logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul Educaţiei: Campusul dual de la Oradea este primul din ţară, un exemplu de pionierat

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi, la Oradea, la inaugurarea primului campus dual din ţară, în valoare de 29 milioane de euro, cofinanţat cu fonduri europene, prin PNRR, că este un exemplu de pionierat şi bună practică şi pentru celelalte 28 de proiecte dedicate învăţământului dual din România.

"Este o bucurie nespusă pentru mine să fiu astăzi aici la deschiderea primului campus pentru învăţământ dual din România, cofinanţat prin PNRR. A fost şi primul contract semnat dintre cele 29 pe care le-am semnat în toată România. (...) Vorbim despre un proiect impresionant în care 20 de milioane de euro au venit din fonduri europene, dar încă 10 au fost adăugate de către autoritatea publică locală şi de către partenerii în consorţiu, ceea ce este o dovadă clară a angajamentului orădean pentru învăţământ tehnologic dual de calitate", a afirmat ministrul Ligia Deca.

 



Alături de ea, la festivitatea de inaugurare a campusului dual au mai participat preşedintele Senatului, Ionel Ciucă, fostul ministru Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, oficiali ai administraţiei locale: prefectul Marcel Dragoş, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan şi vicepreşedintele CJ Mircea Mălan, primarul Florin Birta, inspectorul şcolar general Horea Abrudan, precum şi un mare număr de elevi, profesori şi reprezentanţi ai companiilor.

 



Potrivit ministrului Educaţiei, Campusul dual tehnologic va aduce belşug nu numai fiecărui absolvent în parte şi întregii comunităţi bihorene, dar şi fiecărei companii care îşi asumă responsabilitatea şi riscul să fie partener "în acest proiect emblematic."

"Este ceea ce visam şi speram să fie. Eu am venit şi acum un an când era în construcţie şi m-am bucurat mult că poate fi primul campus inaugurat în ţară. Cu siguranţă merită. Va fi un exemplu de pionerat, de bună practică pentru toate cele 28 de campusuri în ţară care sunt în realizare şi mi-aş dori să le vedem cât mai aproape de ceea ce vedem aici", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Ligia Deca.

Investiţiile majore, cum este aceasta, demonstrează că acolo unde există deschidere, încredere, curaj, există şi premisele unui sistem educaţional modern, a subliniat ministrul Deca.

Ea a ţinut să mulţumească şi celor care au contribuit esenţial la dezvoltarea acestui sector educaţional: fostului premier Ionel Ciucă pentru că a susţinut suplimentarea numărului de campusuri duale în toată ţara, tuturor predecesorilor săi miniştri care au sprijinit prioritatea liberală de a revigora, relansa învăţământul dual în România.

Ministrul Deca a menţionat că învăţământul dual este o prioritate a mandatului său, punctând şi o serie de măsuri aplicate şi reglementări noi pentru dezvoltarea acestuia. Astfel, a fost majorat cu 250 de milioane de euro bugetul iniţial alocat în PNRR pentru campusurile duale integrate, fiind în prezent de 600 de milioane de euro. A fost majorat, de asemenea, cuantumul bursei tehnologice şi, la solicitarea angajatorilor, elevii peste 16 ani aflaţi în formare duală vor avea posibilitatea să poată lucra în contracte cu timp parţial, iar munca lor să fie considerată ca practică. În acest fel, se va reuşi atragerea elevilor, pe de o parte să îşi definitiveze formarea, dar şi să aibă propriile venituri.

Nu în cele din urmă, a fost implementat, pentru prima dată în România, ceea ce "părea un vis acum zece ani", ruta duală completă, chiar până la doctorat, a specificat ministrul Educaţiei.

