logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO 'O zi fără avocaţi'/Briciu (UNBR): Este nevoie de un pact pentru justiţie în care să fie implicate toate puterile statului

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, a afirmat, miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, că este nevoie de "un pact pentru justiţie" în care să fie implicate toate puterile statului pentru a fi rezolvate disfuncţionalităţile din justiţie cu care se confruntă avocaţii.

Miercuri are loc campania "O zi fără avocaţi! Ziua în care justiţia nu există" în scopul conştientizării autorităţilor, partenerilor justiţiei şi a publicului larg cu privire la provocările şi disfuncţionalităţile sistematice din justiţie, cu care se confruntă avocaţii în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

 



Pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestor probleme, UNBR şi barourile au recomandat avocaţilor să-şi întrerupă activitatea timp de 24 de ore, cu excepţia cauzelor urgente, pentru a nu afecta continuitatea justiţiei.

"Este o campanie care îşi propune să aducă la cunoştinţa publicului problemele cu care se confruntă sistemul judiciar, altfel decât au fost ele dezbătute până acum în societate. Într-adevăr, în societate s-a dezbătut foarte mult problema justiţiei, dar aproape niciodată din perspectiva dreptului la apărare, ea s-a dezbătut din perspectiva obiectivelor pe care le are sistemul judiciar, dar dreptul la apărare în ultimii 20 de ani a fost extrem de mult neglijat, astfel încât campania are ca obiectiv să atragă atenţia asupra deficitului pe care îl înregistrează societatea în ceea ce priveşte funcţia apărării cetăţeanului", a declarat Traian Briciu, pentru AGERPRES.

Întrebat dacă a primit reacţii din partea reprezentanţilor instanţelor şi parchetelor, preşedintele UNBR a răspuns că, în cele mai multe cazuri, acestea au înţeles problemele.

"Chiar au înţeles faptul că, deşi, aparent, unele din nemulţumiri se îndreaptă spre domniile lor, în realitate multe dintre ele îşi găsesc soluţionarea în alte direcţii. De exemplu, sigur că noi reproşăm instanţelor că redactează cu întârziere hotărârile, şi este adevărat, sunt întârzieri foarte, foarte mari, dar ştim şi noi că schemele de personal sunt subdimensionate, motiv pentru care problema este în realitate rezolvarea chestiunii resurselor umane în justiţie. Sunt avocaţi care nu şi-au primit banii pentru asistenţa judiciară prestată deja şi acceptată din luna martie, unii chiar din februarie. Sigur, nemulţumirea se îndreaptă către parchete, dar ştim la fel de bine că, în realitate, problema este că parchetele nu au fost alimentate cu banii necesari plăţii. În realitate, justiţia este un circuit care nu presupune numai activitatea din instanţe, din parchete sau din birourile avocaţiale, ci este un sistem care cuprinde legislativul, executivul, puterea judecătorească şi partenerii puterii judecătoreşti, care sunt avocaţii", a arătat Traian Briciu.

Potrivit acestuia, avocaţii reclamă, printre altele, lentoarea procedurilor, în special redactarea cu întârziere a hotărârilor.

"Este o listă lungă de probleme care nu au apărut astăzi. Ele sunt de mult în justiţia română, trenează de aproximativ 20 de ani. Era un moment în care discuţia să se facă. Pot să enumăr câteva dintre ele: lentoarea procedurilor, în special redactarea cu întârziere a hotărârilor, ca urmare a diminuării schemei de personal a instanţelor, condiţiile proaste pe care le au avocaţii în ceea ce priveşte activitatea de asistenţă judiciară, plata cu enorm de mare întârziere a prestaţiilor efectuate şi acceptate de către aceştia, aspecte legate de sistemul de taxare pentru introducerea unei cereri de chemare în judecată, care este extrem de disproporţionat în anumite litigii, care altfel sunt litigii uzuale la care orice persoană ar trebui să aibă acces, cum sunt partajele judiciare, ca urmare a unei legislaţii privind taxa judiciară de timbru, care este un pic depăşită şi destul de înrobitoare pentru accesul la justiţie. Nu vizăm chestiuni care sunt mărunte. (...) În realitate, protestul nostru este pentru drepturile cetăţenilor", a arătat Briciu.

Cu privire la reacţia venită din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în care se preciza că disfuncţionalităţile semnalate de avocaţi ar fi doar "situaţii punctuale", preşedintele UNBR a afirmat că situaţiile prezentate nu sunt generale, dar sunt sistematice.

