Rusia: În perspectiva alegerilor, provocările economice pentru Putin sunt numeroase, dar nu insurmontabile (Reuters)

Succesul Rusiei în eludarea plafonului impus de Occident la preţul petrolului contribuie la o redresare a creşterii economice, în contextul în care preşedintele Vladimir Putin se pregăteşte să candideze la propria realegere, în pofida problemelor create de lipsa forţei de muncă, inflaţie şi ratele ridicate ale dobânzilor, notează vineri agenţia Reuters.
Parlamentul Rusiei a stabilit oficial data alegerilor prezidenţiale de anul viitor pentru 17 martie. Putin, care a declarat joi că economia va creşte cu 3,5% în acest an, a anunţat vineri că va candida pentru un nou mandat de şase ani.
Economia Rusiei axată pe export, cu o valoare estimată la 2,2 mii de miliarde de dolari, a gestionat valul de sancţiuni mai bine decât au anticipat chiar Moscova sau Occidentul în momentul în care cei opuşi invadării Ucrainei din februarie 2022 au încercat să pedepsească şi să izoleze Rusia lui Putin.
Un aspect crucial este că Occidentul nu a reuşit să reducă într-un mod eficient veniturile Rusiei din petrol. Rusia a redirecţionat exporturile către destinaţii precum China şi India şi s-a folosit de aşa-numita flotă din umbră pentru a transporta petrolul evitând sancţiunile Occidentului.
În noiembrie, veniturile din energie au contribuit cu 961,7 miliarde de ruble (10,41 miliarde dolari) la bugetul Rusiei, comparativ cu doar 425,5 miliarde în ianuarie.
După redresarea veniturilor din petrol, principala provocare internă a lui Putin va fi confruntarea cu o penurie puternică de forţă de muncă, agravată de mobilizarea militară de anul trecut şi de emigrarea a sute de mii de oameni, după invazia din Ucraina.
Alte probleme economice, precum rubla slabă, inflaţia ridicată şi ratele dobânzilor riscă să strângă puterea de cumpărare a gospodăriilor, un subiect deosebit de sensibil pe măsura apropierii scrutinului.
Deficit de muncitori calificaţi
Cu şomajul la un nivel scăzut record de 2,9% şi direcţionarea resurselor spre sectorul apărării prin creşterea producţiei militare, alte sectoare precum IT-ul duc lipsă de personal, ceea ce afectează productivitatea.
Rusia are nevoie de mai mulţi muncitori calificaţi, manageri şi ingineri cu înaltă pregătire pentru a atinge nivelul dorit de suveranitate tehnologică în industria prelucrătoare, a subliniat în noiembrie consilierul economic al lui Putin, Maksim Oreşkin.
"Pentru ca oamenii să vină aici de bunăvoie, avem nevoie de salarii atractive", a notat Oreşkin.
Şocul sancţiunilor pe termen scurt a fost depăşit, a susţinut acesta, dar presiunea din partea Occidentului va creşte şi întreaga economie trebuie să lucreze la tranziţia la platformele tehnologice ruseşti.
Dmitri Kulikov, director la agenţia de rating ACRA, a estimat că rata anuală de creştere a PIB ar putea scădea de la aproximativ 3% în 2023 la circa 1-2% ca urmare a lipsei de mână de lucru.
Creşterea semnificativă a remuneraţiilor în industria prelucrătoare şi în armată, precum şi sprijinul financiar pentru familiile afectate de război şi mobilizare determină o creştere a salariilor. Dar, deşi după contracţia în 2022 veniturile reale ar urma să se redreseze net în acest an, această recuperare va fi inegală, în funcţie de sectoare şi regiuni, forţând multe familii să-şi reducă cheltuielile, în special în ce priveşte mărfurile de import.
Întrebarea cheie este cum va face faţă economia supraîncălzirii, constrângerile pe partea de aprovizionare putând diminua creşterea, a notat Liam Peach, economist pentru pieţele emergente la Capital Economics.
"Gospodăriile au cunoscut o creştere importantă a veniturilor, dar nu cred că este sustenabil", a spus acesta. "Inflaţia mai mare înseamnă presiune mai mare asupra veniturilor gospodăriilor, înainte de alegeri", a explicat economistul.
Potrivit acestuia, este plauzibil ca inflaţia să ajungă până la 10% anul viitor, deoarece economia creşte rapid.
Totuşi, situaţia inflaţiei este gestionabilă deocamdată, mai ales cu o populaţie care s-a obişnuit cu creşterile regulate de preţuri, oricât de dureroase ar fi.
Protejaţi de preţul petrolului
Preţurile petrolului, motorul vital al economiei Rusiei, sunt în prezent cu mult peste ceea ce are nevoie Rusia pentru securitatea sa financiară, chiar dacă au scăzut săptămâna aceasta la minimum din ultimele cinci luni.
O serie de reduceri ale producţiei din partea ţărilor OPEC+ şi eludarea plafonului de preţ stabilit de Occident se combină pentru a spori veniturile energetice ale Rusiei.
"Pârghia plafonului de preţ este din ce în ce mai ameninţată", a atenţionat institutul KSE (Kyiv School of Economics) în noiembrie, referindu-se la plafonul de 60 de dolari pe baril al Occidentului. "În octombrie, peste 99% din exporturile de ţiţei rusesc pe cale maritimă par să fi fost vândute la peste 60 USD/baril".
