logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Desfiinţare SIIJ/DNA: Soluţia adoptată de Guvern vizează înlocuirea unei singure structuri cu 16 diferite din Ministerul Public

Imagine din galeria Agerpres

Direcţia Naţională Anticorupţie transmite, marţi, că proiectul adoptat de Guvern privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu reprezintă "din păcate" un progres în asigurarea eficienţei combaterii corupţiei la un nivel înalt, ci vizează înlocuirea unei singure structuri cu 16 diferite din cadrul Ministerului Public.

"Direcţia Naţională Anticorupţie s-a exprimat în mod ferm şi constant pentru desfiinţarea SIIJ şi revenirea în competenţa sa a faptelor de corupţie şi asimilate corupţiei săvârşite de magistraţi. Această poziţie fermă a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, în repetate rânduri, ea bazându-se pe argumente temeinice. Subliniem din nou nevoia României de a dispune de o structură de combatere a corupţiei, cu precădere la nivelurile cele mai înalte, care să fie eficientă, funcţională, specializată, înzestrată cu un grad înalt de independenţă operaţională şi cu resurse umane şi tehnice pe măsură. Structura pe care o avem în vedere a fost deja creată încă din anul 2002 şi funcţionează de 20 de ani, aceasta fiind Direcţia Naţională Anticorupţie", a transmis DNA, în contextul dezbaterilor publice privind desfiinţarea SIIJ.

Potrivit sursei citate, pentru coerenţa urmăririi penale în cauzele de corupţie de nivel ridicat, pentru a valorifica eficient resursele deja alocate, soluţia nu este slăbirea mecanismului deja creat şi funcţional, ci întărirea lui, aceasta însemnând, printre altele, asigurarea faptului că Direcţia specializată are competenţă cu privire la toate sectoarele relevante ale societăţii şi cu privire la toate funcţiile publice relevante.

"Într-un stat ca România, în care nivelul de percepţie a populaţiei cu privire la corupţie rămâne ridicat, combaterea corupţiei nu poate pierde din vedere sectoare esenţiale pentru funcţionarea unui stat, aşa cum este sectorul judiciar. A rupe din competenţa DNA, un sector vital pentru societatea românească, este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi să îi reducă eficienţa", mai precizează DNA.

Direcţia spune că acest lucru a putut fi observat în perioada în care a funcţionat SIIJ, perioadă în care niciun dosar de corupţie în sistemul judiciar nu a mai fost trimis în judecată.

"În contrast, în perioada în care a avut în competenţă fapte de corupţie şi asimilate corupţiei săvârşite de magistraţi (2002 - octombrie 2018), DNA a trimis în judecată 161 de magistraţi (76 de procurori şi 85 de judecători), iar până în prezent au fost deja condamnaţi 117 magistraţi ( 56 de procurori, 60 de judecători şi un magistrat asistent). Precizăm că mai sunt cauze aflate în continuare în diferite faze de judecată", arată DNA.

Pe de altă parte, spun procurorii anticorupţie, nevoia de specializare a procurorilor şi de creare a instituţiilor specializate în combaterea corupţiei prin mijloace penale, aşa cum este DNA, este foarte clar prevăzută în convenţiile internaţionale la care România este parte şi a fost subliniată în dese rânduri de Comisia Europeană şi organizaţiile internaţionale.

"Proiectul adoptat de Guvern, deşi vizează desfiinţarea SIIJ, nu reprezintă din păcate un progres în asigurarea eficienţei combaterii corupţiei la un nivel înalt, nivel care, indubitabil, ar trebui să cuprindă şi reprezentanţii sectorului judiciar. Dimpotrivă, soluţia adoptată prin acest proiect vizează înlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu păstrarea competenţei după calitatea persoanei, şi nu după materie, a noilor procurori ce vor fi desemnaţi. Aceasta reprezintă practic o disipare a resurselor şi competenţelor de urmărire penală şi o perpetuare a ne-specializării procurorilor care vor instrumenta cauze de corupţie privind magistraţi", susţine DNA.

Mai mult decât atât, afirmă DNA, faţă de prevederile proiectului de lege, competenţa noilor procurori desemnaţi pentru a desfăşura urmărirea penală în cauzele privind judecători şi procurori s-ar putea extinde asupra altor persoane, ceea ce ar putea ştirbi în continuare din competenţa DNA şi ar putea afecta activitatea acestei Direcţii.

Totodată, modalitatea de selecţie a procurorilor desemnaţi este, la rândul ei, de natură să compromită perspectiva efectuării unor anchete profesioniste şi eficiente în ceea ce priveşte corupţia în sectorul judiciar. Astfel, pe de o parte, aceşti procurori sunt desemnaţi printr-o procedură necompetitivă, spre deosebire de procurorii DNA care sunt numiţi în urma unui riguros concurs.