"Nu spun că situaţiile prezentate de noi sunt generale. Generale ar însemna că se întâmplă în toate cazurile. Acceptând faptul că sunt punctuale, dar punctele acestea sunt foarte multe. Ele sunt în realitate, nu sunt generale, dar sunt sistematice, adică se întâmplă în unele cazuri care sunt suficient de prezente şi suficient de cronicizate. De exemplu, reducerea cheltuielilor de judecată în mod nemotivat sau motivat în mod pur formal. Este o chestiune extrem de prezentă în instanţele judecătoreşti. Este adevărat, nu sunt la toţii judecătorii, dar sunt foarte multe multe cazuri în care se petrece acest lucru şi de foarte mult timp. Şi asta lezează în primul rând cetăţeanul, care nu îşi poate recupera sumele pe care a fost nevoit să le plătească pentru demararea unui proces", explică Traian Briciu.

Preşedintele UNBR este de părere că, pentru rezolvarea disfuncţionalităţilor din justiţie, ar fi nevoie de "un pact pentru justiţie" în care să fie implicate toate puterile statului.

"Soluţiile cele mai bune sunt cele mai grele şi mai sinuoase. Nu există o soluţie ca astăzi să rezolvăm toate problemele, asta este clar. Astăzi este o zi în care marcăm aceste probleme. Pentru a rezolva toate aceste probleme, este nevoie de un pact pentru justiţie în care să fie implicate puterea judecătorească, Parlamentul, puterea legiuitoare, puterea executivă şi, evident, partenerii justiţiei, care sunt avocaţii. Numai printr-un astfel de pact se pot rezolva problemele. De ce? Pentru că unele sunt chestiuni ce ţin de zona legislativă, cum ar fi modificarea taxelor judiciare de timbru. Altele ţin de zona executivă, cum ar fi alimentarea bugetelor pentru ajutorul public judiciar şi pentru asistenţa judiciară. Altele ţin de practica judecătorilor şi procurorilor, cum sunt cele legate de reducerea neargumentată şi nemotivată a cheltuielilor de judecată în componenta privind onorariul de avocat. Toate aceste reunite presupun un dialog, dar un dialog între toţi actorii. (...) Ce ne trebuie este un pact pentru justiţie în care toţi factorii să îşi stabilească nişte puncte pe care să le parcurgă într-un timp rezonabil, evident, şi ele să se rezolve într-un timp pe care să îl putem aprecia. Totul este nu cât va dura, ci când începe acest lucru, important este începutul", a spus Briciu. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 10-02-2025 08:06

IGPR: Percheziții în patru județe în urma conflictului de la Urziceni

Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează, luni, 15 percheziții domiciliare în patru județe în urma conflictului care a avut loc la Urziceni, județul Ialomița, și care s-a soldat cu doi morți și mai mulți răniți. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General

Justitie si interne 09-02-2025 16:17

Valori ridicate de trafic pe DN 1 între stațiunile Predeal și Bușteni

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că duminică după-amiază sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploiești - Brașov, circulându-se în coloană, cu viteză redusă, în direcția de coborâre spre Ploiești, între stațiunile Predeal și Bușteni. Polițiști recomandă folosirea rutelor alternative

Justitie si interne 09-02-2025 14:55

Specialiști din trei direcții ale IGPR vor sprijini ancheta în urma scandalului din Urziceni

Specialiști din Direcția de Investigații Criminale, Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Direcția de Ordine Publică vor acorda sprijin în ancheta privind scandalul din localitatea Urziceni soldat cu doi morți și trei răniți, a informat, duminică, Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat trans

Justitie si interne 09-02-2025 12:18

MAI: Peste 500 de permise de conducere suspendate în ultimele 24 de ore

Peste 500 de permise de conducere au fost suspendate de polițiști în ultimele 24 de ore, 55 pentru consum de alcool și zece pentru droguri, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit unui comunicat al MAI transmis, duminică, AGERPRES, pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 3.871 de evenime

Justitie si interne 09-02-2025 12:16

Dolj: Doi sirieni depistați într-un tir cu mandarine pentru Austria

Doi cetățeni sirieni, cu vârste de 27, respectiv 30 de ani, care nu dețineau o viză valabilă sau un permis de ședere pentru a călători în spațiul Schengen, au fost depistați de polițiștii de frontieră doljeni în apropierea stației de taxare a podului Calafat - Vidin, într-un camion ce transporta mandarine pe ruta Turcia - Austria.

Justitie si interne 09-02-2025 10:33

IPJ Ialomița: Dosarul penal deschis în urma scandalului soldat cu doi morți în Urziceni - preluat la București

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a preluat dosarul penal întocmit în urma scandalului din localitatea Urziceni soldat cu doi morți și trei răniți, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița. Două persoane au decedat, iar alte trei au fost rănite în urma unui scandal care a avut loc, s

Justitie si interne 08-02-2025 20:35

VIDEO Ialomița: Filtre în mai multe județe în urma scandalului soldat cu doi morți și trei răniți

Anchetatorii au instituit filtre în mai multe județe în urma scandalului care a avut loc, sâmbătă, în municipiul Urziceni și care s-a soldat cu doi morți și trei răniți. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru AGERPRES, că, potrivit primelor date, acest conflict în care au fost trase și focur

Justitie si interne 08-02-2025 18:43

Mureș: Dosar penal și confiscări, în urma unei acțiuni pe linie silvică

Polițiștii Serviciului Ordine Publică - Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol și Secției 5 Poliție Rurală Miercurea Nirajului au acționat, în comuna Măgherani, pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul silvic, privind punerea în valoare și debitarea materialelor lemnoase. Acțiunea polițiștilor a avut loc sub coordonarea directă din

Justitie si interne 08-02-2025 14:27

Constanța: Doi bărbați, reținuți în cazul conflictului de la Medgidia soldat cu moartea prin înjunghiere a unei persoane

Doi bărbați au fost reținuți pentru omor și tentativă la omor calificat, în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane la Medgidia, soldat cu moartea uneia dintre acestea și rănirea altora, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, din cercetări a reieșit că pe 6 fe

Justitie si interne 08-02-2025 12:03

IGPF: 10 luni de la aderarea României la Schengen aerian și maritim - 1.400.000 de verificări în aplicația eDAC; 877 de infracțiuni înregistrate

Peste 1.400.000 de verificări în aplicația eDAC au fost efectuate de polițiștii de frontieră pe aeroporturile din întreaga țară, în cele zece luni de la aderarea României la Spațiul Schengen cu frontiera aeriană și maritimă, fiind înregistrate 877 de infracțiuni și 894 contravenții în valoare de 1.705.050 lei.

Justitie si interne 08-02-2025 11:43

Giurgiu: Articole vestimentare și parfumuri contrafăcute, de peste 800.000 lei, descoperite de polițiștii de frontieră

Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit, în aceste zile, în urma verificării mai multor mijloace de transport, peste 3.000 de articole vestimentare și de parfumerie, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 800.000 lei. ''În perioada 06 - 08.02.2025, la diferite intervale de timp, lucrătorii

Justitie si interne 08-02-2025 11:34

Țigări de aproape 80.000 lei, descoperite de polițiștii de frontieră doljeni în mai multe microbuze

Polițiștii de frontieră din Calafat au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra mai multor microbuze, aproape 70.000 de țigarete, în valoare de aproximativ 80.000 de lei, pe care mai mulți cetățeni bulgari au încercat să le introducă în țară fără documente legale. ''În perioada 07 - 08.02.2025,

Justitie si interne 08-02-2025 10:23

IGPR - acțiuni privind infracțiuni economice: 112 percheziții; măsuri asigurătorii de peste 27.000.000 de lei

Peste 100 de percheziții au fost efectuate în ultimele două săptămâni, în cadrul unei acțiuni privind investigarea infracțiunilor economice, pentru recuperarea prejudiciului cauzat fiind instituite măsuri asigurătorii de peste 27.000.000 de lei. Potrivit IGPR, polițiștii specializați în investigarea criminalității econo

Justitie si interne 08-02-2025 10:15

Sălaj: Tineri reținuți pentru furt dintr-un magazin; au încercat să-și acopere fapta sunând la 112

Doi tineri din Sălaj, unul de 16 ani și altul de 18 ani, au fost reținuți de polițiști, vineri, după ce au intrat prin efracție într-un magazin din localitatea Sâncraiu Almașului, de unde au furat țigări, băuturi alcoolice și alimente în valoare de 7.500 de lei. Tinerii au încercat să inducă în eroare organele de

Justitie si interne 07-02-2025 20:20

Mureș: Dosar penal și amenzi de 25.000 lei pentru un bărbat care și-a abandonat câinele pe câmp

Un bărbat din Ibănești s-a ales cu un dosar penal și a primit șapte amenzi contravenționale în valoare totală de 25.000 de lei, după ce a fost identificat că și-a abandonat câinele pe un câmp din Gurghiu, iar la domiciliul său au fost descoperiți alți cinci câini neînregistrați și nesterilizați. 'Un bărbat, de