logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR: Legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare - constituționale

Imagine din galeria Agerpres
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizările AUR, POT și S.O.S. România privind legea referitoare la controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, stabilind că actele normative sunt constituționale.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis, joi, AGERPRES, instanța constituțională a respins, ca neîntemeiate, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare S.O.S. România, ale Alianței pentru Unirea Românilor și ale Partidul Oamenilor Tineri și a constatat că dispozițiile art.7 alin.(2) și (3), art.23, art.25, art.26 alin.(1) și (2) din Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

'În esență, Curtea a reținut că participarea și luarea de măsuri de către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice sau de către structurile forțelor statelor aliate și partenere pentru controlul aerian național ar trebui analizate în contextul obligațiilor asumate de România în calitatea sa de stat membru în NATO. Aderarea la NATO presupune atât transferul unor atribute, cât și exercitarea în comun a unor competențe cu statele componente, aspect care nu afectează suveranitatea țării', se precizează în comunicat.

Curtea a constatat că reglementarea unei competențe partajate între structurile din instituțiile care fac parte din sistemul național de apărare și structurile forțelor statelor aliate și partenere nu aduce atingere exercițiului suveranității, în condițiile în care constituie o modalitate de apărare a spațiului aerian național, care este integrat în spațiul aerian NATO.

De asemenea, CCR spune că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție.

Totodată, Curtea arată că 'transferul de autoritate', reglementat de dispozițiile criticate, are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii de către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană și Antirachetă NATO sau în cadrul unor coaliții, în condițiile strict prevăzute de normă, iar nu încadrarea într-o funcție militară în sistemul Ministerului Apărării Naționale.

'Îndatoririle, drepturile și libertățile cadrelor militare stabilite în Statutul cadrelor militare ori în alte legi, în acord cu Constituția, incumbă doar cadrelor militare în activitate, încadrate în structurile militare ale Ministerului Apărării Naționale, iar nu structurilor și mijloacelor militare specializate ale NATO, ori autorităților militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice, care participă, în cadru aliat sau de coaliție, la controlul spațiului aerian, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte', explică judecătorii constituționali.

Tot joi, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiate, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de senatori și deputați aparținând Grupurilor parlamentare S.O.S. România, ale Alianței pentru Unirea Românilor și ale Partidul Oamenilor Tineri și a constatat că Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, precum și, în special, dispozițiile art.3 alin.(1) lit.d) și e), ale art.4, ale art.6 alin.(1) și (2), ale art.7 alin.(1) și (2) și ale art.8 din lege sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În esență, Curtea subliniază, pe de o parte, că nu are competența să cenzureze modul de redactare a expunerii de motive concepute de legiuitor și, prin urmare, nu se poate reține încălcarea art.1 alin.(5) din Constituție în ceea ce privește legea criticată, iar, pe de altă parte, că numai Parlamentul poate hotărî, în limitele prevăzute în Constituție, asupra conținutului reglementărilor legale și oportunității adoptării acestora.

Curtea a constatat, totodată, că 'transferul de autoritate', reglementat de legea criticată, are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii, la nivel operațional și/sau tactic, a forțelor militare participante la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român, pe linie de subordonare și executare a ordinelor comandantului forței căruia i se subordonează, în condițiile strict prevăzute de normă, care nu are semnificația încredințării exercițiului suveranității altor subiecte de drept.

De asemenea, instanța constituțională menționează că legea criticată nu reglementează vreo soluție legislativă cu privire la organizarea de activități militare sau paramilitare, distincte de forțele armate regulate, care nu se integrează în sistemul național de apărare al României ori al forțelor armate aliate sau de coaliție, iar modul în care statul asigură resursele necesare realizării politicii de securitate și apărare comună constituie un aspect de oportunitate a reglementării legale, ce ține de marja de apreciere a legiuitorului.

'Curtea a mai constatat că 'transferul de autoritate' nu are semnificația încadrării într-o funcție militară în sistemul Ministerului Apărării Naționale a membrilor forțelor/structurilor militare străine, care participă la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român. Așa încât, îndatoririle, drepturile și libertățile cadrelor militare, stabilite în Statutul cadrelor militare ori în alte legi, în acord cu Constituția, incumbă doar cadrelor militare în activitate, încadrate în structurile militare ale Ministerului Apărării Naționale, iar nu 'forțelor/structurilor desemnate/structurilor militare' străine, care participă, în cadru aliat sau de coaliție, la desfășurarea, pe timp de pace, a unor misiuni și operații militare pe teritoriul statului român, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte', mai spun judecătorii constituționali. AGERPRES/(AS - redactor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Afisari: 823

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 29-04-2025 21:39

Primarul Botoșaniului, pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere într-un dosar de corupție; poate păstra mandatul

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a primit, marți o pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere pentru infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuv

Justitie si interne 29-04-2025 17:37

Prahova: Două cereri de suspendare și anulare a deciziei CCR privind prezidențialele - respinse de Curtea de Apel Ploiești

