logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ucraina/ Măsuri pentru protejarea Universităţii de Stat din Cernăuţi, aflată în patrimoniul UNESCO

Imagine din galeria Agerpres

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Universitatea de Stat din Cernăuţi este inclusă pe lista obiectivelor culturale strategice ale Ucrainei, pentru care se iau măsuri de protecţie speciale în contextul războiului, a declarat, pentru AGERPRES, prorectorul universităţii, Tamara Marusik.

Clădirea Universităţii din Cernăuţi, care are o arhitectură impresionantă, este inclusă pe lista monumentelor istorice şi se află în patrimoniul UNESCO.

 



"Din cele şapte obiective UNESCO de pe teritoriul Ucrainei una este Reşedinţa Mitropolitană a Bucovinei şi Dalmaţiei din Cernăuţi. Ne mândrim cu acest lucru, ne asumăm răspunderea şi înţelegem cât de importantă este protejarea ei în cazul de faţă. În primul rând, suntem într-o continuă comunicare cu conducerea UNESCO. Cu câteva zile în urmă am avut o acţiune, sub coordonarea prim-adjunctului ministrului Culturii, Katerina Ciueva, şi cu secretarul general al patrimoniului UNESCO, cu care am discutat modalităţile de protejare a obiectivelor UNESCO în caz de război. În prezent, facem tot posibilul pentru a proteja acest obiectiv cultural", a afirmat Marusik.

 



Conducerea Universităţii din Cernăuţi este conştientă că, în cazul unui atac militar, nu poate proteja întreg patrimoniul, însă susţine că are obligaţia de a apăra cele mai importante elemente culturale de care dispune.

"Am primit nişte hidranţi şi nişte pături ignifuge, pe care le vom folosi pentru protejarea unor elemente. Înţelegem că nu putem proteja şi ascunde tot obiectivul cultural, deoarece poate fi văzut de oriunde, dar putem proteja unele exponate sau elemente cum ar fi frescele, vitraliile, catapeteasma bisericii seminariale. În salonul roşu avem oglinzile veneţiene. Trebuie să facem tot posibilul pentru a minimaliza pierderile în caz de intervenţii militare", a adăugat prorectorul.

Universitatea din Cernăuţi este unul dintre cele mai atractive monumente istorice, ea fiind vizitată anual de aproximativ 200.000 de turişti.

 



"Ea chiar merită să fie parte a UNESCO. Din toată lumea vin turişti. Când în Ucraina nu era război, veneau turişti din Germania, din Japonia, din foarte multe ţări. Vedeau foarte mulţi oameni mai bătrâni care veneau şi se mirau de frumuseţea aceasta", a declarat Margareta Olar, o tânără angajată a Universităţii.

Clădirea Universităţii din Cernăuţi a fost, iniţial, reşedinţa Mitropolitană a Bucovinei şi a Dalmaţiei din Cernăuţi. Ea a fost construită într-o perioadă de 18 ani, între 1864 şi 1882, după proiectul arhitectului ceh Josef Hlávka, în stil mauro-bizantin.

 



Complexul Reşedinţei Mitropolitane a Bucovinei şi a Dalmaţiei din Cernăuţi este unul dintre cele mai măreţe monumente de istorie şi arhitectură urbană din această regiune. Diferite corpuri şi chiar părţi ale corpurilor Reşedinţei au fost date în folosinţă în perioade diferite. Darea în folosinţă a Palatului Mitropolitan a avut loc în trei etape, după cum era terminată o parte sau alta din construcţie.

Astfel, în octombrie 1873 a fost finalizată aripa stângă a Palatului Mitropolitan, parterul lui fiind predat spre a găzdui ''Serviciul Militar de Topografie'', iar parterul din aripa dreaptă a fost predat spre folosire Consistoriului Arhiepiscopal.

În luna mai 1874, primul etaj din aripa stângă a fost predat Mitropolitului Teofil, spre folosire şi locuinţă, iar aripa dreaptă a primului etaj a fost dată abia în anul 1876 Mitropolitului Teoctist.

