logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR discută sesizările pe legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate, joi, sesizările partidelor AUR, POT și S.O.S. România în legătură cu Legea privind controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român.

Senatul a adoptat la finalul lunii februarie, în calitate de for decizional, proiectul legislativ privind controlul utilizării spațiului aerian.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare o serie de măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, stabilind autoritățile și instituțiile care au competențe în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.

Astfel, se va crea un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației.

Potrivit unui amendament, se constituie situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național și următoarele:
* unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la producerea unui act de intervenție ilicită la bordul aeronavei, chiar dacă se respectă autorizarea primită;
* unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații referitoare la existența la bordul aeronavei a unor substanțe sau materiale periculoase, care ar putea fi folosite într-un act de terorism;
* unitățile de trafic aerian sau serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian primesc informații cu privire la existența la bordul aeronavei a unor bunuri sau persoane care, conform obligațiilor, angajamentelor asumate de România prin tratatele internaționale la care este parte sau sancțiunilor internaționale instituite prin actele prevăzute la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare, fac obiectul unor restricții privind utilizarea spațiului aerian național.

Persoanele de drept public și privat care au în proprietate, operează sau administrează obiective care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord au obligația de a implementa și de a menține măsuri de protecție a acestor obiective, prevede un alt amendament.

Potrivit proiectului, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării se stabilesc: obiectivele care necesită măsuri de protecție contra amenințărilor specifice sistemelor de aeronave fără pilot la bord prevăzute în proiect; cerințele tehnice generale ale echipamentelor și sistemelor prevăzute, la propunerea structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Senatul a mai adoptat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu, de mobilizare ori de război.

Conform actului normativ, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.

Desfășurarea acestor misiuni și operații militare se va realiza în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor, prevede actul normativ.

De asemenea, misiunile și operațiile militare se execută de către forțele armate în mod exclusiv sau cu participarea forțelor armate străine, cu respectarea legislației României, a tratatelor internaționale, acordurilor bilaterale și multilaterale și înțelegerilor tehnice încheiate cu forțele armate străine.

'Inițierea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către președintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român', stipulează proiectul.

Proiectul mai prevede că 'pe timpul desfășurării misiunilor și operațiilor militare, pe teritoriul statului român, cu participarea forțelor armate străine, comandantului român desemnat să conducă misiunea sau operația militară îi pot fi transferate, sub diferite grade de autoritate, forțele armate străine participante, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate'.

Totodată, 'structurile desemnate din cadrul Armatei României, în funcție de necesitățile operaționale, pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate, semnat de către șeful Statului Major al Apărării și prin înțelegerile tehnice încheiate în acest sens', se mai arată în actul normativ.

În funcție de dinamica situației operaționale, șeful Statului Major al Apărării poate dispune încetarea transferului de autoritate asupra forțelor Armatei României participante la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român.

Fondurile necesare participării forțelor Armatei României la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale. AGERPRES/(AS - redactor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 228

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 21-05-2025 13:36

Alba: Patru bărbați reținuți pentru trafic de droguri

Patru bărbați cu vârste între 26 și 40 de ani au fost reținuți de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia după ce ar fi procurat, manipulat, oferit cu titlu gratuit și vândut unor consumatori din județele Alba, Hunedoara și Cluj diferite cantități de cocaină, canabis, droguri sub formă de cristal și substanțe psihoactive, potrivit unui c

Justitie si interne 21-05-2025 13:14

Prahova: 14 inculpați, inclusiv un avocat, trimiși în judecată pentru fraude imobiliare; prejudiciul - 8,7 milioane euro

Un număr de 14 inculpați persoane fizice și juridice, între care un avocat și un notar public, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești pentru fraude imobiliare legate de complexurile White Tower, City Gate și Mărășești din municipiul Ploiești, prejudiciul creat fiind de 8,7 milioane euro.

Justitie si interne 21-05-2025 13:11

Prezidențiale2025/ STS respinge acuzațiile privind nereguli la sistemele informatice utilizate la alegeri

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) respinge ferm toate acuzațiile apărute în spațiul public referitoare la posibile nereguli privind sistemele IT&C utilizate la alegeri. 'Pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că aplicațiile și sistemele informatice au fost dezvoltate conform specif

Justitie si interne 21-05-2025 12:24

Alba: Medic reținut pentru luare de mită

Un medic din Sebeș, condamnat anterior pentru săvârșirea unor fapte similare, a fost reținut de procurori după ce a solicitat unui pacient suma de 500 euro pentru a-i soluționa favorabil cererea de revizuire a deciziei medicale asupra capacității de muncă. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, la Parchetul de pe lân