Curtea de Apel Ploiești a respins, marți, două cereri de suspendare și anulare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 24 noiembrie. Potrivit portalului instanțelor de judecată, instanța a admis excepția necom

Justitie si interne 29-04-2025 16:18

Prahova: Cererea Elenei Udrea privind reducerea pedepsei cu perioada de detenție în Costa Rica și Bulgaria - admisă

Tribunalul Prahova a admis, marți, cererea fostului ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria. 'Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017

Justitie si interne 29-04-2025 16:05

Explozie în incinta Laboratorului artileristic al Armatei

Ministerul Apărării Naționale a informat marți că, în jurul orei 14:00, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, a avut loc o explozie, urmată de un incendiu, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității. Potrivit unui comunicat al MApN, transmis AGERPRES,

Justitie si interne 29-04-2025 15:41

DIICOT Neamț a reținut 14 persoane într-un dosar de trafic de droguri de risc și mare risc

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) au reținut 14 persoane sub acuzațiile de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată și efectuarea fără drept de operațiuni cu produse, știind că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă co

Justitie si interne 29-04-2025 15:27

IPJ Constanța: Știrile cu descoperirea de droguri îngropate pe plajă în zona Sunwaves induc în eroare opinia publică

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a menționat, marți, în urma știrilor că în zona unde urmează să se desfășoare festivalul Sunwaves din Mamaia au fost descoperite droguri îngropate pe plajă, că aceste afirmații induc în eroare opinia publică. 'Având în vedere informațiile prezentate &icir

Justitie si interne 29-04-2025 14:52

Instructor de yoga, discipol al lui Gregorian Bivolaru, trimis în judecată pentru viol și trafic de persoane

Instructorul de yoga Eugen Mîrtz, fondatorul mișcării spirituale 'Alchimia Vieții' și fost elev al lui Gregorian Bivolaru, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic de persoane și viol în formă continuată (12 acte materiale). În același dosar, au fost trimiși în judecată patru complici a

Justitie si interne 29-04-2025 11:38

Prahova: Cererea Elenei Udrea privind reducerea pedepsei cu 154 de zile - instanța a rămas în pronunțare

Tribunalul Prahova a rămas, marți, în pronunțare asupra cererii formulate de fostul ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Udrea solicită reduc

Justitie si interne 29-04-2025 10:25

IGI: Peste 770 de străini aflați în situații ilegale pe teritoriul României - descoperiți în primele trei luni

Peste 770 de străini aflați în situații ilegale pe teritoriul României au fost depistați de polițiști în primele trei luni ale anului, a informat, marți, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Potrivit unui comunicat al IGI transmis AGERPRES, în urma activităților operative desfășurate în primele trei luni ale acestui an, po

Justitie si interne 29-04-2025 10:04

Bacău: Tânăra care a luat un bebeluș din Maternitatea SJU, sub control judiciar pentru 60 zile

Tânăra în vârstă de 19 ani care, duminică, a luat un bebeluș din Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, a fost pusă sub control judiciar pentru 60 zile, a declarat marți, pentru AGERPRES

Justitie si interne 28-04-2025 17:10

Constanța: Organizatorul festivalului Sunwaves din Mamaia, suspectat că nu deține autorizațiile necesare; ancheta polițiștilor, în derulare

Polițiștii fac cercetări în cazul organizatorului festivalului Sunwaves din stațiunea Mamaia, care face amenajările necesare desfășurării evenimentului pe un sector de plajă în condițiile în care nu ar deține autorizațiile necesare, a informat luni Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Potrivit sursei citate, pol

Justitie si interne 28-04-2025 16:19

Prahova: Caz de exploatare prin muncă la o fermă - șapte victime în opt ani (FOTO/VIDEO)

Doi bărbați și o femeie sunt cercetați de către anchetatorii prahoveni într-un dosar de trafic de persoane și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, șapte victime fiind exploatate la o fermă din județ în ultimii opt ani.

Justitie si interne 28-04-2025 15:56

Bacău: Mama bebelușului răpit din Maternitatea SJU, pusă sub acuzare pentru complicitate

Mama bebelușului răpit, duminică, de o tânără din Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la lipsire de libertate, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisarul Cătălina Crețu. Înainte să nască, femeia &icir

Justitie si interne 28-04-2025 14:12

Prahova: Tânăr reținut pentru uciderea unui câine; animalul ar fi încercat să îl muște (surse)

Un tânăr în vârstă de 21 de ani a fost reținut pentru 24 de ore de către anchetatorii prahoveni după ce a ucis un câine care ar fi încercat să îl muște, incidentul având loc la o adresă din municipiul Ploiești. Potrivit datelor comunicate, luni, de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, polițiștii

Justitie si interne 28-04-2025 14:01

Vaslui: Moldovean condamnat la 12 ani de închisoare pentru viol asupra unui minor, prins la Albița

Un cetățean în vârstă de 63 de ani din Republica Moldova, condamnat la 12 ani de închisoare pentru viol asupra unui minor, a fost prins luni la Albița în timp ce voia să intre în țară având o carte de identitate falsă asupra lui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Inspectoratului Ter