logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Instanța supremă decide dacă soții Laura Vicol - Vladimir Ciorbă rămân în arest

Imagine din galeria Agerpres

Înalta Curte de Casație și Justiție dezbate joi contestațiile depuse de fosta deputată PSD Laura Vicol și de soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei instanței prin care au fost arestați preventiv.

În același dosar, au depus contestații și ceilalți trei arestați preventiv din dosar - Gheorghe Emanuel Poștoacă, Cristian Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă, dar și Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării) și Bogdan Adalbert Șaitoș - care sunt arestați la domiciliu.

Procesul este programat să înceapă la ora 14,00.

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost arestați preventiv pe 4 februarie, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

Judecătoarea care a dispus arestarea a susținut că Laura Vicol a intrat în posesia unor date confidențiale din anchetă, respectiv știa despre iminența efectuării unei percheziții la casa unde locuiește, astfel încât lăsarea ei în libertatea ar periclita cercetările procurorilor.

De asemenea, fosta deputată PSD a ascuns de anchetatori telefonul pe care îl folosea în mod curent, ea venind la sediul DIICOT cu un alt mobil.

În esență, Laura Vicol și Vladimir Ciorbă sunt acuzați că au delapidat zeci de milioane de euro din firmele din grupul Nordis și au cheltuit banii pe vacanțe, călătorii cu avioane private, achiziții de bunuri și mașini de lux. Sumele retrase proveneau de la clienții păgubiți de gruparea Nordis.

Astfel, spun procurorii DIICOT, cuplul Ciorbă - Vicol a achitat 1,5 milioane euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre destinații de vacanță din țară și străinătate - Nisa, Mykonos, Madrid, Paris, Delta Dunării.

De asemenea, au fost achiziționate mașini de lux - Ferrari, Bentley, Rolls Royce - de aproape 5 milioane de euro.

Acuzațiile din dosar sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.

În dosar sunt cercetate, în calitate de notari, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și fosta deputată PSD Andreea Cosma.

În total, ancheta vizează 40 de persoane fizice și 32 de firme și se referă la un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (TVA), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat.

Fondurile financiare ilicite astfel obținute au fost supuse procesului de spălare a banilor.

Din investigațiile efectuate a rezultat că eșalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relație de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare și au sprijinit-o activ, prin diverse modalități, sub controlul și îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracțional organizat pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuții de a întocmi documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și de a încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.

Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019 - 2024, liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a cinci societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice, cu titlu de avans, în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro). AGERPRES/(AS - redactor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 648

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 15-02-2025 00:15

Generalul Cătălin Ștefăniță Zisu - plasat sub control judiciar pe cauțiune (surse)

Comandantul Logisticii Armatei, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, a fost plasat, vineri noapte, de procurorii anticorupție sub control judiciar pe cauțiune în valoare de un milion de lei, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Justitie si interne 14-02-2025 22:00

Generalul Cătălin Ștefăniță Zisu - adus la DNA

Comandantul Logisticii Armatei, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, a fost adus, vineri seară, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). DNA a anunțat într-un comunicat că au fost efectuate vineri percheziții domiciliare în 22 de locații situate în București și în județele Ilfov și Giurgiu, dintre care

Justitie si interne 14-02-2025 20:51

DGPMB: Scandal într-un parc din Sectorul 6; doi curieri au fost agresați

București, 14 feb /Agerpres/ - Doi curieri au fost agresați, vineri, într-un parc din Sectorul 6, de către mai multe persoane, care au distrus și scuterul unuia dintre ei. Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 22 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că într-un parc din

Justitie si interne 14-02-2025 18:46

Timiș: Radu Marinescu afirmă că Ministerul Justiției nu intenționează să facă niciun fel de restructurări

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, că ministerul său este preocupat de introducerea digitalizării în sistemul judiciar, ca sprijin pentru desfășurarea cu celeritate a activității, și că nu intenționează să facă niciun fel de restructurări. Potrivit acestuia, una dintre p

Justitie si interne 14-02-2025 17:03

Tablouri și ceasuri de lux - descoperite la perchezițiile DNA în dosarul în care ar fi vizat generalul Zisu (surse)

Tablouri și ceasuri de lux au fost găsite de procurorii anticorupție în urma perchezițiilor efectuate, vineri, într-un dosar în care ar fi vizat comandantul Logisticii Armatei Române, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, tablourile au fost descoperite

Justitie si interne 14-02-2025 14:50

PG neagă că ar fi criticat deciziile instanțelor, dar spune că achitările au avut repercusiuni asupra 'fermității' anchetelor

Procurorul general Alex Florența susține că afirmațiile sale de la prezentarea raportului de activitate al DIICOT nu reprezintă critici la adresa hotărârilor judecătorești, însă spune că soluțiile de achitare date de instanțe 'au avut repercusiuni în privința fermității și operativității urmăririi penale cauzate de imprevizibilitatea practicii j

Justitie si interne 14-02-2025 14:35

Poliția Rutieră anunță acțiuni preventive pentru depistarea conducătorilor auto băuți sau drogați

Polițiștii rutieri vor desfășura, în weekend, acțiuni preventive pentru depistarea conducătorilor auto care se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. 'Acest tip de activitate se desfășoară atât în mediul rural, urban, dar și pe autostrăzi și are ca principal scop creșterea siguranței rutie

Justitie si interne 14-02-2025 13:14

CSM: Declarațiile procurorului general la prezentarea Raportului de activitate al DIICOT - un atac la independența judecătorilor

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, vineri, că afirmațiile procurorului general Alex Florența în contextul prezentării Raportului de activitate al DIICOT pentru anul trecut constituie 'un atac inadmisibil' la independența judecătorilor învestiți cu soluționarea cauzelor penale. Potri

Justitie si interne 14-02-2025 13:10

Mureș: Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală; trei mandate de aducere - puse în executare

Anchetatorii din Mureș au efectuat, vineri, șapte percheziții domiciliare în județ într-un dosar de evaziune fiscală, trei mandate de aducere fiind puse în executare. Descinderile au fost efectuate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, s

Justitie si interne 14-02-2025 12:43

Olt: Deficitul de personal la ISU este de aproximativ 30%; în martie vor fi încadrați 32 de noi angajați

Un număr de 32 de noi angajați vor fi încadrați în subunitățile de pompieri din județul Olt în perioada următoare, pentru a acoperi din deficitul de personal care în prezent este de aproximativ 30%, a declarat vineri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Adrian Tănase.

Justitie si interne 14-02-2025 12:28

Dosar Nordis/Laura Vicol și Vladimir Ciorbă vor fi puși în libertate

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus vineri ca fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, să fie eliberați din arest preventiv. Decizia instanței este definitivă. Laura Vicol nu are nicio măsură preventivă sau restricție, în timp ce Vladimir Ciorbă a fost plasat sub control judiciar pe

Justitie si interne 14-02-2025 11:42

Timiș: Bărbat reținut pentru infracțiuni cinegetice, după percheziții ale polițiștilor

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore, după ce polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al Poliției Timiș, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Deta, au efectuat mai multe percheziții domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru infracțiuni de nerespectarea regimului a

Justitie si interne 14-02-2025 10:53

DNA: Percheziții într-un dosar în care se investighează infracțiuni comise de militari (oficial)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, vineri, percheziții în Capitală și în alte două județe într-un dosar privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise de militari, în perioada 2022 - 2023. Potrivit unui comunicat al DNA transmit AGERPRES, vineri, ca urmare a obținerii autorizărilor leg

Justitie si interne 14-02-2025 10:21

Jandarmeria Capitalei: Dosare penale pentru alte două persoane care au participat la protestul din 10 februarie

Organele de urmărire penală au mai întocmit dosare pentru alte două persoane participante la protestul neautorizat din Piața Victoriei de pe data de 10 februarie, cercetate pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. 'În total, au fost întocmite șase acte de sesizare a organelor de urmărire penală, cu ș

Justitie si interne 14-02-2025 08:57

Buzău: 'Lover Boy', metoda 'îndrăgostitului' folosită în cele mai multe cazuri de proxenetism

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, în anul 2024 au fost înregistrate 24 de dosare pentru proxenetism, principala metodă folosită de către persoanele cercetate fiind 'Lover Boy', cea a 'îndrăgostitului', prin care câștigă încrederea victimelor oferindu-le o viață mai bună, ulterior exploatând