Justitie si interne 21-05-2025 11:23

Prezidențiale2025/Sesizarea lui Simion privind rezultatele din turul doi al alegerilor prezidențiale, înregistrată la CCR

Sesizarea președintelui AUR, George Simion, prin care acesta contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale, a fost înregistrată miercuri la Curtea Constituțională, au confirmat pentru AGERPRES oficiali ai CCR. Urmează ca CCR să stabilească un termen pentru soluționarea sesizării depuse de George Simion. Lide

Justitie si interne 21-05-2025 11:04

Prahova: Percheziții într-un dosar privind furtul unor colete cu bunuri de valoare; prejudiciul - 350.000 de lei

Polițiștii prahoveni efectuează, miercuri, percheziții într-un dosar privind furtul unor colete care conțineau bunuri de valoare, prejudiciul fiind de aproximativ 350.000 de lei. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, descinderile au loc pe raza comunei Sângeru. 'În cauză este instrumentat un

Justitie si interne 21-05-2025 11:00

CCR dezbate o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile BEC

Curtea Constituțională dezbate, miercuri, o sesizare privind refuzul Meta de a pune în executare deciziile Biroului Electoral Central. Compania americană Meta Platforms deține și operează Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Biroul Electoral Central

Justitie si interne 21-05-2025 10:16

Percheziții în Constanța și Ialomița la o grupare de proxeneți

Procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, au efectuat 12 percheziții domiciliare în localitățile Hârșova, Năvodari, Fetești și Gura Ialomiței, într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism. Conform DIICOT, în perioada 2018 - m

Justitie si interne 21-05-2025 10:15

Vâlcea: Șase persoane, reținute în dosarul privind fraude pentru obținerea de indemnizații sau concedii medicale

Un număr de șase persoane, între care și o femeie, au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate marți de polițiștii vâlceni în șapte județe și în municipiul București, într-un dosar privind obținerea de indemnizații pentru creșterea copilului sau concedii medicale plătite cu acte false. Potrivit Inspect

Justitie si interne 21-05-2025 10:10

Sibiu: Un bărbat care l-ar fi atacat pe un altul cu o sabie, în Cisnădie, reținut pentru tentativă de omor

Un bărbat în vârstă de 27 de ani din Cisnădie a fost reținut pentru tentativă de omor după ce, marți, l-ar fi tăiat cu o sabie în zona feței pe un localnic de 37 de ani, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Elena Welter. Potrivit acesteia, evenimentul a avut loc

Justitie si interne 20-05-2025 17:49

Proiect: Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică riscă închisoarea

Deputatul liberal Florin Roman anunță că marți a depus un proiect de lege privind înăsprirea sancțiunilor pentru minorii ce comit acte de violență. 'Am depus proiectul de lege care înăsprește sancțiunile pentru minorii ce comit acte de violență. Alături de colegi liberali și social-democrați. Până acum, singura sancțiune

Justitie si interne 20-05-2025 16:55

Prezidențiale2025/CSM: Aproximativ 4.000 de plângeri ce au vizat activitatea în mediul online - soluționate la al doilea tur

Aproximativ 4.000 de plângeri care au vizat activitatea în mediul online au fost soluționate de judecătorii din Biroul Electoral Central în ziua votării la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat al CSM, Biroul Electoral Central, din care au făcut parte judecătorii Înaltei Curți de Casa

Justitie si interne 20-05-2025 16:42

Judecătoare din Ploiești, exclusă de CSM din magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, marți, excluderea judecătoarei Maria Rădulescu de la Judecătoria Ploiești din magistratură pentru săvârșirea mai multor abateri disciplinare, printre care gestionarea defectuoasă a dosarele, prin amânări nejustificate a deciziilor în legătură cu măsurile preventive, și conflicte cu ceilalți magistr

Justitie si interne 20-05-2025 16:13

Prezidențiale2025/ CCR discută miercuri o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor

Președintele AUR, George Simion, a anunțat, marți, că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai. 'Vreau să vă anunț că, așa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiția electorală și alegerile au fost anulate de CCR, nejustificat, care nu se baza pe dovezi, noi vom contesta la Curtea Constituțională a

Justitie si interne 20-05-2025 12:15

Vâlcea: Percheziții în șapte județe și în București, într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de 1,8 milioane de lei

Un număr de 39 de percheziții au loc marți în șapte județe din țară și în municipiul București, la membrii unui grup infracțional, suspectați că au beneficiat în mod ilegal de indemnizație pentru creșterea copilului sau de concedii medicale, prejudiciul fiind de circa 1,8 milioane de lei. Potrivit reprezentanților Inspectorat