Sancţiunile Occidentului, menite să reducă sursa-cheie de finanţare a Moscovei, au pus o presiune uriaşă asupra deficitului bugetar al Rusiei la începutul acestui an, dar Moscova se aşteaptă acum la un deficit de numai circa 1% din PIB.
"Dacă preţul petrolului rămâne la nivelul actual, este extraordinar de confortabil pentru Rusia", a punctat Elina Ribakova, analist la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională din Washington şi la KSE.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina/Echipa lui Donald Trump îl sfătuiește să nu-l sune pe Putin (NBC)
Cercurile apropiate lui Donald Trump îl sfătuiesc să nu poarte nicio convorbire telefonică cu Putin până când acesta nu se angajează la o încetare completă a focului cu Ucraina, a relatat joi postul de televiziune NBC News, citând responsabili de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters și Xinhua.
Liban: Un comandant al Hamas și cei doi copii ai săi, uciși într-un atac israelian la Saida
Armata israeliană a anunțat vineri că a ucis un comandant al mișcării islamiste palestiniene Hamas într-o lovitură la Saida, în sudul Libanului, în care au fost uciși, de asemenea, cei doi copii ai acestuia, relatează AFP. În cursul nopții de joi spre vineri, forțele israeliene 'au lansat o lovitură țintită în
Germania și Austria interzic liderului sârbilor bosniaci Dodik intrarea pe teritoriul lor și susțin aderarea Bosniei la UE
Germania și Austria au anunțat joi că intenționează să interzică intrarea pe teritoriul lor liderului sârbilor bosniaci Milorad Dodik, precum și altor doi responsabili politici ai Republika Srpska (RS), una dintre cele două entități autonome din Bosnia, informează AFP. După o întrevedere la Sarajevo, capitala Bosniei, șefa diplomaț
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în #Ucraina, potrivit miniștrilor de externe francez și britanic
Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez și britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP. 'În cursul ultimelor trei săptămâni, Rusia și-a continuat atacurile asupra infrastructurilor energetice, ș
Primul summit UE-Asia Centrală începe la Samarkand în încercarea de a combate protecționismul comercial
Primul summit dintre Uniunea Europeană (UE) și Asia Centrală a început vineri în Uzbekistan, cu participarea a cinci lideri din regiune, a președintelui Consiliului European, Antonio Costa, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează EFE. Orașul istoric uzbec Samarkand găzduiește acest eveniment care are lo
SUA: Trump afirmă că preferă să aibă 'negocieri directe' cu Iranul privind programul său nuclear
Președintele american Donald Trump a declarat joi că ar prefera să aibă 'negocieri directe' cu Iranul în vederea unui nou acord privind programul său nuclear, relatează AFP. 'Cred că ar fi mai bine dacă am avea negocieri directe', le-a spus Trump jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial Air Force One.
NATO/ Miniștrii de externe continuă discuțiile consacrate sporirii capacității de apărare a Alianței
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Miniștrii de externe din țările membre ale NATO continuă vineri discuțiile referitoare la creșterea capacității de apărare a Alianței Nord-Atlantice, dar și la livrarea în continuare a sprijinului pentru Ucraina. Înaintea discuțiilor de vineri, secretarul ge
Armata israeliană anunță că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza
Israelul a anunțat vineri dimineață că a lansat o nouă ofensivă terestră în orașul Gaza, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va crește presiunea militară asupra grupării Hamas până când va obține eliberarea ostaticilor încă reținuți în Fâșia Gaza, relatează AFP. '&I
Washingtonul a întrerupt difuzarea Radio Free Europe/Radio Liberty în Rusia
Directorul organizației media Radio Free Europe/Radio Liberty a anunțat joi că administrația americană a dezactivat un satelit ce transmitea programul său în limba rusă te teritoriul Rusiei, informează AFP. RFE/RL, fondată în timpul războiului rece pentru a contracara propaganda sovietică și finanțată de SUA, este în dezacord
Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) și adjuncta sa au fost concediați (media)
Directorul Agenției Naționale de Securitate ( National Security Agency/NSA), Timothy Haugh, și Wendy Noble, nr.2 în conducerea acestui puternic serviciu de interceptare și de spionaj cibernetic, au fost demiși joi, informează mai multe media americane, între care Washington Post, o decizie denunțată de aleși democrați, potrivit AFP.
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon își cere scuze după demiterea sa de către Curtea Constituțională
Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol și-a cerut scuze vineri după demiterea sa de către Curtea Constituțională pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Îmi pare cu adevărat rău și am inima frântă că nu am putut să va satisfac așteptările', a scris Yoon într-u
Trump spune că China ar putea obține scutiri de tarife dacă aprobă acordul TikTok
Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că ar fi dispus să acorde Chinei scutiri de tarife dacă Beijingul aprobă un acord pentru a deconecta compania chineză ByteDance de aplicația TikTok din Statele Unite, informează vineri EFE. Donald Trump a făcut aceste declarații presei la bordul avionului prezidențial Air Force One, înt
Trump spune că Elon Musk va părăsi guvernul în 'câteva luni'
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că magnatul Elon Musk, mâna sa dreaptă și persoana responsabilă pentru reducerea cheltuielilor publice, va părăsi guvernul în 'câteva luni', transmite vineri EFE. Președintele american a fost întrebat de presă la bordul Air Force One despre Musk, a cărui
Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președintele Yoon
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat vineri în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, notează AFP. Într-o hotărâre copleșitoare citită în 23 de minute de președintele s