Dante700/ Alighieri, autorul monumentalei ''Divina Comedie'', părintele limbii italiene şi om politic florentin

Cunoscut îndeosebi ca autor al operei monumentale ''Divina Comedie'', Dante Alighieri (1265-1321), de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 700 de ani, a avut o importantă contribuţie la naşterea limbii italiene şi a reprezentat, de-a lungul timpului, o sursă de inspiraţie pentru artişti din diferite domenii, relatează AFP vineri.
Părintele limbii italiene
Dante a contribuit la naşterea limbii italiene preferând dialectul toscan în detrimentul latinei pentru a-şi scrie capodopera.
''Divina Comedie'' este o călătorie imaginară în Infern, Purgatoriu şi Paradis, care a văzut lumina tiparului la începutul secolului al XIV-lea.
Succesul lui Dante a determinat şi alţi autori ai Evului Mediu, precum Petrarca şi Boccaccio, să scrie de asemenea în dialect, punând bazele limbii italiene moderne.
Instituţia care are drept misiune promovarea limbii şi culturii italiene pe plan global poartă de asemenea numele marelui poet, ''Societatea Dante Alighieri''.
Italia preconizează totodată deschiderea unui Muzeu al limbii italiene la Florenţa, oraşul natal al poetului.
Egalul lui Shakespeare
''Divina Comedie'' este un poem, o poveste personală despre mântuire, un tratat despre virtuţile umane şi totodată o operă SF foarte influentă.
Infernul imaginat de Dante, alcătuit din mai multe cercuri care corespund a şapte păcate capitale, evocă proiecţia pe care o avem chiar şi astăzi referitoare la viaţa de apoi din imaginarul creştin.
''Dante şi Shakespeare îşi împart lumea modernă, nu există un al treilea'', spunea poetul britanic T.S. Eliot.
Marele scriitor argentinian Jorge Luis Borges considera, pe de altă parte, că ''Divina Comedie'' este ''cea mai valoroasă operă pe care a produs-o vreodată literatura''.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Dante în cultura populară
''Divina Comedie'' a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru generaţii de scriitori, pictori, sculptori, muzicieni, ilustratori şi autori de benzi desenate.
Printre aceştia, maestrul Renaşterii italiene Sandro Botticelli, pictorul spaniol Salvador Dali, compozitorul rus Piotr Ceaikovski, creatorii seriei de pelicule ''X-Men'' şi scriitorul Dan Brown.
''Sărutul'', o celebră sculptură de Auguste Rodin, îi reprezintă pe amanţii Paolo şi pe Francesca, pe care Dante îi întâlneşte în cel de-al doilea cerc al Infernului.
''Divina Comedie'' a inspirat şi un joc video popular (''Dante's Inferno''), iar scriitorul american Bret Easton Ellis îşi începe celebrul roman ''American Psycho'', cu un citat din Infernul: ''Abandonaţi orice speranţă toţi cei care intraţi!''.
Dante de la Durante
La fel ca numeroşi alţi artişti din istoria Italiei - Giotto, Michelangelo -, Dante a devenit celebru prin prenumele său, care este un diminutiv de la ''Durante''.
Născut la Florenţa în 1265, exilat în 1302, s-a stins din viaţă la Ravenna, în nord-estul Italiei, pe coasta adriatică, pe 12 sau 13 septembrie 1321.
Familia sa era înstărită, iar Dante nu a fost niciodată nevoit să muncească pentru a-şi câştiga existenţa. A devenit erudit în politică, literatură, filozofie şi cosmologie.
A avut cel puţin trei copii cu soţia sa, Gemma Donati, dar muza sa a fost o altă femeie, Beatrice, care apare în ''Divina Comedie'' în rolul călăuzei sale prin Paradis.
Dante, om politic
Deşi om al literelor, Dante a fost totodată foarte implicat în viaţa politică din Florenţa. În 1300, a fost ales prior, unul dintre cei nouă membri ai executivului local, pentru un mandat de două luni. Această funcţie prestigioasă este tocmai cea care i-a grăbit căderea în dizgraţie.
La vremea aceea, oraşele italiene erau în permanenţă pe punctul unui război civil între guelfi, apropiaţi ai papei, şi ghibelini, facţiune care susţinea puterea imperială. La Florenţa, guelfii s-au scindat în cele din urmă în ''guelfi negri'', dispuşi să accepte influenţa papală în treburile oraşului, şi ''guelfi albi'', care reclamau limitarea puterilor papei la domeniul spiritual.
Dante, care era membru al facţiunii ''albilor'', a fost exilat cu sprijinul indirect al papei Bonifaciu al XIII-lea şi s-a arătat din ce în ce mai critic cu puterea papală.
Judecat şi exilat din Florenţa după preluarea puterii de către un nou regim, care va persecuta fosta clasă conducătoare, nu se va mai întoarce niciodată în oraşul natal.
În 1302, un judecător a ordonat ca Dante şi tovarăşii săi să fie arşi pe rug în cazul în care vor încerca să revină la Florenţa. Sentinţa a fost ulterior comutată la moarte prin decapitare.
