Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați în dosarul Mineriadei/ Vizitat acasă de procurori, Iliescu nu a dat declarații

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman au fost inculpați în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanță.
Inițial, în iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată alături de Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu. Însă, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.
O procuroare de la Parchetul General s-a deplasat, miercuri, la locuința lui Ion Iliescu, însă fostul șef al statului nu a vrut să dea o declarație în dosar.
'În acest moment procesual, nu au vrut să dea declarații, dar înțelegeți că este un moment procesual. Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale este una complexă, are aproape 300 de pagini și au vrut să o citească și să vină cu declarații ulterior, după ce iau la cunoștință de probe și ceea ce am reținut noi pe larg. La acest moment procesual, nu au vrut să dea declarații. Nu știm dacă îi trimitem în judecată, este o etapă procesuală, beneficiază încă de prezumția de nevinovăție, își pot face apărări și eu nu pot să mă pronunț la acest moment cu privire la o eventuală soluție care se va da în acest dosar', a explicat procuroarea care se ocupă de acest dosar.
În cazul lui Ion Iliescu se aplică o procedură specială, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 95 de ani.
Tot miercuri, Petre Roman a venit la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat.
'Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu? Mai mult: cum aș fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, uciși de gloanțele trase la ordinul lui Ceaușescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO? Această angajare am făcut-o categoric și fără nicio ezitare. Deci, cum aș fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune? Împotriva cui? (...) Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități', a declarat Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General.
Ulterior, Parchetul General a emis un comunicat de presă în care explică acuzațiile care li se aduc lui Ion Iliescu și Petre Roman.
Astfel, spun procurorii, în luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.
Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluția din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică.
În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman și alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naționale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenți, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale.
Având în vedere amploarea atacului, arată sursa citată, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.
'Persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate. Din actele administrate de procurori a rezultat conivența la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, iar modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înțelegere. Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării', explică Parchetul.
Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au murit prin împușcare a 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic 1.311 persoane.
De asemenea, 1.211 persoane au fost persecutate prin privarea nelegală de libertate. Astfel, în dimineața zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate și transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.
'Conform hotărârii luate de către factorii politici, conducători ai instituțiilor de forță, precum și de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naționale, în Piața Universității au fost aduși muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piața Universității, împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanților. Acțiunile întreprinse de autoritățile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanților, astfel că au fost incendiate sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române și Serviciului Român de Informații. S-a făcut uz de armă cu muniție de război de către forțele de ordine, în aceste împrejurări fiind împușcate mortal 4 persoane. Represiunea autorităților a continuat, în zilele de 14 și 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care deveniseră o adevărată forță de ordine, paralelă cu cele recunoscute și organizate potrivit legii', adaugă Parchetul.
În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ.
De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureștiului, sub pretextul că aceștia au legătură cu manifestațiile din Piața Universității.
Persoanele care au fost ridicate din Piața Universității, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestațiile, au fost duse cu forța în UM 0575 Măgurele și în incinta Școlii Militare Superioare de Ofițeri de la Băneasa, fiind private de libertate într-un mod nelegal și în spații total improprii pentru deținerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21 iunie 1990.
Cazarea civililor aduși de pe străzile Bucureștiului s-a realizat în condiții total improprii, în garaje, atât bărbați, cât și femei, minori și bătrâni. Aceste persoane s-au aflat în permanență sub pază militară, nefiindu-le permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, fără a primi asistență medicală adecvată și fiind supuse la tratamente înjositoare și degradante (inclusiv prin simularea unor execuții colective sau prin gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eșapament în spațiile de deținere).
