Instanţa supremă a sesizat CCR în legătură cu modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat vineri că a sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate din actul normativ care modifică Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, judecătorii din secţiile Înaltei Curţi s-au reunit pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la exercitarea controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Şedinţa Secţiilor unite a fost convocată la cererea Secţiei penale a Instanţei supreme.
"Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legal constituite, prin hotărârea nr.1 din 29 martie 2018, au sesizat Curtea Constituţională asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", se arată în comunicat.
În sesizarea trimisă la CCR, Instanţa supremă susţine că prevederile art. I pct. 57, art. 42 alin. (2) din legea criticată încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (5), art. 41 alin. (1), precum şi art. 125 din Constituţia României, în sensul că noţiunea de "inapt", ce nu este definită în contextul unei evaluări specifice activităţii desfăşurate de judecător sau procuror, ar putea afecta nu doar dreptul la exercitarea funcţiei de judecător sau procuror, ci şi exercitarea dreptului la muncă, corespunzător pregătirii profesionale a acestuia.
De asemenea, ÎCCJ mai arată în sesizare că dispoziţiile art. I pct. 152, cu referire la art. 96 alin. (3) şi alin. (8) teza I, sunt contrare art. 1 alin. (5) din Constituţie, "prin conţinutul lor neclar şi confuz".
În opinia judecătorilor, aceste prevederi sunt o derogare de la dispoziţiile art. 52 alin. (3) din Constituţie, care asigură un echilibru perfect între necesitatea asigurării cadrului legal şi instituţional al funcţionării unei justiţii independente - ca premisă fundamentală a existenţei statului de drept şi democratic - şi drepturile persoanei care a avut de suferit în urma săvârşirii unei erori judiciare, "instituind în sarcina magistraţilor o răspundere materială ce depăşeşte graniţele trasate de acest articol".
ÎCCJ mai spune că textul cu privire la eroarea judiciară este lipsit de claritate şi conduce la confuzii în interpretarea şi aplicarea legii.
Textul criticat de judecători prevede: "Există eroare judiciară atunci când, în cadrul procedurilor judiciare: s-au încălcat norme de drept material sau procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei; prin încălcarea în mod vădit incontestabil a normelor de drept material sau procesual s-a soluţionat o situaţie litigioasă contrar realităţii faptice sau juridice ori s-a produs neregularitate în modul de desfăşurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediată în căile de atac sau în procedurile prevăzute de lege, producând în acest mod o vătămare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamental ale persoanei".
Instanţa supremă consideră că formulările "încălcarea drepturilor fundamentale absolute" şi "drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei", care au fost raportate din perspectiva tehnicii legislative folosite la noţiunea de eroare judiciară, "sunt de aşa natură încât, pe de-o parte, creează confuzii cu privire la sfera examinării acestora în condiţiile unei situaţii concrete, iar, pe de altă parte, nu sunt previzibile".
De asemenea, formularea "s-a soluţionat o situate litigioasă contrar realităţii faptice sau juridice" echivalează cu repunerea în discuţie a chestiunilor de fapt sau de drept tranşate definitiv în procedura reparării pagubei.
Magistraţii mai susţin că, prin modificările aduse nu s-a respectat conţinutul deciziei nr. 45 din 30 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, care a precizat în mod expres şi clar criteriile de definire a erorii judiciare.
"Altfel spus, prin formularea adoptată, legiuitorul a făcut o translaţie a dispoziţiilor din decizia Curţii Constituţionale, omiţând să reglementeze condiţiile dispuse de instanţa de contencios constituţional, accentuând şi mai mult neclaritatea legii, prin caracterul evaziv şi nepredictibil al următoarelor formulări: 'în mod vădit necontestabil', 's-a soluţionat o situaţie litigioasă', 'neregularitate în modul de desfăşurare a procedurilor judiciare', în raport cu 'vătămarea gravă'. Dispoziţiile mai sus menţionate, aşa cum au fost reglementate ulterior deciziei Curţii Constituţionale, contravin Opiniei nr. 3/2002 a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, unde se precizează faptul că 'magistratul nu trebuie să muncească sub ameninţarea unei sancţiuni financiare sau, mai grav, a unei pedepse cu închisoarea, ameninţări a căror existenţă ar putea, chiar inconştient, să influenţeze judecata sa'. De asemenea, în pct. 5 m lit.iii) din lucrările preliminare ale Avizului nr. 3 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni se reţine că nu este potrivit ca judecătorul să fie expus, în ceea ce priveşte exerciţiul funcţiunii sale, vreunei răspunderi personale, cu excepţia cazului în care face o greşeală intenţionată. Aceeaşi concluzie este reluată în Magna Carta privind statutul judecătorilor", explică ÎCCJ.
În plus, arată Instanţa supremă, reglementările internaţionale conturează eroarea judiciară ca o figură juridică distinctă, care nu se confundă cu greşeala de judecată, pentru care, atât dispoziţiile legale interne, cât şi cele internaţionale, prevăd alte mijloace de remediere.
Judecătorii mai spun că modificările aduse la statutul magistraţilor încalcă dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţia României privind previzibilitatea şi claritatea legii şi în ceea ce priveşte prevederile alin. (8) al art. 96 teza I, care prevede: "Statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, va exercita acţiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului, dacă în urma raportului consultativ al Inspecţiei Judiciare prevăzut la alin.(7) şi al propriei evaluări, apreciază că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de judecător sau procuror a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă".
Instanţa supremă consideră că se introduce un criteriu extrinsec şi de dublu standard de apreciere din partea unei instituţii exterioare puterii judecătoreşti, cum este Ministerul Finanţelor, care, prin această evaluare, aduce atingere independenţei sistemului judiciar prin faptul că se adaugă evaluării făcute de Inspecţia Judiciară, singurul organ cu atribuţii de verificare independentă asupra răspunderii magistraţilor, ce are un caracter consultativ.