În ''Divina Comedie'', Dante îşi va regla conturile cu o parte dintre duşmanii săi, în primul rând cu Bonifaciu al XIII-lea, căruia îi va rezerva un loc în Infern.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Richard Chamberlain, vedeta serialelor 'Shogun' și 'Pasărea Spin', a murit la vârsta de 90 de ani
Actorul american Richard Chamberlain, cunoscut mai ales pentru cariera sa de televiziune din Statele Unite, a murit la vârsta de 90 de ani, au informat duminică media americane, citate de AFP. Richard Chamberlain, care a devenit celebru datorită rolului său din serialul 'Dr. Kildare' la începutul anilor 1960, a murit s&acir
Filmul ''In the Lost Lands'', o călătorie fantastică în viitor imaginată de George R.R. Martin
Regizorul englez Paul W.S. Anderson consideră că fanii serialelor TV ''Game of Thrones'' și ''House of the Dragon'', universuri create de scriitorul George R.R. Martin, își vor putea satisface apetitul pentru povești fantasy grație filmului ''In the Lost Lands'', relatează Reuters. Filmul &
VIDEO Stella McCartney etalează costume feminine într-un decor office la Săptămâna Modei de la Paris
Creatoarea de modă Stella McCartney și-a prezentat miercuri, într-o clădire de birouri din Paris, colecția pentru iarna 2025, o serie de costume feminine alcătuite din pantaloni cu talie joasă și jachete cu umeri largi alături de ținute de seară strălucitoare, informează Reuters.
Adrien Brody a doborât recordul pentru cel mai lung discurs la Oscaruri
Adrien Brody a susținut duminică seară cel mai lung discurs din istoria premiilor Oscar, doborând un record vechi de peste 80 de ani cu monologul pe care l-a susținut pe scena galei după ce a câștigat trofeul pentru cel mai bun actor, informează AFP. Protagonistul filmului 'The Brutalist' a promis de mai multe ori că discursul său va fi scu
Oscar 2025: Audiența galei din acest an, dominată de filmul ''Anora, a fost de 18 milioane de telespectatori
Gala premiilor Oscar din acest an, dominată de filmul independent ''Anora'', care a fost recompensat cu cinci trofee, a fost urmărită de circa 18,1 milioane de telespectatori americani la televiziune și î
VIDEO OSCAR 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal
Mikey Madison a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul 'Anora', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. La această categorie au concurat act
VIDEO OSCAR 2025: Sean Baker, recompensat cu premiul pentru regie
Cineastul american Sean Baker a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul 'Anora' la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, relatează agențiile de presă internaționale. La această categorie au fost nominalizați regizorii Jacques Audiard (
VIDEO OSCAR 2025: Adrien Brody, desemnat cel mai bun actor în rol principal
Adrien Brody a fost recompensat duminică seară, la Los Angeles, cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal la cea de-a 97-a gală de decernare a trofeelor atribuite de Academia de film americană, grație interpretării sale din lungmetrajul 'The Brutalist', relatează agențiile de presă internaționale. La această cate
VIDEO OSCAR 2025: 'I'm Still Here', desemnat cel mai bun lungmetraj internațional
Filmul brazilian 'I'm Still Here', regizat de Walter Salles, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional la cea de-a 97-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane, organizată duminică seară la Los Angeles, informează agențiile de presă internaționale. Lungmetrajul 'I'm Still H
VIDEO OSCAR 2025: Zoe Saldana a câștigat premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin
Zoe Saldana a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, duminică seară, la Los Angeles, în cadrul celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Academiei de film americane, datorită interpretării sale din lungmetrajul 'Emilia Perez', informează agențiile de presă internaționale. Acesta este p
VIDEO OSCAR 2025: 'Flow' a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație
Filmul independent 'Flow' a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animație la cea de-a 97-a gală a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, obținând astfel prima victorie pentru Letonia și pentru regizorul său, Gints Zilbalodis, la premiile decernate de Academia de film americană, informează agențiile de presă internaționale.
VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar
Cea de-a 97-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar se desfăşoară la Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, prilej cu care Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org. G
VIDEO OSCAR 2025: Kieran Culkin, desemnat cel mai bun actor în rol secundar
Kieran Culkin a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din filmul 'A Real Pain', în cadrul celei de-a 97-a gale organizate de Academia de film americană, duminică seară, la Los Angeles, informează Reuters. Acesta este primul premiu Oscar din cariera actorului Kieran
VIDEO Premiile Cesar 2025: Filmul 'Emilia Perez', marele câștigător al galei, cu șapte trofee
Lungmetrajul muzical 'Emilia Perez', regizat de Jacques Audiard, a fost marele câștigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2025, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris, unde această peliculă s-a impus la șapte categorii de premii, inclusiv la categoria principală, 'cel mai bun film', informează revista Varie
Premiile Cesar 2025: Lista completă a trofeelor decernate la cea de-a 50-a ediție
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 50-a ediție a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară în sala de spectacole Olympia din Paris. Cel mai bun film - 'Emilia Perez' Cea mai bună actriță în rol principal - Hafsia Herzi ('Borgo') Cel ma