logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dosarul retrocedărilor de plaje/Instanţa supremă confiscă aproape 1 milion de euro de la Cristian Borcea

Imagine din galeria Agerpres

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus confiscarea sumei de aproape 1 milion de euro de la Cristian Borcea, în dosarul retrocedării de terenuri şi plaje, în care fostul finanţator al clubului Dinamo a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare.

Potrivit deciziei instanţei, Borcea trebuie să plătească suma de 957.107 euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea altor sume de la Paraschiva Barbu - 817.248 euro şi 79.927 dolari; Daniel Ene - 210.000 euro şi 384.683 dolari; Bogdan Gabriel Sandu - 306.983 euro şi 408.410 dolari; Valentin Ionescu - 228.482 euro; Mihai Camboianu - 207.357 euro; Georgică Giurgiucanu - 143.695 euro; Carmen Puşcaşi - 104.268 euro; Marius Puşcaşi - 104.268 euro.

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu.

De asemenea, Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar notarul Jean Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a primit 2 ani închisoare cu suspendare.

Alte condamnări: Constantin Racu (şeful Direcţiei Administraţie Publică) - 6 ani şi 10 luni închisoare, Daniela Ramona Dospinescu (şefa Direcţiei Patrimoniu) - 7 ani şi 6 luni închisoare, Ion Marica (şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii) - 5 ani.

Instanţa a constatat că statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în dosar.

Judecătorii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.

Decizia este definitivă şi a fost luată de un complet de trei judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei.

Condamnările sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Cristian Borcea fusese achitat.

Radu Mazăre a fugit din România şi se află în prezent în Madagascar.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Alături de Radu Mazăre au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa, printre care: Nicuşor Constantinescu - fost preşedinte al CJ Constanţa şi fost consilier municipal; şeful Direcţiei Administraţie Publică - Constantin Racu; şeful Direcţiei Patrimoniu - Daniela Ramona Dospinescu; şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii - Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcţionari din Primăria Constanţa, funcţionari în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care şi Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu, foşti acţionari ai echipei de fotbal Dinamo Bucureşti), interpuşi cumpărători de terenuri şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, acuzaţi de procurori de săvârşirea de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie sau de complicitate ori instigare la aceste infracţiuni.

În acest dosar a fost trimis în judecată şi notarul Jean Aurel Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

"Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (...) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi", susţin anchetatorii.

Procurorii anticorupţie precizează că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, "adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice".

Conform DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu, în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.

Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Radu Mazăre.

Procurorii mai arată că membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 şi Radu Mazăre au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate.

Conform calculelor făcute de procurori, raportând preţul plătit pentru drepturile succesorale cu preţul terenurilor cedate de Primăria Constanţa şi vândute ulterior, inculpaţii au obţinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 de metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. În total, Cristian Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 24-05-2025 10:03

Botoșani: Tânără de 21 de ani din Germania, prinsă la volanul unei mașini furate din Italia

O tânără de 21 de ani din Germania este anchetată de polițiștii de frontieră după ce a încercat să iasă din România cu o mașină de 50.000 de euro furată din Italia, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Botoșani. Tânăra s-a prezentat în Punctul de Trecere

Justitie si interne 24-05-2025 09:47

Botoșani: Femeie amendată pentru că deținea în condiții improprii 75 de pisici

O femeie din Botoșani a fost amendată de polițiști pe motiv că deținea în condiții improprii 75 de pisici, au anunțat, sâmbătă, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Femeia a primit o sancțiune contravențională de 12.000 de lei, în baza Legii privind protecția animalelor. 'Polițiștii

Justitie si interne 24-05-2025 09:28

Aproape o tonă de droguri, capturată de polițiști de la începutul anului

Peste 930 de kilograme de droguri au fost capturate de polițiști, în colaborare cu DIICOT, la nivel național, în perioada 1 ianuarie - 23 mai, informează Poliția Română. Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, peste 330 de kilograme din drogurile capturate au fost de mare risc, iar aproximativ 600 de kilogram

Justitie si interne 23-05-2025 20:40

Prahova: Bărbat de 81 de ani, reținut după ce și-ar fi omorât fiul

Un bărbat de 81 de ani din județul Prahova a fost reținut, vineri seară, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova după ce și-ar fi ucis fiul cu un cuțit. 'În noaptea de 22/23 mai 2025, între doi bărbați, de 81 și, respectiv, 57 de ani, din comuna Balta Doamnei, ar fi izbucnit un conflict spontan. Ulterior, conflictul ar fi

