REPORTAJ/Bistriţa-Năsăud:'Astăzi mergem la librărie' - proiectul iniţiat de Complexul Muzeal care îi aduce pe copiii romi în lumea cărţilor

"Astăzi mergem la librărie" - este mesajul cu care câteva cadre didactice de la şcoala gimnazială din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi-au întâmpinat elevii joi dimineaţa - nu pe toţi, ci pe un grup distinct de 30 de copii, în marea majoritate de etnie romă, dar şi provenind din familii defavorizate.
S-au urcat într-un microbuz şcolar, pus la dispoziţie de Primăria Teaca, şi au pornit spre Bistriţa, municipiul reşedinţă de judeţ, pentru a vizita una dintre cele două librării care încă mai funcţionează în oraş.
"Astăzi mergem la librărie" este numele proiectului iniţiat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în urmă cu trei ani, care până acum s-a derulat la nivelul oraşului Năsăud, unde de asemenea există o librărie micuţă.
Anul acesta, însă, proiectul s-a transformat într-o adevărată excursie cu şcoala, copiilor de le Teaca pregătindu-li-se nu doar o vizită la librărie, ci şi una la muzeu şi un prânz servit împreună.
Au ajuns la librărie în jurul orei 9,00 dimineaţa, zgribuliţi, şi au pătruns în lumea cărţilor cu sprijinul librarului Crina Alexa, care le-a pregătit fiecăruia o coală cu povestea cărţii: modul în care se fabrică hârtia, ideea care se naşte în mintea scriitorului, manuscrisul ce ajunge la editură şi ulterior la tipografie, pentru ca în cele din urmă să poposească pe rafturile librăriei.
Unii copii au întrebat de la început dacă pot să nu citească informaţiile primite de la librar, dezarmându-i puţin pe organizatori, unii le-au citit fugitiv, iar alţii erau deja pierduţi printre rafturile cu cărţi, cu ochi curioşi la fiecare copertă şi fiecare titlu.
Coordonatoarea proiectului, muzeograful Gela Neamţu, a iniţiat un dialog cu elevii, încercând să afle dacă citesc şi ce anume citesc. Aşa am aflat că unii au mai fost într-o librărie, că citesc cărţile din bibliografia şcolară, dar şi altele despre care află pe reţelele de socializare, că împrumută cărţi de la biblioteca din comună sau le comandă online, la nevoie.
Au mai fost întrebaţi dacă citesc şi în limba maternă şi mulţi au spus că nu cunosc foarte bine limba romani, pentru că o vorbesc prea puţin în familie, mai mult cu bunicii.
Un răspuns surprinzător la întrebarea "care este prima carte pe care aţi citit-o" a venit din partea unui elev de clasa a opta, Liviu: "Prima carte a fost Micul Prinţ şi asta m-a inspirat să cumpăr alte cărţi".
Liviu are 16 ani, dar încă nu a terminat gimnaziul, pentru că a tot rămas repetent. "Doamna, mie îmi place să citesc, nu să scriu", îmi explică el. Îl întreb dacă a primit "Micul Prinţ" de la şcoală sau a găsit-o la bibliotecă şi aflu că nu, cartea şi încă alte câteva volume şi le-a cumpărat personal, nu din bani primiţi de la părinţi sau bunici, nici din alocaţie, ci din banii pe care îi câştigă chiar el, din diverse munci sezoniere. "Eu lucrez la pădure, lucrez greu", îmi mărturiseşte.
Într-o altă parte a librăriei, o fetiţă de 11 ani, Teodora, scrutează de zor rafturile cu cărţi din momentul în care muzeograful Gela Neamţu le-a spus că fiecare poate să îşi aleagă câte două cărţi din librărie, pe care le vor primi în dar din partea muzeului, alături de altele în limba romani pregătite de Centrul Naţional de Cultură a Romilor, partener în proiect.
Îmi spune că îi place să citească, dar nu ştie exact ce să aleagă. Primeşte o sugestie din partea librarului, însă o returnează: "Vreau cu mai mult text", aşa că primeşte o alta, cu mai mult text şi.... mai multe aventuri.