"Apoi, unul din criteriile avute în vedere pentru desemnare, respectiv conduita morală ireproşabilă, este măsurată prin consultarea opiniei formulate de parchetele, instanţele de judecată şi baroul din raza teritorială în care candidatul a funcţionat. Cu alte cuvinte, este solicitată tocmai opinia persoanelor care, potenţial, ar putea fi subiect al anchetelor acestor procurori, ceea ce este foarte îngrijorător. Prin antiteză, procurorii DNA nu sunt selectaţi în funcţie de opinia persoanelor din categoria celor pe care le anchetează", spune Direcţia.

Mai mult, arată sursa menţionată, un alt element de apreciere a conduitei ireproşabile îl reprezintă "rezoluţiile de clasare care privesc activitatea procurorului" emise de Inspecţia Judiciară.

"Aceasta reprezintă o flagrantă încălcare a prezumţiei de nevinovăţie a procurorului, care, la un moment dat, ar fi putut să fie victima unei plângeri vexatorii, neconfirmate de ancheta disciplinară. Nu în ultimul rând, acestor procurori nu li se pretinde să aibă experienţă profesională în instrumentarea cauzelor de corupţie, ci doar o experienţă generală în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale, ceea ce încalcă în mod evident cerinţele exprimate atât de Comisia de la Veneţia, cât şi de rapoartele MCV", precizează anchetatorii anticorupţie.

În acelaşi timp, DNA constată că discuţiile purtate la nivel public în legătură cu justificarea existenţei unei SIIJ sau a unei forme alternative a ei sunt însoţite de o serie de atacuri la adresa DNA şi afirmaţii cu privire la presupuse abuzuri comise în trecut de către anumiţi procurori ai acestei direcţii asupra unor magistraţi, afirmaţii care tind să justifice înfiinţarea unor astfel de structuri.

Conducerea DNA respinge din nou, cu fermitate, acest tip de abordări denigratoare, care, în ciuda dezminţirilor oficiale făcute atât de instituţie, cât şi de procurorul şef al DNA, continuă să prolifereze în spaţiul public.

"A susţine că procurorii DNA au comis fapte de abuz în serviciu şi şantaj faţă de magistraţi nu reprezintă decât alegaţii nefondate, nesusţinute juridic şi menite să discrediteze instituţia şi să aducă atingere probităţii profesionale şi independenţei magistraţilor procurori. Nu există nicio hotărâre definitivă a vreunei instanţe care să constate săvârşirea presupuselor abuzuri comise de procurorii DNA; numărul de dosare înregistrate la nivelul DNA care vizează procurori şi judecători a fost aproape egal pentru ambele categorii de magistraţi, iar numărul sesizărilor din oficiu a constituit un procent redus din numărul total de dosare; majoritatea dosarelor cu fapte de corupţie săvârşite de magistraţi fuseseră constituite la plângerile sau denunţurile depuse de cetăţeni", menţionează Direcţia.

În ceea ce priveşte Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 5488/IJ/1365/DIP/2018, din data de 5 aprilie 2019, având ca obiect respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea, care este invocat uneori şi care a devenit suport al alegaţiilor referitoare la presupusele abuzuri ale procurorilor DNA, instituţia spune că acest raport a fost contestat conform prevederilor legale, adăugând că şi Consiliul Superior al Magistraturii menţionează că Raportul Inspecţiei Judiciare nu produce efecte juridice, nefiind altceva decât "expresia rezultatelor unui control".

DNA contestă în continuare rezultatele acestui Raport. Concret, la data de 20 ianuarie, faţă de Decizia civilă prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a validat Hotărârea Plenului CSM de aprobare a Raportului Inspecţiei Judiciare, Direcţia a formulat o Contestaţie în anulare întemeiată pe potenţiala existenţă a unui caz de incompatibilitate a judecătorului, legat de suspiciunea rezonabilă privind lipsa de imparţialitate a unuia dintre membri completului de judecată care a pronunţat decizia.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)  

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 25-05-2025 17:48

Suceava: Percheziții într-un dosar privind afaceri ilegale cu alcool

Polițiștii au efectuat cinci percheziții în județele Suceava și Maramureș, în cazul unui bărbat care făcea afaceri ilegale cu alcool, au anunțat, duminică, oficialii IPJ Suceava. Perchezițiile au avut loc după ce polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Suceava, cu sprijinul lucrătorilor din cadru

Justitie si interne 25-05-2025 12:25

Dolj: Apel fals la 112 - trei minore au spus că sunt răpite din Caracal; părinții - amendați

Trei minore - de 12, 13 și 15 ani - din comuna Calopăr, județul Dolj, au fost depistate de polițiști după ce au făcut o farsă la numărul unic de urgențe 112, una dintre ele susținând că a fost răpită împreună cu alte fete din municipiul Caracal, județul Olt. ''Ajutor, am fost răpite!' Acestea au fost cuvintele pe care l

Justitie si interne 25-05-2025 11:08

Poliția Română: 3.788 de ordine de protecție provizorii emise pentru violență domestică

Polițiștii au intervenit, în primele patru luni ale anului, la 40.030 de cazuri de violență domestică, dintre care 19.984 în mediul urban și 20.046 în mediul rural. Conform unui comunicat de presă al Poliției Române transmis duminică, în această perioadă au fost emise 3.788 de ordine de protecție provizorii pentru

Justitie si interne 24-05-2025 20:25

Prahova: Un tânăr care se sustrăgea de la executarea unei pedepse cu închisoarea, reclamat că a furat mașina unei cunoștințe

Un tânăr de 25 de ani care se sustrăgea de la executarea unei pedepse cu închisoarea primită pentru furt a fost reclamat că a sustras autoturismul unei cunoștințe după o vizită la domiciliul acesteia din județul Prahova. 'Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Blejoi au fost sesizați la data de 23 mai, în jurul o

Justitie si interne 24-05-2025 13:26

Bacău: Fost polițist reținut pentru șantaj; a fost prins în flagrant când primea 10.000 euro

Un fost polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău a fost reținut de polițiști sub acuzațiile de șantaj și lovire sau alte violențe, a informat, sâmbătă, IPJ. Victima este o femeie în vârstă de 50 ani care a sesizat polițiștii că bărbatul i-ar fi solicitat 10.000 euro pentru a nu publica, pe rețelele

Justitie si interne 24-05-2025 10:03

Botoșani: Tânără de 21 de ani din Germania, prinsă la volanul unei mașini furate din Italia

O tânără de 21 de ani din Germania este anchetată de polițiștii de frontieră după ce a încercat să iasă din România cu o mașină de 50.000 de euro furată din Italia, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani. Tânăra s-a prezentat în Punctul de Trecere

Justitie si interne 24-05-2025 09:47

Botoșani: Femeie amendată pentru că deținea în condiții improprii 75 de pisici

O femeie din Botoșani a fost amendată de polițiști pe motiv că deținea în condiții improprii 75 de pisici, au anunțat, sâmbătă, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Femeia a primit o sancțiune contravențională de 12.000 de lei, în baza Legii privind protecția animalelor. 'Polițiștii

Justitie si interne 24-05-2025 09:28

Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiști de la începutul anului

Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie - 23 mai, informează Poliția Română. Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilogram

Justitie si interne 23-05-2025 20:40

Prahova: Bărbat de 81 de ani, reținut după ce și-ar fi omorât fiul

Un bărbat de 81 de ani din județul Prahova a fost reținut, vineri seară, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova după ce și-ar fi ucis fiul cu un cuțit. 'În noaptea de 22/23 mai 2025, între doi bărbați, de 81 și, respectiv, 57 de ani, din comuna Balta Doamnei, ar fi izbucnit un conflict spontan. Ulterior, conflictul ar fi

Justitie si interne 23-05-2025 18:58

'Stegarul Dac' - arestat preventiv după ce i-a fost respinsă contestația de către Tribunalul București (surse)

Protestatarul Cezar Avrămuță, cunoscut și ca 'Stegarul Dac' a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul București a respins, vineri, contestația acestuia față de decizia Judecătoriei Sectorului 4 privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, potrivit unor surse judiciare. 'Astăzi, 23 mai 2025, polițișt

Justitie si interne 23-05-2025 16:33

Ministrul Apărării subliniază angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit, vineri, în vizită oficială, pe omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, context în care a punctat angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi oficiali

Justitie si interne 23-05-2025 14:44

Harghita: Bărbat din Sânsimion, amendat pentru deținerea ilegală a unei căprioare

Un bărbat din comuna Sânsimon a fost amendat de polițiști după ce, la domiciliul acestuia, a fost găsită o căprioară deținută fără documente legale emise de autoritățile competente, a informat, vineri, Biroul de Presă al IPJ Harghita. 'Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu polițiștii de or

Justitie si interne 23-05-2025 13:32

Inspector superior de la ANAF, reținut pentru trafic de influență

Un inspector superior din ANAF a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență, fiind acuzat că a primit în mai multe rânduri bani de la o femeie, pentru a proteja firme pe care aceasta le administrează de diverse controale ale Fiscului. În același dosar a fost reținută și femeia care i-a dat bani inspectorului.

Justitie si interne 23-05-2025 12:25

Gorj: Expertiza medico-legală a pacientului de 16 ani decedat în Spitalul Târgu Jiu, finalizată și înaintată Parchetului

Raportul de expertiză medico-legală de autopsie pentru pacientul de 16 ani decedat, în noiembrie anul trecut, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost finalizat. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, raportul a fost înaintat Parchetu

Justitie si interne 22-05-2025 17:31

Hunedoara: 9 persoane, reținute într-un dosar de înșelăciuni online; prejudiciu - aproape 150.000 de dolari

Nouă persoane au fost reținute de polițiștii hunedoreni de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, acestea fiind cercetate pentru implicarea într-o rețea care a comis mai multe înșelăciuni în mediul online, prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate cu privirea la realizarea de investiții financiare, informează Poliția Rom