logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR a publicat motivarea deciziei privind conflictul între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare formulată de ministrul Justiţiei.

Pe lângă motivarea deciziei adoptate cu majoritate de voturi, documentul publicat pe site-ul CCR mai conţine o opinie concurentă a judecătorilor constituţionali Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu, precum şi opinii separate semnate de Livia Stanciu, Daniel Morar şi Mircea Minea.

Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare, a decis CCR pe 30 mai.

"Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. 2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi", se arăta într-un comunicat al CCR transmis atunci AGERPRES.

Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, în principal, precum şi între Guvern şi preşedintele României, în subsidiar, determinată de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Curtea a constatat că prim-ministrul Guvernului este titular al dreptului de a sesiza CCR cu soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională.

Cu privire la calitatea ministrului Justiţiei de parte în cadrul conflictului juridic de natură constituţională, s-a constatat că acesta este nominalizat în mod expres prin art. 132 alin. (1) din Constituţie, care stabileşte că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea sa.

"Astfel, ministrul Justiţiei exercită, în această privinţă, o competenţă constituţională specială şi expresă, care nu are legătură cu competenţa generală a Guvernului. Prin urmare, potrivit jurisprudenţei sale, reprezentată de Decizia nr. 285/2014, Curtea a constatat că ministrul Justiţiei poate fi parte în cadrul unui conflict juridic de natură constituţională", se mai arăta în comunicat.

CCR a stabilit că problema de drept ce face obiectul sesizării este de a determina întinderea şi conţinutul sintagmei "sub autoritatea ministrului Justiţiei" din cuprinsul art. 132 alin. (1) din Constituţie, prin raportare la art. 94 lit. c) din Constituţie, aspect care "se subsumează unui raport de drept constituţional pur", astfel că situaţia litigioasă dedusă judecăţii are natură constituţională, soluţionarea sa fiind de competenţa exclusivă a Curţii Constituţionale, nu a instanţelor judecătoreşti.

"De asemenea, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, nu ţine de competenţa instanţelor judecătoreşti interpretarea şi aplicarea la cauze concrete a Constituţiei, pentru că, astfel, ele s-ar substitui Curţii Constituţionale. (...) În aceste condiţii, Curtea a statuat că, în procedura de revocare a procurorului din funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, raporturile dintre ministrul Justiţiei şi Preşedintele României sunt raporturi de drept constituţional pur, în sensul că ele formează obiectul de reglementare al Constituţiei, neputând fi reglementate prin norme juridice aparţinând altor ramuri de drept", se preciza în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, CCR a stabilit că art. 94 lit. c) din Constituţie este un text cu caracter general, în sensul că preşedintele României numeşte în funcţii publice în condiţiile legii, ceea ce se aplică şi în ipoteza revocării sau eliberării din funcţie, în timp ce art. 132 alin. (1) din Constituţie este un text cu caracter special, care stabileşte o putere de decizie a ministrului Justiţiei asupra activităţii desfăşurate de procurori, indicând faptul că în această procedură ministrul are un rol central, aspect care se reflectă şi asupra carierei procurorilor.

"Curtea a statuat că, în cazul revocării procurorului din funcţiile de conducere, prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, ministrul Justiţiei acţionează în cadrul unor limitări stricte impuse de lege, sub forma cazurilor care, în mod obiectiv, justifică revocarea din funcţia de conducere a procurorului. Preşedintele României, în temeiul prevederilor art. 94 lit. c) din Constituţie, nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia. Rezultă că prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii", consideră instanţa constituţională.

În opinia CCR, preşedintele nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată de ministrul Justiţiei, în condiţiile legii.

"Or, în cauza de faţă, Preşedintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe motive de oportunitate, şi nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privinţa exercitării autorităţii ministrului Justiţiei asupra activităţii procurorilor. Prin urmare, conduita Preşedintelui României de a nu-şi exercita competenţele potrivit Constituţiei a determinat imposibilitatea ministrului Justiţiei să îşi exercite competenţele constituţionale conferite de art. 132 alin. (1) din Constituţie, ceea ce a determinat un conflict juridic de natură constituţională", se mai menţiona în comunicat.

