logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ICCJ: Fostul şef al ANI Horia Georgescu, achitat definitiv în dosarul ANRP

Imagine din galeria Agerpres

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Instanţa a admis, marţi, apelul declarat de Georgescu faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase, pe 14 februarie 2018, la 4 ani de închisoare cu executare.

"În baza art. 396 alin. 1 şi 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. proc. pen. achită inculpatul Georgescu Horia, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art./2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. şi art.309 C.pen. cu aplic.art.35 al.1 C.pen. şi art.5 C.pen. Constată că inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore în data 16.03 2015 şi arestat preventiv de la 18.03.2015 la 09.07.2015", se arată în hotărârea ICCJ.

Conform prevederilor art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedură penală, în baza cărora a fost dispusă achitarea, "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă (...) fapta nu este prevăzută de legea penală".

ICCJ a admis, totodată, apelurile formulate de alţi inculpaţi din dosar, printre care fostul preşedinte al ANRP Ingrid Zaarour şi fostul vicepreşedinte ANRP Ingrid Mocanu, ambele achitate pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

În cazul fostului deputat Theodor Nicolescu, instanţa a dispus achitarea pentru abuz în serviciu, menţinând în schimb pedeapsa de 8 ani de închisoare aplicată pentru infracţiunea de luare de mită. De asemenea, fostul deputat Marko Attila-Gabor a fost achitat pentru abuz în serviciu, judecătorii înlăturând şi dispoziţia privind anularea suspendării executării unei alte pedepse de 3 ani închisoare.

ICCJ a lăsat nesoluţionată latura civilă a cauzei.

"Înlătură dispoziţia vizând anularea Deciziei nr.4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlului de despăgubire în favoarea intimaţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, a titlurilor de conversie nr.942/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Barbu Florin Şerban, nr.943/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Manole Gheorghe Adrian şi nr.944/29.09.2008 emis în favoarea intimatului Vişoiu Valentin, precum şi dispoziţia vizând repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea, în cotele procentuale mai sus menţionate, de către intimaţii Vişoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) şi Barbu Florin Şerban (17%) a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor", se mai arată în încheierea de şedinţă.

Au fost menţinute măsurile asigurătorii dispuse anterior asupra bunurilor inculpaţilor, fiind respins ca nefondat apelul declarat de DNA.

Fostul şef al ANI Horia Georgescu fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

În acelaşi dosar, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare.

Condamnări au primit la instanţa de fond şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) - 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) - 4 şi 6 luni ani cu executare, Ingrid Popa-Mocanu (vicepreşedinte ANRP) - 4 ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) - 6 ani şi 4 luni cu executare, Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) - 4 ani închisoare cu executare.

Totodată, Florin Hanu (evaluator autorizat) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi, au primit câte 2 ani cu suspendare.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.

Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menţionează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătraţi şi construcţie demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudeşti - Cioplea, actualmente sector 3, Bucureşti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii susţin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experţi au fost avizate de Gheorghe Vişoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele şi legislaţia în materie.

"În perioada 2007 - 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane 5% din totalul acţiunilor pe care acestea urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 - 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor", mai spun procurorii.

Anchetatorii au constatat că banii au fost remişi în general în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei - prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru mascarea comisionului.

DNA mai menţionează că în 2008 Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 01-02-2025 19:52

Brașov: Un tânăr băut la volan a ajuns în arest după ce a amenințat polițiștii de care fugise

Un tânăr de 25 de ani, care se afla sub influența alcoolului la volan, a fost reținut pentru 24 de ore și a ajuns în arest după ce i-a amenințat pe polițiștii de care fugise în încercarea de a scăpa de controlul rutier, a informat IPJ Brașov. Potrivit unui comunicat transmis de IPJ Brașov, sâmbătă, în jurul

Justitie si interne 01-02-2025 19:15

MAI: O aeronavă charter civilă cu cetățenii români blocați în Congo va ateriza sâmbătă pe Aeroportul Otopeni

O aeronavă charter civilă la bordul căreia se vor afla cetățenii români blocați în Republica Democratică Congo va ateriza sâmbătă pe Aeroportul Otopeni, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit unui comunicat transmis de MAI, la intrarea în țară, toate persoanele vor fi supuse unui control medical și epidemiolo

Justitie si interne 31-01-2025 19:23

MJ spune că există suficiente instrumente pentru strângerea de probe privind crimele de război ale Rusiei

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a participat vineri la reuniunea informală de la Varșovia a miniștrilor de justiție din statele UE, în cadrul căreia au fost abordate teme de actualitate, precum domeniul cooperării reciproce în aria justiției, consecințele crimelor de război ale Rusiei în Ucraina și viitorul justiției - imaginarea unor noi perspective.