Universitatea din Cernăuţi a fost înfiinţată în anul 1875, în perioada Imperiului Habsburgic, şi a purtat numele "Franz-Josefs". După dizolvarea Imperiului, în 1918, şi unirea Bucovinei de Nord cu România, instituţia a fost denumită "Universitatea Regele Carol I".

Pe 24 august 1920, în Sala Sinodală a Reşedinţei Mitropolitane a avut loc inaugurarea festivă a Universităţii româneşti din Cernăuţi, la care a fost prezent regele României Ferdinand I, alături de regina Maria.

Până în 1940, universitatea s-a numărat printre cele importante instituţii româneşti de învăţământ superior.

 



În 1989, Universitatea din Cernăuţi a primit numele unui renumit scriitor ucrainean din Bucovina, Yuri Fedkovich. Mitropolia Bucovinei, cu episcopii în teritorii din sudul şi centrul Europei, a încetat să existe în 1940. Având în vedere valoarea arhitectural-artistică şi istorică a monumentului, în epoca sovietică complexul a fost inclus în Registrul Monumentelor de Istorie şi Cultură.

În 2011, în perioada independenţei statale a Ucrainei, a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Reşedinţa impresionează prin dimensiunile şi culorile pereţilor, de un spectaculos roşu-cărămiziu. Sălile, saloanele şi galeriile sunt decorate cu aur şi marmură. AGERPRES/ (A - editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 18-01-2025 09:00

BTA: Muzeul Național de Istorie din Sofia prezintă o expoziție dedicată sezonului arheologic 2024

Muzeul Național de Istorie (MNI) prezintă expoziția ''Vechi artefacte, noi descoperiri. Sezonul Arheologic 2024''. Evenimentul va fi inaugurat pe 23 ianuarie de către directorul muzeului, conf. univ. dr. Bonni Petrunova, au declarat organizatorii. ''În anul 2024, Muzeul a desfășurat cercetări arheologice și cercet

Life 17-01-2025 20:21

Filmul 'Narnia', regizat de Greta Gerwig pentru Netflix, va fi lansat în rețeaua IMAX

Greta Gerwig s-a folosit de statutul ei de star pe care i l-a adus filmul 'Barbie' pentru a convinge compania Netflix să îi ofere lansarea în cinematografe pe scară largă pe care și-o dorea pentru 'Narnia', adaptarea sa bazată pe seria de romane fantasy scrise de C.S. Lewis, informează revista Variety. După luni de negocieri

Life 17-01-2025 18:47

Timothée Chalamet consideră că lumea are nevoie de un nou Bob Dylan

Lumea are nevoie de un nou Bob Dylan într-o epocă devenită 'cinică', a declarat joi actorul Timothée Chalamet, prezent la Paris pentru a promova filmul biografic 'A Complete Unknown', în care îl interpretează pe legendarul cântăreț american de muzică folk, informează AFP. Întrebat de jurnaliști, cu doar patr

Life 17-01-2025 15:43

David Lynch va continua ''să ne hrănească imaginarul'', potrivit Festivalului de la Cannes

David Lynch va continua ''să ne hrănească imaginarul'', au declarat vineri reprezentanții Festivalului de Film de la Cannes după decesul cineastului american, care a prezidat juriul festivalului și

Life 17-01-2025 13:24

Cunoscuta actriță britanică Joan Plowright a încetat din viață la 95 de ani

Actrița britanică Joan Plowright, nominalizată la Oscar, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani, a anunțat vineri familia sa, relatează DPA/PA Media. Vedeta, care a fost căsătorită cu celebrul actor britanic Laurence Olivier, a devenit cunoscută în special datorită rolurilor din producțiile din 1992 'Stalin' și &#

Life 16-01-2025 20:56

UPDATE Regizorul american David Lynch a încetat din viață la vârsta de 78 de ani (familia)

David Lynch, un gigant al cinematografiei americane cu influență imensă, regizor al filmelor 'Twin Peaks' și 'Mulholland Drive', a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, a anunțat joi familia într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, relatează AFP și Reuters. 'Cu mare regret, noi, familia lui, anunțăm decesul