Justitie si interne 23-05-2025 18:58

'Stegarul Dac' - arestat preventiv după ce i-a fost respinsă contestația de către Tribunalul București (surse)

Protestatarul Cezar Avrămuță, cunoscut și ca 'Stegarul Dac' a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Tribunalul București a respins, vineri, contestația acestuia față de decizia Judecătoriei Sectorului 4 privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, potrivit unor surse judiciare. 'Astăzi, 23 mai 2025, polițișt

Justitie si interne 23-05-2025 16:33

Ministrul Apărării subliniază angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, l-a primit, vineri, în vizită oficială, pe omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, context în care a punctat angajamentul ferm al României de a sprijini măsurile de consolidare a rezilienței Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi oficiali

Justitie si interne 23-05-2025 14:44

Harghita: Bărbat din Sânsimion, amendat pentru deținerea ilegală a unei căprioare

Un bărbat din comuna Sânsimon a fost amendat de polițiști după ce, la domiciliul acestuia, a fost găsită o căprioară deținută fără documente legale emise de autoritățile competente, a informat, vineri, Biroul de Presă al IPJ Harghita. 'Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu polițiștii de or

Justitie si interne 23-05-2025 13:32

Inspector superior de la ANAF, reținut pentru trafic de influență

Un inspector superior din ANAF a fost reținut de procurorii DNA pentru trafic de influență, fiind acuzat că a primit în mai multe rânduri bani de la o femeie, pentru a proteja firme pe care aceasta le administrează de diverse controale ale Fiscului. În același dosar a fost reținută și femeia care i-a dat bani inspectorului.

Justitie si interne 23-05-2025 12:25

Gorj: Expertiza medico-legală a pacientului de 16 ani decedat în Spitalul Târgu Jiu, finalizată și înaintată Parchetului

Raportul de expertiză medico-legală de autopsie pentru pacientul de 16 ani decedat, în noiembrie anul trecut, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost finalizat. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, raportul a fost înaintat Parchetu

Justitie si interne 22-05-2025 17:31

Hunedoara: 9 persoane, reținute într-un dosar de înșelăciuni online; prejudiciu - aproape 150.000 de dolari

Nouă persoane au fost reținute de polițiștii hunedoreni de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, acestea fiind cercetate pentru implicarea într-o rețea care a comis mai multe înșelăciuni în mediul online, prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate cu privirea la realizarea de investiții financiare, informează Poliția Rom

Justitie si interne 22-05-2025 17:28

Arad: Autorul amenințării cu bombă care a vizat o biserică, depistat de polițiști

Bărbatul care a amenințat telefonic cu bombă o biserică neoprotestantă din județul Arad, în timpul serviciului religios de duminică, iar aproximativ 1.000 de oameni au fost evacuați, a fost depistat d

Justitie si interne 22-05-2025 16:00

Percheziții DNA la sediul ANAF; funcționari acuzați că protejau firme de ridesharing care făceau evaziune

Procurorii DNA efectuează, joi, percheziții în opt locații din București, Ilfov și Giurgiu, într-un dosar în care funcționari din ANAF sunt acuzați că protejau firme de ridesharing care nu își plăteau taxele la bugetul de stat. Potrivit unor surse judiciare, una dintre percheziții are loc la sediul central al ANAF din București,

Justitie si interne 22-05-2025 13:41

MApN: Dezinformări cu privire la așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor militari

Ministerul Apărării Naționale semnalează noi dezinformări cu privire la așa-zise pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor militari, în urma unei postări apărute pe X prin care o adresă internă a Metrorex este prezentată ca o dovadă că se dorește mobilizarea rezerviștilor pentru a merge în Ucraina. 'Vă semnalăm o postare reali

Justitie si interne 22-05-2025 11:10

Marinescu despre extinderea anchetei în cazul Georgescu: Organele judiciare vor lua toate măsurile necesare

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat, joi, în legătură cu posibilitatea ca Parchetul General să extindă cercetările în cazul lui Călin Georgescu, după declarațiile acestuia făcute la un post de televiziune, că organele judiciare vor lua toate măsurile necesare, menționând că, 'dacă cineva încalcă controlul judiciar, evident că s

Justitie si interne 22-05-2025 10:32

Buzău: Cercetați pentru furt, după ce au fost prinși cu 500 de kilograme de conductori electrici

Mai mulți tineri sunt cercetați pentru furt calificat, după ce polițiștii au descoperit în portbagajul unui autoturism 500 de kilograme de conductori electrici. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău, în data de 21 mai cinci tineri, din Brăila, cu vârste cuprinse între 21 și 31 de ani, au fost reținuți