Dosar retrocedări/Foştii şefi din ANRP şi Dorin Cocoş scapă de condamnări deoarece faptele s-au prescris
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8407531.jpg)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dorin Cocoş, care avea în primă instanţă o condamnare de trei ani închisoare pentru trafic de influenţă într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP, deoarece faptele s-au prescris.
De condamnări au scăpat şi Crinuţa Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP - 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie - 7 ani şi 6 luni în primă instanţă), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie.
Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători au fost anulate luni de un alt complet de cinci judecători, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.
De asemenea, magistraţii au menţinut deciziile de achitare aplicate în primă instanţă faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).
Pe de altă parte, judecătorii au menţinut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro.
În plus, Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.
Decizia este definitivă.
În dosarul ANRP, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
În dosar au fost judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu. Au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.
Procurorii precizau că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.
"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", arătau procurorii.
DNA preciza că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuţiu, deşi acesta a evaluat un teren agricol la preţul unui teren rezidenţial.
Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov. Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o, la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP şi care a corespuns interesului lui Dorin şi Alin Cocoş în legătură cu dosarul de despăgubire având ca obiect suma de 377.282.300 lei.
DNA menţiona că, în scopul ascunderii provenienţei acestei cote din teren şi mascării mitei, Ionuţ Mihăilescu şi Alin Cocoş au generat şi intermediat tranzacţii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relaţii cu prieteni şi membri de familie.
Concret, disimularea primirii mitei de către Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu a fost realizată în intervalul 2013 - 2014 prin încheierea a două contracte de vânzare-cumpărare succesive, în care au fost interpuse persoane apropiate acestora.
Procurorii mai spuneau că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica, Dorin Cocoş a pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la beneficiarul drepturilor litigioase, suma de 10 milioane euro, cu condiţia să îi asigure rezolvarea dosarului său de despăgubire. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Percheziții în Bacău și Satu Mare la suspecți de skimming, infracțiuni comise pe teritoriul Franței
Polițiști și procurori de combatere a criminalității organizate au efectuat, marți, trei percheziții domiciliare în județele Bacău și Satu Mare, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni informatice pe teritoriul Franței, a informat, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. Acțiunea a fost efectuată în cadrul
DIICOT: A crescut considerabil participarea minorilor la traficul de droguri; platformele online - tot mai utilizate
Numărul minorilor implicați în traficul de droguri a crescut considerabil în ultima perioadă, iar traficanții folosesc noi metode de a aduce și vinde substanțe interzise în România: platforme online specializate, amfetamină și ecstasy comandate prin Darknet cu plata în criptomonede, distribuția prin intermediul unor clanuri, arată DIICOT î
Harghita: Vicepreședintele CJ, Barti Tihamer, arestat preventiv într-un dosar de corupție
Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamer, a fost arestat, miercuri, într-un dosar de corupție, instrumentat de DNA-Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în care mai este cercetat și Kurko Andras, fost șef la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Harghita. Într-un comunicat transmis presei se arată că procurorii d
Hunedoara: Anchetați pentru că exploatau ilegal cărbune în Valea Jiului
Trei bărbați din orașul Vulcan, în Valea Jiului, sunt cercetați penal după ce au fost prinși că exploatau ilegal cărbune folosindu-se de o groapă adâncă de cinci metri pe care au săpat-o în zona Valea Arsă, cunoscută ca bogată în huilă. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, cei trei suspecți, care au vârste
DIICOT: România a fost vizată de acțiuni de 'sabotaj' și atacuri hibride specifice Rusiei
România a fost vizată, în anul 2024, alături de alte state europene, de acțiuni de 'sabotaj' specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federației Ruse, scopul atacurilor hibride fiind de a testa pregătirea de apărare a țărilor din NATO și a găsi slăbiciuni în infrastructură, susține DIICOT în raportul de activitate pe anul trecut.
Giurgiu: Trei bărbați reținuți; la domiciliile lor polițiștii au descoperit ogari și arbalete
Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 31 și 42 de ani, din municipiul Giurgiu, au fost reținuți pentru 24 de ore după ce, în urma a 11 mandate de percheziție domiciliară, la domiciliile lor polițiștii au găsit 26 de câini rasa ogar, un pistol neletal supus autorizării, patru dispozitive de vedere pe timp de noapte (cu termoviziune), ei fiind
DNA: Managerul Spitalului Orășenesc Cernavodă, reținut după ce ar fi primit 15.000 de euro mită
Marius Sponoche, manager al Spitalului Orășenesc Cernavodă, a fost reținut de procurorii anticorupție, după ce a fost prins când primea 15.000 de euro mită. Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și rețin
DGPMB: Unul dintre protestatarii din Piața Victoriei, arestat preventiv pentru că a lovit un jandarm
Un bărbat care a participat, luni, la protestul neautorizat din Piața Victoriei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru ultraj, după ce ar fi lovit un jandarm. 'Ieri, un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost reținut de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, într-un dosar pen
Poliția s-a autosesizat în cazul amenințărilor la adresa moderatoarei TV Anca Alexandrescu (surse)
Poliția Capitalei a întocmit, din oficiu, un dosar penal în cazul amenințărilor la adresa moderatoarei Anca Alexandrescu de la postul Realitatea TV, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Potrivit unei informări a Poliției, instituția este preocupată, în cel mai înalt grad, de orice tip de amenințări la adresa siguranței tuturor
Percheziții la șeful de campanie al lui Călin Georgescu și la sediul Asociației 'Pământul Strămoșesc'
Anchetatorii efectuează marți percheziții la apropiați ai lui Călin Georgescu, printre cei vizați fiind și șeful lui de campanie, Radu Pally. Călin Georgescu a confirmat, într-un mesaj pe Facebook, că au l
Procurorii au reținut 15 persoane implicate în încăiererea de la Urziceni
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a reținut 15 inculpați implicați în încăierarea dintre două clanuri la Urziceni, în urma căreia două persoane au murit după ce au fost împușcate. Persoanele reținute vor fi duse la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă. De asemenea, cu privire la un a
Instanță: Laura Vicol a intrat în posesia unor informații confidențiale; știa când vor avea loc perchezițiile
Laura Vicol a intrat în posesia unor date confidențiale din anchetă, respectiv știa despre iminența efectuării unei percheziții unde locuiește, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost arestată preventiv. Detalii apar în motivarea deciziei luate de Curtea de Apel București prin care s-a dispus arestarea preventivă a c
Renate Weber: MAI nu are proceduri prin care să fie anunțate familiile victimelor unor accidente
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atras atenția, marți, că, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, nu există proceduri prin care polițiștii să anunțe familiile victimelor unor accidente. ''Am avut o situație semnalată de colegii mei încă din 2022. De câte ori se întâmplă un accident în România
Giurgiu: Tutun vrac de circa 112.000 de lei ascuns prin metoda ''capac'', depistat de polițiștii de frontieră
Polițiștii de frontieră aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN 5 Giurgiu-București au descoperit peste o tonă de tutun vrac ascuns într-un microbuz, prin metoda ''capac''. ''Astăzi, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiu, aflați în exercitarea atribuți
Avocatul Poporului: Nemulțumirea în legătură cu nivelul de trai sau de sănătate-principala concluzie din petițiile primite în 2024
Nivelul de trai, condițiile de muncă, de educație, sănătate sau recunoașterea dreptului de proprietate sunt principalele nemulțumiri pe care cetățenii le expun în petițiile trimise Avocatul Poporului anul trecut. Avocatul Poporului a prezentat, marți, raportul de activitate al instituției pe anul 2024, context în care a fost prezentat, printre alte