Dosarul de trădare 'Geția' (interceptări): Ce au zis rușii; considerăm întreruperea alegerilor din România ca o lovitură de stat

Liderul organizației Comandamentul 'Vlad Țepeș', Adrian Robertin Dinu, a efectuat o vizită la Moscova în ianuarie 2025, de unde le-a transmis membrilor grupării mesaje cu privire la întâlnirile pe care le-a avut în capitala Rusiei și cum trebuie acționat în contextul anulării alegerilor prezidențiale.
Doi membri ai grupării, Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc, au fost arestați preventiv pentru trădare și legături cu agenți ai Rusiei, iar alți patru (Ștefan Mateescu, Raul-Mihail Lupu, Georgică-Cristian Atitiene și Radu Pompiliu Șofran) sunt cercetați penal sub control judiciar. În dosar este cercetat în calitate de suspect și Radu Theodoru, un general în retragere cu vârstă de 101 ani.
Prin diverse 'comunicate', 'memorandumuri' și 'notificări', organizația Comandamentului 'Vlad Țepeș' solicita ieșirea României din NATO, reluarea relațiilor economice și culturale cu Rusia, China și Iran, dar și o nouă structură de conducere a României prin proiectul 'Geția'.
* Liderul Comandamentului 'Vlad Țepeș' transmite de la Moscova că a negociat formarea unui nou guvern.
Conform documentelor de la dosar, în timp ce liderul acestei grupări, Adrian Robertin Dinu, se afla la Moscova, în ianuarie 2025, au avut loc două convorbiri telefonice între generalul în retragere Radu Theodoru și Raul-Mihail Lupu, din care rezultă faptul că Adrian Robertin Dinu le-a transmis membrilor Comandamentului 'Vlad Țepeș' mai multe mesaje în urma interacțiunilor pe care le avea la Moscova cu cetățeni ai Federației Ruse.
Adrian Robertin Dinu le-a solicitat interlocutorilor din țară, în vederea transmiterii către 'partenerii ruși' cu care se afla în contact la Moscova, să-i comunice propuneri de președinte al României, precum și propuneri de miniștri într-un guvern cu 9 ministere, urmând ca persoana care va fi numită ministru de externe să semneze un acord pentru schimbarea denumirii țării în Republica Populară Română și adoptarea unei constituții a acestui nou stat.
Astfel, pe 28 ianuarie 2025, are loc o discuție telefonică între Radu Theodoru și Raul-Mihail Lupu, cu privire la mesajele trimise de Dinu Adrian-Robertin pe perioada în care acesta se afla în Rusia:
* Raul-Mihail Lupu: 'Ce ne-a transmis Dinu. Ce-au zis rușii. Zice: 'Considerăm întreruperea alegerilor din România ca o lovitură de stat, dar în România există forțe care vor și pot restabili ordinea și suntem gata să le susținem'. Deci, ne transmit prietenii noștri de dincolo'.
* Raul-Mihail Lupu: 'Zice așa: 'Zi-i venerabilului că mâine primesc verde de la ce am discutat și maxim iunie se întorc armele. Să fie cuminte și pe baricadă. Întreabă-l dacă are noutăți și dacă vrea să-mi transmită ceva. Mâine e ziua cea mare', adică astăzi. 'Eu am verde''.
* Raul-Mihail Lupu: 'Așa...astăzi la ora 09,58 dimineața transmite Dinu: 'Serghei Budanov - Serviciul Secret Ucrainean GUR, dacă până la vară nu facem pace, Ucraina dispare. Corect. Maxim august e pa UKR'; al doilea mesaj a fost așa la ora 11,14: 'Am trecut primul interviu religios cu ghilimelele de rigoare, trebuie informații cu privire la soluția de schimbare a Patriarhului. Nume de propus și nume președinte al statului. Se confirmă''.
* Raul-Mihail Lupu: 'Ascultați! 'Se confirmă planul lor, care este din 1993 și tot ce am spus eu public', alt mesaj la ora 11,30 a fost așa, întreabă cineva din grupul nostru 'Ce condiții pentru președinte?', răspunsul lui Dinu: 'Român de cinci generații, care nu a trădat, nu a furat, nu e impostor și e obligatoriu creștin-ortodox''.
* Legăturile cu personalul Ambasadei Rusiei la București.
