logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Kovesi: Un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA

Imagine din galeria Agerpres

Aproximativ un miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului în urma investigaţiilor DNA, a declarat marţi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"În ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri şi valori de peste două miliarde de euro (...) în condiţiile în care bugetul alocat pentru a efectua investigaţii a fost undeva între 2 milioane de euro 2,7 milioane de euro. (...) În cazurile în care judecătorii au pronunţat sentinţe definitive de condamnare au dispus şi confiscări, iar în ultimii cinci ani, în cazurile în care instanţele au fost sesizate prin rechizitoriile DNA, au rămas definitive 992 hotărâri judecătoreşti, prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale de peste un miliard de euro. Deci practic vorbim de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului, în urma investigaţiilor efectuate de DNA", a spus Kovesi marţi, în cadrul unei conferinţe privind recuperarea prejudiciilor.

Ea a arătat că s-a depăşit etapa identificării bunurilor şi a indisponibilizării lor şi s-a ajuns în cea în care judecătorii au pronunţat hotărâri definitive în dosarele DNA şi au dispus confiscarea a unui miliard de euro. Kovesi a afirmat că trebuie pusă întrebarea dacă aceste hotărâri sunt sau nu executate şi care sunt impedimentele în cazul în care nu sunt executate.

Kovesi a afirmat că trebuie avut în vedere specificul investigaţiilor pe care le realizează DNA, fiind vorba de fapte de corupţie la nivel înalt, persoane cu funcţii importante sau care deţin "averi impresionante", de aceea aşteptările în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor sunt mai mari.

"Noi, ca procurori DNA, din această perspectivă ne-am îndeplinit atribuţiile, (...) mai departe este atribuţia organelor financiare. În urmă cu doi-trei ani urmăream procentul de executare efectivă a acestor hotărâri, era undeva la 10-11%, dar hai să ne imaginăm ce s-ar putea face în România cu un miliard de euro, dacă banii aceştia ar fi efectiv confiscaţi, pentru că sunt hotărâri judecătoreşti definitive care au putere de lege, deci nu putem să discutăm dacă vrem să le executăm sau nu vrem să le executăm", a mai declarat şefa DNA.

Ea a arătat că se vorbeşte despre faptul că aceste hotărâri nu sunt respectate pentru că procurorii nu au instituit sechestrele în mod corespunzător sau că bunurile s-au devalorizat în timp.

"Cel puţin cu primul argument nu pot fi de acord, pentru că atunci când judecătorii judecă dosarul, verifică şi legalitatea măsurilor dispuse de procurori, noi când am dispus confiscarea unei anumite sume de bani şi avem o hotărâre definitivă nu mai putem pune la îndoială dacă este un sechestru aplicat legal sau nu este aplicat legal", a mai spus Kovesi.

Ea a mai arătat că există o tendinţă a inculpaţilor de a-şi deschide conturi în alte ţări.

"Atunci când vorbim de indisponibilizarea bunurilor noi nu ne-am limitat doar la bunurile care se află pe teritoriul României. Am observat în ultimii ani o tendinţă extrem de interesantă, şi anume aceea că inculpaţii obişnuiesc să-şi ascundă bunurile în străinătate ori în off-shore-uri sau să-şi cumpere proprietăţi pe teritoriul altor state sau să plece cu totul. Acest compartiment de investigaţii financiare care a fost înfiinţat în 2015 în DNA a acoperit şi această problemă, deoarece 2016 a fost primul an în care DNA a sechestrat şi bunuri aflate pe teritoriul altor state. Au fost sechestrate două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane de euro, au fost sechestrate două imobile în Spania de peste 500.000 de euro şi de asemenea au fost blocate anumite conturi în Cipru, Elveţia sau în Germania", a dat exemplu Kovesi.

În ceea ce priveşte executarea hotărârilor definitive, şefa DNA a spus că trebuie avut în vedere că procurorii indisponibilizează imobile, bani în cont, bijuterii, tablouri de valoare, lingouri de aur, care nu îşi pierd valoarea şi pot fi valorificate oarecum rapid.

"Dacă în anii trecuţi vorbeam de hotărâri definitive care veneau după 5-6-7 ani, iată că acum avem hotărâri definitive, avem situaţii în care dosarele se judecă într-un an de zile, în doi ani de zile, un termen relativ scurt având în vedere că sunt şi căi de atac. Iată că am ajuns în punctul în care statul trebuie să primească un miliard de euro, doar din investigaţiile DNA, sunt convinsă că procurorii de la DIICOT au sume la fel de mari indisponibilizate, la fel ca şi procurorii de la celelalte structuri de Parchet. Am ajuns în punctul în care trebuie să vedem ce ne lipseşte ca aceste hotărâri să fie executate definitiv", a mai spus Kovesi.