Justitie si interne 31-01-2025 17:20

Cluj: Episcopul Petroniu al Sălajului, acuzat de procurori că a înlesnit delapidarea unor bunuri de peste 3 milioane de lei

Episcopul Petroniu al Sălajului este acuzat de procurorii clujeni de faptul că ar fi înlesnit săvârșirea infracțiunii de delapidare prin însușirea de bunuri ale Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către gestionarul instituției, creându-se astfel o pagubă de peste 3 milioane de lei. 'La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj

Justitie si interne 31-01-2025 16:52

UPDATE/Constanţa: Vlad Pascu - şoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri, condamnat la 10 ani de închisoare

Vlad Pascu, șoferul drogat care în octombrie 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, a fost condamnat vineri, de Judecătoria Mangalia, la 10 ani de închisoare. 'Aplică inculpatului Pascu Matei - Vlad, (...) pedeapsa cea mai grea, de 7 (șapte) ani închisoare, la care se adaugă un spor de 3 (trei

Justitie si interne 31-01-2025 16:20

Cluj: Episcopul Petroniu al Sălajului, cercetat penal într-un dosar de delapidare și fals în înscrisuri

Episcopul Sălajului, Petroniu, a fost audiat, vineri, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de suspect, într-un dosar de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. 'Dosarul îl vizează pe domnul Florea Petru, care are calitatea de episcop al Sălajului. Dânsul are calitat

Justitie si interne 31-01-2025 14:21

Arad: Polițiștii au interceptat un colet cu droguri din Spania, când destinatarul îl ridica

Polițiștii arădeni au interceptat un colet cu droguri provenite din Spania, în momentul în care un suspect îl ridica, ulterior asupra sa fiind găsit un pistol, iar în mașină și locuință, alte droguri. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad, dosarul vizează doi suspecți, de 41 ș

Justitie si interne 31-01-2025 12:52

Mii de comprimate de ecstasy ascunse în hrană pentru câini, aduse de doi traficanți din Olanda

Doi tineri de 32 și 35 de ani au fost reținuți de procurorii DIIICOT, fiind acuzați că au adus din Olanda peste 4.600 de comprimate de ecstasy, drogurile fiind ascunse într-o pungă cu hrană pentru câini. 'Din probele administrate a rezultat că, în cursul lunii septembrie 2024, persoanele cercetate, împreună cu o alt

Justitie si interne 31-01-2025 09:51

Dispariția pieselor din patrimoniul României - tema discuțiilor dintre ministrul Justiției și omologul olandez

Ministrul român al Justiției, Radu Marinescu, i-a solicitat omologului olandez 'continuarea eforturilor pentru soluționarea eficientă' a cazului dispariției pieselor din tezaurul dacic al României și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi părții olandeze tot sprijinul necesar. În contextul reuniunii informale de la

Justitie si interne 31-01-2025 09:13

Jandarmeria: Amenzi de 71.300 de lei după meciul FCSB-Manchester; organizatorul competiției a primit 60.000 de lei

Jandarmeria a aplicat, după meciul de fotbal dintre FCSB și FC Manchester United, 17 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 71.300 de lei, și a fost întocmit un act de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate pentru purtarea sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. 'Dintre acestea, d

Justitie si interne 30-01-2025 15:50

IGPR a lansat SchoolHUB - linia de suport psihologic gratuită, dedicată elevilor, părinților și profesorilor

Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară, în parteneriat cu Asociația Happy Minds, a lansat, joi, SchoolHUB - o linie de suport psihologic gratuită, dedicată elevilor, părinților și profesorilor care se confruntă cu situații de violență fizică, bullying, anxietate sau alte forme de suferință psihologică în mediul școlar. 'Siguranța

Justitie si interne 30-01-2025 12:48

Bacău: Administratorul public al municipiului reședință, angajați ai primăriei și un avocat, trimiși în judecată de DNA

Administratorul public al municipiului Bacău, mai mulți angajați ai primăriei și un avocat au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Bacău, într-un dosar care vizează mai multe fapte de corupție, informează un comunicat de presă al DNA remis, joi, AGERPRES. Inculpați &ic

Justitie si interne 30-01-2025 10:29

Constanța: Suspecți de contrabandă cu țigări, audiați în urma a 12 percheziții domiciliare

Nouă persoane sunt audiate în urma a 12 percheziții domiciliare efectuate de polițiști în municipiile Constanța, Mangalia și orașul Năvodari, la suspecți de contrabandă cu țigări, a informat joi Inspectoratul de Poliție Județean. Conform unui comunicat de presă, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economico - Fin

Justitie si interne 30-01-2025 08:00

VIDEO INTERVIU Radu Marinescu: La Ministerul Justiției nu vor fi restructurări de personal, dar ne înscriem într-o disciplină financiară

La nivelul Ministerului Justiției și în structurile subordonate nu se vor face restructurări de personal, deoarece acestea înregistrează un deficit de angajați, însă va fi impusă o rigoare financiară, declară ministrul Radu Marinescu, într-un interviu acordat AGERPRES. 'Ministerul Justiției se va înscrie &icir

Justitie si interne 29-01-2025 20:41

VIDEO Decizia ICCJ privind influența substanțelor psihoactive asupra șoferilor este o normalitate, spune ministrul Justiției

Decizia prin care Instanța supremă a stabilit că pentru infracțiunea de a conduce sub influența substanțelor psihoactive trebuie demonstrat că șoferului i-a fost afectată capacitatea de a conduce vine ca o 'normalitate a activității organelor judiciare', a declarat miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Justiției, Radu Marinescu.