Lazăr, despre OUG pe legile Justiţiei: Modificările pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional

Procurorul general Augustin Lazăr şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei, susţinând că modificările pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional al Ministerului Public.
De asemenea, procurorul general spune că o parte din prevederile ordonanţei sunt neconstituţionale.
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, luând în considerare concluziile Curţii Europene a Drepturilor Omului formulate în cauza 'Baka c. Ungariei' (Hotărârea din 27 mai 2014), văzând proiectul ordonanţei de urgenţă transmis Consiliului Superior al Magistraturii, îşi exprimă îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public, ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor Justiţiei şi, de asemenea, faţă de neconstituţionalitatea unora dintre prevederi. (...) Toate aceste modificări pot conduce la apariţia unui blocaj instituţional, Ministerul Public putând ajunge în situaţia de a nu-şi exercita corespunzător atribuţiile constituţionale de reprezentare a intereselor generale ale societăţii, apărare a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
Augustin Lazăr face o analiză a modificărilor aduse prin OUG şi vorbeşte de premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
*** În ceea ce priveşte modificarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, Lazăr spune că urgenţa şi situaţia extraordinară pentru adoptarea acestei soluţii legislative nu sunt justificate în expunerea de motive şi în preambulul ordonanţei de urgenţă, Guvernul neexpunând niciun motiv pentru care, în privinţa funcţiilor de conducere, prevăzute de art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, să deroge de la principiul separării carierelor, consfinţit prin modificările aduse Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi 317/2004 în cursul anului 2018, potrivit cărora, gestionarea carierei procurorilor se realizează de către Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
"Intervenţia legislativă dă expresie unei abordări inconsecvente a principiului separării carierelor şi, sub acest aspect, se observă că soluţia legislativă ce ar urma să fie adoptată de Guvern, ca legiuitor delegat, nu a fost edictată în scopul de a răspunde unei nevoi de reglementare stringente, unicul scop al reglementării fiind doar acela de a contracara voinţa Parlamentului, ca organ legislativ suprem. În acelaşi context, se constată că dispoziţiile potrivit cărora pot fi numiţi în funcţiile de conducere, prev. de art. 54 alin. (1), şi judecători care au îndeplinit funcţia de procuror induc un tratament juridic discriminatoriu între judecători şi procurori, de vreme ce procurorii nu pot accede în funcţii de conducere din cadrul instanţelor judecătoreşti şi nici chiar în funcţii de execuţie corespunzătoare instanţei la nivelul căreia îşi desfăşoară activitatea. Se observă că modificarea adusă art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 nu mai conţine nicio condiţie de vechime minimă pentru numirea în funcţiile de conducere la vârful ierarhiei Ministerului Public, ceea ce atrage lipsa de previzibilitate a normei de modificare", explică Augustin Lazăr.
Procurorul general mai spune că sunt ignorate şi recomandările Rapoartelor MVC, Comisiei de la Veneţia şi GRECO.
*** Introducerea art. 54 alin. (7 ind.1) din Legea nr. 303/2004 şi art. 7 din proiectul ordonanţei este justificată în expunerea de motive a proiectului ordonanţei de urgenţă prin: "necesitatea consolidării instituţionale a acestor structuri de parchet, dându-se eficienţă dispoziţiilor legale care să reglementeze mecanismele de numire în aceste funcţii de conducere, cu evitarea situaţiilor de provizorat, lipsa unor conduceri stabile a acestor instituţii judiciare generând probleme în ceea ce priveşte asigurarea unui management de calitate".
Augustin Lazăr consideră că argumentele constând în lipsa unei conduceri stabile şi a unui management de calitate se plasează exclusiv la nivel de aserţiune, nefiind produsă nicio dovadă factuală în sprijinul acestora.
