Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul Tel Drum
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13392828.jpg)
Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Tel Drum, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi instigare la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participaţiei improprii, fapte comise pe vremea când era preşedinte al CJ Teleorman.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane, respectiv:
*Nicolae Liviu Dragnea, la data faptelor preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte) şi instigare la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participaţiei improprii.
*Mugur Bătăuş, la data faptelor funcţionar în cadrul CJ Teleorman, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participaţiei improprii şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
*Victor Piperea, la data faptelor funcţionar în cadrul CJ Teleorman, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
*Marin Predescu, la data faptelor funcţionar în cadrul CJ Teleorman, pentru complicitate la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participaţiei improprie şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
* Societatea Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).
*Persoană apropiată a lui Liviu Dragnea, acţionar majoritar (scriptic) al SC Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.
*Asociat şi administrator al unor societăţi comerciale, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.
*Reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru constituirea unui grup infracţional organizat.
*Reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.
*Un alt reprezentant al SC Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală, administratori/ reprezentanţi ai firmei SC Tel Drum SA şi ai altor societăţi comerciale.
Anchetatorii arată că grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine fraudulos sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
"Sub coordonarea şi decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcţionarii publici ar fi acţionat în interesul unor societăţi private. Pentru funcţionarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziţionarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare şi atribuirea, în mod discreţionar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din judeţ către Tel Drum SA", se precizează în comunicat.
SC Tel Drum SA, spun procurorii, ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv şi folosită la obţinerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăţi comerciale şi membrii grupului, pentru achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum şi pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile către aceiaşi membri.
"Una dintre infracţiunile săvârşite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firmă Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum judeţean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene", menţionează DNA.
În acest context, procurorii spun că, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi emis şi semnat hotărâri şi dispoziţii, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiţie restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.
"Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpaţii Mugur Bătăuş şi Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidenţiale care au avantajat-o la obţinerea contractului şi că în documentele pentru licitaţie au fost incluse condiţiile restrictive, inclusiv cerinţa ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie variantă la rece în situ", explică Direcţia.
În mod similar, precizează anchetatorii, în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi făcut demersuri şi ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum judeţean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.
"În vederea finanţării acestui proiect şi asigurării câştigării licitaţiei de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Dragnea, cu ajutorul a doi funcţionari publici, Mugur Bătăuş şi Predescu Marin, ar fi obţinut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiţii restrictive (cerinţa ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie variantă la rece în situ) şi majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalţi doi anterior menţionaţi, l-ar fi determinat pe funcţionarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false şi inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obţinând astfel în mod injust finanţarea", mai arată DNA.
Cu referire la cele două contracte de reabilitare drumuri judeţene din Teleorman, procurorii indică faptul că prejudiciul creat în dauna bugetului public ar fi de 25.600.927 lei privind contractul DJ 701 (diferenţa dintre preţul ofertat de Tel Drum SA şi preţul cel mai mic ofertat) şi 5.742.872 lei contractul DJ 506 (diferenţa dintre devizul real prevăzut în proiect şi devizul modificat).
Însumate, cele două valori reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi concomitent beneficiu necuvenit pentru firmă câştigătoare SC Tel Drum SA, respectiv 31.343.799 lei, informează Direcţia.
În ceea ce priveşte infracţiunea ce aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene raportat la proiectul Reabilitarea drumului judeţean DJ 506, anchetatorii spun că paguba reţinută reprezintă întreaga valoare a proiectului, respectiv 62.482.442 lei.
"În plus, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, SC Tel Drum SA, prin reprezentantul său, ar fi simulat, cu ajutorul unor firme cu comportament de tip fantomă, operaţiuni comerciale fictive pe care le-a înregistrat în documentele contabile în perioada 2010-2012. În acest fel, SC Tel Drum SÄ s-ar fi sustras de la plata sumei totale de 1.229.388 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit", mai arată procurorii.
Ministerul Dezvoltării Regionale prin Administraţia Publice şi Fondurilor Europene, precum şi Ministerul Finanţelor - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-au constituit părţi civile în cauză, în timp ce Consiliul Judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Pentru recuperarea prejudiciilor, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica/Eusebi Manolache, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Protest Piața Victoriei: Jandarmii au extras șase persoane care ar fi comis fapte penale
Jandarmii au identificat și extras din mulțimea care protestează luni în Piața Victoriei șase persoane, deoarece ar fi încălcat prevederile cadrului legal în vigoare prin comiterea de fapte penale și contravenționale, anunță Jandarmeria Capitalei. 'În acest context, vor fi dispuse măsurile impuse de prevederile cadrului normativ act
MAI: Aproape 10 milioane de verificări prin aplicația e-DAC de la intrarea României în Schengen
Aplicația e-DAC, utilizată de către structurile Ministerului de Interne de la intrarea în spațiul Schengen pentru identificarea rapidă a persoanelor căutate sau a bunurilor furate, a fost utilizată pentru efectuarea a aproximativ 9,8 milioane de verificări de la lansarea sa, pe 31 martie 2024. 'Datorită acestui sistem modern de verificare a documente
Avocată trimisă în judecată sub acuzația că a comandat asasinarea a trei persoane
Marta Dalida Achim, avocată acuzată că a angajat un asasin să ucidă trei persoane, despre care femeia crede că sunt implicate în decesul fiului ei, a fost trimisă în judecată pentru încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni și amenințare. 'În perioada 1 - 30 octombrie 2024, în contextul &icir
Vaslui: Buzatu solicită instanței să poată părăsi județul pentru a-și vizita și îngriji tatăl de 96 de ani
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, aflat sub control judiciar și judecat pentru luare de mită a solicitat, luni, extinderea razei pe care se poate deplasa, astfel încât aceasta să cuprindă și județul Iași, acest lucru permițându-i să-și viziteze și să-și îngrijească tatăl în vârstă de 96 de ani, domic
DGPMB: Bărbat reținut 24 de ore pentru că a condus o mașină furată beat, cu permisul de conducere anulat
Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat în fața magistraților cu propunere legală, pentru că ar fi furat o mașină și a condus-o sub influența alcoolului și cu permisul anulat. 'Ieri, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 9 Poliție au prins în flagrant d
IGPR: Percheziții în patru județe în urma conflictului de la Urziceni
Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează, luni, 15 percheziții domiciliare în patru județe în urma conflictului care a avut loc la Urziceni, județul Ialomița, și care s-a soldat cu doi morți și mai mulți răniți. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General
Valori ridicate de trafic pe DN 1 între stațiunile Predeal și Bușteni
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că duminică după-amiază sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploiești - Brașov, circulându-se în coloană, cu viteză redusă, în direcția de coborâre spre Ploiești, între stațiunile Predeal și Bușteni. Polițiști recomandă folosirea rutelor alternative
Specialiști din trei direcții ale IGPR vor sprijini ancheta în urma scandalului din Urziceni
Specialiști din Direcția de Investigații Criminale, Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Direcția de Ordine Publică vor acorda sprijin în ancheta privind scandalul din localitatea Urziceni soldat cu doi morți și trei răniți, a informat, duminică, Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat trans
MAI: Peste 500 de permise de conducere suspendate în ultimele 24 de ore
Peste 500 de permise de conducere au fost suspendate de polițiști în ultimele 24 de ore, 55 pentru consum de alcool și zece pentru droguri, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit unui comunicat al MAI transmis, duminică, AGERPRES, pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 3.871 de evenime
Dolj: Doi sirieni depistați într-un tir cu mandarine pentru Austria
Doi cetățeni sirieni, cu vârste de 27, respectiv 30 de ani, care nu dețineau o viză valabilă sau un permis de ședere pentru a călători în spațiul Schengen, au fost depistați de polițiștii de frontieră doljeni în apropierea stației de taxare a podului Calafat - Vidin, într-un camion ce transporta mandarine pe ruta Turcia - Austria.
IPJ Ialomița: Dosarul penal deschis în urma scandalului soldat cu doi morți în Urziceni - preluat la București
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a preluat dosarul penal întocmit în urma scandalului din localitatea Urziceni soldat cu doi morți și trei răniți, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița. Două persoane au decedat, iar alte trei au fost rănite în urma unui scandal care a avut loc, s
VIDEO Ialomița: Filtre în mai multe județe în urma scandalului soldat cu doi morți și trei răniți
Anchetatorii au instituit filtre în mai multe județe în urma scandalului care a avut loc, sâmbătă, în municipiul Urziceni și care s-a soldat cu doi morți și trei răniți. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru AGERPRES, că, potrivit primelor date, acest conflict în care au fost trase și focur
Mureș: Dosar penal și confiscări, în urma unei acțiuni pe linie silvică
Polițiștii Serviciului Ordine Publică - Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol și Secției 5 Poliție Rurală Miercurea Nirajului au acționat, în comuna Măgherani, pentru prevenirea faptelor ilicite din domeniul silvic, privind punerea în valoare și debitarea materialelor lemnoase. Acțiunea polițiștilor a avut loc sub coordonarea directă din
Constanța: Doi bărbați, reținuți în cazul conflictului de la Medgidia soldat cu moartea prin înjunghiere a unei persoane
Doi bărbați au fost reținuți pentru omor și tentativă la omor calificat, în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane la Medgidia, soldat cu moartea uneia dintre acestea și rănirea altora, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, din cercetări a reieșit că pe 6 fe
IGPF: 10 luni de la aderarea României la Schengen aerian și maritim - 1.400.000 de verificări în aplicația eDAC; 877 de infracțiuni înregistrate
Peste 1.400.000 de verificări în aplicația eDAC au fost efectuate de polițiștii de frontieră pe aeroporturile din întreaga țară, în cele zece luni de la aderarea României la Spațiul Schengen cu frontiera aeriană și maritimă, fiind înregistrate 877 de infracțiuni și 894 contravenții în valoare de 1.705.050 lei.