logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dan Cadar: Viitorul învăţământului este tech; cea mai mare provocare - integrarea AI în procesul de învăţare

Image

Viitorul învăţământului este tech sau deloc şi cea mai mare provocare atât în viitorul apropiat, cât şi în cel pe termen lung va fi integrarea inteligenţei artificiale (AI) în procesul de învăţare, a precizat, pentru AGERPRES, expertul în tehnologie Dan Cadar.

Declaraţiile lui Cadar, care este editor coordonator al hub-ul Zona IT de ştiri, recenzii, teste şi editoriale cu profil tech, vin în contextul în care din ce în ce mai multe instituţii de învăţământ adoptă soluţii smart în procesul educaţional.

În ultimii ani, dispozitivele smart au fost utilizate din ce în ce mai mult ca soluţii tehnice pentru diseminarea informaţiilor în educaţie. Potrivit specialiştilor, urmare a introducerii tehnologiei a crescut şi influenţa asupra procesului de învăţare.

"Aportul tehnologiei în procesul educaţional este enorm, până la punctul în care transformă însăşi esenţa acestei activităţi. De la telefoane şi tablete şi până la table interactive şi inteligenţă artificială, aceste evoluţii schimbă ideea, sensul procesului de învăţare. Cu alte cuvinte, tehnologia nu este doar un 'suport de învăţare', ea influenţează direct ce şi cum învăţăm. De exemplu, astăzi, accentul se mută de la o paradigmă axată pe memorare, la una axată pe căutare. Este mai important acum să ştii ce să cauţi şi cum să cauţi, decât să reţii informaţii nesfârşite despre un subiect sau altul. Cu alte cuvinte, conexiunile între informaţii sunt mai importante decât memorarea acelor informaţii", a spus Dan Cadar.

Progresul tehnologiei care, inevitabil, îşi va pune amprenta în continuare asupra unor domenii de activitate, inclusiv asupra educaţiei, va culmina în viitor cu o dezvoltare a uneltelor ce folosesc inteligenţa artificială.

"Odată cu internetul, cu bazele de date şi cu informaţia digitalizată în general, nevoia unor procese considerate altădată fundamentale pentru 'învăţare' a scăzut. Este ca atunci când profesorii mei din facultate ne lăsau la examen cu cărţile pe masă, şi tot nu reuşeam să luăm note mari pentru că nu ştiam ce anume să căutăm şi cum să facem conexiuni între acele materiale. Şi această mutare a accentului de la memorare la căutare şi conexiuni, este doar un exemplu. O direcţie care va avea o evoluţie accelerată în perioada următoare, odată ce tehnologia trece la nivelul următor, cauzat de explozia inteligenţei artificiale. Toate acele elemente care presupun 'footwork' ineficient pentru student vor fi rezolvate de către AI. Ştiu că mulţi deplâng 'erodarea' din aceste motive a procesului de învăţare, dar cum progresul nu poate fi oprit (şi istoria ne-a arătat asta cu vârf şi îndesat nu odată), nu putem decât să învăţăm să trăim cu aceste 'unelte' din ce în ce mai avansate, a căror principală caracteristică este evoluţia rapidă. Nu există alternative de tipul 'aleg să mă opun utilizării internetului sau a inteligenţei artificiale', este cu ele sau deloc", a precizat vloggerul român.

În spaţiul public, nu de puţine ori, beneficiile utilizării tehnologiei de către elevi şi profesori au fost puse în balanţă cu efectele negative care ar putea deriva într-un orizont de timp. Experţii evidenţiază câteva dintre neajunsuri, cele mai multe legate de viciile de refracţie şi concentrare, efecte ale căror consecinţe însă nu prevalează asupra suportului pe care tehnologia îl oferă educaţiei.