Ea a precizat că România are o legislaţie care, din punctul său de vedere, în ceea ce priveşte recuperarea prejudiciilor, confiscarea extinsă, este suficient de clară, este suficient de previzibilă, însă problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul efectiv în care se execută aceste hotărâri judecătoreşti.

"Mai departe, aceste hotărâri sunt trimise ministerului Finanţelor, instituţiilor care au competenţa de a pune în executare. Cred că aceste instituţii trebuie să vină şi să spună ce probleme au în a identifica toate hotărârile judecătoreşti, în a executa efectiv, în a vinde aceste imobile", a mai declarat Kovesi.

Ea a mai spus că de mai mult timp instituţiile care au ca atribuţii indisponibilizarea averilor obţinute ilicit şi-au pus întrebarea cum să recupereze mai mulţi bani.

"Îmi amintesc că în urmă cu trei-patru ani am avut această discuţie, cum să facem să confiscăm mai mult şi să indisponibilizăm mai mult? Şi iată că experienţa din ultimii ani arată că până în acest moment s-a reuşit. Dar haideţi să vedem ce se întâmplă cu banii indisponibilizaţi şi confiscaţi de justiţie. Atunci când vorbim de recuperarea prejudiciilor trebuie să avem în vedere că nu doar condamnarea poate să ducă la o prevenire a faptelor de corupţie. Şi în ultima perioadă se pare că mai mult recuperarea prejudiciilor şi confiscarea sumelor obţinute ilicit poate să ducă la acest rezultat", a mai afirmat Kovesi.

Şefa DNA a precizat că elementul care a schimbat abordarea în ceea ce priveşte confiscarea sumelor de bani în România este introducerea instituţiei confiscării extinse în anul 2012.

"Sigur, suntem în anul 2018, probabil rezultatele nu sunt spectaculoase, însă trebuie să avem în vedere decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că această lege nu poate să producă efecte retroactive şi atunci acea perioadă de cinci ani de zile curge de la un anumit moment", a mai menţionat procurorul şef al DNA.

Kovesi a afirmat că atât ca procuror general, dar în special ca procuror şef al DNA, a considerat întotdeauna că recuperarea prejudiciilor constituie o prioritate.

"La preluarea mandatului de procuror şef ne-am propus să înfiinţăm un compartiment de investigaţii financiare care a fost operaţionalizat în anul 2015, este un compartiment care este format din poliţişti, specialişti, este coordonat de un procuror, acest compartiment are ca principală atribuţie dublarea investigaţiei penale cu o investigaţie financiară, pentru a identifica bunurile şi valorile care pot fi sechestrate şi indisponibilizate", a mai spus Kovesi. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 13-01-2025 19:04

Șefi din Comitetul Olimpic, achitați definitiv în dosarul echipamentului de slabă calitate de la Jocurile Olimpice

Curtea de Apel București a dispus definitiv, luni, achitarea a patru șefi din Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în dosarul privind achiziționarea de echipament de slabă calitate pentru sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Este vorba de Ioan Dobrescu - secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Rom

Justitie si interne 13-01-2025 16:41

Brașov: Proiect în premieră națională - Avocatul de Serviciu; 40 de apărători au acceptat să îndrume cetățenii pro bono

Tribunalul Brașov, în colaborare cu Baroul Brașov, a lansat, luni, în premieră în România, proiectul 'Avocatul de serviciu', prin care avocați brașoveni vor oferi consultanță de orientare, gratuit, cetățenilor care nu își permit sau pur și simplu au nevoie de sfaturi juridice pentru a se 'orienta' în cadrul instanțelor braș

Justitie si interne 13-01-2025 15:19

Percheziții la un membru al clanului Sportivilor, bănuit că a violat o fată de 14 ani (surse)

Polițiștii Capitalei au efectuat o percheziție, luni, la domiciliul lui Gheorghe Florin, zis 'Florin al lui Cici', membru al clanului Sportivilor, bănuit de violul unei fete de 14 ani, fiica verișoarei acestuia, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Luni dimineață, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Ser

Justitie si interne 13-01-2025 12:54

DNA: Două persoane reținute după ce ar fi promis că pot influența magistrați; au cerut 500.000 de euro

Două persoane au fost reținute, luni, de procurorii anticorupție, după ce i-ar fi cerut 500.000 de euro unei femei pentru a interveni pe lângă magistrați astfel încât concubinul acesteia să obțină soluții favorabile într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Justitie si interne 13-01-2025 11:15