Life 16-01-2025 19:54

După ce a câștigat Palme d'Or cu 'Parasite', Bong Joon-ho își va prezenta noul film la Berlinală

La șase ani după succesul fenomenal al lungmetrajului 'Parasite', care a câștigat trofeul Palme d'Or la Cannes, apoi premiul Oscar pentru cel mai bun film, noul proiect al cineastului sud-coreean Bong Joon-ho, intitulat 'Mickey 17', va fi prezentat în afara competiției, în luna februarie, la Berlinala din 2025, au anunțat joi organizator

Life 16-01-2025 13:33

Associated Press va oferi conținut pentru sistemul de AI generativă Gemini al Google

Agenția de presă americană Associated Press va furniza conținut de actualitate pentru sistemul de inteligență artificială (AI) generativă Gemini, aparținând Google, a anunțat miercuri gigantul din domeniul tehnologiei, transmite AFP. ''AP va oferi acum un flux de știri în timp real pentru a ajuta la generarea de răspunsuri

Life 16-01-2025 11:36

Dirijorul Simon Rattle, recompensat cu Premiul Muzical Ernst von Siemens

Dirijorul britanico-german Simon Rattle va primi prestigiosul Premiu Muzical Ernst von Siemens, a anunțat joi fundația care oferă această recompensă, informează DPA. Simon Rattle urmează să ridice premiul în valoare de 250.000 de lire sterline pe 17 mai la Munchen. Cântărețul de operă jamaican Willard White va ține d

Life 15-01-2025 16:20

''Conclave'', în fruntea nominalizărilor la BAFTA; Sebastian Stan, nominalizat în categoria ''cel mai bun actor în rol principal''

Thrillerul ''Conclave'', a cărui acțiune este plasată la Vatican, a obținut miercuri cele mai multe nominalizări - 12 - la premiile BAFTA 2025, cele mai importante distincții ale industriei de film britanice, în timp ce artistul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat în categoria ''cel mai bun actor în rol

Life 14-01-2025 16:30

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din cauza incendiilor din Los Angeles

Academia de Arte și Științe Cinematografice (AMPAS) din Statele Unite a anunțat luni că a decis să anuleze tradiționalul și fastuosul dineu al nominalizaților la premiile Oscar, în contextul în care orașul Los Angeles, principalul centru al industriei cinematografice americane, este în continuare afectat de incendii devastatoare, informează AFP.

Life 14-01-2025 08:57

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste 100 de țări

Papa Francisc, care a împlinit luna trecută 88 de ani, oferă asigurări că se simte sănătos și precizează că nu intenționează să renunțe la poziția de șef al Bisericii Catolice în autobiografia sa, 'Hope', care a fost publicată marți în peste 100 de țări, transmite Reuters. 'Sunt bine. Realitate este foarte simplă. Sunt bătrâ

Life 13-01-2025 20:27

Nominalizările la premiile Oscar, amânate pentru a doua oară din cauza incendiilor din Los Angeles

Academia de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite (AMPAS) a decis să amâne pentru a doua oară ceremonia de anunțare a nominalizărilor la premiile Oscar din acest an din cauza incendiilor de vegetație care continuă să ardă în Los Angeles, au anunțat luni organizatorii galei, citați de Reuters. Nominalizările la cele mai important

Life 13-01-2025 20:05

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în următorul film al regizorului Olivier Assayas

Actorul britanic Jude Law îl va interpreta pe președintele rus Vladimir Putin în următorul film al regizorului Olivier Assayas, 'The Wizard of the Kremlin', un thriller politic care se inspiră din romanul 'Le Mage du Kremlin' ('Magul de la Kremlin'), publicat în 2022 de scriitorul Giuliano da Empoli, informează Theplaylist.net.

Life 13-01-2025 18:37

BTA: Programul de master al Universității din Sofia primește recunoaștere oficială de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică

La începutul anului 2025, Universitatea din Sofia a primit confirmarea oficială și un certificat de acreditare a programului său de Master în Tehnologii Nucleare, Management și Inovații, predat în întregime în limba engleză, de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Certificarea programului și a