"Cât despre acele 'efecte negative' pe care le menţionaţi, depinde din ce perspectivă este privită situaţia. Dacă perspectiva este cea a vechii paradigme, a procesului tradiţional de învăţare, aşa ar putea părea, că există astfel de efecte: expunerea prelungită la ecrane, scăderea concentrării şi focusului, dar ele sunt înlocuite de alte atribute care se dezvoltă în timp, în paralel cu evoluţia acestor 'mijloace' tehnologice: multitasking, eficienţă şi rapiditate mai mare în rezolvarea unor sarcini punctuale etc. Este ca şi cum ai încerca să rezolvi ca pe vremuri o înmulţire a unor termeni de 10 cifre, cu tăbliţă de ceară, când tu ai un calculator pe telefon. Are rost să pierzi vremea făcând acea înmulţire? Sigur că nu, 'calculatorul' ăla îţi permite să te concentrezi pe scopul mai important al acelui task, şi anume de a rezolva mai repede problema mai mare din care face parte acel calcul. În plus, de-a lungul timpului s-a dovedit mereu că există rezistenţă la progres. Când a apărut tiparniţa, la fel de mulţi au deplâns moartea meşteşugului medieval al copierii manuscriselor sau a caligrafiei. Aşa şi astăzi, să vezi efectiv sistemul solar în VR, este ceva mai mult decât să-l buchiseşti în mod abstract din paginile unui manual prăfuit de geografie de clasa a V-a (aşa cum am remarcat consternat că încă mai folosesc fetele mele). Şi, în loc să-i obligi pe copii să se supună unei paradigme depăşite de învăţare, şi după aia să te plângi că se plictisesc sau că nu-i duce capul, mai bine încerci sa te adaptezi la discursul 'informaţional' cu care sunt ei sunt obişnuiţi şi familiari (chiar dacă asta nu este niciodată uşor)", a subliniat jurnalistul şi editorul coordonator al hub-ului tech Zona IT.

Ţinând cont de faptul că aproape orice elev deţine un telefon mobil inteligent, accesul la informaţie este facil, cu atât mai mult dacă dispozitivul este integrat în procesul de învăţare. Pe de altă parte, specialiştii arată că dotarea unor săli de clasă cu dispozitive inteligente nu înseamnă neapărat şi o aliniere la evoluţia impusă de tehnologie.

"În final aş vrea să mă refer puţin şi la marota asta a 'tabletelor şi tablelor inteligente în şcoli', care, din păcate, la noi cel puţin, nu este decât o extensie a politicii prosteşti de pe vremuri, aia cu "calculatoarele în şcoli". Politicienii noştri au senzaţia că dacă introduci nişte 'ecrane' în şcoli, gata, se cheamă că te-ai aliniat la evoluţia tehnologiei şi la procesele moderne de învăţare. Greşit. Tabletele, calculatoarele, tablele inteligente, sunt doar nişte 'suporturi', nu un scop în sine. Sigur, ele sunt necesare ca hardware, dar nu sunt relevante prin ele însele. Cu adevărat important este să dezvoltăm materiale didactice şi metode de predare care să fie puse în valoare: aplicaţii, manuale, funcţii AI, teste interactive etc. Altfel, precum zicea Eduard Murrow (despre televizor), nu sunt decât nişte cutii cu nişte circuite în ele. Atât. Iar pe partea de dezvoltare a acestor aplicaţii, încă stăm prost. Viitorul învăţământului este tech sau nu e deloc. Şi cel mai mare challenge atât în viitorul apropiat, cât şi în cel pe termen lung va fi integrarea inteligenţei artificiale în procesul de învăţare", a conchis Dan Cadar. AGERPRES/(AS - autor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 15-02-2025 15:22

REPORTAJ/Ziua națională a lecturii la Sibiu; cum au citit mii de copii cărțile la care părinții lor au renunțat

Peste 2.000 de copii din tot județul Sibiu au acceptat provocarea bibliotecarilor de la Biblioteca Județeană 'ASTRA' și au reușit să sărbătorească, pentru al treilea an consecutiv, lectura, nu doar de ziua ei, sâmbătă, ci în fiecare zi, în această săptămână, împreună cu invitați veniți în grădinițe, școli și licee, oameni c

Educatie - Stiinta 14-02-2025 15:38

Mureș: Prima ediție a TEDxUMFST, cu tema 'The Big Rocks', aduce pe scenă zece povești inspiraționale

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș a anunțat, vineri, organizarea primei ediții a TEDxUMFST, cu tema 'The Big Rocks', în cadrul căreia vor fi prezentate zece povești de succes. 'UMFST G.E. Palade Târgu Mureș anunță organizarea primei ediții TEDxU

Educatie - Stiinta 14-02-2025 14:48

VIDEO Bihor: Primarul Florin Birta, la aniversarea Liceului teoretic 'Aurel Lazăr', cu mesaj de la Roberta Metsola

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, fost elev al Liceului 'Aurel Lazăr', a participat vineri la aniversarea a 35 de ani de la înființarea instituției, a informat, într-un comunicat, Biroul de presă. Evenimentul aniversar a avut loc la Filarmonica de Stat din Oradea, în prezența primarului municipiului Oradea, Florin Birta, ală

Educatie - Stiinta 14-02-2025 11:07

Ministrul Educației va participa la Conferința Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice; în dezbatere - noile planuri-cadru pentru liceu

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, va participa la Conferința Națională a Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice, organizată la Blaj, în perioada 20 - 22 februarie, sub genericul 'Spre un nou iluminism - Noile planuri-cadru pentru liceu în actualitate și în consultare publică'. 'Sistemul nostru

Educatie - Stiinta 14-02-2025 09:00

REPORTAJ/Sălaj: Roland, elevul considerat geniu în infomatică; 'iese fum din tastatură' când începe să codeze

Roland Petrean, elev în clasa a X-a la Colegiul Național 'Silvania' Zalău, este considerat de către profesorul său un adevărat geniu în domeniul informaticii, el având deja în palmares mai multe medalii câștigate la competiții naționale și internaționale, printre care și titlul de campion european la juniori.

