ICCJ sesizează CCR în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reuniţi miercuri în cadrul Secţiilor Unite, au decis în unanimitate sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Modificările adoptate luni de către Senat reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi condiţii de vechime reduse de la zece la şapte ani pentru procurorii DNA şi DIICOT.
Conform unui comunicat al Instanţei supreme, sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în ansamblul său, precum şi anumite prevederi ale acestuia, în raport cu motive de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă.
"Sub aspect extrinsec, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea actului normativ în întregime, prin raportare la prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (2) şi ale art. 75, referitoare la principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de camera decizională (Senatul României) modifică substanţial obiectul de reglementare, configuraţia şi conţinutul legii adoptate de prima cameră sesizată (Camera Deputaţilor). Sub aspect intrinsec, sesizarea priveşte neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului II pct. 1 şi 2 (art. 791 alin. (3) şi art. 87 alin. (2) din Legea nr. 304/2004) în raport cu prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (5), sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii; neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului II pct. 1 şi 2 (art. 791 alin. (3) şi art. 87 alin. (2) din Legea nr. 304/2004) în raport cu prevederile art. 16 alin. (1) din Constituţie, referitoare la principiul egalităţii în drepturi; neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului II pct. 1 şi 2 (art. 791 alin. (3) şi art. 87 alin. (2) din Legea nr. 304/2004) în raport cu prevederile art. 131 alin. (1) din Constituţie referitoare la rolul Ministerului Public în apărarea ordinii de drept", spune ICCJ.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, propunerea legislativă de modificare a legii privind statutul magistraţilor şi a legii organizării judiciare, care reglementează transferul magistraţilor în cadrul instanţelor şi parchetelor prin intermediul CSM şi condiţii de vechime reduse de la zece la şapte ani pentru procurorii DNA şi DIICOT.
Propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari ai USR PLUS, care a pus în acord prevederile actuale cu decizia 454/2020 a Curţii Constituţionale, a înregistrat 75 de voturi "pentru", 48"împotrivă" şi o abţinere.
Senatorii au aprobat reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru numirea procurorilor în cadrul DNA şi DIICOT. Această reducere era stipulată în forma iniţială a proiectului de act normativ, însă deputaţii nu au acceptat această soluţie, fiind respinsă în plenul Camerei Deputaţilor, care s-a pronunţat pe 26 mai, în calitate de prim for legislativ.
Proiectul prevede abrogarea articolului potrivit căruia persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror şi magistrat-asistent, care nu au fost sancţionate disciplinar, au avut numai calificativul "foarte bine" la toate evaluările şi şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, puteau fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror, la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat sau la instanţe ori parchete de grad inferior.
Potrivit celor adoptate, transferul judecătorilor şi procurorilor de la o instanţă la altă instanţă sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituţie publică se aprobă, la cererea celor în cauză, de Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ motivat al preşedintelui instanţei sau al conducătorului parchetului de unde se transferă şi unde se transferă, însoţite de punctul de vedere al preşedinţilor curţilor de apel/procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel în circumscripţia cărora se află instanţa/parchetul de unde se transferă şi unde se transferă.
În cazul în care transferul se solicită în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel/aceluiaşi parchet de pe lângă o instanţă din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel este necesar punctul de vedere al preşedintelui respectivei curţi de apel/procurorului general al parchetului de pe lângă respectiva curte de apel.
Posturile vacante de conducere nu se pot ocupa prin transfer, iar procurorii nu pot fi transferaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Declanşarea procedurii de transfer se decide, de regulă, semestrial de preşedintele sau, după caz, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi se face prin publicarea pe pagina de internet a CSM a unui anunţ în acest sens, însoţit de lista posturilor vacante de la instanţe sau parchete, precum şi a posturilor care urmează a se vacanta, mai prevede proiectul adoptat.
Pentru fiecare solicitare de transfer, Consiliul Superior al Magistraturii, prin compartimentul de specialitate, întocmeşte un referat care cuprinde datele relevante privind cariera de judecător/procuror a solicitantului, motivele pe care se întemeiază cererea, situaţia posturilor ocupate, a posturilor vacante, a celor care urmează a se vacanta şi a posturilor temporar vacante la instanţa/parchetul de la care se solicită transferul, precum şi la instanţa/parchetul la care se solicită transferul, numărul cererilor de transfer formulate anterior şi motivele admiterii/respingerii acestora, precum şi, dacă este cazul, menţiunea dacă pentru postul vizat s-au formulat cereri de numire a procurorilor în funcţia de judecător sau a judecătorilor în funcţia de procuror.
Referatul va cuprinde, obligatoriu, datele statistice din ultimele 12 luni privind volumul de activitate şi încărcătura efectivă pe judecător/procuror, inclusiv încărcătura pe schemă, la instanţele/parchetele implicate în procedura de transfer, raportate la media pe ţară, precum şi menţiuni privind incidenţa interdicţiilor, ori după caz, menţiuni privind judecătorii/procurorii delegaţi de la instanţa/parchetul la care funcţionează judecătorul/procurorul care solicită transferul, precum şi de la instanţa/parchetul la care se solicită transferul.
La cererea lor motivată, judecătorii pot fi numiţi în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii pot fi numiţi în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al preşedintelui României, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute în prezenta lege. Propunerea de numire în funcţia de judecător se formulează de către plenul CSM, cu avizul consultativ al conducătorului parchetului de la care provine şi al preşedintelui instanţei la care urmează să activeze, iar propunerea de numire a judecătorilor în funcţia de procuror se formulează de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al preşedintelui instanţei în care îşi desfăşoară activitatea şi al conducătorului parchetului la care urmează să activeze.
Cererile de numire din funcţia de judecător în funcţia de procuror şi din funcţia de procuror în funcţia de judecător se soluţionează în sesiuni declanşate, de regulă, semestrial de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Judecătorul sau procurorul care solicită numirea susţine un interviu în faţa plenului CSM.
Hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care se propune eliberarea din funcţia de judecător şi numirea ca procuror sau, după caz, eliberarea din funcţia de procuror şi numirea ca judecător se transmite preşedintelui României, în vederea emiterii decretului. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furt artefacte/Ministerul Justiției: Vom mobiliza toate resursele în susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză
Ministerul Justiției anunță că va mobiliza toate resursele pentru susținerea demersurilor convenite în cadrul celulei de criză organizate, duminică, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, pentru coordonarea eficientă a activităților de recuperare a celor patru piese de tezaur furate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, ministrul Radu M
Predoiu: Polițiștii români și olandezi cooperează de la primele ore de la comiterea furtului pieselor din tezaurul dacic
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu anunță că Poliția Română și cea olandeză cooperează și lucrează încă de la primele ore după furtul pieselor din tezaurul dacic, menționând că s-a deschis și un dosar penal după această faptă gravă penală asupra patrimoniului național. 'Sunt mecanisme care se declanșează automat în astfel
Parchetul General: A fost întocmit un dosar penal în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic
Parchetul General a anunțat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos. 'În cursul zilei de astăzi, 25 ianuarie 2025, Inspectoratul General al Poliției Române a fost notificat despre faptul că la
IGPR: Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 10 - 22 ianuarie, 10 acțiuni de amploare, în urma cărora au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 29.000.000 de lei, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice.
Giurgiu: Polițiștii fac cercetări într-un dosar privind înșelăciuni în domeniul imobiliar
Polițiștii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înșelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar. 'La nivelul Serviciului de Investigații Criminale (...) se află în lucru un dosar penal în care
UPDATE Jandarmeria Capitalei: Cinci suporteri de la U Cluj, amendați după un conflict pe stadion
Jandarmeria Capitalei precizează că, vineri, la meciul de fotbal dintre FC Dinamo București și U Cluj, pe stadionul Arcul de Triumf, la începutul partidei, în Peluza Sud, s-a iscat un conflict între un grup de suporteri oaspeți. Cinci suporteri oaspeți au fost extrași și conduși la autospeciala Jandarmeriei în vederea identificării și l
Ministrul Justiției, despre alegeri: Se investighează influențarea, finanțarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut - influențarea scrutinului, finanțarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice. 'Este investigată influențarea alegerilor, este investigată finanțarea ilicită &ici
Hunedoara: Bărbat reținut pentru instigare la acțiuni cu violență, pe un cont de socializare
Un bărbat de 44 de ani, din comuna Baru Mare, județul Hunedoara, a fost reținut de polițiști pentru comiterea infracțiunii de instigare publică. El a fost acuzat că a postat pe un cont de socializare două materiale prin care îndemna la acte de violență împotriva unor persoane publice, a informat vineri Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).
Brașov: Tâlhărie la o sală de jocuri din municipiul reședință
Doi bărbați au sustras, vineri, bani dintr-o sală de jocuri din municipiul Brașov, poliția fiind sesizată după tâlhărie de către o angajată de la respectiva sală. 'În această dimineață, în jurul orei 07.00, Poliția Brașov a fost sesizată, printr-un apel telefonic efectuat prin sistemul de urgență 112, de către o angajată a unei să
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, plasat sub control judiciar pe cauțiune (surse)
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat, joi, de procurorii anticorupție, sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 600.000 de lei în dosarul în care este acuzat de corupție, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. De asemenea, acesta a primit interdicția de a exercita funcția din care ar fi comis infr
Prahova: Perchezițiile la biroul primarului Vlad Oprea s-au încheiat
Perchezițiile efectuate de DNA la biroul primarului stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, s-au încheiat, acesta urmând să fie dus din nou la sediul DNA București, au precizat, joi după-amiază, surse judiciare. Vlad Oprea a fost reținut, joi, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de mai multe fapte de corupție,
Cluj: O persoană care a instigat pe TikTok la revolte cu topoare, furci și drujbe, plasată sub control judiciar
O persoană care a instigat, pe rețeaua TikTok, la revolte sociale cu topoare, furci, coase și drujbe a fost plasată de procurori sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzația comiterii infracțiunii de instigare publică. ''Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca este abilitată să a
Mureș: Bărbat reținut după ce a sustras 10 tone de plăci metalice de la un district CFR din Vânători
Un bărbat de 29 de ani din comuna Vânători a fost reținut de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mureș după ce s-a stabilit că ar fi sustras, împreună cu alți doi complici, aproximativ 2.500 de plăci metalice, cântărind circa 10 tone, precum și alte materiale, prejudiciul fiind estimat la peste 700.000 de lei, de la un district C
Prahova: Primarul Vlad Oprea, reținut de procurorii DNA (oficial)
Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost reținut, joi, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de mai multe fapte de corupție, zeci de percheziții fiind efectuate în această speță inclusiv la sediile unor instituții publice. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Vlad Oprea este urmărit penal pentru luare de mită
Suceava: Anchetată după ce și-a însușit 4.000 de euro dintr-un palton care i-a fost donat
O femeie din județul Suceava este cercetată penal după ce și-a însușit o sumă de 4.000 de euro care se afla în buzunarul unui palton pe care îl primise ca donație, a transmis, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit oficialilor IPJ, cea care a donat paltonul este o femeie în vârstă de 88 de ani din municipiu