CCR se pronunţă marţi pe sesizarea referitoare la existenţa unui conflict Guvern - Parlament privind moţiunea de cenzură
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/13283298.jpg)
Curtea Constituţională a României urmează să se pronunţe, marţi, pe sesizarea Cabinetului Orban privind existenţa unui conflict juridic între Guvern şi Parlament ca urmare a depunerii unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.
Potrivit sursei citate, judecătorii constituţionali au finalizat luni deliberările, urmând ca, în cursul zilei de marţi, să fie redactată forma finală a minutei.
* La dezbateri, reprezentantul Guvernului, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a susţinut că Parlamentul a urmărit să "abuzeze" de instrumentele constituţionale "în scopul satisfacerii unor obiective politice".
"Vă rugăm să constataţi că prezentul conflict juridic de natură constituţională se fundamentează pe încălcarea mai multor principii constituţionale, dezvoltate în mod expres sau implicit la nivelul Legii fundamentale, respectiv principiul echilibrului puterilor în stat, cel al colaborării şi cooperării loiale între autorităţi şi cel al stabilităţii juridice. (...) Apreciem că, raportat la conduita Parlamentului, acesta, sub apanajul unei interpretări juridice voit eronate a prevederilor constituţionale, aşadar sub aparenţa constituţionalităţii, a urmărit să abuzeze de remediile şi instrumentele constituţionale în scopul satisfacerii unor obiective politice", a spus Olivia Morar.
În opinia ei, s-a deschis calea unui amestec "abuziv" în treburile Executivului.
"Astfel, principiul echilibrului puterilor în stat a fost încălcat prin aceea că Parlamentul a urmărit eludarea unei interdicţii constituţionale care limitează controlul asupra Guvernului, deschizând astfel calea nu doar a unui amestec abuziv în treburile Executivului, dar mai mult decât atât a unei potenţiale intenţii de transformare a acesteia într-o entitate subordonată Parlamentului, ceea ce contravine în mod vădit echivalenţei şi egalităţii celor două autorităţi publice în faţa Constituţiei", a precizat reprezentantul Guvernului.
* Cristian Ionescu, reprezentantul Senatului, a spus că opoziţia are tot dreptul să iniţieze oricând o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
"Prim-ministrul nu se referă în realitate la instituţia Parlamentului ca parte a unui pretins conflict juridic de natură constituţională, ci la demersul procedural şi legitim al unui număr consistent de deputaţi şi senatori care au iniţiat împotriva Guvernului pe care îl conduce o moţiune de cenzură ca forma cea mai gravă a controlului parlamentar. Opoziţia este îndreptăţită de Constituţie să iniţieze oricând, subliniez - oricând -, fie într-o sesiune parlamentară ordinară, fie într-o sesiune extraordinară o astfel de modalitate de control parlamentar", a subliniat Cristian Ionescu.
* La rândul său, reprezentantul Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a spus că în Constituţie nu a găsit specificat un moment exact în care poate fi retrasă încrederea Guvernului.
''În Constituţie se precizează foarte clar la articolul 113 alineatul 1 faptul că plenul reunit al Camerelor este cel care retrage încrederea Guvernului, fără a preciza o dată când. Atâta timp cât Guvernul poate fi învestit în sesiuni extraordinare sau în sesiuni ordinare, la fel încrederea. În Constituţie nu am găsit un paragraf care să precizeze dacă retragerea încrederii Guvernului poate fi decât la un anumit moment'', a arătat el.
Acesta a adăugat că zilnic Parlamentul ar putea introduce o moţiune de cenzură, dacă ar fi constituţional, în urma comportamentului pe care îl are Executivul.
***
Executivul, prin premierul Ludovic Orban, a solicitat Curţii Constituţionale să constate dacă există o situaţie conflictuală între Guvern, pe de o parte, şi Parlament, pe de altă parte, "generată de depunerea unei moţiuni de cenzură în perioada dintre cele două sesiuni parlamentare ordinare, cu consecinţa convocării unei sesiuni extraordinare exclusiv numai pentru prezentarea moţiunii fără dezbaterea şi votarea acesteia".
Potrivit textului sesizării, situaţia conflictuală este derivată "din încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1) din Constituţie".
"Conflictul juridic de natură constituţională există între Guvernul României şi Parlament şi derivă direct din Constituţie (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moţiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeaşi sesiune parlamentară menţine Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situaţie incertă, fapt declarat contrar Constituţiei, prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilităţii activităţii Guvernului, dedus din dispoziţiile art. 102 alin. (1) şi art. 113 din Constituţia României", se arată în sesizare.
Conform acesteia, "existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură".
Guvernul susţine, totodată, că moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august de un număr de 205 deputaţi şi senatori, cu titlul "Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată", având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august, "nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus".
De asemenea, conform sesizării, cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună "la momentul iniţierii moţiunii de cenzură".
Un alt argument adus de Guvern în favoarea existenţei unui conflict constituţional este cel privind "încălcarea principiului stabilităţii activităţii Guvernului".