Conform actului de acuzare, începând din anul 2023, membrii grupării 'Vlad Țepeș', prin acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate, au intrat în legătură cu personalul diplomatic al Ambasadei Federației Ruse la București, în mod special cu colonelul Chuprina Alexandr - atașatul militar, aerian și naval, precum și cu colonelul Ignatiev Evgheny - adjunct al atașatului militar.
Astfel, într-o fotografie postată la data de 02.11.2023 pe contul de Facebook denumit 'Ambasada Rusiei în România', pot fi observați reprezentanții 'statului major' al organizației Comandamentul 'Vlad Țepeș', respectiv Ștefan Mateescu și generalul maior (rtr.) Ioan-Radu Theodoru, cu ocazia unui eveniment organizat de Ambasada Federației Ruse în România.
În data de 29.11.2023, nucleul de conducere al grupului a realizat o întâlnire cu reprezentanții Biroului Atașatului Apărării Rus la București, colonel Chuprina Alexandr, respectiv colonel Ignatiev Evgheny. În cadrul întâlnirii, care a avut loc la domiciliul lui Radu Theodoru, au fost prezentate, discutate și agreate obiectivele organizației Comandamentul 'Vlad 'Țepeș', respectiv ieșirea României din NATO, declararea neutralității și încheierea unui tratat strategic cu Federația Rusă.
De asemenea, s-a hotărât descentralizarea acțională și mutarea locațiilor întâlnirilor, respectiv menținerea legăturii cu Biroul Atașatului Apărării (BAAp) Rus prin intermediul lui Ștefan Mateescu și Adrian-Robertin Dinu.
Conform verificărilor efectuate în mediul online, accesând pagina de internet a Ambasadei Federației Ruse în România, au fost identificați numiții Makovskiy Victor, având calitatea de atașat militar, aero și naval, și Ignatiev Evgeni, având calitatea de adjunct al atașatului militar, cele două persoane fiind menționate în actul de sesizare ca reprezentanții Federației Ruse ce au legături cu organizația Comandamentul 'Vlad Țepeș'.
De asemenea, pe aceeași pagină de internet, a fost identificat un material tip știre de presă, postat în data de 25.11.2024, în care se face referire la numitul Chuprina Alexander, ce are calitatea de atașat militar, aerian și naval al Ambasadei Rusiei, această persoană fiind menționată în actul de sesizare ca având legături cu organizația Comandamentul 'Vlad Țepeș'.
* Organizația ar avea în jur de 10.000 de simpatizanți, o parte din Armată și alte structuri de forță.
Potrivit actelor de la dosar, folosindu-se de convingerile, imaginea și notorietatea generalului în retragere Radu-Ioan Theodoru, Ștefan Mateescu și Adrian-Robertin Dinu au inițiat o campanie pentru atragerea în cadrul organizației a cât mai multor persoane, inclusiv din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care empatizează cu narativele antioccidentale.
Organizația Comandamentul 'Vlad Țepeș' și-a stabilit ca obiective principale 'ieșirea României din Alianța Nord - Atlantică, declararea neutralității și încheierea unui tratat strategic cu Federația Rusă'.
Fără a avea o formă juridică, organizația și-a mai asumat de-a lungul timpului diferite titulaturi, precum 'Comandamentul Operativ Vlad Țepeș', 'Forța Noastră', 'Opus Nostrum Dirige' sau 'Comandamentul Mihai Viteazu'.
