logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: 265 de elevi din Miercurea-Ciuc și Gheorgheni vor fi selectați într-un proiect european câștigat de ISJ

Imagine din galeria Agerpres

Un număr de 265 de elevi, de la două licee din Miercurea-Ciuc și Gheorgheni, vor fi selectați într-un proiect european câștigat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Harghita, în parteneriat cu cele două unități de învățământ, care pune accent pe organizarea de stagii de practică la agenți economici, îndrumarea în carieră, dar și derularea unor acțiuni de promovare a dezvoltării durabile și locurilor de muncă verzi.

Potrivit unui comunicat transmis presei, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, în calitate de beneficiar, împreună cu cei doi parteneri, respectiv Liceul Tehnologic 'Joannes Kajoni' din Miercurea-Ciuc și Colegiul Tehnic 'Batthyány Ignác' din Gheorgheni, a demarat implementarea proiectului INSERT - 'Practica verde, practica viitorului'.

'INSERT are ca obiectiv general îmbunătățirea calității, accesibilității, eficacității și relevanței sistemului de educație și formare din ÎPT (învățământ profesional și tehnic - n.red.), prin optimizarea stagiilor de practică și promovarea instruirii practice în perspectiva dezvoltării durabile, în vederea sprijinirii elevilor în dobândirea de competențe-cheie relevante pentru piața muncii și integrarea lor socio-profesională prin atragerea participării în programe de învățare la locul de muncă', se arată în comunicatul citat.

În cadrul proiectului vor fi selectați 265 elevi din cele două licee, având calificări de nivel trei și patru, respectiv tehnician în activități economice, tehnician în activități de comerț, tehnician în turism, tehnician în administrație, tehnician în achiziții și contractări, tehnician multimedia, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație și tehnician veterinar.

'În INSERT se vor organiza pentru acești elevi stagii de practică la agenți economici, acțiuni de informare și promovare a învățământului profesional și tehnic, sesiuni de dezvoltare socio-profesională și acțiuni de promovare a dezvoltării durabile și locurilor de muncă verzi. Scopul acestora este ca, la finalul proiectului, cel puțin 240 elevi din Miercurea Ciuc și Gheorgheni să obțină o calificare în urma desfășurării stagiilor de practică și absolvirii examenul de certificare', menționează sursa citată.

Managerul proiectului, inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu, a declarat pentru AGERPRES că se încearcă găsirea unor soluții prin care elevii să fie îndrumați să-și găsească cel mai bun loc de muncă, în concordanță cu pregătirea lor.

'În acest proiect, 265 de elevi, pe lângă partea de instruire practică pe care o vor face suplimentar față de cea din planul cadru, vor avea parte și de activități de dezvoltare durabilă, vor avea parte și de îndrumare în carieră. Prin acest proiect, încercăm să găsim soluții astfel încât elevii să fie îndrumați ca, în funcție de abilitățile, cunoștințele și deprinderile pe care le au, să-și aleagă cel mai bun loc de muncă în concordanță cu pregătirea lor. Este un proiect care se va desfășura pe parcursul a doi ani de zile și sperăm ca acest lucru să fie un exemplu de bună practică pe care îl vom multiplica și în perioada de sustenabilitate a proiectului, dar ne dorim ca și alte instituții să depună proiecte sau să acceseze fondurile europene pentru a putea să vină în sprijinul elevilor. Este un lucru benefic ca să completăm aceste sume de la bugetul de stat cu fondurile europene pentru dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, dar nu numai, pentru că toate aceste lucruri sunt în beneficiu elevilor care sunt beneficiarii direcți ai actului educațional', a declarat Cristinel Glodeanu.

În comunicatul citat se mai menționează că elevii înscriși în proiect vor avea posibilitatea să participe la 'stagii de practică atractive și interactive', iar toți cei care finalizează stagiul de practică vor primi o bursă de 500 lei, valoarea totală a bugetului destinat burselor fiind de 132.500 lei.

De asemenea, se vor organiza 9 concursuri de practică pentru elevii care finalizează activitățile, la care se vor acorda premii în valoare totală de 14.400 lei.

Participanții vor avea oportunitatea dezvoltării competențelor privind dezvoltarea durabilă și a meseriilor verzi, dar vor primi și sprijin pentru înscrierea la examenele de certificare a calificărilor profesionale.

'De asemenea, pentru a atrage un grup țintă mai larg, se va organiza caravana INSERT ÎN PRACTICÃ care va promova beneficiile practicii în șase comunități defavorizate din județ, precum și 9 ateliere tematice cu invitați elevi din școli gimnaziale, în care elevi din proiect vor prezenta meseriile pentru care se pregătesc', mai arată sursa citată.

Totodată, cele două unități de învățământ partenere vor fi dotate cu echipamente pentru câte un laborator de practică fiecare.

'Proiectul se va desfășura timp de 24 luni, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2026 și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Educație și Ocupare aferent perioadei de programare 2021-2027, având un buget de 2.465.309,27 RON, din care 2.095.512,88 RON cofinanțare UE', se mai menționează în comunicatul transmis presei. AGERPRES/ (AS, A- autor: Gina Ștefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 653

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 31-01-2025 19:01

Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației

Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu. Propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 6 martie.

Educatie - Stiinta 31-01-2025 15:07

David: Guvernul a adoptat HG privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri că în urma adoptării Hotărârii de Guvern privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă se vor accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă și se va crea cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente. 'Mă bucur să anun

Educatie - Stiinta 31-01-2025 13:23

Mureș: Farmacopeea Europeană, care impune strandardele de calitate pentru medicamente, disponibilă la UMFST

Farmacopeea Europeană, o platformă oficială a Consiliului Europei care stabilește cerințele de calitate pentru medicamente, a devenit accesibilă comunității academice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș. 'Farmacopeea Europeană este cea mai nouă resursă

Educatie - Stiinta 30-01-2025 17:08

Dioramă spectaculoasă a ecosistemului râului Mureș, prezentată la Muzeul de Științele Naturii

O dioramă spectaculoasă a râului Mureș, care prezintă porțiuni de ecosistem din defileul Toplița-Deda până la Târgu Mureș, cuprinzând trei arii protejate, care oferă vizitatorului impresia realității, a fost amenajată la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean.  

Educatie - Stiinta 30-01-2025 16:08

David despre planurile cadru pentru liceu: Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, referindu-se la planurile cadru pentru liceu, că va exista un trunchi comun pentru toate filierele, iar aceste planuri se vor aplica pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027. 'Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în

Educatie - Stiinta 30-01-2025 14:26

Daniel David: Zero toleranță pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior

 Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este 'Zero toleranță' pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior. Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se pl&

Educatie - Stiinta 30-01-2025 09:00

REPORTAJ Brăila: Școală cu icoane vechi de 100 de ani, tencuite de comuniști și descoperite în timpul renovării clădirii

Școala nr. 13 'Nedelcu Chercea' din Brăila, care va împlini în curând un secol de existență, este unică în țară prin tezaurul său neprețuit, respectiv icoane pictate în urmă cu aproape 100 de ani direct pe pereții fiecărei săli de curs și pe holuri, care au rezistat peste vreme, deși au fost tencuite în timpul campaniei ant

Educatie - Stiinta 29-01-2025 15:50

Bihor: Universitari orădeni, coautori la o carte despre tehnologiile moderne în științele educației

Un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a realizat, împreună cu parteneri din mai multe țări europene, o cercetare științifică legată de utilizarea tehnologiilor moderne în educație, în special în domeniile educației speciale, finalizată cu elaborarea unui volum dedicat profesorilor, cu

Educatie - Stiinta 29-01-2025 14:51

Harghita: Elevii din județ, provocați de persoane publice să citească și în acest an de Ziua Națională a Lecturii

Elevii din Harghita vor fi provocați să citească, și în acest an, de mai multe persoane publice originare din județ, în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul 'Provocare la lectură - Ora de limba și literatura română... alt

Educatie - Stiinta 29-01-2025 10:11

ASE: Peste 12.000 de locuri pentru admiterea la licență, masterat și doctorat

Academia de Studii Economice (ASE) din București a pregătit o ofertă de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026 de peste 12.000 de locuri la programele universitare de licență, masterat și doctorat. Este vorba de următoarele facultăți: Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Administrație și Management Public, Buchar

Educatie - Stiinta 29-01-2025 05:00

Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor la limba maternă

Candidații din partea minorităților naționale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni

Educatie - Stiinta 28-01-2025 13:20

VIDEO Daniel David: Programul 'Masă sănătoasă' - un mecanism fundamental; avem o problemă majoră legată de abandonul școlar

Programul 'Masă sănătoasă' este un 'mecanism fundamental', în contextul în care țara noastră are o problemă 'majoră' legată de abandonul școlar, a declarat, marți, după ședința de guvern, ministrul Educației, Daniel David. Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național 'Mas

Educatie - Stiinta 28-01-2025 11:46

Bihor: Povestea lui Dragobete pe înțelesul celor mici, într-un atelier de educație muzeală

Copiii orădeni din învățământul primar și gimnazial vor avea ocazia să cunoască povestea lui Dragobete și tradițiile acestei sărbători a iubirii într-un nou atelier de educație muzeală, organizat, în perioada 7 - 14 februarie, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Acesta va fi susținut de muzeografa Lavinia Ungureanu, din

Educatie - Stiinta 27-01-2025 17:59

Ministerul Educației: Este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului

Ministerul Educației a evidențiat, într-un mesaj transmis luni, că este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului. 'Astăzi, 27 ianuarie, omagiem Ziua Internațion

Educatie - Stiinta 27-01-2025 09:53

Sibiu: Cei 80 de elevi care au învățat online o săptămână, din cauza frigului, s-au întors la școală

80 de elevi din clasele a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 4 din municipiul Sibiu au revenit, începând de luni, la școală, după o săptămână în care au studiat online din cauză că a fost prea frig în sălile de clasă, amenajate în containere, unde nu a fost căldură, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspector