logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prahova: Dosarul de corupţie al Andreei Cosma, trimis de ÎCCJ la Curtea de Apel Ploieşti

Image Imagine din galeria Agerpres

Dosarul în care fosta deputată PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu a fost trimis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe rolul căreia se afla cauza, la Curtea de Apel Ploieşti pentru soluţionare.

ÎCCJ a admis, miercuri, excepţia necompetenţei după calitatea persoanei invocată de inculpata Andreea Cosma, care nu mai este parlamentar, în condiţiile în care nu a mai candidat la alegerile din decembrie.

Astfel, instanţa a dispus trimiterea dosarului la Curtea de Apel Ploieşti, spre competentă soluţionare, decizia fiind definitivă.

Pe 2 decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii 'Ciuperceasca', intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu MApN.

În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, au primit câte 4 ani închisoare cu executare.

Ulterior, în iunie 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa şi a trimis cauza la rejudecare.

În decembrie 2015, DNA a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma, la data faptei notar public, pentru complicitate la abuz în serviciu. Au fost trimişi în judecată în acelaşi dosar fostul deputat PDL Florin Anghel, la data faptei preşedinte al CJ Prahova, acuzat de instigare la abuz în serviciu, precum şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Plopeni Industrial Parc SA, împuternicit cu atribuţii de director general, acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în anul 2007, "Cazarma 1375 Ciuperceasca'', situată în judeţul Prahova, era parte a SC Plopeni Industrial Parc SA, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. Cazarma avea o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245 mp teren fără construcţii - pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.

Procurorii arată că, în anul 2008, Dănuţ Cornea şi-a încălcat atribuţiile care îi reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al parcului industrial, în sensul că a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din "Ciuperceasca'', fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean şi fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.

"Pentru aceasta, inculpatul Cornea Dănuţ a fost determinat de către inculpatul Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată, care, cu depăşirea competenţelor legale, a emis o procură autentificată, prin care Cornea Dănuţ Marcel era împuternicit să vândă integral activul 'Cazarma 1375 - Ciuperceasca' către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime, care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale", susţine DNA.

Procurorii mai spun că Dănuţ Cornea şi Florin Anghel au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care SC Plopeni Industrial Parc SA a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul ''Ciuperceasca''.

Conform DNA, înstrăinarea s-a făcut "fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare 'Valori de piaţă-etalon minim informativ' practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008".

Astfel, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului ''Ciuperceasca'' este în sumă de 17.603.853 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

Totodată, activităţile menţionate au dus la obţinerea unor foloase necuvenite de către reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, care au achiziţionat diverse părţi ale activului menţionat la valori sub preţul de piaţă practicat în perioada respectivă.

De asemenea, procurorii arată că, în perioada decembrie 2005 - iulie 2008, Dănuţ Cornea a prejudiciat SC Plopeni Industrial Parc SA prin semnarea unor contracte.

Astfel, el a semnat un contract de servicii, temei pentru plata sumei de 55.112 lei, având ca obiect investiţii care nu erau benefice societăţii, cu o valoare mai mare decât cea prevăzută în buget, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, document sustras de la controlul de legalitate şi regularitate.

Cornea a mai semnat, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, un contract de lucrări, în baza căruia s-a plătit suma de 31.725 lei, contractul având o valoare mai mare decât valoarea prevăzută în buget, documentul fiind sustras de la controlul de legalitate şi regularitate.

Totodată, el a semnat un contract de lucrări, temei pentru plata sumei de 829.841,70 lei, având ca obiect investiţii la un bun care nu aparţinea societăţii şi nu erau benefice activităţii acesteia, la o valoare mai mare decât cea estimată şi a angajat societatea la plata unor servicii de consultanţă juridică şi contabilă, în baza a opt contracte şi a unui act adiţional, documente pe care le-a semnat fără existenţa unor referate de necesitate şi fără a fi vizate pentru control financiar preventiv propriu, fără desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică.

În acest mod, societatea a fost păgubită cu suma de 154.857 lei, fiind obţinute foloase necuvenite pentru părţile contractante.

Prejudiciul total produs în dauna SC Plopeni Industrial Parc SA, potrivit DNA, este de 18.694.990 lei, sumă în care este inclus prejudiciul cauzat prin vânzarea activului "Ciuperceasca''. AGERPRES/ (AS- autor: Anamaria Constantin, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 10-01-2025 11:44

CCR a înregistrat cererea avocaților lui Georgescu de revizuire a deciziei de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României a înregistrat cererea depusă de avocații lui Călin Georgescu pentru revizuirea deciziei instanței constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, au anunțat, vineri, CCR. Potrivit sursei citate, vineri, alte cereri/solicitări/petiții/documente pot fi depuse la Curtea Constituțională prin poșt

Justitie si interne 10-01-2025 11:17

Gorj: Încadrarea juridică în cazul băiatului înjunghiat de un coleg la școală, schimbată în tentativă la omor

Încadrarea juridică în cazul elevului înjunghiat de un coleg la școală a fost schimbată în tentativă la omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj, Ioana Nanu. Inițial, în ca

Justitie si interne 09-01-2025 18:58

Ministrul Radu Marinescu a discutat cu reprezentanții conducerii ANC despre îmbunătățirea și eficientizarea activității instituției

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, s-a întâlnit, joi, la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), cu reprezentanții instituției, context în care au discutat printre altele, despre îmbunătățirea și eficientizarea activității Autorității. Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, ministrul Justiției a

Justitie si interne 09-01-2025 16:05

Bihor: Cinci bărbați, care au creat primul laborator de extragere a cocainei din România, condamnați la închisoare

Doi români, doi columbieni și un israelian, care au creat, într-o cabană dintr-o zonă izolată a județului Bihor, primul laborator clandestin din România de extragere a cocainei au fost condamnați de Tribunalul Bihor la pedepse cu mai mulți ani de închisoare pentru trafic internațional de droguri și constituire a unui grup infracțional organiza

Justitie si interne 09-01-2025 15:39

VIDEO Buzău: Grupare de proxenetism destructurată de SCCO și DIICOT; ar fi racolat 21 de tinere pentru practicarea prostituției

Mai multe persoane sunt cercetate pentru constituirea de grup infracțional organizat și proxenetism după ce ar fi racolat 21 de tinere provenite din familii numeroase, lipsite de mijloace materiale de subzistență, neșcolarizate și cu experiență redusă de viață, pentru practicarea prostituției.

Justitie si interne 09-01-2025 13:12

IGPR: 41 de permise reținute pentru consum de alcool și 10 pentru droguri în ultimele 24 de ore

Polițiștii rutieri au reținut 340 de permise de conducere, dintre care 86 pentru viteză peste limita legală, 41 pentru consum de alcool și 10 pentru droguri, în urma acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore. Potrivit unui comunicat al Poliției Române transmis joi, au fost constatate 94 de infracțiuni la regimul circulație

Justitie si interne 09-01-2025 11:54

Administratori de baruri, barmani și ospătari, trimiși în judecată după ce au jefuit turiști beți în Centrul Vechi al Capitalei

Administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess au fost trimiși în judecată de procurori sub acuzația că îmbătau turiști străini veniți în două localuri din Centrul Vechi al Capitalei, după care îi jefuiau sau le goleau conturile bancare. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, 16 p

Justitie si interne 09-01-2025 08:28

Buzău: Rolul CMPS în procesul de aderare a României în zona Schengen - important; 30.000 de angajați pregătiți de la operaționalizare

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen (CMPS) din Buzău continuă pregătirea personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și a instituțiilor cu atribuții în domeniul liberei circulații după 1 ianuarie 2025, dată la care România a devenit membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen, structura având o contribuție esențială

Justitie si interne 08-01-2025 23:44

Motivarea CAB în cazul Georgescu/Deciziile CCR sunt definitive și obligatorii; anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale. În esență, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel București susține că Biroul Electoral Central a pu

Justitie si interne 08-01-2025 19:04

Tribunalul Vâlcea, primul din țară la eficiență, deși are 45% dintre posturile de judecători vacante

Tribunalul Vâlcea s-a clasat pe primul loc în clasamentul eficienței tribunalelor cu personalitate juridică din țară și în anul care s-a încheiat, deși funcționează cu aproape o jumătate dintre posturile de judecători neocupate, a anunțat, miercuri, președintele instanței, Bogdan Mateescu. 'În echipă cu un cor

Justitie si interne 08-01-2025 14:06

Iași: Un băiat de 15 ani a murit la scurt timp după a ce fost adus la UPU; ar fi fost agresat

Un băiat în vârstă de 15 ani a murit la scurt timp după ce a fost adus la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul pentru copii 'Sfânta Maria' din Iași, după ce ar fi fost agresat fizic. Potrivit unei informări primite de la Biroul de Presă al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, polițiștii Secției n

Justitie si interne 08-01-2025 13:46

Tulcea: O fată și un băiat de 15 ani, dați dispăruți, au fost găsiți decedați la marginea municipiului

O fată și un băiat, cu vârste de 15 ani, plecați de acasă voluntar la finele săptămânii trecute, au fost găsiți decedați, miercuri, pe un câmp de la marginea orașului de către polițiștii tulceni, care continuă cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Cei doi adolesc

Justitie si interne 08-01-2025 13:02

Renate Weber: 'Cartel Alfa' și AUR au solicitat Avocatului Poporului să atace la CCR 'Ordonanța trenuleț'

Confederația Națională Sindicală 'Cartel Alfa' și AUR au solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) 'Ordonanța trenuleț', a precizat Avocatul Poporului, Renate Weber, miercuri, pentru AGERPRES. Renate Weber a adăugat că reprezentanții Confederației Naționale Sindicale 'Cartel Alfa' au făcut

Justitie si interne 08-01-2025 12:39

Dajbog (MAI): Scădere cu 18% a tâlhăriilor comise în minivacanța de Revelion, față de perioada similară a anului trecut

În minivacanța de Revelion și Sfântul Ion au fost înregistrate cu 8,2% mai puține infracțiuni față de perioada similară a anului trecut, respectiv 6.062, dintre care tâlhăriile au înregistrat o scădere de peste 18%, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. 'Angajații MAI au

Justitie si interne 08-01-2025 12:21

Arad: Primii migranți descoperiți în tentativă de trecere ilegală a frontierei, de la intrarea în Schengen

Autoritățile din Arad au prins primii doi migranți care au încercat să iasă ilegal din țară, după aderarea completă a României la Spațiul Schengen, fiind vorba de cetățeni din Sri Lanka și Bangladesh care se aflau într-un autocar cu destinația Germania. Autocarul a fost verificat pe autostrada A1, de către polițiștii de frontieră din