logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Miron Cozma - declarații halucinante la Parchet: Eu l-am arestat pe Iliescu în '91 și era să-l împușc

Imagine din galeria Agerpres

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


La intrarea în sediul Parchetului, Cozma i-a certat pe jurnaliştii prezenţi pentru că presa nu ar spune adevărul despre ce s-a întâmplat în iunie 1990, a susţinut că el l-a arestat pe Ion Iliescu în septembrie 1991 şi chiar era să-l împuşte, după care a început să-l înjure pe un cetăţean, care îl întrerupsese.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


"Iliescu, cu şcoala lui kaghebistă, v-a prostit, v-a minţit. L-aţi văzut voi pe Cozma lângă Iliescu? Ştiţi cine l-a turnat aici, când Dan Voinea era şeful Procuraturii Militare? Cine l-a turnat pe Miron Cozma aici la Procuratură? Miron Cozma. Eu m-am turnat pe mine. În '90, am fost adus cu japca de Securitate. Primarul din Petroşani, când nu a fost de acord, că îi era frică de mine, să mai adune mineri şi oameni din zona Petroşani să vină la Bucureşti, cum a cerut Iliescu, l-au bătut ăia la Primărie şi eu m-am dus acolo şi m-au bătut şi pe mine, mai puţin ca pe el, şi m-au adus în costum (...) Eu i-am cerut demisia lui Iliescu, l-am arestat pe Iliescu în septembrie '91 şi era cât pe-aci să-l împuşc. Eu l-am arestat şi i-am cerut demisia şi m-am enervat enorm şi s-a dovedit că am avut dreptate, pentru că Piaţa Universităţi a trădat. Toţi au trădat. Marian Munteanu, sluga lui Măgureanu. Eu l-am prins pe Măgureanu la Universitate, peste drum de Arhitectură (...) Ăia erau mineri la Romexpo? În Ferentari, Armata s-a îmbrăcat în salopete. Pe mine m-au dus la Polivalentă în civil şi m-au ţinut până în 15 la Polivalentă", a spus Miron Cozma.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, dosarul a fost trimis în instanţă, însă Curtea supremă a dispus în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Până acum au fost puşi din nou sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, general (rez.) Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, şi colonel (rez.) Petre Peter, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele şi Adrian Sârbu, fost şef de cabinet al lui Petre Roman.

Procurorii susţin că, în luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a desfăşurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestaţia avea caracterul unei opoziţii la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanţii solicitând verbal, prin comunicate şi alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înfiinţarea unei televiziuni libere şi alte astfel de revendicări de sorginte democratică.

În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale, indică anchetatorii.

Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară şi civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuţie de natură şi conţinut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.

"Persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziţie inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea şi orchestrarea comiterii infracţiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menţionate. Din actele administrate de procurori a rezultat conivenţa la nivelul planificării şi orchestrării planului infracţional, iar modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înţelegere. Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acţiune represivă împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării", explică Parchetul.

Acţiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat şi sistematic, în cadrul căruia au murit prin împuşcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic 1.311 persoane.

De asemenea, 1.211 persoane au fost persecutate prin privarea nelegală de libertate. Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

De asemenea, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii, împreună cu forţele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor. Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii. S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal 4 persoane.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie, locuinţele principalilor lideri politici din opoziţie şi sedii ale publicaţiilor de presă independente şi ale unor instituţii de învăţământ. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 11387

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 20-02-2025 18:42

Ministerul Justiției: Radu Marinescu - întâlnire cu sindicatele din penitenciare și conducerea ANP

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții organizațiilor sindicale din sistemul penitenciar și conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru a discuta despre plata muncii prestate în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale. Potrivit unui comunicat al MJ tra

Justitie si interne 20-02-2025 18:23

Cătălin Predoiu: MAI respectă cu 'strictețe' dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima opiniile în mod liber

Ministrul Cătălin Predoiu a răspuns, joi, acuzațiilor precum că ar încălca libertatea de exprimare, spunând că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) respectă cu 'strictețe' dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima opiniile în mod liber. 'De mai multe săptămâni, sunt acuzat de unii politicieni din opoziție de

Justitie si interne 20-02-2025 17:26

Poliția olandeză a arestat al patrulea suspect în legătură cu furtul tezaurului dacic în Olanda

Poliția olandeză a anunțat joi că a arestat un tânăr de 26 de ani, care ar avea legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din Olanda. Poliția olandeză precizează că obiectele furate nu au fost încă găsite. 'Poliția a arestat un tânăr de 26 de ani la Obdam. El este suspectat de impl

Justitie si interne 20-02-2025 17:21

Brăila: Două persoane care ar fi introdus în țară două kilograme de cocaină, arestate preventiv

Două persoane care ar fi introdus în țară, prin intermediul unei firme de curierat, aproximativ două kilograme de cocaină adusă din Spania, au fost arestate preventiv joi, fiind cercetate pentru pentru introducerea în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila.