Pe 26 martie, Senatul a adoptat, în calitate de Cameră decizională, modificările la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editori online: Anda Badea, Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Constanța: Fost director al Spitalului Cernavodă, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru luare de mită
Fostul director al Spitalului Cernavodă, Marius Sponoche, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, a informat miercuri Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța. Conform sursei citate, procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv,
Ziua Forțelor Terestre - Tîlvăr: Fiecare militar român - foarte important pentru asigurarea securității noastre
Fiecare militar român este foarte important pentru asigurarea securității, indiferent unde își desfășoară activitatea - în misiunile NATO de poliție aeriană din țările baltice, în operațiile NATO sau în cadrul Grupurilor de Luptă NATO, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în cadrul ceremoniei organizate de
CSM: Este inacceptabil ca într-un stat de drept independența justiției să constituie o temă în campania electorală
Consiliul Superior al Magistraturii cataloghează drept 'inacceptabil' faptul că într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independența justiției să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuție în campania electorală. Reacția CSM vine în contextul procedurii parlamentare derulate în legătură cu propuner
Dolj: Bebeluș de 3 luni decedat într-un spital din Craiova; tatăl reclamă erori medicale
O fetiță în vârstă de trei luni a murit în urmă cu două zile, în timp ce se afla internată în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, iar tatăl reclamă erori comise de către personalul medical al spitalului, motiv pentru care IPJ Dolj a declanșat cercetări pentru ucidere din culpă. 'În cursul zilei de ieri, 2
Educatoare de la o grădiniță de stat din Sectorul 1 - trimisă în judecată după ce ar fi lovit șase copii
O educatoare de la o grădiniță de stat din Capitală a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, fiind acuzată că ar fi lovit, tras sau împins șase copii. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, prin rechizitoriul emis de procurorul de caz s-a dispus trimiterea în judecată
Gorj: Incendiu la un siloz de rumeguș al unui operator economic din Însurăței
Pompierii intervin, miercuri, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un siloz de rumeguș din satul Însurăței al municipiului Motru, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, Florin Chisim. Potrivit acestuia, la locul incendiului s-au deplasat două autospeciale ale pompierilor.
Planul 'Blocada'/DGPMB: 1.370 de sancțiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reținute
Polițiștii Capitalei au aplicat, în perioada 17 - 22 aprilie, în baza planului ''Blocada'', 1.370 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 610.000 lei, pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și pentru nerespectarea ordonanței privind circulația pe drumurile publice. &
Mureș: Un mort și trei răniți în urma accidentului de la Apold
Un bărbat a murit și alte trei persoane au fost rănite, marți, în urma evenimentului rutier produs în zona comunei Apold, la locul accidentului fiind mobilizate elicopterele SMURD din Târgu Mureș și Brașov, două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Mureș și un echipa SMURD. 'La data de 22 aprilie 2025, în jurul orei 13:30,
IGPF: 524 de fapte ilegale înregistrate la frontiere în perioada minivacanței de Paște; bunuri de 1,3 milioane de lei - confiscate
Polițiștii de frontieră au constatat, în perioada minivacanței de Paște, 524 de fapte ilegale și au ridicat, în vederea confiscării, bunuri în valoare de aproximativ 1,3 milioane lei. ''În perioada minivacanței prilejuită de Sărbătorile Pascale, 17- 21 aprilie, aproximativ 3.500 de polițiști de frontieră au efec
Tulcea: Surori minore dispărute, date în urmărire la nivel național
Polițiștii caută două surori minore care au plecat de acasă și nu au mai revenit, acestea fiind date în urmărire la nivel național, a anunțat luni IPJ Tulcea. Foto: (c) IPJ Tulcea ''Po
Predoiu: Combaterea traficului de droguri - prioritate clară a MAI; lupta este dusă cu fermitate și rezultate concrete
Combaterea traficului de droguri este 'o prioritate clară' a Ministerului Afacerilor Interne, iar lupta este dusă 'cu fermitate' și 'rezultate concrete', a transmis vineri ministrul Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al MAI remis AGERPRES. 'Deși nu am vorbit public până acum despre această tragedie, sunt profund
Poliția Română: 23 de grupuri infracționale organizate destructurate în primele trei luni ale anului
Polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate au desfășurat în primele trei luni ale anului peste 400 de acțiuni operative, în urma cărora au fost destructurate 23 de grupuri infracționale organizate, formate din 173 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române transmis vineri AGERPRES, în cadrul dosa
'Maru' - arestat preventiv, după moartea prietenului său de la o supradoză de metadonă
Tribunalul București a dispus joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Tudor Duma, zis 'Maru', după ce prietenul său de 20 de ani, Rareș Ion, cunoscut sub porecla de 'Castron', a murit în urmă cu două zile de la o supradoză de metadonă. Tudor Duma este acuzat de procurorii DIICOT că i-a pus la dispoziție lui Rareș
Constanța: Directorul DSVSA Tulcea, arestat preventiv pentru luare de mită
Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitică Tuchilă, a fost arestat preventiv pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 50.000 de euro reprezentantului unei firme, au informat, joi, procurorii anticorupție. Conform sursei citate, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Ser
Arad: Un pescar prins cu un somn de 40 de kilograme în barcă, amendat cu 10.000 de lei
Un bărbat din Arad care a fost prins de autorități că avea în barcă un somn de 40 de kilograme, deși este perioadă de prohibiție, a fost amendat cu 10.000 de lei, în timp ce peștele a fost eliberat în apele Mureșului. Pescarul a fost prins în timpul unei acțiuni desfășurate de polițiștii din Săvârșin, reprezentanț