Raport IJM privind lupta împotriva traficului de persoane în România: 78 de victime - asistate, 26 de traficanţi - condamnaţi
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/17244599.jpg)
Un număr de 78 de victime au fost asistate, 18 inculpaţi au fost trimişi în judecată, 26 de traficanţi au fost condamnaţi în cadrul proiectului "Consolidarea răspunsului proactiv al sistemului de justiţie penală la traficul de persoane din România", potrivit raportului International Justice Mission (IJM).
Raportul a fost prezentat marţi de Shawn Kohl, director al Programului European Anti - Trafic, IJM, în cadrul evenimentului organizat de Comisia parlamentară specială pentru combaterea traficului de persoane.
În raportul "Voci pentru Dreptate" se menţionează că în cadrul aceluiaşi proiect 471 de profesionişti au fost instruiţi în combaterea traficului de persoane, în vederea diminuării fenomenului, propunându-se demersuri de îmbunătăţiri legislative şi recomandări precum problema limitelor de pedeapsă, excluderea posibilităţii dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere, sau problema aplicării corespunzătoare a normelor din Codul penal privind audierea victimelor.
Shawn Kohl a subliniat cu acest prilej că România are un număr semnificativ de condamnări pentru traficul de persoane, sistemul de justiţie şi asistarea victimelor au fost îmbunătăţite în ultimii ani, însă sunt multe zone din ţara noastră unde se pot face progrese în această direcţie, prin abordarea unor modele internaţionale de bună practică.
"Atunci când există marje de profit mari ce implică un risc redus, fenomenul traficului de persoane creşte (...). România are un număr semnificativ de condamnări pentru traficul de persoane, iar sistemul de justiţie şi asistarea victimelor a fost îmbunătăţit în ultimii ani. Cu toate acestea, există mai multe zone unde România poate face progrese prin adoptarea la o scară mai largă a unor modele de bună practică folosite internaţional, prin eforturi de consolidare a legislaţiei în domeniu şi prin măsuri administrative, iar aceste puncte sunt evidenţiate în raportul nostru. Credem că adoptarea cu succes a recomandărilor din acest document poate produce schimbări sistematice semnificative şi pozitive", a subliniat Shawn Kohl.
El a accentuat importanţa colaborării dintre instituţiile sistemului de justiţie, alte agenţii guvernamentale şi organizaţiile societăţii civile, ca factor esenţial pentru îmbunătăţirea rezultatelor supravieţuitorilor, prevenirea revictimizării, condamnarea infractorilor, creşterea descurajării criminalităţii şi reducerea prevalenţei traficului de persoane.
În intervenţia sa, Florin Manole, preşedintele Comisiei speciale, s-a referit la câteva priorităţi referitoare la furnizare de servicii împotriva traficului de persoane, dar şi la descurajarea traficanţilor şi la înăsprirea pedepselor.
"În scurta noastră existenţă am reuşit să închegăm un proiect legislativ în legătură cu creşterea minimului de pedeapsă şi a maximului de pedeapsă şi care urmăreşte să reducă pedepsele cu suspendare, pentru că este extrem de important să transmitem acest mesaj către societate, acela că traficul de persoane nu este o infracţiune pe care după ce o săvârşeşti să scapi cu uşurinţă sau să iei o sentinţă mică sau o sentinţă cu suspendare. Este extrem de important să descurajăm traficanţii, la fel de important ca sprijinirea şi oferirea de servicii pentru victime.Trăim într-o lume care se transformă rapid şi digitalizarea este ceva ce se simte în toate domeniile şi chiar în activităţile umane. Acesta este şi motivul pentru care sunt invitate aici instituţii precum ANCOM, instituţie relevantă pentru a urmări şi gestiona noile metodele folosite de traficanţi, pentru a ascunde profitul din aceste infracţiuni", a punctat Manole.
Roxana Momeu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a menţionat că fondurile confiscate şi recuperate de la traficanţii de persoane vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor nerambursabile, axate pe educaţie juridică, prevenirea criminalităţii şi asistenţa şi protecţia victimelor.
