logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Bistriţa-Năsăud:'Astăzi mergem la librărie' - proiectul iniţiat de Complexul Muzeal care îi aduce pe copiii romi în lumea cărţilor

Image

"Astăzi mergem la librărie" - este mesajul cu care câteva cadre didactice de la şcoala gimnazială din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi-au întâmpinat elevii joi dimineaţa - nu pe toţi, ci pe un grup distinct de 30 de copii, în marea majoritate de etnie romă, dar şi provenind din familii defavorizate.

S-au urcat într-un microbuz şcolar, pus la dispoziţie de Primăria Teaca, şi au pornit spre Bistriţa, municipiul reşedinţă de judeţ, pentru a vizita una dintre cele două librării care încă mai funcţionează în oraş.

"Astăzi mergem la librărie" este numele proiectului iniţiat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în urmă cu trei ani, care până acum s-a derulat la nivelul oraşului Năsăud, unde de asemenea există o librărie micuţă.

Anul acesta, însă, proiectul s-a transformat într-o adevărată excursie cu şcoala, copiilor de le Teaca pregătindu-li-se nu doar o vizită la librărie, ci şi una la muzeu şi un prânz servit împreună.

Au ajuns la librărie în jurul orei 9,00 dimineaţa, zgribuliţi, şi au pătruns în lumea cărţilor cu sprijinul librarului Crina Alexa, care le-a pregătit fiecăruia o coală cu povestea cărţii: modul în care se fabrică hârtia, ideea care se naşte în mintea scriitorului, manuscrisul ce ajunge la editură şi ulterior la tipografie, pentru ca în cele din urmă să poposească pe rafturile librăriei.

Unii copii au întrebat de la început dacă pot să nu citească informaţiile primite de la librar, dezarmându-i puţin pe organizatori, unii le-au citit fugitiv, iar alţii erau deja pierduţi printre rafturile cu cărţi, cu ochi curioşi la fiecare copertă şi fiecare titlu.

Coordonatoarea proiectului, muzeograful Gela Neamţu, a iniţiat un dialog cu elevii, încercând să afle dacă citesc şi ce anume citesc. Aşa am aflat că unii au mai fost într-o librărie, că citesc cărţile din bibliografia şcolară, dar şi altele despre care află pe reţelele de socializare, că împrumută cărţi de la biblioteca din comună sau le comandă online, la nevoie.

Au mai fost întrebaţi dacă citesc şi în limba maternă şi mulţi au spus că nu cunosc foarte bine limba romani, pentru că o vorbesc prea puţin în familie, mai mult cu bunicii.

Un răspuns surprinzător la întrebarea "care este prima carte pe care aţi citit-o" a venit din partea unui elev de clasa a opta, Liviu: "Prima carte a fost Micul Prinţ şi asta m-a inspirat să cumpăr alte cărţi".

Liviu are 16 ani, dar încă nu a terminat gimnaziul, pentru că a tot rămas repetent. "Doamna, mie îmi place să citesc, nu să scriu", îmi explică el. Îl întreb dacă a primit "Micul Prinţ" de la şcoală sau a găsit-o la bibliotecă şi aflu că nu, cartea şi încă alte câteva volume şi le-a cumpărat personal, nu din bani primiţi de la părinţi sau bunici, nici din alocaţie, ci din banii pe care îi câştigă chiar el, din diverse munci sezoniere. "Eu lucrez la pădure, lucrez greu", îmi mărturiseşte.

Într-o altă parte a librăriei, o fetiţă de 11 ani, Teodora, scrutează de zor rafturile cu cărţi din momentul în care muzeograful Gela Neamţu le-a spus că fiecare poate să îşi aleagă câte două cărţi din librărie, pe care le vor primi în dar din partea muzeului, alături de altele în limba romani pregătite de Centrul Naţional de Cultură a Romilor, partener în proiect.

Îmi spune că îi place să citească, dar nu ştie exact ce să aleagă. Primeşte o sugestie din partea librarului, însă o returnează: "Vreau cu mai mult text", aşa că primeşte o alta, cu mai mult text şi.... mai multe aventuri.

Rând pe rând, cei 30 de elevi îşi aleg cărţile: de aventură, de benzi desenate, atlase sau din bibliografia şcolară. Unii ar vrea să citească şi cărţi nerecomandate minorilor, dar sunt întorşi din drum de către profesoare şi rugaţi să aleagă ceva adecvat vârstei lor. Ulterior, se întorc la microbuzul şcolar şi pornesc spre muzeu.

Rămâne în urmă Adrian Dan, consilier în cadrul Compartimentului afaceri europene şi programe al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, care gestionează şi proiectele legate de comunitatea romă, pentru a ridica câteva pachete cu cărţi şi caiete donate de două persoane fizice care, aflând despre acest proiect, au vrut să le ofere copiilor de la Teaca.

Ne spune că, de aproape un deceniu, în judeţ nu mai există niciun profesor care să predea limba romani, dar că se fac demersuri în acest sens, mai ales în şcolile din comunele cu mulţi etnici romi.

"Cred că sunt peste 10 ani de cât în judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai există profesori de limba romani. În urmă cu 12 ani a existat o iniţiativă prin care am încercat să ajutăm copilaşii de etnie romă să înveţe şi în limba maternă şi să aibă parte chiar şi de cursuri de istoria şi tradiţia romilor. În prima parte, proiectul a funcţionat, a fost un proiect-pilot, însă, odată cu trecerea timpului, din păcate, neexistând fonduri, ne-am pierdut toţi profesorii de limba romani, aşa cum, de-a lungul timpului, ne-am pierdut şi mare parte din experţii pe problemele romilor pe care îi aveam în cadrul primăriilor, o parte din mediatorii şcolari. În momentul de faţă, am discutat cu Inspectoratul Şcolar şi organizaţiile reprezentative ale romilor şi o să facem solicitări pentru profesori de limba romani, în special în comunele unde avem un număr mai mare de romi", a declarat Adrian Dan pentru AGERPRES.

În ceea ce o priveşte pe coordonatoarea proiectului "Astăzi mergem la librărie", Gela Neamţu, aceasta se declară mulţumită, pentru că simte că iniţiativa chiar produce efecte în comunitate.

"Am încercat diferite formule prin care să atragem oamenii din comunitatea romă şi să interacţionăm pe activităţi culturale, iar aceasta, cu librăria, ni se pare una cu implicaţii reale, cu efecte reale asupra copiilor cu care interacţionăm", spune Gela Neamţu.

Aceasta le-a promis elevilor de la Teaca că, dacă la un moment dat se vor gândi să scrie o poveste sau mai multe, îi va spriji, prin muzeu, să tipărească un volum şi, astfel, să ajungă şi ei, în calitate de autori, pe rafturile unei librării.

Proiectul "Astăzi mergem la librărie" face parte din programul "Comunităţi şi microistorii" al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aflat la a cincea ediţie. AGERPRES (A, AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud/Facebook.com

Afisari: 184

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu