logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cum va arăta viitoarea bază lunară a NASA: Habitate gonflabile, panouri solare verticale, vehicule nepresurizate

Image

NASA doreşte să revină pe Lună, însă, de această dată, o va face în aşa fel încât astronauţii ei să rămână acolo pentru mai mult timp. Prin programul său Artemis, agenţia spaţială americană intenţionează ca oamenii să se instaleze şi să trăiască pentru prima dată pe un alt corp ceresc decât Pământul, informează AFP.

Însă construcţia unei baze lunare nu este deloc o chestiune simplă. Ea presupune electricitate, vehicule şi spaţii de locuit, însă industria spaţială americană lucrează deja la dezvoltarea tehnologiilor necesare.

"Seamănă puţin cu o Cupă Mondială a inginerilor", a rezumat pentru AFP Neal Davis, care lucrează pentru Dynetics, o companie americană ce dezvoltă un prototip de vehicul lunar (rover), luna trecută, la evenimentul "Simpozionul spaţiului", organizat în Colorado Springs.

Va trebui probabil ca omenirea să aştepte misiunile Artemis 7 şi pe cele următoare pentru a deţine "locuinţe permanente pe suprafaţa Lunii", a declarat Jim Free, administrator-asociat al NASA, în cadrul aceleiaşi întruniri. Acest lucru nu va putea să se întâmple înaintea anilor 2030.

Viitoarea bază lunară va fi compusă, a priori, din mai multe situri, a precizat el, pentru a diversifica locurile de explorare ştiinţifică şi pentru a oferi mai multă flexibilitate manevrelor de alunizare.

 


Foto: (c) Dynetics/phys.org


 

Comunicaţii şi curent electric

În pofida acestui orizont de timp ce pare îndepărtat, numeroase companii sunt interesate de astfel de proiecte.

"Prima etapă vizează comunicaţiile", a declarat Joe Landon, directorul Crescent Space, o nouă filială a grupului Lockheed Martin dedicată serviciilor lunare. "Gândiţi-vă la mutarea într-un nou apartament: primul lucru care trebuie făcut este să vă conectaţi telefonul şi internetul".

Printr-o constelaţie ce va include iniţial doi sateliţi, compania vrea să devină furnizor de internet şi al serviciului GPS pe Lună. Ea va scădea astfel presiunea pe reţeaua NASA, care riscă să devină supraaglomerată din cauza numărului mare de misiuni viitoare, inclusiv private.

Joe Landon a evaluat piaţa lunară la "100 de miliarde de dolari în următorii zece ani".

Al doilea imperativ: conectarea la curent electric.

Astrobotic - ce are 220 de angajaţi - este una dintre cele trei companii selecţionate de NASA pentru a dezvolta panouri solare verticale.

La polul sudic al Lunii - destinaţia vizată, întrucât acolo se află apă sub formă de gheaţă -, Soarele nu se ridică decât foarte puţin deasupra orizontului. Razele sale sunt orientate pe orizontală.

Înalte de circa 18 metri, panourile concepute de Astrobotic vor fi legate între ele prin cabluri lungi de mai mulţi kilometri, a explicat Mike Provenzano, directorul departamentului de echipamente pentru suprafaţa lunară.

Panourile vor putea fi rulate şi pliate după bunul plac, precum şi deplasate în alte zone dacă va fi nevoie.

 


Foto: (c) astrobotic.com


 

Vehicule

Pentru expediţiile ştiinţifice ale astronauţilor săi, NASA le-a cerut firmelor din industria aerospaţială să construiască un vehicul nepresurizat (deschis) pentru două persoane, care să fie disponibil în 2028.

Spre deosebire de vehiculele din misiunile Apollo, acesta va trebui, de asemenea, să poată să funcţioneze în mod autonom, pentru misiuni desfăşurate fără astronauţi. Acest lucru înseamnă că viitorul rover nepresurizat trebuie să supravieţuiască nopţilor lunare, care pot să dureze două săptămâni, cu o temperatură ce coboară până la aproximativ -170 de grade Celsius.

Numeroase companii s-au lansat în această cursă. Lockheed Martin profită de expertiza grupului General Motors în domeniul vehiculelor electrice de tip 4x4.

Dynetics, filiala gigantului Leidos, s-a asociat cu Nascar, organizatorul curselor de automobile din Statele Unite.

Prototipul, care va avea o viteză de deplasare de cel mult 15 km/oră, conţine un braţ robotizat şi pneuri din metal împletit, a explicat inginerul Neal Davis. "Ele sunt concepute pentru o bună aderenţă, inclusiv pe roci (...), dar deţin şi multe deschideri pe părţile laterale, pentru a nu acumula praf", a adăugat el.

Praful lunar reprezintă o provocare majoră, întrucât, nefiind erodat de apă sau vânt, este aproape la fel de abraziv ca sticla.

NASA nu a anunţat deocamdată compania sau companiile selectate. Pe termen lung, ea colaborează cu agenţia spaţială japoneză (JAXA) pentru a dezvolta şi un vehicul presurizat, în care purtarea unui costum spaţial nu va fi necesară.

Habitate

În final, astronauţii vor avea nevoie şi de o "casă".

NASA a atribuit un contract de 57,2 milioane de dolari companiei texane ICON, specializată în imprimarea 3D, pentru a dezvolta tehnologia necesară construirii pe Lună de drumuri, piste de asolizare şi spaţii de locuit. Solul lunar va fi utilizat ca material de construcţie.

Alte companii, precum Lockheed Martin, dezvoltă concepte de habitate gonflabile.

"Puteţi să le trimiteţi într-un mic pachet, ceea ce este un aspect important, deoarece locul disponibil la bordul unei rachete este limitat", a explicat Kirk Shireman, vicepreşedintele companiei şi coordonatorul departamentului acesteia de explorare lunară. Odată umflat, "va exista un spaţiu cu un volum mult mai mare în care se va putea trăi şi lucra", a adăugat el.

La interior se vor afla camere de locuit, bucătărie, instrumente ştiinţifice. În plus, întregul concept este mobil.

Pe termen foarte lung, scopul proiectului Artemis este acela de a pregăti misiuni spre zone mai îndepărtate ale spaţiului. Şi de a transforma baza lunară în bază marţiană.

Kirk Shireman a confirmat acest aspect: "Oricât de mulţi bani va trebui să cheltuim pentru a dezvolta aceste sisteme pe Lună, vrem ca ele să fie aplicabile şi pe Marte". AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 27-07-2025 20:03

Bulgaria se confruntă cu peste 230 de incendii de vegetație

Bulgaria se luptă duminică cu 236 de incendii de vegetație în timp ce trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, și așteaptă sprijinul Uniunii Europene cu echipamente aeriene de stingere a flăcărilor, a declarat șeful serviciului național de combatere a incendiilor, Alexander Djartov, relatează agenția EFE.

Planeta 27-07-2025 18:10

VIDEO Turcia a evacuat mai multe mii de persoane din cauza incendiilor de vegetație

Pompierii din Turcia se luptau cu flăcările duminică, în urma unui val de caniculă mediteraneeană, iar autoritățile au evacuat peste 3.600 de persoane în două provincii, informează Reuters. Incendiile de vegetație din provinciile sudice Mersin și Antalya, precum și din provincia centrală Usak au fost, în cea mai mare parte, a

Planeta 25-07-2025 09:24

Grecia / Peste o mie de hectare, pârjolite într-un incendiu forestier în regiunea Peloponez

Pompierii greci luptau joi pentru cea de-a treia zi consecutivă cu un incendiu de pădure declanșat în regiunea Peloponez (sud-vestul Greciei), care a devastat până acum ''1.145 de hectare de teren'', potrivit serviciului european Copernicus, informează AFP. Peste 350 de pompieri asistați de 75 de vehicule, 15 bombardiere de apă și 1

Planeta 24-07-2025 09:58

Două decese, locuințe distruse în urma unui incendiu masiv de vegetație în Cipru

Două persoane și-au pierdut viața și sute de locuitori au fost evacuați după ce un incendiu masiv de vegetație a devastat regiuni din sudul Ciprului, distrugând locuințe și punând în pericol comunități întregi pe fundalul unui val intens de caniculă, informează Reuters. Cel puțin 100 de kilometri pătrați au fost pârjoliți în

Planeta 24-07-2025 08:40

10 decese și 14 răniți în incendiile de vegetație din centrul Turciei

Zece pompieri și-au pierdut viața și alți 14 au fost răniți în timp ce luptau să stingă un incendiu de vegetație izbucnit în provincia Eskisehir, din centrul Turciei, a spus miercuri ministrul pentru Agricultură și Păduri, Ibrahim Yumakli, potrivit Reuters. Pompierii și echipele de salvatori depun eforturi încă de marți pentru a limita un inc

Planeta 23-07-2025 15:08

Valul de căldură se intensifică în Grecia, iar lipsa apei a devenit o sursă de îngrijorare

Valul de căldură din Grecia s-a intensificat miercuri și se așteaptă să se agraveze și mai mult joi, conform prognozelor meteo, temperaturile locale apropiindu-se deja de 45°C marți, transmite AFP. Lipsa ploilor și căldura provoacă, de asemenea, o secetă și o penurie de apă care alarmează autoritățile. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a

Planeta 23-07-2025 14:14

Cinci decese în Italia în contextul unui val de caniculă care a paralizat zone din sudul Europei

Cinci decese s-au înregistrat în Italia din cauza căldurii extreme care afectează în continuare regiuni din sudul Europei, informează DPA. Miercuri până la ora 10:00 (08:00 GMT), temperaturile depășiseră deja 30 de grade Celsius în Sicilia. Turcia și Grecia se confruntă de asemenea cu temperaturi ri

Planeta 22-07-2025 12:35

Nou val de caniculă în Grecia, autoritățile au suspendat munca în aer liber

Ministerul Muncii din Grecia a suspendat marți munca în aer liber în mai multe regiuni din cauza temperaturilor care ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius în această țară, informează AFP. Din cauza ''temperaturilor și a nivelurilor de disconfort deosebit de ridicate'', munca în exterior a fost interzisă marți

Planeta 21-07-2025 19:50

Islanda/ Ceață vulcanică și poluare după erupția unui vulcan

O ceață vulcanică și o puternică poluare a aerului persistau luni în Islanda după erupția de miercuri a unui vulcan din peninsula Reykjanes, provenind de la două cratere rămase active, au indicat autoritățile islandeze, informează luni AFP. 'Zone întinse din țară sunt complet acoperite de ceață', a declarat pentru AFP Hlynu

Planeta 21-07-2025 19:26

Două noi arii marine protejate vor fi create în Grecia

Grecia va înființa două noi arii marine protejate, a anunțat luni guvernul de la Atena, care va respecta astfel promisiunea făcută în cadrul celei de-a treia conferințe ONU asupra oceanelor ce a avut loc în luna iunie, transmite AFP. 'Astăzi ne ținem această promisiune prin înființarea a două noi Parcuri Naționale M

Stiinta 21-07-2025 16:42

Coreea de Sud dorește să construiască o bază selenară până în 2045

Coreea de Sud dorește să construiască o bază selenară până în anul 2045, conform unei informații publicate joi de cotidianul The Korea Times care citează o foaie de parcurs pentru explorările spațiale pe termen lung aparținând Administrației Aerospațiale Coreene (KASA), transmite Live Science. Foaia de parcurs prevede 'ci

Planeta 21-07-2025 13:53

Furtunile lovesc sudul Chinei continentale după trecerea taifunului Wipha

Furtunile s-au revărsat luni asupra zonelor sudice din China continentală determinând emiterea unor avertizări de viituri și alunecări de teren la o zi după ce taifunul Wipha s-a abătut asupra Hong Kong-ului. Ploile torențiale au afectat orașele Yangjiang, Zhanjiang și Maoming, din provincia Guangdong, sudul Chinei, după ce furtuna a atins uscatul duminică seară, infor

Planeta 21-07-2025 10:23

Inundații în Texas / Numărul dispăruților a fost revizuit în scădere

Autoritățile din Texas au revizuit în scădere numărul persoanelor date dispărute în urma inundațiilor catastrofale survenite la începutul lunii iulie, precizând că vor continua căutările pentru găsirea a trei persoane în zona cea mai grav afectată, informează AFP. Comitatul Kerr, epicentrul inundațiilor, ''confirmă că trei

Planeta 20-07-2025 01:58

Iran: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în nordul țării

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit duminică dimineață provincia Golestan din nordul Iranului, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters. Seismul s-a produs la orele 01:07 (sâmbătă, 21:37 GMT), la o adâncime de șapte kilometri. Epicentrul a fost localizat la 36 de kilometri sud-sud-vest de orașul

Planeta 18-07-2025 19:26

Două râuri gigantice ce curgeau la suprafața Antacticii în urmă cu 80 de milioane de ani, descoperite sub gheață

Oamenii de știință au descoperit albiile a două râuri gigantice în Antarctica, un peisaj pierdut de mult timp, care a fost conservat sub calota glaciară antarctică timp de 30 de milioane de ani, conform unui studiu publicat la 11 iulie în revista Nature Geoscience, transmite Li