"Începând cu anul 2022, victimele pot obţine compensaţii financiare din partea statului, pentru daunele morale suferite ca urmare a infracţiunii. În plus, Ministerul Justiţiei a pus bazele unui mecanism de vouchere, dedicate victimelor infracţiunilor. În scopul acoperirii nevoilor urgente, victimele pot primi un avans din compensaţie, sub formă de vouchere, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii minime brute de bază pe ţară, stabilită pentru anul în care victima a solicitat avansul. Pentru ca acest mecanism să fie funcţional, în anul 2023 a fost înfiinţată o unitate pentru protecţia victimelor, în cadrul Ministerului Justiţiei. Această unitate se asigură de infrastructura noului mecanism, din perspectiva emiterii, distribuirii şi alimentării voucherelor. Pentru anul 2024, Ministerul Justiţiei a încheiat un contract pentru prestarea serviciilor de emitere, alimentare şi distribuire a unui număr de 300 de suporturi electronice. În caz de necesitate, numărul poate fi suplimentat", a transmis Momeu.
Valentin Vătăjelu, consilier de stat, cabinetul prim-ministrului, a precizat că o provocare este creşterea semnificativă a numărului victimelor traficate cu ajutorul noilor tehnologii, precum şi numărul mare de copii, victime ale traficului de persoane.
"Prin operaţionalizarea unui nou mecanism naţional de identificare a cazurilor online şi de blocare a activităţilor infracţionale specifice pe platformele social media, dorim să punem în centrul atenţiei ANCOM, care să utilizeze eficient prevederile noului Digital Services Act, de asemenea, dezvoltarea de aplicaţii specializate în identificarea cazurilor de trafic online. O altă problemă este cea a cazurilor pedepselor cu suspendare, pronunţate împotriva traficanţilor. Aici avem în vedere modificarea cadrului legislativ în materie, cu sprijinul comisiei nou înfiinţate, furnizarea de activităţi de pregătire pentru magistraţi şi utilizarea experienţei individuale a supravieţuitorilor traficului de persoane în planificarea şi derularea activităţilor de instruire a magistraţilor. O altă provocare este cea legată de minori, datele oficiale arată că jumătate din victimele identificate ale traficului de persoane sunt copii. Acţiunile le transpunem în implementarea corespunzătoare a mecanismului naţional de identificare şi referire, instruirea lucrătorilor pentru îmbunătăţirea abilităţilor de intervievare a copiilor, utilizarea tehnologiei pentru identificarea şi combaterea traficului de copii şi a pornografiei infantile şi evaluarea şi preluarea celor mai bune practici internaţionale de protecţie şi asistenţă", a susţinut Vătăjelu.
La evenimentul organizat de IJM şi Comisia parlamentară specială pentru combaterea traficului de persoane au participat, printre alţii, reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, oficiali ai structurilor MAI, supravieţuitori ai traficului de persoane. AGERPRES /(A-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Protest în Piața Victoriei: Patru persoane s-au ales cu dosare penale pentru violențe la protestul neautorizat
Patru persoane s-au ales cu dosare penale pentru opt infracțiuni la protestul neautorizat din Piața Victoriei, la care au participat, luni, câteva sute de persoane. Potrivit Jand
Cazul Urziceni/Predoiu: Vor fi anunțate progresele Poliției; evaluările - după încheierea întregii acțiuni
Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne, a anunțat că progresele 'semnificative în cadrul anchetei' pe care le-a făcut Poliția în cazul Urziceni, unde două persoane au decedat, s&ac
Protest în Piața Victoriei: Patru persoane, amendate cu 5.500 de lei pentru instigare la manifestări violente
Jandarmii au identificat și sancționat contravențional patru persoane, cu amenzi în valoare totală de 5.500 de lei, pentru instigarea, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de tulburare, în orice mod, a adunărilor publice. De asemenea, jandarmii au identificat - în mulțimea care protestează luni
Parchet: Adolescentul de la Centrul Buburuza nu a murit strangulat
Moartea adolescentului de 17 ani de la Centrul Buburuza a fost neviolentă, cauzată de insuficiența cardio-respiratorie acută, consecința unei bronhopneumonii, consecutive unui stop cardio-respirator resuscitat, iar medicii legiști infirmă ipoteza că el ar fi fost strangulat, a anunțat luni Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorii susțin că,
Protest în Piața Victoriei: Jandarmii au identificat un bărbat care a tăiat cu un cuțit legăturile dintre gardurile Jandarmeriei
Jandarmii au identificat - în mulțimea care protestează luni în Piața Victoriei - un bărbat care avea asupra sa un cuțit pe care l-a folosit pentru a tăia legăturile dintre panourile metalice montate de jandarmi și a încurajat astfel forțarea dispozitivului de ordine publică și blocarea carosabilului. 'În cauză, vor fi dispuse măsur
Contestația în cazul arestării cuplului Laura Vicol - Vladimir Ciorbă se judecă miercuri la Instanța supremă
Contestația depusă de fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei instanței prin care au fost arestați preventiv se judecă miercuri la Înalta Curte de Casaț
IGPR: Cinci persoane - duse la audieri în cazul scandalului de la Urziceni
Cinci persoane au fost duse, luni, la audieri în urma celor 15 percheziții care au fost efectuate de anchetatori în dosarul deschis în urma
Protest Piața Victoriei: Jandarmii au extras șase persoane care ar fi comis fapte penale
Jandarmii au identificat și extras din mulțimea care protestează luni în Piața Victoriei șase persoane, deoarece ar fi încălcat prevederile cadrului legal în vigoare prin comiterea de fapte penale și contravenționale, anunță Jandarmeria Capitalei. 'În acest context, vor fi dispuse măsurile impuse de prevederile cadrului normativ act
MAI: Aproape 10 milioane de verificări prin aplicația e-DAC de la intrarea României în Schengen
Aplicația e-DAC, utilizată de către structurile Ministerului de Interne de la intrarea în spațiul Schengen pentru identificarea rapidă a persoanelor căutate sau a bunurilor furate, a fost utilizată pentru efectuarea a aproximativ 9,8 milioane de verificări de la lansarea sa, pe 31 martie 2024. 'Datorită acestui sistem modern de verificare a documente
Avocată trimisă în judecată sub acuzația că a comandat asasinarea a trei persoane
Marta Dalida Achim, avocată acuzată că a angajat un asasin să ucidă trei persoane, despre care femeia crede că sunt implicate în decesul fiului ei, a fost trimisă în judecată pentru încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni și amenințare. 'În perioada 1 - 30 octombrie 2024, în contextul &icir
Vaslui: Buzatu solicită instanței să poată părăsi județul pentru a-și vizita și îngriji tatăl de 96 de ani
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, aflat sub control judiciar și judecat pentru luare de mită a solicitat, luni, extinderea razei pe care se poate deplasa, astfel încât aceasta să cuprindă și județul Iași, acest lucru permițându-i să-și viziteze și să-și îngrijească tatăl în vârstă de 96 de ani, domic
DGPMB: Bărbat reținut 24 de ore pentru că a condus o mașină furată beat, cu permisul de conducere anulat
Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat în fața magistraților cu propunere legală, pentru că ar fi furat o mașină și a condus-o sub influența alcoolului și cu permisul anulat. 'Ieri, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 9 Poliție au prins în flagrant d
IGPR: Percheziții în patru județe în urma conflictului de la Urziceni
Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează, luni, 15 percheziții domiciliare în patru județe în urma conflictului care a avut loc la Urziceni, județul Ialomița, și care s-a soldat cu doi morți și mai mulți răniți. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General
Valori ridicate de trafic pe DN 1 între stațiunile Predeal și Bușteni
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că duminică după-amiază sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploiești - Brașov, circulându-se în coloană, cu viteză redusă, în direcția de coborâre spre Ploiești, între stațiunile Predeal și Bușteni. Polițiști recomandă folosirea rutelor alternative
Specialiști din trei direcții ale IGPR vor sprijini ancheta în urma scandalului din Urziceni
Specialiști din Direcția de Investigații Criminale, Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Direcția de Ordine Publică vor acorda sprijin în ancheta privind scandalul din localitatea Urziceni soldat cu doi morți și trei răniți, a informat, duminică, Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat trans