Dolj: Bărbat urmărit internațional, prins în Gara Craiova

Un bărbat de 37 de ani, din municipiul Craiova, urmărit la nivel internațional, a fost prins în Gara Craiova, noaptea trecută, după ce polițiști din cadrul Biroului Județean de Transporturi Dolj, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat că acesta prezenta un comportament suspect. Potrivit IPJ Dolj, în urma

Justitie si interne 13-01-2025 10:17

Neamț: Două anexe ale Mănăstirii Văratec, distruse de un incendiu

Două anexe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit din cauza unui scurtcircuit, a informat, luni, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț. La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț. 'La sosirea pompierilor, incendiul se

Justitie si interne 13-01-2025 08:47

Giurgiu: Trei bărbați, reținuți după ce au sustras bunuri de 87.000 de lei

Trei bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, din localitatea Putineiu, au fost reținuți de polițiști după ce ar fi sustras bunuri de 87.000 de lei dintr-o locuință și o societate comercială din municipiul Giurgiu. 'Polițiștii giurgiuveni au reținut 3 bărbați, din localitatea Putineiu, județul Giurgiu, bănuiți că ar fi

Justitie si interne 12-01-2025 19:26

Protest în Capitală/ DGPMB: Poliția s-a autosesizat după ce un jurnalist de la o televiziune ar fi fost agresat

Poliția Capitalei a informat că s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în timpul manifestării publice, organizate în Capitală, un reprezentat al unui trust de televiziune ar fi fost agresat. 'Astfel, polițiștii din cadrul Secției 20 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire s

Justitie si interne 12-01-2025 17:51

Dolj: Peste 55.000 de țigarete de contrabandă, găsite de polițiști în autoutilitara unui bărbat din Suceava

Polițiștii specializați din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj, cu sprijinul polițiștilor de frontieră din județ, au indisponibilizat, duminică, peste 55.000 de țigarete de diverse mărci care nu erau marcate fiscal. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dolj, polițiștii au desfășurat, duminică, o acț

Justitie si interne 12-01-2025 16:57

Jandarmeria București: 11 fumigene, găsite în bagajul unui bărbat, în zona Pieței Victoriei

Un număr de 11 fumigene au fost găsite, duminică, în bagajul unui bărbat, în zona Pieței Victoriei, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB). 'În jurul orei 16,00, în zona Pieței Victoriei, pe bd. Iancu de Hunedoara, în urma verificării bagajului unui bărbat, au fost găsite 11 materiale piroteh

Justitie si interne 12-01-2025 16:04

Jandarmeria București: Un bărbat și fiul său, ridicați pentru verificări de la mitingul AUR

Un bărbat și fiul acestuia, asupra căruia a fost găsit un baston telescopic, participanți la mitingul organizat duminică în centrul Bucureștiului de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), au fost legitimați de jandarmi și conduși la secția de poliție pentru continuarea verificărilor, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJM

Justitie si interne 12-01-2025 14:22

Jandarmeria București: Două cuțite, un briceag și substanțe interzise, depistate la persoane participante la protest

Patru persoane care aveau asupra lor obiecte interzise au fost depistate în timp ce se deplasau spre zona mitingului din Piața Universități, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB). În cazul acestora au fost întocm

Justitie si interne 12-01-2025 13:45

MAI anunță licitație în vederea extinderii centrului de date; valoarea estimată este de 720 de milioane de lei

Ministerul Afacerilor Interne anunță o licitație pentru furnizarea de echipamente informatice și licențe software, în vederea extinderii centrului de date. Acordul-cadru pentru extinderea HUB-ului de servicii al MAI are o valoare totală estimată de 722.211.279 lei. Contractele vor avea o valabilitate 30 de luni, iar termenul limită pentru primirea oferte

Justitie si interne 12-01-2025 13:27

Aproape 450 de permise de conducere reținute sâmbătă de polițiști; 50 de șoferi - prinși băuți la volan, 7 - drogați

Aproape 450 de de șoferi au rămas fără permis de conducere, sâmbătă, pentru diverse abateri în trafic, dintre care 50 pentru consum de alcool și 7 pentru consum de droguri, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au scos din trafic, deoarece reprezentau un potențial pericol pentru c

Justitie si interne 12-01-2025 11:31

Tulcea: Pompierii au scos la timp 5 butelii dintr-un garaj cuprins de flăcări

Pompierii au scos la timp cinci butelii aflate într-un garaj cuprins de flăcări, pe strada Viitorului din municipiul Tulcea, și astfel au împiedicat producerea unei explozii, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Delta' Tulcea. 'În această dimineață, Detașamentul de Pompieri Tulcea a intervenit cu d