CCR mai arăta că, având în vedere jurisprudenţa sa, a stabilit şi conduita constituţională care trebuie urmată în acest caz, respectiv emiterea de către preşedintele Klaus Iohannis a decretului de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citiţi şi:

 

CCR: Argumentele din propunerea de revocare şi temeinicia acestora se subsumează competenţei discreţionare a ministrului Justiţiei, şi nu a preşedintelui (motivare)

 

CCR: Indiferent cine a generat conflictul constituţional, autorităţile au obligaţia să se conformeze deciziilor Curţii (motivare)

 

CCR: Ministrul Justiţiei are plenitudine de competenţă sub aspectul autorităţii asupra procurorilor

 

CCR: Nu se aplică posibilitatea refuzului o singură dată a propunerii de revocare ;principiul poate viza numai numiri în funcţie (motivare)

 

CCR: Două autorităţi publice nu pot dispune de competenţe identice în cadrul aceleiaşi proceduri (motivare)

 

Divergenţa între CSM şi ministrul Justiţiei a condus la transmiterea premiselor unui conflict către preşedinte (opinie concurentă)

 

Livia Stanciu: Din analiza răspunsului transmis de preşedinte rezultă că a realizat o analiză de legalitate şi temeinicie (opinie separată)

 

Zegrean despre motivarea CCR în cazul Kovesi: Suntem într-un regim constituţional, nu într-unul discreţionar

 

Daniel Morar: Preşedintele şi ministrul Justiţiei şi-au exercitat competenţele prevăzute de Constituţie şi lege (opinie separată)

 

Danileţ, după decizia CCR: Procurorii au fost declaraţi independenţi prin legi succesive

 

Cioloş: Interpretarea CCR pune în pericol aderarea României la UE; CSM devine numai un personaj de decor

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 14-05-2025 17:35

Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu încă 17 zile

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a mai rămas de executat cu încă 17 zile pe care le-a petrecut în Arestul Central și în arest la domiciliu într-un alt dosar față de cel în care a fost condamnată. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Udrea a înregistrat, &ic

Justitie si interne 14-05-2025 16:43

Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile Comitetului Militar al NATO și Comitetului Militar al UE

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, participă la reuniunea Comitetului Militar al NATO și cea a Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatele șefilor apărării, care au loc miercuri și, respectiv, joi la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al MApN, transmis AGERPRES, pe agenda discuțiilor se regăsesc teme d

Justitie si interne 14-05-2025 15:21

Timiș: Persoană reținută de DIICOT pentru trafic de minori

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea unei persoane de 32 de ani pentru trafic de minori iar miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă a acesteia pentru 30 de zile.

Justitie si interne 14-05-2025 13:25

Prahova: Un magistrat de la Ploiești a hotărât că va judeca o cerere de anulare a deciziei CCR privind prezidențialele din 2024

Un magistrat de la Curtea de Apel (CA) Ploiești ignoră o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărând că va judeca o solicitare de anulare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Anterior, Curtea Supremă a admis, într-o speță s

Justitie si interne 14-05-2025 13:17

Alba: Microbuz școlar, implicat într-un accident; un minor prezintă răni ușoare

Un microbuz școlar în care se aflau 12 copii a fost implicat miercuri într-un accident produs la ieșirea din municipiul Blaj spre localitatea Cergău, unul dintre minori prezentând răni ușoare. 'Stația de pompieri Blaj intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs la ie

Justitie si interne 14-05-2025 13:13

IGPR: Aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiștii Brigăzii Autostrăzi în perioada 5-11 mai

Polițiștii Brigăzii Autostrăzi au aplicat, în perioada 5-11 mai, 1.937 de sancțiuni contravenționale, în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere și asigurarea fluenței traficului. 'Au fost aplicate 234 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au depășit limita legală de viteză și 217 celor care nu folo

Justitie si interne 14-05-2025 11:19

DNA: Managerul Institutului de Neurologie și Boli Neurovasculare București - sub control judiciar pentru mită

Corneliu Toader, medic neurochirurg și manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, iar Radu-Mircea Gorgan, șef Neurochirugie la 'Bagdasar-Arseni' - pentru luare de mită. Potri

Justitie si interne 14-05-2025 09:31

Buzău: Pădurea Crâng redevine rezervație naturală după o decizie definitivă a Curții de Apel Ploiești

Curtea de Apel Ploiești a restabilit statutul de rezervație naturală protejată a Pădurii Crâng, rămășiță a celebrilor Codrii ai Vlăsiei, după ce a respins printr-o soluție definitivă recursul Consiliului Județean (CJ) Buzău formulat împotriva anulării hotărârii luate de instanța de fond. CJ Buzău a aprobat, în anul 2024

Justitie si interne 14-05-2025 09:27

Botoșani: Un bărbat a sesizat la 112 dispariția unui milion de lei din cont; polițiștii fac cercetări

Un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, că i-au fost sustrași din contul bancar 1.000.000 de lei, au anunțat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Oficialii IPJ Botoșani precizează că, în urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit că bărbatul a fost victima infracțiunilor de &i

Justitie si interne 14-05-2025 07:46

Dâmbovița: Profesor de sport arestat preventiv pentru viol; el ar fi întreținut relații sexuale cu o elevă de 16 ani

Un profesor de sport, antrenor al echipei de volei din cadrul unei unități de învățământ din Târgoviște, a fost arestat preventiv pentru viol, după ce ar fi întreținut relații sexuale cu o elevă de 16 ani, informează, miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița. 'La data de 12 mai a.c., î

Justitie si interne 13-05-2025 18:45

Prahova: Primarul din Sinaia acuză o campanie îndreptată împotriva sa și spune că a respectat obligațiile impuse de procurori

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, a transmis, marți, că informațiile privind încălcarea controlului judiciar sunt 'complet nereale' și acuză o campanie negativă de imagine îndreptată împotriva sa și a familiei sale. Acesta a precizat, într-o

Justitie si interne 13-05-2025 17:07

Judecătorii refuză extrădarea unui elev român, anchetat de FBI pentru sute de amenințări cu bombă

Curtea de Apel București a respins marți cererea autorităților americane de extrădare a unui elev român în vârstă de 17 ani, acuzat că a trimis sute de amenințări cu bombă unor instituții de peste ocean și că a manipulat fete minore pentru a se angaja în acte de violență extremă, exploatare sexuală și automutilare. 'În baza ar

Justitie si interne 13-05-2025 14:57

Piatra-Neamț: 11 persoane, printre care un polițist, arestate pentru constituire de grup infracțional acuzat de trafic de droguri

Un număr de 11 persoane, printre care și un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, au fost arestate pentru constituirea unui grup infracțional acuzat de trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse, știind că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continua

Justitie si interne 13-05-2025 14:10

DNA cere arestarea preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea; ar fi încălcat controlul judiciar (surse)

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere Tribunalului București arestarea preventivă a primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, după ce acesta ar fi încălcat prevederile impuse de controlul judiciare în dosarul în care este cercetat pentru corupție, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Sursele citate au explicat că edilul ș

Justitie si interne 12-05-2025 19:36

Angajate la o clinică privată, condamnate cu suspendare și trimise să muncească la biserică pentru vaccinări la 'chiuvetă'

Două angajate la o clinică privată din Capitală au primit pedepse cu suspendare și au fost obligate să presteze muncă neremunerată la biserică pentru efectuarea de vaccinări 'la chiuvetă' în timpul pandemiei de COVID. Laura Andreea Gheorghe și Maria Lazăr au fost condamnate de Tribunalul București la 2 ani și 3 luni închiso