Educatie - Stiinta 14-02-2025 06:00

Elevii din București intră în vacanță, după terminarea cursurilor

Elevii din București intră în vacanță, vineri, după terminarea cursurilor și se vor întoarce la școală luni, 24 februarie, potrivit deciziei Inspectoratului școlar al Capitalei. În perioada 10 februarie - 2 martie fiecare Inspectorat școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București vor avea vacanță pentru o să

Educatie - Stiinta 13-02-2025 20:53

David: Pe circuit se află Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului se află 'pe circuit'. 'Pe circuit se află Hotărârea de Guvern pentru reorganizarea ministerului - un lucru important. (...) Întâi trebuie să așezăm administrativ ministerul. Hotărârea de guvern este

Educatie - Stiinta 13-02-2025 18:24

Universitatea Politehnica din București organizează pe 15 martie simularea examenului de admitere

Universitatea de Știință și Tehnologie Politehnica din București va organiza pe 15 martie simularea examenului de admitere. Elevii de liceu se pot înscrie pentru a participa la simularea examenului până pe 10 martie, după ce și-au creat un cont pe https://admiteresim.pub.ro/. 'Nu există limită de locuri! Locurile sunt nelimitate.

Educatie - Stiinta 13-02-2025 18:01

Ministrul David: Istoria românilor va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun

Istoria românilor/României va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun, a precizat, joi, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, pe Facebook, el susținând că modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit. Joi, ministrul David s-a întâlnit cu reprezentanții Acad

Educatie - Stiinta 13-02-2025 15:57

REPORTAJ/Harghita: Peste cinci mii de elevi, provocați la lectură de către persoane publice din județ

Peste cinci mii de elevi din Harghita au fost provocați, joi, de către persoane publice originare din județ, să descopere plăcerea și bucuria cititului, în cadrul unui eveniment devenit tradițional. Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Evenimentul, intitulat 'Provocare

Educatie - Stiinta 13-02-2025 15:50

Pricopie: Alegerile se vor desfășura în cel mai complicat context geopolitic din ultimii 80 de ani

Alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai se vor desfășura în cel mai complicat context geopolitic din ultimii 80 de ani, a declarat joi rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, Remus Pricopie. 'O să vedem încotro mergem, dar nu suntem chiar pe cel mai potrivit drum, în perspectiva alegerilor din

Educatie - Stiinta 13-02-2025 11:08

Timiș: Universitatea Politehnica Timișoara anunță o nouă ediție a Poli Bike Challenge

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) anunță, joi, lansarea celei de-a IV-a ediții a competiției de ciclism Poli Bike Challenge (PBC), programată pentru data de 27 aprilie, eveniment născut pentru a sărbători 100 de ani de când Universitatea Politehnica Timișoara se identifică cu sportul din municipiul de pe Bega. Ediția din acest an

Educatie - Stiinta 12-02-2025 18:23

Ministrul Educației a discutat cu reprezentanții elevilor aspecte legate de sistemul de învățământ preuniversitar

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut miercuri o întrevedere cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, pentru a discuta aspecte esențiale legate de sistemul de învățământ preuniversitar din România, printre subiectele abordate o atenție deosebită fiind acordată proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul li

Educatie - Stiinta 12-02-2025 13:13

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind structura anului școlar 2025 - 2026

Cursurile anului școlar 2025-2026 vor începe pe 8 septembrie și vor avea o durată de 36 de săptămâni, prevede un proiect de ordin de ministru privind structura anului școlar 2025 - 2026 pus în consultare miercuri de Ministerul Educației și Cercetării. Prin excepție pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă

Educatie - Stiinta 12-02-2025 12:40

Cluj: Clustere IT din Ucraina învață din modelele europene la Transilvania IT Cluster

Clustere IT din Ucraina și UE se vor reuni la Cluj-Napoca, în perioada 13-14 februarie, în cadrul debutului proiectului ITBridge, cu scopul de a a întări legăturile de afaceri și de a accelera transformarea digitală. 'Clusterele IT din Ucraina învață din modelele europene: Proiectul ITBridge debutează la Cluj-Napoca