Rând pe rând, cei 30 de elevi îşi aleg cărţile: de aventură, de benzi desenate, atlase sau din bibliografia şcolară. Unii ar vrea să citească şi cărţi nerecomandate minorilor, dar sunt întorşi din drum de către profesoare şi rugaţi să aleagă ceva adecvat vârstei lor. Ulterior, se întorc la microbuzul şcolar şi pornesc spre muzeu.
Rămâne în urmă Adrian Dan, consilier în cadrul Compartimentului afaceri europene şi programe al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, care gestionează şi proiectele legate de comunitatea romă, pentru a ridica câteva pachete cu cărţi şi caiete donate de două persoane fizice care, aflând despre acest proiect, au vrut să le ofere copiilor de la Teaca.
Ne spune că, de aproape un deceniu, în judeţ nu mai există niciun profesor care să predea limba romani, dar că se fac demersuri în acest sens, mai ales în şcolile din comunele cu mulţi etnici romi.
"Cred că sunt peste 10 ani de cât în judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai există profesori de limba romani. În urmă cu 12 ani a existat o iniţiativă prin care am încercat să ajutăm copilaşii de etnie romă să înveţe şi în limba maternă şi să aibă parte chiar şi de cursuri de istoria şi tradiţia romilor. În prima parte, proiectul a funcţionat, a fost un proiect-pilot, însă, odată cu trecerea timpului, din păcate, neexistând fonduri, ne-am pierdut toţi profesorii de limba romani, aşa cum, de-a lungul timpului, ne-am pierdut şi mare parte din experţii pe problemele romilor pe care îi aveam în cadrul primăriilor, o parte din mediatorii şcolari. În momentul de faţă, am discutat cu Inspectoratul Şcolar şi organizaţiile reprezentative ale romilor şi o să facem solicitări pentru profesori de limba romani, în special în comunele unde avem un număr mai mare de romi", a declarat Adrian Dan pentru AGERPRES.
În ceea ce o priveşte pe coordonatoarea proiectului "Astăzi mergem la librărie", Gela Neamţu, aceasta se declară mulţumită, pentru că simte că iniţiativa chiar produce efecte în comunitate.
"Am încercat diferite formule prin care să atragem oamenii din comunitatea romă şi să interacţionăm pe activităţi culturale, iar aceasta, cu librăria, ni se pare una cu implicaţii reale, cu efecte reale asupra copiilor cu care interacţionăm", spune Gela Neamţu.
Aceasta le-a promis elevilor de la Teaca că, dacă la un moment dat se vor gândi să scrie o poveste sau mai multe, îi va spriji, prin muzeu, să tipărească un volum şi, astfel, să ajungă şi ei, în calitate de autori, pe rafturile unei librării.
Proiectul "Astăzi mergem la librărie" face parte din programul "Comunităţi şi microistorii" al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aflat la a cincea ediţie. AGERPRES (A, AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud/Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Evaluarea la clasa a II-a continuă cu proba la Matematică și explorarea mediului
Evaluarea națională la clasa a II-a continuă, joi, cu proba la Matematică și explorarea mediului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Evaluarea Națională la clasa a II-a a început marți cu proba de Limbă și comunicare (scris) - Limba română. Vineri, elevii din partea minorităților naționale vor susț
Designul și artele aplicate, dar și game-art sunt atracții pentru masteranzii UVT
Designul și artele aplicate au devenit un domeniu foarte căutat, pentru că a început să aibă solicitare pe piața muncii, atât din perspectiva șanselor pe care absolvenții unor astfel de studii le au de a fi angajați, dar și a șanselor ca aceștia să-și deschidă o afacere în domeniu și să devină antreprenori, afirmă profesorul universitar Iosif Mihail
Arad: În premieră națională, elevi de liceu au absolvit cursuri și au certificate de competențe antreprenoriale
Aproximativ 30 de elevi de liceu au absolvit, în premieră națională, un curs de competențe antreprenoriale, în urma căruia au obținut un certificat recunoscut juridic la nivel național, inclusiv de Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale. Cursul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Arad,
România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină
România a obținut locul al V-lea la Olimpiada internațională de Limba latină Certamen Ciceronianum Arpinas, desfășurată în Italia, prin Luca Georgescu de la Liceul 'Miguel de Cervantes' din București. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, România a fost reprezentată de un lot format din șase elevi: Luca Georg
Prezidențiale2025/Iași: Campanie de informare și conștientizare a importanței votării tinerilor, lansată de elevii celor două echipe de robotică de la LIIS
Elevii care fac parte din echipele de robotică ale Liceului Teoretic de Informatică 'Grigore Mosil' din Iași, premiați în mai multe rânduri la nivel mondial, au demarat o campanie de informare și conștientizare a tinerilor asupra importanței votării. Căpitanii și membrii celor două echipe de robotică ale Liceului Teoretic d
Iași: Sculptura 'Regina Nordului', o prezență mistică în peisajul Universității de Științele Vieții
'Regina Nordului', o sculptură de 2,6 metri înălțime, din fibră de sticlă, cu nervuri translucide care luminează în întuneric va putea fi admirată, timp de un an, la Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' (USV) Iași. Sculptura este realizată de peisagistul Claudiu Ivașcu și artista plastică
Politehnica București lansează o campanie de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a anunțat începerea unei campanii de strângere de semnături pentru lansarea unui nou program spațial național, cu obiectivul de a pregăti următorul astronaut român și de a poziționa România în 'avangarda inovației' aerospațiale europene. 'În c
Mureș: Cămin studențesc realizat printr-o investiție de 5,8 milioane de euro, inaugurat la UMFST de ministrul Dezvoltării
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, marți, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș primul cămin studențesc nou, construit în urma unei investiții de circa 5,8 milioane de euro, derulată prin Compania Națională de Investiții (CNI).
Începe Evaluarea Națională la clasa a II-a; marți - prima probă
Elevii de clasa a II-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională, prima probă având loc marți. Potrivit Ministerului Educației, calendarul Evaluării Naționale la clasa a II-a este următorul: * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) - Limba română * 13 mai - Limbă și comunicare (scris) -
Tulcea: Elevi din nouă licee din județ participă la Maratonul de educație antreprenorială
Elevi din nouă licee din județul Tulcea participă, luni, la Teatrul 'Jean Bart' din municipiu, la Maratonul educației antreprenoriale, eveniment organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Vest din Timișoara. În cele două ediții anterioare ale evenimen
MEC: Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Olimpicii români participanți la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025, desfășurată în Arabia Saudită, au reușit performanța obținerii a șapte medalii - două de aur, două de argint și trei de bronz, precum și o mențiune de onoare, țara noastră având statut de invitat la această competiție, informează, duminică, Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Prezidențiale2025/ Ministerul Educației: Politica este interzisă în școală
Ministerul Educației și Cercetării subliniază că politica este interzisă în școli, în contextul campaniei electorale aflată în desfășurare pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. 'Fiind în perioada campaniei electorale pentru poziția de președinte al României, trebuie să reamintim f
Iași: EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării și-a desemnat câștigătorii
Cele mai impresionante invenții din domeniul medicinei, automotive, tehnologiei avansate au fost premiate, sâmbătă, în ultima zi a celei de-a XVII-a ediții EUROINVENT - Expoziția Europeană a Creativității și Inovării, eveniment care s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași.
Iași: Studenții la Bioinginerie Medicală arată la Euroinvent că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte
Un grup de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T.Popa' Iași demonstrează că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iar cu ajutorul unei imprimante 3D se poate schimba modul în care tratăm cazurile medicale dificile și, mai mult decât atât, se pot salva vieți încă din perioada intrauterină.
Program pilot pentru elevi despre protecția medicului, lansat de 'Let's Do It, Romania'
Programul pilot '#Doers School', dedicat școlilor care vor să educe elevii despre protecția mediului prin acțiuni concrete, creativitate și implicare civică, a fost lansat de asociația 'Let's Do It, Romania'. Potrivit unui comunicat remis vineri presei de asociație, proiectul pilot debutează cu un număr limitat de 20 de școli din toată țara