci va să rodească''), o aluzie la locul de întâlnire al lumii materiale cu cea conceptuale.
Sculptura, care poartă denumirea ''Abete'' (''Brad''), va fi expusă în Piazza Signoria, în faţa galeriei Uffizi.
Dante Alighieri, supranumit părintele limbii italiene, s-a născut la Florenţa în 1265 şi a murit în 1321, la Ravenna, unde este înmormântat. Poemul său epic ''Divina Comedie'' este structurat în trei părţi şi povesteşte călătoria prin Infern, Purgatoriu şi Paradis.
Evenimente dedicate comemorării a 700 de ani de la moartea poetului florentin se vor desfăşura de-a lungul întregului an la Florenţa, Ravenna şi în alte 70 de oraşe şi localităţi care au avut legătură cu viaţa poetului.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Dante700/ Sentinţa condamnării la exil a geniului florentin, reexaminată de jurişti
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma