logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Miron Cozma - declarații halucinante la Parchet: Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 și era să-l împușc

Imagine din galeria Agerpres

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


La intrarea în sediul Parchetului, Cozma i-a certat pe jurnaliştii prezenţi pentru că presa nu ar spune adevărul despre ce s-a întâmplat în iunie 1990, a susţinut că el l-a arestat pe Ion Iliescu în septembrie 1991 şi chiar era să-l împuşte, după care a început să-l înjure pe un cetăţean, care îl întrerupsese.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


"Iliescu, cu şcoala lui kaghebistă, v-a prostit, v-a minţit. L-aţi văzut voi pe Cozma lângă Iliescu? Ştiţi cine l-a turnat aici, când Dan Voinea era şeful Procuraturii Militare? Cine l-a turnat pe Miron Cozma aici la Procuratură? Miron Cozma. Eu m-am turnat pe mine. În '90, am fost adus cu japca de Securitate. Primarul din Petroşani, când nu a fost de acord, că îi era frică de mine, să mai adune mineri şi oameni din zona Petroşani să vină la Bucureşti, cum a cerut Iliescu, l-au bătut ăia la Primărie şi eu m-am dus acolo şi m-au bătut şi pe mine, mai puţin ca pe el, şi m-au adus în costum (...) Eu i-am cerut demisia lui Iliescu, l-am arestat pe Iliescu în septembrie '91 şi era cât pe-aci să-l împuşc. Eu l-am arestat şi i-am cerut demisia şi m-am enervat enorm şi s-a dovedit că am avut dreptate, pentru că Piaţa Universităţi a trădat. Toţi au trădat. Marian Munteanu, sluga lui Măgureanu. Eu l-am prins pe Măgureanu la Universitate, peste drum de Arhitectură (...) Ăia erau mineri la Romexpo? În Ferentari, Armata s-a îmbrăcat în salopete. Pe mine m-au dus la Polivalentă în civil şi m-au ţinut până în 15 la Polivalentă", a spus Miron Cozma.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, dosarul a fost trimis în instanţă, însă Curtea supremă a dispus în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Până acum au fost puşi din nou sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, general (rez.) Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, şi colonel (rez.) Petre Peter, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele şi Adrian Sârbu, fost şef de cabinet al lui Petre Roman.

Procurorii susţin că, în luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a desfăşurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestaţia avea caracterul unei opoziţii la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanţii solicitând verbal, prin comunicate şi alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înfiinţarea unei televiziuni libere şi alte astfel de revendicări de sorginte democratică.

În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale, indică anchetatorii.

Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară şi civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuţie de natură şi conţinut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.

"Persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziţie inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea şi orchestrarea comiterii infracţiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menţionate. Din actele administrate de procurori a rezultat conivenţa la nivelul planificării şi orchestrării planului infracţional, iar modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înţelegere. Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acţiune represivă împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării", explică Parchetul.

Acţiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat şi sistematic, în cadrul căruia au murit prin împuşcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic 1.311 persoane.

De asemenea, 1.211 persoane au fost persecutate prin privarea nelegală de libertate. Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

De asemenea, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii, împreună cu forţele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor. Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii. S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie, locuinţele principalilor lideri politici din opoziţie şi sedii ale publicaţiilor de presă independente şi ale unor instituţii de învăţământ. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 10284

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 17-01-2025 17:05

Neamț: Bărbat lovit de un TIR pe trecerea de pietoni; pompierii l-au scos de sub autocamion

Un bărbat a fost accidentat, vineri după-amiază, de un TIR, în timp ce încerca să traverseze pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț. Victima a fost prinsă sub cabina camionului iar la fața locului au intervenit mai multe echipaje de pompieri. 'La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de sti

Justitie si interne 17-01-2025 16:49

Constanța: Judecătoria Mangalia a amânat pentru 31 ianuarie pronunțarea în procesul lui Vlad Pascu

Judecătoria Mangalia a amânat vineri pentru 31 ianuarie pronunțarea în procesul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care în octombrie 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai. 'Fixează termen pentru pronunțarea hotărârii la data de 31.01.2025, aducând la cunoștință inculpatului că hotăr&ac

Justitie si interne 17-01-2025 14:51

Instanța supremă respinge definitiv acțiunea lui Călin Georgescu în dosarul alegerilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri definitiv acțiunea în justiție deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale. Georgescu primise o decizie nefavorabilă și la Curtea de Apel București, pe 31 decembrie 2024, după care el a făcut recurs, respins vineri de Curtea supremă. 'Respinge

Justitie si interne 17-01-2025 12:48

Galați: Profesoară de la Facultatea de Medicină a Universității ''Dunărea de Jos'', cercetată de DNA pentru luare de mită

O profesoară de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității ''Dunărea de Jos'' din Galați este cercetată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Galați pentru luare de mită, ea fiind plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, proc

Justitie si interne 17-01-2025 11:24

Constanța: Procurorii au cerut 10 ani și 6 luni de închisoare pentru Vlad Pascu

Procurorii au cerut o pedeapsă de 10 ani, șase luni și 20 de zile pentru Vlad Pascu, șoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, a anunțat, vineri, avocatul unora dintre victime, Adrian Cuculis. Potrivit acestuia, Parchetul a cerut în acest caz pedeapsa maxim posibilă.

Justitie si interne 17-01-2025 08:25

Buzău: Zeci de autosesizări ale Avocatului Poporului în 2024; atacuri canine și un pacient găsit spânzurat

Consilierii Avocatului Poporului pentru județul Buzău s-au autosesizat anul trecut în 38 de situații, anchetele urmărind printre altele, situații în care persoane au fost atacate de câini fără stăpân sau cazul unui pacient găsit spânzurat în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. Î

Justitie si interne 17-01-2025 05:15

Protest al polițiștilor în Capitală

Angajații din apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și cei din structuri asociative ale rezerviștilor militari, inclusiv ACMRR din MAI, vor participa, vineri, în Capitală, la un protest prin care se va solicita, printre altele, rezolvarea problemelor cu privire la orele suplimentare de lucru. Potrivit Sindicatului Național

Justitie si interne 17-01-2025 05:15

Miron Cozma și Adrian Sârbu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei

Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al fostului premier Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, au fost citați vineri la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoștință că sunt inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Procurorii trebu

Justitie si interne 16-01-2025 21:06

Bistrița-Năsăud: Agresorii soților care nu au vrut să le dea bani cerșetorilor, arestați preventiv

Cei doi tineri de 20 și 25 de ani, acuzați că au agresat fizic doi soți din Bistrița, care nu ar fi vrut să ofere bani cerșetorilor, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, potrivit datelor transmise joi seara de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud. Agresiunea s-a petrecut duminică, 12 ianuarie, în parcarea unui supermarket, cei

Justitie si interne 16-01-2025 17:56

Gorj: 11 percheziții într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri; 8 reținuți

Polițiștii din Gorj au efectuat, miercuri, 11 percheziții domiciliare în municipiul Târgu Jiu, comuna Albeni și orașul Târgu Cărbunești, într-un dosar de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc, ambele în formă continuată, fiind reținute opt persoane.

Justitie si interne 16-01-2025 17:15

Vâlcea: Bărbatul bănuit că ar fi păcălit o femeie cu investiții false în criptomonede, pus sub control judiciar

Procurorii au decis continuarea cercetării, sub control judiciar, a bărbatului din comuna Dăești care ar fi înșelat o femeie cu peste 100.000 de euro sub pretextul că va investi în numele ei în criptomonede, au anunțat joi reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Potrivit sursei citate,

Justitie si interne 16-01-2025 13:41

Dosarul alegerilor/Călin Georgescu a ajuns în instanță, fiind susținut de aproximativ 100 de persoane

Călin Georgescu a ajuns joi la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se va dezbate recursul declarat de el în dosarul anulării alegerilor prezidențiale. În fața clădirii unde se desfășoară procesul s-au strâns în jur de 100 de persoane, cu steaguri și portrete ale lui Călin Georgescu. 'Justi

Justitie si interne 16-01-2025 13:27

Vâlcea: Traficant de droguri, reținut de DIICOT; zeci de kilograme de substanțe interzise, găsite la percheziții

Un bărbat de 39 de ani din București, cercetat de polițiștii și procurorii DIICOT Vâlcea pentru trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată, a fost reținut după ce în urma a două percheziții domiciliare a fost descoperit cu o cantitate mare de canabis și alte substanțe ilegale, inclusiv MDMA și ciuperci halucinogene, pe care intențion

Justitie si interne 16-01-2025 10:48

'Profesorul de genii', trimis în judecată pentru violarea unui minor

Procurorii l-au trimis în judecată pe 'profesorul de genii' - Kristof Lajos, sub acuzația că a violat un copil de 14 ani. În prezent, Kristof Lajos se află în arest preventiv și va fi judecat pentru viol (număr nedeterminat de acte materiale) și viol săvârșit asupra unui minor. 'Kristof Lajos,