Noul campus este rezultatul unei colaborări între Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea şi firmele partenere, cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Consorţiul format astfel pentru învăţământ dual "Campus Oradea" are ca scop formarea elevilor în raport cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. Acesta este alcătuit din 18 membri: două autorităţi publice: Consiliul Judeţean Bihor (lider de proiect) şi Primăria Municipiului Oradea, cinci unităţi de învăţământ la care se adaugă Universitatea Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, precum şi nouă companii private şi asociaţii.

Pentru gestionarea campusului a fost înfiinţat Liceul tehnologic dual, care a primit ordin de ministru pentru funcţionare începând cu anul şcolar 2024-2025.

 



Campusul Dual Oradea este situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic, cel din urmă fiind tot o investiţie a Consiliului Judeţean Bihor. Se întinde pe o suprafaţă de circa 22.000 metri pătraţi şi cuprinde opt clădiri, în care vor funcţiona laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport. A fost amenajat şi un teren de sport în aer liber.

Aici îşi vor desfăşura activitatea practică clasele de elevi din cele cinci şcoli partenere ale consorţiului: Colegiul tehnic 'Traian Vuia', Colegiul tehnic 'Mihai Viteazul', Colegiul tehnic 'Alexandru Roman' din Aleşd, Liceul tehnologic 'Constantin Brâncuşi' şi Liceul tehnologic Unirea din Ştei.

Cu dotări de ultimă generaţie - simulatoare, robotică, imprimante 3D, table inteligente, calculatoare etc, domeniile de pregătire sunt mecanică, instalaţii şi lucrări publice, construcţii, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. În cadrul liceului ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES FOTO

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 08-04-2025 15:30

Mureș: Peste 40 de hoteluri de insecte, realizate de preșcolari, într-o expoziție inedită pentru salvarea polenizatorilor

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, în colaborare cu Grădinița cu Program Prelungit 'Ștefania' din Târgu Mureș, a vernisat, marți, expoziția 'Hoteluri de insecte', deschisă în perioada aprilie - iunie, în cadrul Proiectului județean 'Ziua Polenizatorilor', având ca scop salvarea insectelor polenizatoare

Educatie - Stiinta 08-04-2025 14:43

Președintele CJ Galați: Am semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibrid pentru transportul elevilor

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a anunțat marți că a semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibrid pentru transportul elevilor. 'Am semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibride noi, pentru transportul elevilor din comunele județului Galați. Odată cu această investiți

Educatie - Stiinta 08-04-2025 14:35

Cluj: Universitatea 'Babeș-Bolyai' și Mobexpert au încheiat un parteneriat strategic pentru susținerea culturii și educației

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca și Mobexpert au încheiat un parteneriat strategic pentru susținerea culturii, educației și a creativității. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) continuă să își consolideze rolul de promotor activ al culturii și inovației prin încheierea unui parteneriat strategic cu

Educatie - Stiinta 08-04-2025 13:27

SNSPA: Dispariția lui Bogdan Teodorescu - o grea pierdere pentru societatea românească

Dispariția lui Bogdan Teodorescu reprezintă o grea pierdere pentru societatea românească, arată reprezentanții Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Comunitatea academică din SNSPA și-a exprimat marți regretul pentru dispariția conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu, ''cel care va rămâne unul dintre cei mai impo

Educatie - Stiinta 08-04-2025 12:58

A murit Bogdan Teodorescu

Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a murit marți, la vârsta de 61 de ani. ''O minte limpede, un analist de elită, un român educat, cosmopolit, un intelectual rafinat. Profesor și scriitor. Am realizat zeci de emisiuni împreună și regret enorm dispariția sa prematură. Mulțumesc pentru tot, Bogdan Teodorescu

Educatie - Stiinta 08-04-2025 11:51

Simulare Bacalaureat: 67.793 de elevi au luat note mai mari sau egale cu 5 la Limba și literatura română

Un număr de 67.793 de elevi au luat note mai mari sau egale cu 5 (66,84%) la proba de Limba și literatura română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat, care a avut loc în perioada 24 - 27 martie, potrivit unei centralizări a Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de minister, în

Educatie - Stiinta 08-04-2025 06:00

Rezultatele la simularea Bacalaureatului vor fi comunicate marți

Rezultatele la simularea Bacalaureatului vor fi comunicate marți, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Simularea Bacalaureatului a început pe 24 martie cu proba scrisă la Limba și literatura română, care a fost urmată pe 25 martie de proba obligatorie a profilului. Pe 26 martie a fost s

Educatie - Stiinta 07-04-2025 18:29

Ambasada României în Marea Britanie: Doctoranzi români - laureați ai Premiilor Sir George Iacobescu

Mai mulți specialiști români au primit, la finalul săptămânii trecute, premii de excelență academică acordate de către Sir George Iacobescu, în cadrul primei competiții dedicate doctoranzilor români din Regatul Unit. Potrivit Ambasadei României în UK, organizatorul evenimentului, competiția promovează excele

Educatie - Stiinta 07-04-2025 10:08

Bihor: Conferință despre noile realități geopolitice din SUA și Europa, cu un profesor de la Universitatea Columbia, la MȚC

Academicianul John S. Micgiel, profesor la Universitatea Columbia și expert în studii europene, va susține, vineri, 11 aprilie, la Muzeul Țării Crișurilor (MȚC) din Oradea, conferința 'New Realities - U.S. Geopolitical Politics and Europe', analizând relațiile transatlantice în contextul geopolitic actual. 'Î

Educatie - Stiinta 06-04-2025 19:27

Mureș: Peste 240 de elevi participă la Olimpiada Națională de Biologie, sub egida aniversării de 80 de ani a UMFST

Peste 240 de elevi participă, începând de duminică până în data de 10 aprilie, la Olimpiada Națională de Biologie, organizată la Târgu Mureș de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade',

Educatie - Stiinta 06-04-2025 12:58

Competiții de gaming, în perioada 10-13 aprilie, la Universitatea Politehnică; evenimentul a ajuns la ediția a treia

Cea de-a treia ediție a Poli E-FEST 2025, cel mai mare eveniment dedicat industriei jocurilor video din România, va avea loc în perioada 10 - 13 aprilie, la Universitatea Politehnica. Evenimentul va aduna mii de elevi, studenți și tineri din întreaga țară pentru a participa 'la cele mai electrizante' competiții de gam

Educatie - Stiinta 04-04-2025 18:43

Vâlcea: Aproape 2.000 de liceeni au venit la Târgul Educațional pentru Universități

Aproximativ 2.000 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a din tot județul Vâlcea au participat vineri, la mall-ul din nordul municipiului reședință, la târgul de oferte educaționale pentru universități, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) cu scopul de a-i ajuta pe viitorii absolvenți să aleagă cariera potrivită după terminarea liceul

Educatie - Stiinta 04-04-2025 12:46

Universitatea din București, alături de partenerii săi, formează manageri și persoane cu atribuții manageriale în educație

Universitatea din București, alături de partenerii săi, va forma manageri și persoane cu atribuții manageriale din sistemul de învățământ preuniversitar în cadrul proiectului 'Lead4Edu', finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 'Universitatea din București, în calitate de coordonator, anunță lansarea

Educatie - Stiinta 04-04-2025 10:04

Andrei Alexandru (Autoritatea pentru Cercetare): Academia Română, lider incontestabil al științei românești

Ziua Academiei Române este un moment de mândrie națională și un prilej de a onora contribuția excepțională a acestei instituții la avansarea cercetării și inovării, a declarat, vineri, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare, And

Educatie - Stiinta 03-04-2025 12:21

Cluj: UBB implementează un proiect de digitalizare de 64,3 milioane de lei, prin PNRR

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca implementează cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități finanțat prin PNRR, în valoare de 64,3 milioane de lei. Proiectul are în vedere dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaționale din cele șase școli academice ale UBB: (1) Școal