Justitie si interne 20-02-2025 16:45

CA Alba Iulia, pe locul al doilea pe țară ca încărcătură pe schemă, respectiv pe judecător

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia s-a situat în 2024 pe locul al doilea, după CA Pitești, din punct de vedere al încărcăturii pe schemă, cu 719 cauze/judecător, față de media pe țară care a fost de 559, respectiv la încărcătura pe judecător, cu 768 cauze/judecător, față de media pe țară de 606 dosare. 'La încărcătura p

Justitie si interne 20-02-2025 16:36

Dolj: Persoană care vindea substanțe psihoactive din Olanda consumatorilor din Craiova, reținută de polițiști

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Craiova, au reținut o persoană, de 48 de ani, care vindea substanțe psihoactive aduse din Olanda consumatorilor din municipiul Craiova. Potri

Justitie si interne 20-02-2025 16:21

Constanța: Percheziții la Penitenciarul Poarta Albă pentru trafic de droguri; corespondențe cu foi de hârtie impregnate cu halucinogene

Peste 20 de percheziții la Penitenciarele Poarta Albă și Slobozia au fost efectuate de polițiști într-un dosar penal de trafic cu droguri de mare risc, operațiuni cu substanțe psihoactive și grup infracțional organizat, fiind documentată activitatea infracțională a mai multor persoane, inclusiv deținuți, a informat joi Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Co

Justitie si interne 20-02-2025 14:14

CSM: Declarațiile Dianei Șoșoacă referitoare la anumiți procurori - de natură să lezeze grav independența sistemului judiciar

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, joi, că declarațiile europarlamentarului Diana Șoșoacă, în care a acuzat mai mulți procurori că fac 'dosare la comandă' și i-a catalogat drept 'incompetenți, inculți și hoți', sunt de natură să lezeze 'grav' independența sistemului judiciar.

Justitie si interne 20-02-2025 11:15

Dolj: Bărbatul din Craiova cercetat pentru antisemitism, trimis în judecată sub control judiciar

Bărbatul din Craiova pe numele căruia procurorii au deschis dosar penal în decembrie 2024 pentru 'incitare la ură sau discriminare' și 'promovarea, în public, în orice mod, de idei, concepții sau doctrine antisemite' a fost trimis în judecată sub control judiciar. 'La data de 19 februarie, procurorii din cadrul Parch

Justitie si interne 19-02-2025 19:59

IGPF: Tentativa sau trecerea ilegală a frontierei - principalele infracțiuni descoperite la granițe în 2024

Tentativa sau trecerea ilegală a frontierei au fost principalele infracțiuni descoperite la granițe anul trecut, cei mai mulți cetățeni prinși fiind din Ucraina și continentul asiatic, a informat, miercuri, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). ''În anul 2024, au fost constatate 41.715 fapte ilegale, din care 19.

Justitie si interne 19-02-2025 15:59

Satu Mare: Percheziții la instituții publice și cabinete medicale într-un dosar de trafic de influență și luare de mită

Zece percheziții la sediile unor instituții, cabinete medicale private și domicilii ale unor persoane fizice au avut loc miercuri în județ, într-un dosar de trafic de influență și luare de mită pentru obținerea pensiei de invaliditate, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, printr-un comunicat de presă. '&

Justitie si interne 19-02-2025 14:12

Ministerul Justiţiei: Radu Marinescu a discutat cu ambasadorul Spaniei în România despre priorități comune în domeniul justiției

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, miercuri, cu ambasadorul Regatului Spaniei în România, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, context în care au discutat, printre altele, despre prioritățile comune în domeniul justiției. Potrivit unui comunicat al MJ transmis,

Justitie si interne 19-02-2025 12:06

Anchetă la Parchet după ce Diana Șoșoacă a dat buzna în biroul unui judecător CCR

Parchetul General a deschis o anchetă după ce Diana Șoșoacă, șefa partidului SOS România, a dat buzna, luni, la Curtea Constituțională, unde s-a certat cu angajații instituției și cu un judecător. Potrivit unor surse judiciare, ancheta a fost demarată în urma primirii unei sesizări de la Poliție. Diana Șoșoacă a veni

Justitie si interne 19-02-2025 11:33

Percheziții la mercenarul Horațiu Potra; acuzații de evaziune și spălare de bani (surse)

Procurorii de la Parchetul General efectuează miercuri 13 percheziții domiciliare în București și în județele Sibiu și Mureș, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, vizat fiind Horațiu Potra, un apropiat al lui Călin Georgescu și lider al unei grupări de mercenari care a acționat în Africa. Potrivit unor

Justitie si interne 19-02-2025 11:06

Președintele CCR exclude posibilitatea reluării turului doi; ce spune despre 'probe' și declarațiile lui J.D.Vance

Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, exclude posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale și spune că cererile de revizuire a hotărârii din decembrie sunt în afara cadrului procesual. Într-un interviu acordat Juridice.ro, Marian Enache a fost întrebat dacă poate fi revizuită decizia din