Cabinetul Orban cere CCR să constate "existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament generat de încălcarea dispoziţiilor art. 113 alin. (4) coroborat cu dispoziţiile art. 66 alin. (1) din Constituţie, urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului". AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cazul Urziceni/Predoiu: Vor fi anunțate progresele Poliției; evaluările - după încheierea întregii acțiuni
Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne, a anunțat că progresele 'semnificative în cadrul anchetei' pe care le-a făcut Poliția în cazul Urziceni, unde două persoane au decedat, s&ac
Protest în Piața Victoriei: Patru persoane, amendate cu 5.500 de lei pentru instigare la manifestări violente
Jandarmii au identificat și sancționat contravențional patru persoane, cu amenzi în valoare totală de 5.500 de lei, pentru instigarea, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de tulburare, în orice mod, a adunărilor publice. De asemenea, jandarmii au identificat - în mulțimea care protestează luni
Parchet: Adolescentul de la Centrul Buburuza nu a murit strangulat
Moartea adolescentului de 17 ani de la Centrul Buburuza a fost neviolentă, cauzată de insuficiența cardio-respiratorie acută, consecința unei bronhopneumonii, consecutive unui stop cardio-respirator resuscitat, iar medicii legiști infirmă ipoteza că el ar fi fost strangulat, a anunțat luni Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Procurorii susțin că,
Protest în Piața Victoriei: Jandarmii au identificat un bărbat care a tăiat cu un cuțit legăturile dintre gardurile Jandarmeriei
Jandarmii au identificat - în mulțimea care protestează luni în Piața Victoriei - un bărbat care avea asupra sa un cuțit pe care l-a folosit pentru a tăia legăturile dintre panourile metalice montate de jandarmi și a încurajat astfel forțarea dispozitivului de ordine publică și blocarea carosabilului. 'În cauză, vor fi dispuse măsur
Contestația în cazul arestării cuplului Laura Vicol - Vladimir Ciorbă se judecă miercuri la Instanța supremă
Contestația depusă de fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei instanței prin care au fost arestați preventiv se judecă miercuri la Înalta Curte de Casaț
Protest Piața Victoriei: Jandarmii au extras șase persoane care ar fi comis fapte penale
Jandarmii au identificat și extras din mulțimea care protestează luni în Piața Victoriei șase persoane, deoarece ar fi încălcat prevederile cadrului legal în vigoare prin comiterea de fapte penale și contravenționale, anunță Jandarmeria Capitalei. 'În acest context, vor fi dispuse măsurile impuse de prevederile cadrului normativ act
MAI: Aproape 10 milioane de verificări prin aplicația e-DAC de la intrarea României în Schengen
Aplicația e-DAC, utilizată de către structurile Ministerului de Interne de la intrarea în spațiul Schengen pentru identificarea rapidă a persoanelor căutate sau a bunurilor furate, a fost utilizată pentru efectuarea a aproximativ 9,8 milioane de verificări de la lansarea sa, pe 31 martie 2024. 'Datorită acestui sistem modern de verificare a documente
Avocată trimisă în judecată sub acuzația că a comandat asasinarea a trei persoane
Marta Dalida Achim, avocată acuzată că a angajat un asasin să ucidă trei persoane, despre care femeia crede că sunt implicate în decesul fiului ei, a fost trimisă în judecată pentru încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni și amenințare. 'În perioada 1 - 30 octombrie 2024, în contextul &icir
Vaslui: Buzatu solicită instanței să poată părăsi județul pentru a-și vizita și îngriji tatăl de 96 de ani
Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, aflat sub control judiciar și judecat pentru luare de mită a solicitat, luni, extinderea razei pe care se poate deplasa, astfel încât aceasta să cuprindă și județul Iași, acest lucru permițându-i să-și viziteze și să-și îngrijească tatăl în vârstă de 96 de ani, domic
DGPMB: Bărbat reținut 24 de ore pentru că a condus o mașină furată beat, cu permisul de conducere anulat
Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat în fața magistraților cu propunere legală, pentru că ar fi furat o mașină și a condus-o sub influența alcoolului și cu permisul anulat. 'Ieri, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 9 Poliție au prins în flagrant d
IGPR: Percheziții în patru județe în urma conflictului de la Urziceni
Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează, luni, 15 percheziții domiciliare în patru județe în urma conflictului care a avut loc la Urziceni, județul Ialomița, și care s-a soldat cu doi morți și mai mulți răniți. Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General
Valori ridicate de trafic pe DN 1 între stațiunile Predeal și Bușteni
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că duminică după-amiază sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploiești - Brașov, circulându-se în coloană, cu viteză redusă, în direcția de coborâre spre Ploiești, între stațiunile Predeal și Bușteni. Polițiști recomandă folosirea rutelor alternative
Specialiști din trei direcții ale IGPR vor sprijini ancheta în urma scandalului din Urziceni
Specialiști din Direcția de Investigații Criminale, Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Direcția de Ordine Publică vor acorda sprijin în ancheta privind scandalul din localitatea Urziceni soldat cu doi morți și trei răniți, a informat, duminică, Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat trans
MAI: Peste 500 de permise de conducere suspendate în ultimele 24 de ore
Peste 500 de permise de conducere au fost suspendate de polițiști în ultimele 24 de ore, 55 pentru consum de alcool și zece pentru droguri, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Potrivit unui comunicat al MAI transmis, duminică, AGERPRES, pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 3.871 de evenime
Dolj: Doi sirieni depistați într-un tir cu mandarine pentru Austria
Doi cetățeni sirieni, cu vârste de 27, respectiv 30 de ani, care nu dețineau o viză valabilă sau un permis de ședere pentru a călători în spațiul Schengen, au fost depistați de polițiștii de frontieră doljeni în apropierea stației de taxare a podului Calafat - Vidin, într-un camion ce transporta mandarine pe ruta Turcia - Austria.