"Arătăm, însă, că aplicarea coroborată a dispoziţiilor tranzitorii din art. 17 şi art. 54 alin. 7 ind. 1 este susceptibilă să producă efecte previzibile contrare motivelor indicate de iniţiatorul proiectului de reglementare. Se va crea provizoratul pretins a fi înlăturat şi, mai mult, acesta va fi accentuat, în condiţiile lipsei unor mecanisme care să permită ocuparea acestor funcţii prin numire în termenul de 45 de zile prevăzut de art. 17 din proiect. O asemenea situaţie va conduce la blocaj instituţional la vârful Ministerului Public şi al structurilor precizate, ceea ce pune în discuţie încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituţie, potrivit căruia, ordonanţele de urgenţă nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională. Este de preferat o conducere 'provizorie' decât absenţa oricărei conduceri, mai ales în sistemele care funcţionează pe principiul controlului ierarhic şi al unităţii de acţiune", afirmă sursa citată.
*** Introducerea alin. (6) din art. 88 ind. 1 din Legea nr. 304/2004.
"Potrivit expunerii de motive a proiectului de reglementare, prin adoptarea acestor dispoziţii se tinde la înlăturarea unor neclarităţi sau dificultăţi legate de funcţionarea până în prezent a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Precizarea introdusă nu era necesară, de vreme ce ierarhia funcţiilor rezultă în mod clar din reglementarea acestei structuri (Secţiunea nr. 2 ind. 1 din Cap. II - Organizarea Ministerului Public al Legii nr. 304/2004 - procuror şef secţie, procuror şef adjunct secţie, procuror), aspect absolut clar şi valabil în tot sistemul Ministerului Public, acolo unde există secţii/direcţii. În plus, ea prezintă potenţialul de a crea dificultăţi de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor din Codul de procedură penală. De asemenea, în raport cu unele dintre dispoziţiile acestui cod, este redundantă, de pildă art. 318 alin. (10) din Codul de procedură penală", consideră Lazăr.
Procurorul general afirmă că soluţia legislativă contravine par. 150 teza finală şi par. 151 din Decizia nr. 33/2018 a Curţii Constituţionale, ceea ce constituie o încălcare a art. 147 alin. (4) din Constituţie.
"Prin efectul lor concret, aceste dispoziţii înlătură controlul ierarhic pe care îl exercită potrivit legii procurorul general al PÎCCJ, ceea ce contravine art. 132 alin. (1) din Constituţie şi principiului constituţional, al controlului ierarhic, care stă la baza funcţionării Ministerului Public", precizează Lazăr.
*** Dispoziţiile art. 14 pct. 6 care instituie atribuţia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de a exercita şi retrage căile de atac, coroborate cu dispoziţiile art. 88 ind. 8 alin. (2) care prevede participarea la soluţionarea acestor proceduri a procurorilor din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de către procurori din cadrul parchetului de pe lângă instanţa învestită cu judecarea cauzei.
Lazăr spune că această modificare este criticabilă pentru următoarele argumente: "încalcă independenţa procurorului de şedinţă, prev. de art. 67 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, în condiţiile în care procurorii care exercită/retrag calea de atac nu fac parte din aceeaşi structură (secţie/unitate de parchet) din care fac parte procurorii care participă la soluţionarea cauzelor; lipsa de identitate a structurilor din care fac parte procurorii menţionaţi creează şi premisele unor disfuncţionalităţi, contrar celor afirmate în expunerea de motive". AGERPRES/ (AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj
Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu alături de trei membri ai familiei sale într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Potrivit deciziei instanței, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis
Sibiu: Șofer depistat cu 220 de kilometri la oră, pe autostrada A1
Un șofer din județul Vâlcea a fost prins de către polițiști cu viteza de 220 de kilometri pe oră, în timp ce circula pe autostrada A1, în zona orașului Tălmaciu, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, pe pagina de
MApN: Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre UE pentru Ucraina - pe agenda discuțiilor de la Varșovia
Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre ale Uniunii Europene pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor la Reuniunea de la Varșovia, a informat, joi, MApN. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri și joi, la Reuniunea informală a mini
Mureș: Creștere cu aproape 60% a incendiilor de vegetație uscată și a arderilor necontrolate de la începutul anului
Prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.
Iași: Tânărul marocan care a ucis doi studenți în vila din Moara de Vânt, condamnat pe viață
Magistrații Tribunalului Iași au decis, joi, condamnarea pe viață a studentului marocan cu cetățenie canadiană, Ahmed Sami El Bourkadi, care este acuzat că în decembrie 2021 a ucis alți doi studenți într-o vilă din cartierul Moara de Vânt. Ahmed Sami El Bourkadi, acum în vârstă de 24 de ani, este condamnat pe viaț
Despescu spune că opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, joi, că în urma verificărilor efectuate până la acest moment un număr de opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo. 'La nivelul structurilor din cadrul Ministeru
Profesorul orădean, acuzat de agresiune sexuală, sub control judiciar; Avocat: Vom coopera cu organele de urmărire
Profesorul de sport de la Colegiul Național 'Iosif Vulcan' din Oradea, acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor, a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, a anunțat avocatul cadrului didactic. Avocatul a informat, într-un drept la replică transmis AGERPRES, că se va coopera cu organele de urmărire penal
Vâlcea: Exercițiu de testare a intervenției la accidentele chimice, pentru a ajuta Muntenegru în procesul de aderare la UE
Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) au organizat joi un amplu exercițiu de testare a capacității de reacție și intervenție în cazul unui accident chimic, scopul principal al acestuia fiind acela de a prezenta practic unei delegații din Muntenegru, țară aflată în proces de aderare la U
Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu: 40 de imobile, 41 de conturi bancare și șapte mașini
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averea deținută de interlopul Bercea Mondialu și familia acestuia, respectiv pe șapte autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile - terenuri și construcții. Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, a fost reținut de DIICOT alături de nouă membri ai familiei sale (cinci bărbați și patru feme
Arafat: Anul trecut au fost date amenzi de peste 390.000 de lei privind adăposturile de protecție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat, în 2024, amenzi în valoare de peste 390.000 de lei, în urma controalelor efectuate la adăposturile de protecție civilă, a informat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. 'Acest audit (al Curții de Conturi) a ieșit datorită soli
Harghita: Jandarmii patrupezi Cami și Efi, în centrul atenției la activitățile organizate de Ziua Jandarmeriei
Doi câini de serviciu, Cami și Efi, 'angajați' la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Harghita, s-au aflat, joi, în centrul atenției la activitățile organizate la Miercurea-Ciuc cu prilejul Zilei Jandarmeriei Române. Zeci de copii de la școlile și grădinițele din oraș au venit pe platoul din centrul orașului și a
Cătălin Predoiu: Cetățenii trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor
Cetățenii, individual sau asociați, trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor lor, a afirmat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a subliniat că un drept exercitat nu trebuie să însemne încălcarea unui alt drept. 'Trăim o perioadă de efervescență civică, avem proteste, campanii, opinii di
Interlopul Bercea Mondialu și membri ai familiei sale, reținuți pentru cămătărie
Interlopul Bercea Mondialu și alți nouă membri ai familiei sale au fost reținuți de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Conform anchetatorilor, în cursul anului 2022, Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu, și membri ai familiei sale au fo
Parchet: 19 persoane implicate în bătaia dintre două clanuri la Urziceni, trimise în judecată
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a anunțat joi că a trimis în judecată 19 persoane implicate în încăierarea dintre două clanuri la Urziceni, în urma căreia două persoane au murit după ce au fost împușcate. Dintre cele 19 persoane, 17 se află în arest preventiv, iar două în arest la domiciliu.
Olt: O femeie care ar fi înșelat un amanet cu 200.000 de lei, reținută de polițiști
O femeie în vârstă de 33 de ani, din Slatina, care ar fi lăsat la amanet bijuterii despre care susținea că sunt din aur, însă erau din alte metale, și ar fi produs o pagubă de 200.000 de lei, a fost reținută pentru înșelăciune și va fi prezentată instanței cu propunere de arestare preventivă, au informat, joi, reprezentanții Inspectoratului de Poliție