'Potrivit estimărilor interne ale organizației, sub rezerva unor cifre supra-apreciate, gruparea numără în jur de 10.000 de simpatizanți. Membrii își arogă grade militare și atribuții specifice onorifice (ex: Ștefan Mateescu se prezintă cu gradul de general). Recrutarea de noi adepți se realizează atât prin interacțiuni personale, cât și prin intermediul platformelor online. Referitor la recrutarea de noi membri din mediul online, există o platformă asociată cu numele gl. mr. (rtr.) Theodoru Ioan-Radu, prin care se solicită completarea unui formular, ce este validat intern. După verificarea candidaților, aceștia sunt incluși în grupurile de WhatsApp ale organizației', spun procurorii. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Percheziții în mai multe județe într-un dosar de constituire de grup organizat și înșelăciune
Polițiștii au efectuat, luni dimineață, 12 percheziții în Mehedinți (6), Timiș (1), Caraș-Severin (1), Ilfov (1), Brașov (1) și în municipiul București (2) într-un caz de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune, informează Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița. Vor fi puse în executare cinci mandat
Bacău: Nou-născutul dispărut din secția de maternitate a fost găsit în locuința unei tinere de 19 ani
Nou-născutul dispărut duminică din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău a fost găsit de polițiști în locuința unei tinere în vârstă de 19 ani, a informat, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'În urma amplelor activități investigativ-operative desfășurate, copilul a fost identificat de polițiști î
Bacău: Nou-născut dispărut din maternitate; polițiștii au demarat cercetări
Un nou-născut a dispărut din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău, duminică după-amiază, polițiștii sesizați de către personalul medical demarând cercetări pentru găsirea copilului și clarificarea incidentului, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'La data de 27 aprilie a.c., în jurul orei 15:
Circulație oprită pe DN 21, între localitățile Albina și Valea Cânepii, în urma unui accident rutier
Traficul pe DN 21, între localitățile Albina și Valea Cânepii, din județul Brăila, este blocat în urma unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române transmis, duminică, AGERPRES, în urma impactului au rezultat două
IGPR: 560 de permise de conducere reținute, dintre care 53 pentru alcool
Polițiștii rutieri au reținut în ultimele 24 de ore 560 de permise de conducere, dintre care 86 pentru viteză și 53 pentru alcool și au fost retrase 372 de certificate de înmatriculare. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române transmis, duminică, AGERPRES, în ultimele 24 de ore polițiștii au intervenit la pe
IGPR: 342 de persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen, localizate pe teritoriul României
Polițiștii români și partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în perioada 18 - 24 aprilie, 432 de persoane, 24 de autovehicule și 37 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române transmis, duminică,
MAI - Peste 4.200 de intervenții pentru siguranța cetățenilor și 47.447 de verificări cu aplicația eDAC în ultimele 24 de ore
Lucrătorii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au avut, în ultimele 24 de ore, peste 4.200 de intervenții pentru siguranța cetățenilor, 47.447 de verificări cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale și 1.116 misiuni pentru acordarea de asistență medicală de urgență, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES. P
IGPR: Peste 16 milioane de țigarete și aproape 500 de kilograme de tutun - descoperite în primele trei luni
Peste 16 milioane de țigarete și aproape 500 de kilograme de tutun au fost descoperite de polițiști, în primele trei luni ale anului, a informat, sâmbătă, Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, în perioada 1 ianuarie - 31 martie, au fost înregistrate, la nivelul Poliției Rom&ac
Jandarmeria Capitalei: Bărbatul care s-a urcat pe acoperișul ICCJ - dus la spital și amendat cu 1.500 de lei
Bărbatul care s-a urcat vineri pe acoperișul clădirii în care se află sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost dus la spital și sancționat cu amendă în valoare de 1.500 de
Vrancea: Incendiu la un depozit de materiale de construcții din municipiul Adjud
Un incendiu de proporții a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă la un depozit de materiale de construcții din municipiul Adjud, afectând o suprafață de aproximativ 450 de metri pătrați, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit sursei citate, incendiul a fost semnalat în jurul orei 03:00, printr-u
DGJMB: Trei persoane duse la secție, după un conflict spontan la sediul ICCJ
Trei persoane au fost duse la secția de Poliție, vineri seara, în urma unui conflict spontan, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, între mai mulți protestatari cu opinii contradictorii. 'Un bărbat a adresat injurii și expresii jignitoare, iar un altul a lovit panourile metalice delimitatoare. Astfel, trei perso
Iași: Trei persoane lovite de o creangă ruptă dintr-un copac în Copou, în apropiere de Teiul lui Eminescu
Trei persoane care se aflau în Parcul Copou din Iași au fost lovite, vineri după-amiază, de o creangă ruptă dintr-un copac aflat în apropierea Teiului lui Mihai Eminescu. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, inițial a fost anunțat prin serviciul 112 că sunt două victime, însă echipele ajunse la fața
Bogdan Peșchir, eliberat din arest de Tribunalul București
Tribunalul București a decis, vineri, că Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, poate fi cercetat în libertate. Decizia este definitivă. Instanța a admis contestația formulată de Bogdan Peșchir împotriva deciziei din 15 aprilie a Judecătoriei Sectorului 5 prin care i-a fost prelungită c
ICCJ admite recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, vineri, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. 'Respinge cererea de suspendare a executării sentinței nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunțate de Curte
CCR: O instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii
Curtea Constituțională a precizat vineri, în legătură cu decizia Curții de Apel Ploiești, că, 'în mod regretabil', cu 'încălcarea' prevederilor legale, o instanță judecătorească a dispus, 'fără temei constituțional și legal', cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională.