logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR: Fără o justificare obiectivă, măsurile de stimulare a profesorilor în pandemie constituie un beneficiu nejustificat (motivare)

Image Imagine din galeria Agerpres

Măsurile de stimulare acordate de legiuitor personalului din învăţământ în contextul pandemiei constituie un beneficiu sau o favoare nejustificată, în lipsa unei motivări de natură să justifice, în mod obiectiv, cu date concrete, situaţia diferită, precizează Curtea Constituţională în motivarea deciziei de admitere a sesizării Guvernului.

Pe 9 decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a admis sesizarea Executivului asupra legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, stabilind că actul normativ e neconstituţional.

Judecătorii constituţionali explică în motivare că situaţiile în care se află anumite categorii de persoane trebuie însă să difere în esenţă pentru a se justifica deosebirea de tratament juridic, iar această deosebire de tratament trebuie să se bazeze pe un criteriu obiectiv şi raţional.

"Când criteriul în funcţie de care îşi găseşte aplicarea un regim juridic sau altul are caracter obiectiv şi rezonabil, şi nu subiectiv şi arbitrar, fiind constituit de o anumită situaţie prevăzută de ipoteza normei, şi nu de apartenenţa sau de o calitate a persoanei, privitor la care îşi găseşte aplicare, aşadar intuitu personae, nu există temei pentru calificarea reglementării deduse controlului ca fiind discriminatorie, deci contrară normei constituţionale de referinţă", se arată în document.

Aplicând aceste considerente de principiu în prezenta cauză, Curtea constată că legea criticată nu este de natură să evidenţieze vreo deosebire fundamentală de situaţie juridică între cadrele didactice şi alte categorii de personal plătit din fonduri publice, care să susţină tratamentul diferit instituit de legiuitor.

Potrivit CCR, aşa cum rezultă din expunerea de motive a legii, stimulentul ce se doreşte a fi acordat personalului din învăţământ are în vedere "începerea noului an şcolar 2020-2021 în plină evoluţie epidemiologică, ca urmare a riscului răspândirii coronavirusului-COVID 19" şi "circumstanţele excepţionale create de ameninţarea cu infecţia COVID-19, precum şi de faptul că atât cadrele didactice, cât şi personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul de stat vor fi implicaţi direct în lupta cu pandemia şi vor fi extrem de expuşi".

"Motivarea generală referitoare la începerea/desfăşurarea activităţii în 'plină evoluţie epidemiologică' poate fi aplicată, mutatis mutandis, şi altor categorii profesionale care îşi continuă activitatea şi care, prin prisma unor considerente similare, ar putea să invoce 'expunerea' în contextul pandemiei. Nu rezultă din niciun act de fundamentare a legii criticate de ce doar categoria profesională vizată, respectiv 'personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat', ar fi expusă unui risc semnificativ mai mare decât alte categorii profesionale care, de exemplu, lucrează cu publicul, pentru a putea justifica o soluţie de compensare în sensul actului normativ criticat. Prin urmare, nu este motivat 'criteriul obiectiv şi raţional', în sensul jurisprudenţei citate, de natură să susţină măsura legislativă criticată", spun judecătorii.

În motivare se mai precizează că, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, sintagma "fără privilegii şi fără discriminări" din cuprinsul art.16 alin.(1) din Constituţie "priveşte două ipoteze normative distincte, iar incidenţa uneia sau alteia dintre acestea implică, în mod necesar, sancţiuni de drept constituţional diferite".

Astfel, spune Curtea, discriminarea se bazează pe noţiunea de excludere de la un drept, iar remediul constituţional specific, în cazul constatării neconstituţionalităţii discriminării, îl reprezintă acordarea sau accesul la beneficiul dreptului. În schimb, privilegiul se defineşte ca un "avantaj" sau "favoare nejustificată" acordată unei persoane/categorii de persoane.

În acest caz, neconstituţionalitatea privilegiului nu echivalează cu acordarea beneficiului acestuia tuturor persoanelor/categoriilor de persoane, ci cu eliminarea sa, respectiv cu eliminarea privilegiului nejustificat acordat, menţionează CCR.

"În cauză este aplicabilă această din urmă faţetă a principiului egalităţii consacrat de art.16 din Constituţie. Astfel, în lipsa unei motivări în sensul arătat, de natură să justifice, în mod obiectiv, cu date concrete, situaţia diferită a categoriei profesionale vizate, măsurile de stimulare acordate de legiuitor constituie un beneficiu/favoare nejustificată, adică un privilegiu prohibit de principiul constituţional al egalităţii în drepturi. Astfel fiind, Curtea constată că sunt întemeiate criticile autorului sesizării în raport cu prevederile art.16 din Constituţie, cu consecinţa constatării neconstituţionalităţii legii în ansamblul său", explică judecătorii constituţionali. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)  

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 04-04-2025 13:55

DGPMB: Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru tâlhărie calificată de Serviciul de Investigații Criminale - Sector 5

Doi bărbați și o femeie bănuiți de tâlhărie calificată au fost duși la sediul Serviciului de Investigații Criminale - Sector 5, după ce ar fi amenințat cu cuțitul un bărbat să le dea verigheta, în locul bijuteriei obligându-l să scoată de la bancomat 1.000 de lei. 'Astăzi, 4 aprilie, polițiști din cadrul Direcției General

Justitie si interne 04-04-2025 09:03

Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj

Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu alături de trei membri ai familiei sale într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Potrivit deciziei instanței, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis 

Justitie si interne 03-04-2025 18:51

Sibiu: Șofer depistat cu 220 de kilometri la oră, pe autostrada A1

Un șofer din județul Vâlcea a fost prins de către polițiști cu viteza de 220 de kilometri pe oră, în timp ce circula pe autostrada A1, în zona orașului Tălmaciu, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, pe pagina de

Justitie si interne 03-04-2025 18:19

MApN: Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre UE pentru Ucraina - pe agenda discuțiilor de la Varșovia

Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre ale Uniunii Europene pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor la Reuniunea de la Varșovia, a informat, joi, MApN. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri și joi, la Reuniunea informală a mini

Justitie si interne 03-04-2025 17:22

Mureș: Creștere cu aproape 60% a incendiilor de vegetație uscată și a arderilor necontrolate de la începutul anului

Prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.

Justitie si interne 03-04-2025 17:05

Iași: Tânărul marocan care a ucis doi studenți în vila din Moara de Vânt, condamnat pe viață

Magistrații Tribunalului Iași au decis, joi, condamnarea pe viață a studentului marocan cu cetățenie canadiană, Ahmed Sami El Bourkadi, care este acuzat că în decembrie 2021 a ucis alți doi studenți într-o vilă din cartierul Moara de Vânt. Ahmed Sami El Bourkadi, acum în vârstă de 24 de ani, este condamnat pe viaț

Justitie si interne 03-04-2025 16:03

Despescu spune că opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, joi, că în urma verificărilor efectuate până la acest moment un număr de opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo. 'La nivelul structurilor din cadrul Ministeru

Justitie si interne 03-04-2025 15:54

Profesorul orădean, acuzat de agresiune sexuală, sub control judiciar; Avocat: Vom coopera cu organele de urmărire

Profesorul de sport de la Colegiul Național 'Iosif Vulcan' din Oradea, acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor, a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, a anunțat avocatul cadrului didactic. Avocatul a informat, într-un drept la replică transmis AGERPRES, că se va coopera cu organele de urmărire penal

Justitie si interne 03-04-2025 15:52

Vâlcea: Exercițiu de testare a intervenției la accidentele chimice, pentru a ajuta Muntenegru în procesul de aderare la UE

Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) au organizat joi un amplu exercițiu de testare a capacității de reacție și intervenție în cazul unui accident chimic, scopul principal al acestuia fiind acela de a prezenta practic unei delegații din Muntenegru, țară aflată în proces de aderare la U

Justitie si interne 03-04-2025 15:42

Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu: 40 de imobile, 41 de conturi bancare și șapte mașini

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averea deținută de interlopul Bercea Mondialu și familia acestuia, respectiv pe șapte autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile - terenuri și construcții. Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, a fost reținut de DIICOT alături de nouă membri ai familiei sale (cinci bărbați și patru feme

Justitie si interne 03-04-2025 15:27

Arafat: Anul trecut au fost date amenzi de peste 390.000 de lei privind adăposturile de protecție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat, în 2024, amenzi în valoare de peste 390.000 de lei, în urma controalelor efectuate la adăposturile de protecție civilă, a informat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. 'Acest audit (al Curții de Conturi) a ieșit datorită soli

Justitie si interne 03-04-2025 14:50

Harghita: Jandarmii patrupezi Cami și Efi, în centrul atenției la activitățile organizate de Ziua Jandarmeriei

Doi câini de serviciu, Cami și Efi, 'angajați' la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Harghita, s-au aflat, joi, în centrul atenției la activitățile organizate la Miercurea-Ciuc cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române. Zeci de copii de la școlile și grădinițele din oraș au venit pe platoul din centrul orașului și a

Justitie si interne 03-04-2025 14:38

Cătălin Predoiu: Cetățenii trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor

Cetățenii, individual sau asociați, trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor lor, a afirmat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a subliniat că un drept exercitat nu trebuie să însemne încălcarea unui alt drept. 'Trăim o perioadă de efervescență civică, avem proteste, campanii, opinii di

Justitie si interne 03-04-2025 13:34

Interlopul Bercea Mondialu și membri ai familiei sale, reținuți pentru cămătărie

Interlopul Bercea Mondialu și alți nouă membri ai familiei sale au fost reținuți de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Conform anchetatorilor, în cursul anului 2022, Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu, și membri ai familiei sale au fo

Justitie si interne 03-04-2025 13:05

Parchet: 19 persoane implicate în bătaia dintre două clanuri la Urziceni, trimise în judecată

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a anunțat joi că a trimis în judecată 19 persoane implicate în încăierarea dintre două clanuri la Urziceni, în urma căreia două persoane au murit după ce au fost împușcate. Dintre cele 19 persoane, 17 se află în arest preventiv, iar două în arest la domiciliu.