'Facem precizarea că starea de fapt reținută și încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară, în urma căreia au fost anulate toate probele administrate anterior anului 2017 și s-a constatat nulitatea actelor de urmărire anterior efectuate', mai spune Parchetul. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bistrița-Năsăud: Instanța a încuviințat arestarea preventivă a directorului medical de la Ambulanță
Judecătoria Bistrița a admis, joi, propunerea de arestare preventivă a directorului medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, acuzat de procurori de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. Soluția a fost publicată pe portatul instanțelor de judecată, fiind dispusă emiterea mandatului de ares
Botoșani: Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, plasați sub control judiciar
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, acuzați de luare de mită, au fost plasați sub control judiciar, potrivit unei hotărâri adoptate, joi, de Curtea de Apel Suceava. Instanța din Suceava a decis înlocuirea măsurii arestării preventive luată pe 8 mai față de cei doi prima
IGPR: Trei persoane, între 18 și 32 de ani, prinse în flagrant cu 5,5 kilograme de cannabis aduse din Spania
Trei persoane, cu vârste între 18 și 32 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, după ce au fost prinse în flagrant cu 5,5 kilograme de cannabis aduse din Spania. 'Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București (BCCO), împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au docume
Cluj: Doi tineri reținuți după ce au procurat canabis din Spania
Două persoane, cu vârste de 22 și 25 de ani, au fost reținute de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc după ce au introdus în țară 10 kilograme de canabis din Spania, prin intermediul unei firme de curierat, a informat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalități
Bistrița-Năsăud: Procurorii cer arestarea preventivă a directorului medical de la Ambulanță; primele fapte datează din 2023
Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului medical de la Ambulanță, acuzat de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. Potrivit comunicatului de presă remis, joi, de Parchet, bărbatul de 58 de ani ar fi comis primele infracțiuni încep&a
IGPR: Prejudiciu de peste 7,2 milioane de lei în urma delapidării unei firme de îngrășăminte și pesticide
Polițiștii și procurorii DIICOT anchetează 17 persoane care ar fi creat un prejudiciu de peste 7,26 milioane de lei unei societăți comerciale prin delapidarea unor cantități însemnate de îngrășăminte și pesticide. 'La data de 15 mai, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO), împreună cu procurorii Direcției de
Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu încă 17 zile
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a mai rămas de executat cu încă 17 zile pe care le-a petrecut în Arestul Central și în arest la domiciliu într-un alt dosar față de cel în care a fost condamnată. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Udrea a înregistrat, &ic
Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile Comitetului Militar al NATO și Comitetului Militar al UE
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, participă la reuniunea Comitetului Militar al NATO și cea a Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatele șefilor apărării, care au loc miercuri și, respectiv, joi la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al MApN, transmis AGERPRES, pe agenda discuțiilor se regăsesc teme d
Timiș: Persoană reținută de DIICOT pentru trafic de minori
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea unei persoane de 32 de ani pentru trafic de minori iar miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă a acesteia pentru 30 de zile.
Prahova: Un magistrat de la Ploiești a hotărât că va judeca o cerere de anulare a deciziei CCR privind prezidențialele din 2024
Un magistrat de la Curtea de Apel (CA) Ploiești ignoră o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărând că va judeca o solicitare de anulare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Anterior, Curtea Supremă a admis, într-o speță s
Alba: Microbuz școlar, implicat într-un accident; un minor prezintă răni ușoare
Un microbuz școlar în care se aflau 12 copii a fost implicat miercuri într-un accident produs la ieșirea din municipiul Blaj spre localitatea Cergău, unul dintre minori prezentând răni ușoare. 'Stația de pompieri Blaj intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs la ie
IGPR: Aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiștii Brigăzii Autostrăzi în perioada 5-11 mai
Polițiștii Brigăzii Autostrăzi au aplicat, în perioada 5-11 mai, 1.937 de sancțiuni contravenționale, în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere și asigurarea fluenței traficului. 'Au fost aplicate 234 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au depășit limita legală de viteză și 217 celor care nu folo
DNA: Managerul Institutului de Neurologie și Boli Neurovasculare București - sub control judiciar pentru mită
Corneliu Toader, medic neurochirurg și manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, iar Radu-Mircea Gorgan, șef Neurochirugie la 'Bagdasar-Arseni' - pentru luare de mită. Potri
Buzău: Pădurea Crâng redevine rezervație naturală după o decizie definitivă a Curții de Apel Ploiești
Curtea de Apel Ploiești a restabilit statutul de rezervație naturală protejată a Pădurii Crâng, rămășiță a celebrilor Codrii ai Vlăsiei, după ce a respins printr-o soluție definitivă recursul Consiliului Județean (CJ) Buzău formulat împotriva anulării hotărârii luate de instanța de fond. CJ Buzău a aprobat, în anul 2024
Botoșani: Un bărbat a sesizat la 112 dispariția unui milion de lei din cont; polițiștii fac cercetări
Un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, că i-au fost sustrași din contul bancar 1.000.000 de lei, au anunțat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Oficialii IPJ Botoșani precizează că, în urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit că bărbatul a fost victima infracțiunilor de &i