logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR: Legea care prevede plafonarea dobânzilor practicate de instituţiile financiare nonbancare - constituţională (surse)

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a României a respins, joi, sesizarea USR asupra legii privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Pe 26 martie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor în raporturile juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

"Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne", prevede textul adoptat.

"Dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR", stipulează actul normativ.

Prin excepţie de la aceste prevederi, "în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

De asemenea, prin excepţie, "în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

Tot prin excepţie, "în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

"Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor", mai prevede actul normativ.

Totodată, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

"În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare", se mai menţionează în actul normativ.

În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.

De la data depunerii cererii de adaptare judiciară a contractului, efectele acestuia asupra consumatorului se suspendă numai dacă depăşirea plafoanelor prevăzute este constatată printr-o decizie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

"Constituie practică comercială incorectă şi se sancţionează conform Legii nr. 363/2007 următoarele: a) stipularea şi utilizarea de dobânzi excesive sau de clauze privind valoarea totală plătibilă de către consumator care determină depăşirea plafoanelor maximale de costuri; b) stipularea şi utilizarea de dobânzi penalizatoare care depăşesc totalul sumei acordate cu titlu de împrumut sau de credit; c) stipularea şi utilizarea de dobânzi asupra sumelor care conţin dobânzi sau ascunderea cu rea-credinţă de dobânzi şi anatocisme sub alte denumiri de costuri sau sub stipulaţii destinate reglementării altor aspecte ale raporturilor juridice cu consumatorii; d) utilizarea de comisioane, speze, prime sau alte accesorii ale creditului, cu intenţia de ascundere a dobânzilor excesive", mai prevede proiectul.

Actul normativ stabileşte, totodată, că, "în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, prezenta lege este aplicabilă şi contractelor în derulare, respectiv contractelor active la data intrării în vigoare a prezentei legi, aflate în maturitate şi pentru care întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile". AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 25-02-2025 22:02

Liderul PSD Constanța, lăsat în libertate de judecători

Curtea de Apel București a respins marți cererea DNA de arestare preventivă a liderului PSD Constanța, Ion Dumitrache, implicat în cazul de corupție din Portul Constanța. Ion Dumitrache este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și folosirea influenței pentru obținerea de bani, bunuri sau alte foloase necuv

Justitie si interne 25-02-2025 20:21

Timiș: Trei persoane arestate după ce au fost prinse în flagrant când vindeau droguri de 60.000 de lei

Trei persoane au fost arestate preventiv după ce au fost prinse în flagrant, la Timișoara, în timp ce vindeau droguri în valoare de 60.000 de lei, informează, marți, Poliția Timiș. 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilo

Justitie si interne 25-02-2025 17:10

CCR: Sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Legea privind pensiile militare de stat - amânată pe 11 martie

Curtea Constituțională a României a amânat, marți, pentru 11 martie, dezbaterile pe sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu actul normativ pentru completarea Legii privind pensiile militare de stat. Avocatul Poporului notează în obiecția trimisă pe masa judecătorilor constituționali că unul dintre argumente ar fi imposibil

Justitie si interne 25-02-2025 16:13

Corupție în Portul Constanța/Instanța respinge cererea DNA de arestare a șapte inculpați

Tribunalul București a respins marți cererea DNA de arestare preventivă a șapte dintre inculpații implicați în cazul de corupție din Portul Constanța. Este vorba de un prim lot format din Petrică Buduru, Cătălin Crețu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea și Daniel Liliac. Aceștia au fost puși sub control judiciar, pe o p

Justitie si interne 25-02-2025 15:56

DNA: 20 de persoane reținute în dosarul privind Portul Constanța

Un număr de 20 de persoane au fost reținute de procurori în dosarul privind infracțiunile din Portul Constanța, a informat, marți, Direcția Națională Anticorupție. Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcție

Justitie si interne 25-02-2025 14:19

Cluj: Dosar penal după ce o femeie a fost atacată de 11 câini

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a deschis un dosar penal după ce o femeie de 57 de ani a fost atacată de 11 câini, pe o stradă din orașul Huedin. 'În data de 24 februarie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj - Biroul pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu cu privire la un incident petrecut &i

Justitie si interne 25-02-2025 13:40

Dosar penal pentru ucidere din culpă, după decesul unei bătrâne la un azil din Voluntari

Polițiștii din Ilfov au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce o bătrână internată într-un azil din orașul Voluntari a decedat în timp ce era transportată la spital. Neregulile de la azilul din Voluntari au ieșit la iveală încă din 15 februarie, când polițiști de la Serviciul de Investigații Crim

Justitie si interne 25-02-2025 12:35

Andrei Caramitru - audiat la poliție în urma unei postări pe Facebook despre Călin Georgescu

Andrei Caramitru a fost audiat, marți, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, în urma unei plângeri depuse de fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu privind o postare făcută pe Facebook. 'E împotriva mea făcută (plângerea la poliție - n.r.) direct de Călin Georgescu. O postare absolut neutră. E o postare &ici

Justitie si interne 25-02-2025 09:26

Arad: Doi suspecți, arestați după ce au încercat să vândă mii de comprimate de ecstasy

Doi suspecți, de 29 și 52 de ani, au fost arestați la Arad, după ce au fost prinși în flagrant că încercau să vândă 5.500 de comprimate de droguri ecstasy, iar la percheziții ulterioare au mai fost găsite droguri și țigări de contrabandă. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Inspectoratul de Poliție Județean (

Justitie si interne 24-02-2025 14:51

Harghita: Persoane bănuite de furtul a peste trei tone de combustibil, prinse în flagrant de polițiști

Patru persoane din județul Harghita, bănuite că pe parcursul lui 2024 și de la începutul acestui an, ar fi sustras peste trei tone de combustibil din rezervoarele unor camioane, au fost prinse în flagrant de către polițiști în noaptea de duminică spre luni, pe o stradă din municipiul Miercurea Ciuc, informează Inspectoratul Județean de Poliție.

Justitie si interne 24-02-2025 14:23

Instanța supremă aduce clarificări cu privire la drepturi ale pensionarilor magistrați și militari

Judecătorii Instanței supreme au adus clarificări, prin două decizii, în legătură cu drepturile de care beneficiază persoanele care s-au pensionat din magistratură și Armată. Astfel, într-o primă decizie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât că dispozițiile privind revizuirea drepturilor de pensie

Justitie si interne 24-02-2025 14:05

UCRAINA- TREI ANI DE RÃZBOI/ Poliția de Frontieră: 13.000 de ucraineni depistați că au intrat ilegal în România în 2024

Peste 13.000 de cetățeni ucraineni au fost depistați că au trecut ilegal frontiera în România anul trecut, majoritatea prin zona montană a Maramureșului, unii punându-și viața în pericol, a declarat luni, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, chestorul Florin Coman

Justitie si interne 24-02-2025 11:01

Corupție în Portul Constanța/ DNA face percheziții și în Dâmbovița, Brașov și București

Procurorii DNA efectuează, luni, 41 de percheziții în Portul Constanța, dar și în locații din Dâmbovița, Brașov și municipiului București, într-un dosar de corupție, în care sunt implicați funcționari și oameni de afaceri. ''Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a inf

Justitie si interne 24-02-2025 08:13

Percheziții DNA în Portul Constanța (surse)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, luni, peste 40 de percheziții în Portul Constanța, au informat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit surselor citate, sunt vizate fapte de dare și luare de mită. Sursele judiciare au precizat că în dosar ar fi vizați, printre alții, șefi și funcționari din

Justitie si interne 23-02-2025 17:50

Curtea de Apel București: Traficantul de droguri Mohamed Amra, arestat în vederea predării către autoritățile franceze

Curtea de Apel București a decis, duminică, arestarea preventivă în vederea predării către autoritățile franceze a traficantului de droguri Mohamed Amra, capturat în urmă cu o zi în România.